Ajutor:EditorulVizual/Ghidul utilizatorului

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/User guide and the translation is 100% complete.
PD Notă: Prin editarea acestei pagini, vă exprimați acordul să eliberați contribuția dumneavoastră sub licența CC0. Pentru mai multe informații, vezi paginile de ajutor ale proiectului domeniul public.
PD
Dacă doriți să testați EditorulVizual fără a modifica un articol, puteți folosi în voie această pagină pentru teste. Nu aveți nevoie de un cont pentru a folosi EditorulVizual pe acea pagină.


Deschiderea EditoruluiVizual

Pentru a modifica o pagină cu ajutorul EditoruluiVizual, faceți clic pe butonul „Modificare” din partea de sus a paginii.

Poate dura câteva secunde până la deschiderea paginii pentru modificare, iar timpul se poate mări dacă pagina este foarte lungă.

Apăsând butonul „Modificare sursă” se va deschide vechiul editor de text wiki.

VisualEditor edit tab-ro.png

Puteți, de asemenea, deschide EditorulVizual, dând clic pe legătura „modificare” din cadrul fiecărei secțiuni.
VisualEditor - Section edit links-en.png

Introducere: bara de instrumente a EditoruluiVizual

Captură de ecran cu bara de instrumente a EditoruluiVizual
Bara de instrumente a EditoruluiVizual apare în partea de sus a ecranului atunci când începeți să modificați. Aceasta conține câteva pictograme familiare:

VisualEditor - Toolbar - Undo-redo.png
Anulează și Reface schimbările pe care le-ați făcut.

VisualEditor Toolbar Headings-ro.png
Meniul vertical Titluri: vă permite să schimbați formatarea paragrafului. Pentru a schimba stilul unui paragraf, plasați cursorul în interiorul paragrafului și alegeți o intrare din acest meniu (nu trebuie să selectați vreun text). Titlurile de secțiune sunt formatate „Titlu” și subsecțiunile cu „Subtitlu 1”, „Subtitlu 2” și așa mai departe. Formatarea obișnuită pentru text este „Paragraf”.

VisualEditor Toolbar Formatting-ro.png

Formatare: Apăsarea butonului „A” deschide un meniu.

 • Opțiunea „Aldin” (B) îngroașă textul selectat.
 • Opțiunea „Cursiv” (I) transformă textul selectat în caractere cursive.
 • Opțiunea „Exponent” (x2) face ca textul selectat să apară mai mic decât caracterele vecine și să se situeze puțin mai sus decât caracterele vecine.
 • Opțiunea „Indice” (x2) face ca textul selectat să apară mai mic decât caracterele vecine și să fie puțin mai jos decât acestea.
 • Opțiunea „Tăiat” (S) taie textul selectat cu o linie continuă.
 • Opțiunea „Cod de calculator” (o pereche de acolade: {}) schimbă fontul textului selectat într-un font monospațiat, care îl diferențiază de textul din jur (spațiat proporțional).
 • Opțiunea „Subliniere” (U) adaugă o linie continuă sub textul selectat.
 • Opțiunea „Limbă” (文A) vă permite să etichetați limba (de exemplu, japoneză) și direcția de scriere (de exemplu, de la dreapta la stânga) a textului selectat.
 • Ultima opțiune (VisualEditor MediaWiki theme clear icon bitmap.png), denumită „Ștergere”, înlătură orice formatare a textului selectat, inclusiv legăturile.

Dacă nu ați selectat vreun text, atunci când veți da clic pe "A" pentru a deschide meniul și veți selecta o opțiune, formatul se va aplica la textul pe care veți începe să-l scrieți, indiferent unde se află cursorul dumneavoastră.


VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Unealta pentru legături: Lanțul reprezintă unealta pentru legături. Dacă dați clic pe ea (de regulă, după selectarea unui text), se va deschide caseta de dialog pentru legături.

VisualEditor - Cite Pulldown.png
Meniul Citare: Meniul „Citare” este utilizat pentru adăugarea citărilor în cadrul textului (denumite și „note de subsol” sau „referințe”). Toate proiectele au acces la formatarea de bază a referințelor și posibilitatea de a refolosi citările folosind acest meniu. De asemenea, acest meniu vă oferă acces rapid la formatele de citare locale, dacă acestea sunt activate pe proiectul dumneavoastră.

(Instrucțiuni pentru adăugarea formatelor locale de citare în meniul Citare din cadrul unui anumit wiki sunt disponibile la VisualEditor/Citation tool .)


VisualEditor citoid Cite button-ro.png
Butonul Citare: Dacă serviciul citoid este activat pe proiectul dumneavoastră, veți vedea un buton Citare în loc de un meniu Citare.

Serviciul citoid încearcă să golească automat formatele de citare.


VisualEditor Toolbar Lists and indentation-ro.png
Liste și indentări: Primele două opțiuni vă permit să formatați textul fie ca o „Listă cu puncte”, fie ca o „Listă numerotată”. Ultimele două opțiuni vă permit să creșteți sau să scădeți nivelul de indentare al elementelor listelor.

