Segítség:VisualEditor/Használati útmutató

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/User guide and the translation is 59% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Megjegyzés: Amikor szerkeszted ezt a lapot, beleegyezel a szerkesztésed CC0 alatti közzétételébe. Lásd a Public Domain Help Pages lapot további információkért.
PD
Ha szeretnéd kipróbálni a Visual Editort szócikk szerkesztése nélkül, ezen az oldalon megteheted. Nem szükséges regisztrálnod a Visual Editor kipróbálásához azon a lapon.


A VisualEditor elindítása

A VisualEditorral való szerkesztéshez kattints a "Szerkesztés" fülre a lap tetején.

Az oldal megnyitása néhány másodpercet vesz igénybe, hosszabb oldal esetén tovább is tarthat.

Ha a "Forrásszöveg szerkesztése" fülre kattintasz, a hagyományos szerkesztőfelületet érheted el.

VisualEditor edit tab-hu.png

A VisualEditort a szakaszok melletti "szerkesztés" linkre kattintva is elindíthatod.
VisualEditor - Section edit links-hu.png

Első lépések: a VisualEditor eszköztára

Képernyőkép a VisualEditor menüjéről
Amikor elindítod a VisualEditort, a képernyő felső részén találod a szerkesztőmenüt. Az ikonok egy része ismerős lehet:

VisualEditor - Toolbar - Undo-redo.png
Visszavon és Újra a változtatásaidra értve.

VisualEditor Toolbar Headings-hu.png
A Fejlécek lenyíló menüvel lehetőséged van a bekezdés formázásának módosítására. Egy bekezdés stílusának megváltoztatásához helyezd a kurzort a bekezdésbe, majd válassz ki egy elemet a menüből (nem szükséges szöveget kijelölnöd). A szakaszok címét "Címsor", az alszakaszokét "Alcím 1", "Alcím 2", és a további stílusokkal formázd. A szövegek alapstílusa a "Bekezdés" stílus.

VisualEditor Toolbar Formatting-hu.png

Formátum: Az „A” betűre kattintva lenyílik egy menü.

 • A „Félkövér” menüpont (F) megvastagítja a kijelölt szöveget.
 • Az „Dőlt” menüpont a kijelölt szöveget dőlt betűssé teszi.
 • A "Felső index" menüponttal (x2) azt érjük el, hogy a kijelölt szöveg kisebb lesz a körülötte lévő szövegnél és egy kissé feljebb (felsőindexbe) kerül.
 • A „Alsó index” menüponttal (x2) azt érjük el, hogy a kijelölt szöveg kisebb lesz a körülötte lévő szövegnél és egy kissé lejjebb (alsó indexbe) kerül.
 • A "Áthúzott" menüpont (S) a kijelölt szöveget áthúzza.
 • A "Számítógépes kód" menüpont (egy pár kapcsoszárójel: {}) a kijelölt szöveg betűtípusát azonos szélességűre változtatja, ami kiemeli a környező, arányos szélességű szövegből.
 • Az Aláhúzott menüpont (U) a kijelölt szöveget aláhúzza.
 • A "Nyelv" menüpont (文A) lehetővé teszi a kijelölt szöveg nyelvének meghatározását (például: japán), illetve az olvasás irányát (például jobbról balra).
 • Az utolsó menüpont (VisualEditor MediaWiki theme clear icon bitmap.png), az "Eltávolítás", minden formázást eltávolít a kijelölt szövegről, a hivatkozásokat is beleértve.

Ha nem jelöltél ki szöveget, és megnyomod az "A" gombot, hogy legördüljön a menü, majd kiválasztasz egy menüpontot, akkor a kiválasztott formázás lesz érvényben, amikor elkezded begépelni a szöveget, a kurzor helyétől kezdődően.


VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Hivatkozás menüpont: a lánc ikon a hivatkozás menüpontot rejti. Ha rákattintasz (általában miután kijelöltél egy szövegrészt), megjelenik a hivatkozás hozzáadása menü.

VisualEditor - Cite Pulldown.png
Forráshivatkozás menü: A Forráshivatkozás menüben forráshivatkozásokat (lábjegyzeteket) lehet elhelyezni a szövegben. Mindegyik projekt rendelkezik hozzáféréssel az alapvető forráshivatkozás-formátumokhoz, és ennek a menüpontnak a segítségével lehetőségük van a forráshivatkozások újrafelhasználásához is. A szerkesztők számára a helyi forrássablonok gyors elérést is biztosítja, amennyiben ez a funkció az adott wikiben rendelkezésre áll.

(A helyi forrássablonok hozzáadásához a Forráshivatkozás menühöz itt található leírás: VisualEditor/Citation tool .)