VisualEditor Insert Menu-ro.png
Inserare: Meniul vertical „Inserare” ar putea fi diferit în anumite proiecte. Mai jos este o listă a tuturor opțiunilor care pot apărea.
 • Pictograma „Imagini și media” (imaginea unor munți) deschide opțiunile media.
 • Pictograma „Format” (o piesă de puzzle) vă permite să modificati formatele.
 • Opțiunea „Tabel” vă oferă posibilitatea de a insera un tabel.
 • Elementul „Comentariu” (un balon) vă permite să inserați comentarii care nu sunt vizibile cititorilor. Aceste comentarii pot fi văzute doar în modul de editare, unde sunt indicate în text printr-un semn de exclamare. În modul de editare, dacă dați clic pe iconița cu semnul exclamării puteți modifica sau șterge comentariul.
 • Pictograma „Hieroglife” (un simbol ankh - ☥) vă permite să introduceți hieroglife. (Vezi mai jos.)
 • Item-ul "Code block" vă permite să introduceți cod.
 • Item-ul „Notație muzicală” vă permite să introduceți o notație muzicală.
 • Pictograma „Galerie” (un set de imagini) vă permite să inserați o galerie în pagină.
 • Pictograma „Formulă matematică” (Σ) deschide dialogul de inserare a formulelor.
 • Item-ul „Grafic” vă oferă posibilitatea de a insera un grafic.
 • Elementul „Semnătura dumneavoastră” vă permite să inserați o semnătură pe care o utilizați în proiect. Acesta va fi nuanțat (nu poate fi selectat) atunci când editați un tip de pagină (un "spațiu de nume"), cum ar fi un articol, unde semnăturile nu ar trebui inserate.
 • Pictograma "Listă de referințe" (trei cărți) deschide un dialog în care puteți specifica unde vor fi afișate referințele cititorului. De obicei, acest lucru trebuie făcut numai o singură dată pe o pagină.

Inserarea caracterelor speciale: Pictograma „Caracter special” (Ω) este lângă meniul „Inserare”. Când apăsați pe ea, se afișează un dialog ce vă prezintă numeroase caractere speciale. Apăsând pe un anumit caracter, acesta este introdus în text. Aceste caractere speciale includ unele simboluri standard, diacritice și simboluri matematice. (Această listă poate fi modificată local. Vezi VisualEditor/Special characters pentru instrucțiuni.)
VisualEditor Toolbar SpecialCharacters-ro.png

VisualEditor toolbar edit notices icon.png
Butonul Editare notificări arată orice notificare pentru pagina curentă.

VisualEditor More Settings-ro.png
Meniul Opțiunile paginii se află în stânga butonului Publică modificările și a meniului Comută editorul. În acest meniu se află un buton care deschide un dialog de Opțiuni cu următoarele file în partea stângă:
 • Categorii vă permite să adăugați categorii acestei pagini și să ajustați modul în care este sortată pagina, când este afișată înăuntrul unei categorii prin setarea unui index diferit cu care să se sorteze.
 • Setări pagină vă permite să faceți pagină să fie o redirecționare și să ajustați opțiunile pentru această redirecționare, să ajustați setările legate de afișarea tabelului de cuprins, să dezactivați legăturile de editare de lângă fiecare antet și să definiți paggina ca o pagină de dezambiguizare.
 • Setări avansate vă permite să ajustați setările legate de indexarea paginii de motoarele de căutare, afișarea unei file pentru adăugarea unei secțiuni noi și titlului afișat.
 • Limbi care arată o listă de pagini în alte limbi care sunt legate de acea pagină.
 • Formate folosite arată o listă de legături către fiecare format folosit pe această pagină.

Ferestrele dialogului Opțiuni sunt afișate de asemenea în meniul Opțiunile paginii și pot fi deschise apăsând pe el. Prin urmare, meniul Opțiunile paginii conține butonul Vezi dreapta-stânga și butonul Găsește și înlocuiește care deschide un dialog unde puteți insera caractere, termeni sau expresii obișnuite pe care le căutați și pe cele cu care să le înlocuiți, împreună cu câteva butoane pentru opțiuni.


VisualEditor bi-directional switching square brackets icon.png
Butonul $switch este lângă butonul Publică modificările. Vă permite să comutați la editorul de wikitext.

Publicarea schimbărilor

Când ați terminat de modificat articolul, apăsați butonul albastru „Publică modificările” din bara de instrumente. Dacă nu ați făcut nicio modificare, butonul va fi inactiv (gri). Pentru a renunța la toate modificările, închideți fereastra browser-ului sau apăsați pe fila „Lectură” de deasupra barei cu unelte de editare.
VisualEditor toolbar actions-ro.png

Apăsând butonul albastru „Publică modificările”, se va deschide o fereastră de dialog. În aceasta, veți putea introduce un scurt rezumat al schimbărilor dumneavoastră, marca editarea ca minoră sau adăuga pagina în Pagini urmărite. Câmpul pentru descriere este echivalent cu câmpul Rezumat: din editorul de wikitext.

Vă puteți, de asemenea, reexamina modificările folosind butonul „Revizualizați-vă modificările”, pentru a vă asigura că ele arată așa cum v-ați dorit, înainte de a le salva. Acesta este similar butonului „Afișare diferențe” din editorul de wikitext.

Butonul „Continuă modificarea” vă întoarce în pagina pe care o editați. Puteți să vă salvati toate modificările mai târziu.

VisualEditor save dialog-ro.png

Modificarea legăturilor

VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Legăturile pot fi adăugate prin intermediul pictogramei „Legătură” (zale într-un lanț) din bara de instrumente sau prin folosirea comenzii rapide Ctrl+K (sau ⌘ Command+K pe un Mac).

Dacă selectați un text, iar apoi apăsați butonul „Legătură”, acel text va fi utilizat în crearea legăturii. Pentru legături ce conțin un singur cuvânt, puteți fie să-l selectați, fie să puneți pur și simplu cursorul pe acel cuvânt.


VisualEditor-link tool-search results-ro.png
Indiferent dacă utilizați butonul sau comanda rapidă, se va deschide o fereastră de dialog în care puteți introduce legătura.

Unealta de legături va încerca să vă ajute cu legăturile interne, căutând potriviri probabile. După ce ați introdus sau selectat legătura, puteți finaliza procesul de adăugare/modificare a legăturii prin apăsarea tastei ↵ Enter sau prin apăsarea butonului „Realizat”. Legătura dumneavoastră va apărea imediat în pagină, dar la fel ca și în cazul altor schimbări ale paginii, ea nu va fi publicată până când nu publicați întreaga pagină.


VisualEditor-link tool-external link.png
Pentru a vă conecta la o pagină web de pe un alt site web, procesul este similar: alegeți fila „Site extern” și introduceți o adresă URL în casetă.

VisualEditor link tool simple link.png
Legăturile externe fără text arată astfel: [1]. Le puteți adăuga plasând cursorul departe de orice cuvânt (de exemplu, după un spațiu). Deschideți unealta pentru legături apăsând pe buton sau tastând comanda rapidă. Scrieți URL-ul în căsuță, apoi apăsați pe butonul „Realizat” pentru a insera legătura.

VisualEditor-context menu-link tool.png
Pentru a modifica sau elimina o legătură existentă, apăsaţi pe textul legăturii, apoi pe pictograma „Legătură” care apare lângă ea. Va fi afișată fereastra de editare a legăturii. (Aveți posibilitatea să folosiţi comanda rapidă Ctrl+K.) Când este selectată o legătură, aceasta apare încadrată cu albastru.

În caseta de dialog pentru modificarea legăturilor, puteți apoi modifica destinația legăturii. Puteți de asemenea elimina legătura cu totul apăsând butonul „Elimină” din colțul din dreapta sus al casetei de dialog. Puteți deschide destinația legăturii în altă fereastră apăsând pe copia legăturii din caseta de dialog. (Ați putea vrea asta pentru a verifica validitatea unei legături externe.)

Dacă doriți să ieșiți de pe eticheta link (textul afișat ca link) sau să continuați să scrieți după această legătură, puteți apăsa pe :

 • Apăsând o dată va scăpa de elementul de editare a link-urilor și puneți cursorul la sfârșitul elementului legat (albastru încadrat, pentru a edita acest element)
 • Apăsând-o de două ori se va pune cursorul după elementul legat, gata să scrie restul textului.

Pentru a edita eticheta de link a unei legături existente, apăsați pe eticheta de legătură și tastați-o pe cea nouă. Dar dacă doriți să înlocuiți întreaga etichetă, vă rugăm să rețineți:

 • Dacă ați selectat (evidențiat) întreaga etichetă de legătură, linkul va fi șters introducând orice tastă. Puteți să îl conectați de la început.
 • Pentru a păstra direct link-ul, puteți apăsa în interiorul acelei etichete de link, utilizați spate și ștergeți cheia fără să o apăsați o dată mai mult decât este necesar și o zonă îngustă de legătură albastră va rămâne acolo. Acum puteți introduce noua etichetă pentru link-ul păstrat.
 • Poți de asemenea introduce legături către categorii, fișiere și multe altele.

Modificarea referințelor

For further information, see Ajutor privitor la folosirea formatelor de citare sau Ajutor privitor la folosirea butonului Citare din citoid

Determinarea sistemului care există

Proiectul dumneavostră wiki poate utiliza unul din trei sisteme de citare a notelor de subsol. Cel afișat în dreapta este cel mai simplu sistem, unde meniul „Citare” nu include vreun format de citare. Dacă proiectul dumneavoastră wiki utilizează acest sistem, atunci tot ce trebuie să știți despre notele de subsol se află pe această pagină.
VisualEditor cite menu default.png

Al doilea sistem are același tip de meniu „Citare”, însă cu câteva formate de citare populare configurate pentru acces rapid. Dacă proiectul dumneavoastră wiki utilizează acest sistem, veți găsi mai multe detalii la Help:VisualEditor/User guide/Citations-Templates
VisualEditor references more.png

VisualEditor citoid Cite button-ro.png
În al treilea sistem, porniți din nou apăsând butonul Citește. Apoi se deschide o casetă de dialog, care include un proces de citare automată utilizând serviciul citoid. Dacă wiki-ul dvs. utilizează acest sistem, veți găsi mai multe detalii la Help:VisualEditor/User guide/Citations-Full
VisualEditor Citoid Inspector-ro.png

Modificarea unei referințe existente

Pentru a modifica o referință, dați clic pe ea acolo unde apare în text (de obicei sub forma unui număr între paranteze drepte). Veți vedea fie o pictogramă de „Referință” (semn de carte) sau o pictogramă (și nume) pentru formatul care a fost utilizat pentru a crea această referință. În oricare dintre cazuri, dând clic pe butonul „Modifică”, se va deschide un casetă de dialog unde veți putea modifica referința.
VisualEditor - Editing references 1.png

Pentru iconița "Referință", apăsând "Edit" deschide dialogul de referințe. Pentru a începe să schimbați referințele, apăsați pe ea.

Multe proiecte wiki folosesc formate pentru a formata referințele. Dacă un format este utilizat în referința dumneavoastră, atunci când veți muta cursorul pe informațiile referinței, vor fi selectate toate informațiile din acel câmp.

Dacă a fost utilizat un format, iar dumneavoastră dați clic pe informațiile referinței, va apărea pictograma Format (o piesă de puzzle) cu ceva informații. Dați clic pe butonul „Modificare” pentru a modifica conținutul formatului în mini-caseta de dialog.

VisualEditor - Editing references 6.png

Dacă ceea ce vă apare atunci când dați clic pe o referință este o pictogramă de format standard pentru citări (un astfel de exemplu se află în partea dreaptă), dând clic pe „Modificare” va deschide mini-caseta de dialog pentru editarea formatului.
VisualEditor - Editing References - Cite Web.png

În interiorul acestui mini-format de editare, puteți adăuga sau înlătura anumite tipuri de informații sau puteți schimba conținutul actual. Inițial, vor apărea doar câmpurile (parametrii formatului) care au conținut. Pentru a adăuga câmpuri suplimentare, dați clic pe „Adăugare mai multe informații” care se află în josul mini-formatului de editare.
VisualEditor - Editing references 5.png

Dați clic pe „Aplică modificările” atunci când ați terminat.
VisualEditor Apply Changes-ro.png

Reutilizarea unei referințe existente

Dacă pagina conține deja o citare care poate fi folosită textului căruia doriți să-i adăugați o sursă, atunci puteți alege să reutilizați acea citare existentă.

Pentru a reutiliza o referință existentă, mutați cursorul în corpul textului unde doriți să adăugați o nouă referință (număr) pentru acea citare. Apoi, dați clic pe butonul „Re-use reference” din meniul „Citare”.

(Notă: Dacă wiki-ul dvs. folosește cel de-al treilea sistem de citare a notelor de subsol descris mai sus, veți vedea o filă „Refolosește” într-o casetă de dialog, în loc de o pictogramă „Refolosește” în meniul „Citare”.)

VisualEditor Cite menu re-use.png

În caseta de dialog de la Referință, uitați-vă în listă după referința pe care doriți să o refolosiți și selectați-o. Dacă sunt mai multe referințe, puteți utiliza caseta de căutare (etichetat ca „Căutați în conținutul referințelor existente”) pentru a lista doar acele referințe care includ un anume text.
VisualEditor - Editing references 18.png

Adăugarea unei referințe noi

Pentru a adăuga o citare utilizând meniul „Citare”, mutați cursorul acolo unde doriți să o adăugați în text. Apoi, selectați din meniu tipul de citare potrivit.
VisualEditor references more.png

Utilizarea citării „de bază”

Aici este ilustrat ce veți vedea când veți selecta citarea de bază. În caseta de modificare a referințelor puteți adăuga referința dumneavoastră, inclusiv formatarea.

Puteți aloca referința unui anumit grup dat, deși în mod normal acest lucru nu este specificat. (Această opțiune este folosită pentru a realiza grupuri de referințe folosind unealta „Listă de referințe”.)

VisualEditor - Editing references 20.png

În caseta de dialog pentru referințe, dacă doriți să includeți un format de citare sau orice alt format în noua dumneavoastră referință, dați clic pe pictograma Format (piesă de puzzle) în meniul „Inserare” din bara de instrumente din cadrul casetei de dialog pentru modificarea referințelor.
VisualEditor Template Insert Menu-ro.png

Apoi, căutați formatul pe care doriți să-l folosiți, adăugați-l și modificați-l așa cum ați face cu orice alt format. (Pentru mai multe informații despre formate, vezi secțiunea modificarea formatelor de mai jos.)

După ce ați terminat cu noul dumneavoastră format, dați clic pe „Aplică modificările” pentru a reveni la caseta de dialog pentru modificarea referințelor, iar apoi dați din nou „Aplică modificările” pentru a reveni la pagina pe care o modificați.

VisualEditor - Editing references 9.png

Dacă pe pagină nu se află deja o listă de referințe (de exemplu, dacă adăugați prima referință pentru pagina respectivă), trebuie să specificați unde va fi afișată lista de referințe, alături de textul lor, pentru cei care citesc pagina.

Mutați cursorul acolo unde doriți să se afișeze lista de referințe (de regulă, la sfârșitul paginii), deschideți meniul „Inserare” și dați clic pe pictograma „Listă de referințe” (trei cărți).

VisualEditor References List Insert Menu-ro.png

Dacă utilizați mai multe grupuri de referințe, ceea ce este destul de rar întâlnit, puteți specifica grupul în această casetă de dialog. Numai referințele care aparțin acelui grup vor fi afișate în pagină acolo unde inserați grupul.

Ultima etapă din caseta de dialog pentru referințe presupune să dați clic pe „Inserează”.

VisualEditor references list-ro.png

Folosirea formatelor standard de citare

Este posibil ca proiectul dumneavoastră să aibă formate suplimentare de citare în meniul „Citare”. În acest caz, aveți acces rapid către cele mai utilizate formate de citare pentru proiectul dumneavoastră. (Instrucțiuni pentru adăugarea unor formate de citare suplimentare la proiectul dumneavoastră sunt disponibile la VisualEditor/Citation tool .)
VisualEditor - Editing References - Cite Pulldown.png

Dacă veți da clic pe pictograma unui format, cum ar fi „citează carte”, vi se va deschide mini-caseta de editare pentru acel format. Câmpurile cu informații importante care trebuie completate pot apărea marcate cu un asterix. Cu toate că vor fi afișate majoritatea câmpurilor utilizate în mod normal, nu este necesară completarea tuturor acestora.
VisualEditor - Editing references - Cite book required fields.png

Pentru a adăuga mai mulți parametrii, parcurgeți în jos, în mini-caseta de modificare a formatului, iar apoi dați clic pe opțiunea „Adăugare mai multe informații”.

Când ați terminat, dați clic pe „Inserează”.

VisualEditor - Editing references - Add parameter.png

Modificarea imaginilor și a altor fișiere media

Modificarea imaginilor

Pentru a adăuga o imagine nouă (sau alt fişier media) în pagină, dați clic pe pictograma „Imagini și media” (o imagine a unor munți) din meniul „Inserare”. Imaginea va fi adăugată acolo unde se află cursorul dumneavoastră.
VisualEditor Media Insert Menu-ro.png

Prin apăsarea pictogramei „Imagini și media”, se va deschide o casetă de dialog care va căuta automat în Wikimedia Commons și proiectul dumneavoastră wiki local fișierele media referitoare la titlul paginii pe care o modificați.

Puteți căuta alte fișiere media modificând textul din caseta de căutare a ferestrei.

Pentru a selecta un fișier, dați clic pe miniatura sa.

Acest lucru va introduce imaginea pe pagina pe care o modificați.

VisualEditor - Media editing 2.png

După ce imaginea pe care ați selectat-o a fost inserată în pagină, se va deschide o altă casetă de dialog. Acesta vă permite să adăugați și să editați captura imaginii. Ea poate conține formatări și legături.
VisualEditor - Media editing 6.png

Caseta de dialog media vă permite, de asemenea, să adăugați capturi alternative pentru a ajutora utilizatorii care folosesc cititoare de ecran sau care au dezactivat opțiunea de afișare a imaginii.
VisualEditor - Media editing 7.png

De asemenea, în fereastra „Setări avansate” puteți stabili diverși parametrii pentru imagine. Acestea includ alinierea, tipul și dimensiunea imaginii.
VisualEditor - Media editing 8.png

Când ați terminat, dați clic pe „Aplică modificările” pentru a închide caseta de dialog și a reveni la editarea paginii.
VisualEditor Apply Changes-ro.png

Pentru o imagine care deja există, puteți adăuga sau modifica o captură sau alte setări. Dați clic pe imagine, apoi dați clic pe pictograma „Imagini și media” care apare mai jos de imagine.

Puteți redimensiona o imagine dacă dați clic pe ea, iar apoi mutați pictograma de redimensionare (cele două săgeți care apar într-unul sau ambele colțuri de jos).

De asemenea, puteți să trageți o imagine și să o puneți mai sus sau mai jos în pagină.

VisualEditor - Media editing 3.png

Încărcarea imaginilor

Puteți încărca imagini dintr-o filă a dialogului media, sau prin tragerea de fișiere în editor, sau lipind o imagine din clipboard.
VisualEditor - Media upload 1.png

Apăsați pe fila "Încărcare" și alegeți o imagine de pe calculator. Puteți tasta numele fișierului sau trage o imagine în cutie. Dacă ați tras o imagine în editor sau ați lipit o imagine din clipboard, această filă se va deschide automat.
VisualEditor - Media upload 1.5.png

Trebuie să descrieți imaginea și să îi adăugați categorii pentru ca alți oameni să poată să o găsească.
VisualEditor - Media upload 2.png

Imaginea va fi inserată în pagină când terminați.
VisualEditor-logo.svg

Modificarea galeriilor multimedia

Pentru a adăuga o galerie nouă de imagini, dați clic pe pictograma „Galerie” din meniul „Inserare”. (Dacă nu vedeți această pictogramă în acel meniu, înseamnă că proiectul dumneavoastră wiki local a decis să amâne implementarea acestei funcționalități în EditorulVizual.)
VisualEditor - Gallery1.png

Pentru a modifica o galerie în EditorulVizual, dați clic pe acea galerie. Apoi, în josul acelei galerii, dați clic pe pictograma galeriei (un set de imagini). Se va deschide astfel caseta de modificare a galeriei, cu lista completă de imagini incluse în acea galerie.
VisualEditor - Gallery2.png
În acest moment, caseta de modificare a galeriei este o simplă casetă care vă permite să modificați galeriile existente, utilizând wikitext. Pentru a adăuga o imagine nouă într-o galerie deja existentă, scrieți numele fișierului urmat apoi de o bară verticală (|) și de captura pentru acea imagine. Trebuie să introduceți fiecare imagine pe un rând nou. De asemenea, puteți edita această listă pentru a înlătura sau rearanja imagini sau pentru a schimba capturile imaginilor.

Când dați clic pe butonul „Realizat”, veți ieși din caseta de modificare a galeriei de imagini. Ar trebui apoi să puteți vizualiza modificările dumneavoastră, cu galeria așa cum va apărea la cei care vor citi pagina.

Rețineți faptul că dacă ieșiți din caseta de modificare a galeriei de imagini, modificările dumneavoastră nu vor fi publicate. Ca și în cazul altor modificări efectuate cu ajutorul editorului vizual, trebuie să salvați întreaga pagină pentru a publica modificările dumneavoastră.

VisualEditor - Gallery3.png

Modificarea formatelor

Cum să începeți?

Pentru a adăuga un nou format la o pagină, plasați cursorul acolo unde doriți să fie introdus formatul și dați clic pe pictograma „Format” (piesă de puzzle) în meniul „Inserare”.
VisualEditor Template Insert Menu-ro.png

Începeți să tastați numele formatului pe care doriți să-l introduceți. Atunci când apare pe listă, dați clic pe numele acestuia. Apoi dați clic pe „Adăugare format”.
VisualEditor - Template editing 4.png

De asemenea, puteți să modificați un format care se află deja în pagină. Când dați clic pe el pentru a-l selecta, se va albăstri și va apărea o casetă cu pictograma „Format” (piesă de puzzle). Dați apoi clic pe legătura „Modificare”.
VisualEditor - Template editing 1.png

Unele formate nu sunt vizibile cuiva care citește o pagină. În editorul vizual, astfel de formate ascunse sunt afișate ca pictograme puzzle. Numele formatului va fi afișat lângă pictograma puzzle.
VisualEditor template not visible.png

Când selectați pictograma, este afișat meniul contextului, și puteți edita formatul.
VisualEditor template not visible context menu.png

Parametrii formatului

Atunci când adăugați un format nou sau deschideți unul deja existent, se deschide caseta de dialog „Insert a template”. Conținutul afișat depinde de existența unei documentații pentru acel format, numită TemplateData .

Formatul afișat aici nu are setat pentru sine TemplateData. Prin urmare, dialogul oferă o legătură către documentația pentru format. Vizitând documentația ar trebui să puteți realiza dacă formatul are vreun parametru (câmpuri), și ce merge în fiecare câmp. Utilizează numere drept nume al fiecărui parametru fără nume. Primul parametru fără nume este numit 1, al doilea este numit 2, și așa mai departe.
VisualEditor template with no TemplateData.png

Dacă un format a fost actualizat pentru a conține informații TemplateData, apoi dialogul va afișa o listă de parametri individuali (cu nume).
VisualEditor template with TemplateData.png

La un șablon care există deja, puteți modifica parametrii care sunt afișați în caseta de dialog și puteți adăuga parametrii apăsând pe „Adăugare mai multe informații”, jos de tot în caseta de dialog.
VisualEditor - Template editing 3.png

Atunci când un format încorporează alte formate, aceste sub-formate vor apărea în interiorul parametrilor care îi afișează. Ele pot fi modificate sau înlăturate în interiorul câmpului parametrului respectiv.

Sub-formatele noi pot fi adăugate urmând pașii de adăugare a unui parametru. S-ar putea să fie nevoie să verificați documentația formatului pentru a vă asigura că sub-formatul este acceptat. Formatele incluse pot fi deocamdată editate doar ca wikitext, fără facilitatea oferită de editorul vizual (vezi phab:T52182).

VisualEditor - Template editing 5.png

Finalizare

Atunci când ați terminat modificarea unui format, apăsați pe „Aplică modificările” pentru a închide caseta de dialog și a reveni la modificarea paginii principale.
VisualEditor Apply Changes-ro.png

Substituirea formatelor

Atunci când un format trebuie substituit, tastați subst: înainte de numele formatului. Nu uitați să adăugați și acoladele aferente.

Completarea automată nu funcționează cu subst:. Dacă doriți să folosiți completarea automată, găsiți mai întâi formatul pe care îl căutați, apoi adăugați subst: în fața numelui formatului.

Apoi apăsați pe butonul albastru „Adăugare format”.

Adăugați orice parametrii, așa cum faceți în mod obișnuit și dați clic pe „Inserează”.

VisualEditor - Template editing 7.png

După ce dați clic pe „Aplică modificările”, veți vedea expandarea șablonului pe pagină.
VisualEditor - Template editing 8.png

Modificarea listelor

VisualEditor Toolbar Lists and indentation-ro.png
Puteți utiliza editorul vizual pentru a crea liste sau pentru a schimba formatul unei liste existente. Există două tipuri de liste: neordonat (punctat) și ordonat (numerotat).

Pentru a începe o listă nouă, pur și simplu apăsați pe unul dintre elementele din meniu afișate aici. Sau dacă deja ați scris lista (pe linii separate), selectați (evidențiați) lista pe care ați scris-o, apoi apăsați pe unul dintre elementele din meniu.


VisualEditor lists 1 unordered bullet.png
VisualEditor lists 2 ordered numbered.png
Aici sunt afișate exemple ale celor două tipuri de liste: neordonat (punctat) și ordonat (numerotat).

VisualEditor lists 3 select to indent.png
Dacă doriți să schimbați nivelul de indentare al unei liste existente, selectați partea listei pe care doriți să o schimbați.

VisualEditor lists 4 indentation menu.png
După aceea utilizați meniul, sau apăsați tasta Tab. (Tasta Tab crește indentarea; utilizați tasta shift plus tasta Tab pentru a descrește indentarea)

VisualEditor lists after indenting.png
Aici este rezultatul indentății crescute.

VisualEditor lists mixed.png
Puteți chiar să amestecați listele ordonate (numerotate) și neordonate (punctate), dacă elementele listelor au indentări diferite.

Modificarea tabelelor

VisualEditor insert table-ro.png
Puteți utiliza EditorulVizual pentru a introduce și schimba tabele.

Puteți chiar să importați un tabel trăgând cu mouse-ul un fișier de tip csv (comma-separated value) din calculatorul dumneavoastră în fereastra de editare principală.


Când apăsați pe „Tabel”, în meniul „Inserare”, editorul vizual inserează un tabel gol de patru-pe-patru.

Acum meniul „Tabel” este disponibil. Din acel meniu, puteți adăuga o legendă în partea de sus a tabelului.

VisualEditor empty table.png

Pentru a selecta o celulă, apăsați-o o dată.
VisualEditor tables select one cell.png

Pentru a edita conținutul celulei (de exemplu, pentru a adăuga conținut sau corect o eroare de scriere), apăsați de două ori în celulă. Sau puteți selecta celula și după aceea apăsa Înapoi.

Pentru a vă termina editarea unei celule, pur și simplu apăsați altundeva.

VisualEditor tables type inside a cell.png

VisualEditor table editing add and remove columns.png
Puteți adăuga, muta sau șterge o coloană sau un rând.

Puteți uni celule: Selectați-le, după care din meniul Tabel, apăsați „Unire celule”.
VisualEditor tables merge cells.png

Dacă uniți celule, doar textul dintr-o singură celulă este păstrat; oricare text din celelalte celule este șters când uniți celulele. Dacă decideți că doreați câtva din sau tot textul care a fost șters, utilizați butonul Anulează, mutați sau copiați textul pe care îl vreți, apoi uniți celulele din nou.
VisualEditor tables post-merge cell.png

Puteți de asemenea să împărțiți celule care erau anterior unite. Tot conținutul care era în celula unită va rămâne în prima celulă când realizați împărțirea. Apoi puteți copia și lipi text pe alte celule, dacă vreți.
VisualEditor tables split cells.png

Modificarea categoriilor

VisualEditor category item-ro.png
Pentru a modifica categoriile, dați clic pe pictograma „Categorii” din meniul „Opțiunile paginii”.

VisualEditor category editing-ro.png
Dacă dați clic pe „Categorii”, se va deschide o casetă de dialog care listează categoriile existente și care vă permite să adăugați unele noi sau să le ștergeți pe cele existente.

De asemenea, aveți opțiunea de a seta sau schimba cheia generală (prestabilită) de sortare, care determină unde apare pagina atunci când este listată alături de alte pagini în aceeași categorie.

De exemplu, cheia de sortare prestabilită pentru articolul „George Washington” este „Washington, George”. În categoria „Președinți ai Statelor Unite”, articolul este listat la litera „W”, nu la litera „G”.


VisualEditor - Category editing 3.png
Pentru a adăuga o categorie la o pagină, tastați numele categoriei în interiorul câmpului „Adăugați o categorie”. Pe măsură ce tastați, editorul vizual va căuta posibile potriviri printre categoriile existente. Puteți fie selecta o categorie care deja există sau puteți adăuga o categorie care nu are încă propria sa pagină de categorie. (Până când acea pagină de categorie va fi creată, noua dumneavoastră categorie va apărea ca o legătură roșie după ce vă publicați toate schimbările de editare.)

VisualEditor - Category editing 2.png
Pentru a șterge o categorie, dați clic pe ea, iar apoi dați clic pe pictograma „Elimină” (coș de gunoi) din caseta de dialog care se deschide.

Dacă dați clic pe o categorie, vi se va permite să specificați cheia de sortare pentru acea categorie. O asemenea cheie de sortare va substitui cheia prestabilită de sortare.


VisualEditor Apply Changes-ro.png
Dați clic pe „Aplică modificările” atunci când ați terminat de modificat categoriile pentru a reveni la modificarea paginii.

Modificarea setărilor paginii

VisualEditor page settings item-ro.png
Pentru a modifica setările unei pagini, dați clic pentru a deschide meniul „Opțiunile paginii” din bara de instrumente și selectați butonul „Setări pagină”.

VisualEditor Page Settings-ro.png
Butonul „Setări pagină” deschide o casetă de dialog care afișează mai multe opțiuni.

VisualEditor Page Settings Redirects-ro.png
Puteți crea o pagină de redirecționare către o altă pagină dacă bifați căsuța „Redirecționează această pagină către”, iar apoi tastați numele paginii către care doriți să trimiteți persoana care accesează pagina pe care o modificați.

În jos, există opțiunea de a preveni ca redenumirile ulterioare ale paginii să nu poată modifica această redirecționare. Această opțiunea este foarte rar folosită.


VisualEditor Page Settings TOC-ro.png
Puteți schimba afișarea cuprinsului prin selectarea unuia dintre aceste trei butoane. Opțiunea prestabilită este „Dacă este necesar”, care afișează cuprinsul dacă există trei sau mai multe secțiuni.

VisualEditor Page Settings Edit Links-ro.png
Dând clic pe această căsuță, puteți face ca o pagină să nu afișeze legăturile de editare pentru fiecare secțiune în parte.

VisualEditor Apply Changes-ro.png
Dați clic pe „Aplică modificările” atunci când ați terminat de editat Opțiunile paginii pentru a reveni la editorul de pagină.

Modificarea hărților

Visual editor showing editing an existing map.jpg
Puteți adăuga și schimba hărți. Vezi Help:VisualEditor/Maps .

Modificarea formulelor matematice

Pentru a adăuga o nouă formulă matematică în pagină, plasați cursorul dumneavoastră acolo unde doriți să fie introdusă, iar apoi dați clic pe pictograma „Formulă matematică” („Σ”) din meniul „Inserare” din bara de instrumente.
VisualEditor Formula Insert Menu-ro.png

Se va deschide o fereastră în care puteți să tastați formula, utilizând sintaxa LaTeX. EditorulVizual va actualiza formula pe măsură ce o tastați, astfel încât să puteți vedea cum va arătat când veți face modificările. De îndată ce sunteți mulțumit cu formula, dați clic pe butonul „Inserează”.
VisualEditor formula-ro.png

Pentru a modifica o formulă matematică care deja există în pagină, dați clic pe ea, iar apoi dați clic pe pictograma „Σ” care apare. Se va deschide o mică fereastră, unde puteți face modificările.
VisualEditor - editing existing mathematical formula.png

Formulele matematice pot fi plasate în linie sau centrate ca un bloc.
VisualEditor mathematic formula inline.png

Modificarea gamelor muzicale

Pentru a adăuga notație muzicală nouă unei pagini, plasați-vă cursorul unde doriți să fie inserată notația muzicală. După aceea, din meniul „Inserare” din bara de unelte, apăsați pe opțiunea „Notație muzicală”.

Pentru a edita o notație muzicală existentă pe pagină, apăsați pe ea de două ori.

VisualEditor-Insert-Musical-Notation.png

Asta va deschide dialogul „Notație muzicală”. Aici notația poate fi editată prin scară, fie în formatul ABC, fie în cel Lilypond. Puteți, de asemenea, să legați notația de un fișier audio sau MIDI. Odată ce ați terminat, apăsați butonul „Realizat” pentru a închide dialog și vă publica schimbările.
Musical.png

Modificarea poeziilor și a altor elemente speciale

Unele intrări, precum listele de asociere și poeziile nu sunt încă pe deplin suportate de către editorul vizual.
VisualEditor editing poem 1.png

În cele mai multe cazuri, intrările existente pot fi modificate, dar cele noi nu pot fi inserate în EditorulVizual.

Până când vor fi complet suportate, puteți copia una deja existentă pe o altă pagină sau puteți modifica direct sursa wikitextului.

VisualEditor editing poem 2.png

Comutarea între editorul vizual și cel wikitext

Pentru a comuta de la editorul vizual la editorul wikitext, apăsați butonul [[ ]] din partea dreaptă de pe la sfârșitul barei de unelte.

VisualEditor toolbar Page options - Switch to wikitext - Save.png

Veți vedea un diff. (Dacă ați apăsat pe „Respingeți schimbările”, veți vedea doar wikitext, gata să îl editați cu editorul wikitext.)

Mergeți mai jos și veți vedea zona de editare a wikitextului.

VisualEditor bi-directional switching diff before wikitext.png

Puteți de asemenea să comutați de la editorul wikitext la editorul vizual. Pentru a face asta, apăsați pictograma creion din partea dreaptă de pe la sfârșitul barei de unelte.

VisualEditor bi-directional switching pencil icon in wikitext.png

Comenzi rapide de la tastatură

Mulți editori sunt obișnuiți să introducă wikitext în mod direct, mai ales cel pentru boldire, text cursiv și legături interne. Comenzile rapide de la tastatură permit inserarea rapidă a unei formatării similare, fără a fi nevoie să utilizați intrările din bara de instrumente. Aici se află cele mai utilizate comenzi rapide în EditorulVizual.

Comenzi rapide PC Acțiune Comenzi rapide MAC

Ctrl+B Aldin ⌘ Cmd+B

Ctrl+I Cursiv ⌘ Cmd+I

Ctrl+K Inserarea unei legături ⌘ Cmd+K

Ctrl+X Tăiere ⌘ Cmd+X

Ctrl+C Copiere ⌘ Cmd+C

Ctrl+V Lipire ⌘ Cmd+V

Ctrl+Z Anulare ⌘ Cmd+Z