VisualEditor citoid Cite button-hu.png
Forrás gomb: Ha a Citoid engedélyezve van, a Forráshivatkozás helyett a Forrás gombot fogod látni.

A Citoid megpróbálja automatikusan előállítani a forráshivatkozást.


VisualEditor Toolbar Lists and indentation-hu.png
Listák és behúzások: Az első két gomb lehetővé teszi, hogy "Számozott lista" vagy "Felsorolásjeles lista" listát készítsünk. Az utolsó két gomb a listaelemek behúzásának mértékét csökkenti vagy növeli.

VisualEditor Insert Menu-hu.png
Beszúrás: Az "Beszúrás" menü egyes projektekben máshogy nézhet ki. Alább egy lista az összes lehetséges beállítási lehetőséget mutatja.
 • A "Képek és média" ikon, mely hegyeket ábrázol, megnyitja a média párbeszédpanelt.
 • A „Sablon” ikonnal (puzzle) módosíthatod a sablonokat.
 • A „Táblázat” gombra kattintva táblázatot szúrhatsz be.
 • A "Megjegyzés" menüpont (sötét kör felkiáltójellel) lehetővé teszi olyan megjegyzések beszúrását a szövegbe, amelyek az olvasók számára nem láthatók. Ezek a megjegyzések csak szerkesztői nézetben láthatók, felkiáltójeles ikon jelzi őket. Szerkesztéskor az ikonra kattintva lehetőséged van szerkeszteni vagy kitörölni a megjegyzést.
 • A "Hieroglifák" ikon (egy ankh szimbólum - ☥) lehetővé teszi hieroglifák beszúrását. (Lásd lentebb.)
 • A "Kódblokk" menüponttal kódot szúrhatsz be.
 • A "Kotta" gombbal zenei hangjegyeket illeszthetsz be.
 • A "Galéria" ikonra (több fénykép) kattintva képgalériát helyezhetsz el az oldalon.
 • A "Matematikai képlet" ikon (Σ) megnyitja a matematikaiképlet-beszúró párbeszédablakot.
 • A "Grafikon" ikonnal grafikont illeszthetsz be.
 • "Az aláírásod" gombbal a projekten használt aláírásodat szúrhatod be. Szürkének fogod látni az ikont (nem kiválasztható), ha olyan típusú oldalt ("névteret"), például szócikket szerkesztesz, ahol aláírást nem szabad elhelyezni.
 • A "Forráshivatkozások listája" gomb (a három könyvvel) megnyit egy párbeszédpanelt, ahol meghatározható, hogy hol fognak megjelenni a forráshivatkozások az olvasónak. Ezt általában egyszer kell megcsinálni egy lapon.

Speciális karakter beszúrása: A "Speciális karakter" (Ω) ikon a Beszúrás menü mellett lehetővé teszi, hogy speciális karaktert szúrj be a szövegbe. Ez lehet például szimbólum, ékezetes betű vagy matematikai jelölés. (Ez a lista lokálisan testre szabható. Instrukciókhoz lásd: VisualEditor/Speciális karakterek )
VisualEditor Toolbar SpecialCharacters-hu.png

VisualEditor toolbar edit notices icon.png
A Szerkesztési bevezetők gomb az adott lapra vonatkozó értesítéseket mutatja meg (például, hogy a lap védett).

VisualEditor More Settings-hu.png
A Lapbeállítások menü a Változtatások közzététele és a Szerkesztő váltása gombtól balra helyezkedik el. Az Opciók menüpont alatt a következő (bal oldali) fülek találhatóak:
 • A Kategóriák lehetővé teszi, hogy kategóriákat adj az oldalhoz, valamint hogy beállítsd, hogy a lap milyen rendezési kulcs szerint szerepeljen az adott kategóriában.
 • Az Oldalbeállítások lehetővé teszi, hogy egy oldalt átirányítássá alakíts, az átirányításhoz különféle beállításokat adhatsz meg, módosíthatod a Tartalomjegyzék megjelenését, eltávolíthatod a szakaszcímek melletti szerkesztéslinkeket és egyértelműsítő lappá nyilvánítod az oldalt.
 • A Speciális beállítások menüben a lap keresőmotorok általi indexelésének beállításait változtathatod meg, megjelenítheted az „Új szakasz” fület és felülírhatod az oldal címének megjelenítését.
 • A Nyelvek azon más nyelvű oldalakat tartalmazza, amelyek az adott laphoz kapcsolódnak. Jelenleg csak Wikidatán szerkeszthető ez a lista.
 • A Használt sablonok menüben a lapon használt sablonok listája tekinthető meg.

Az Opciók párbeszédpanel fülei a Lapbeállítások menüben is elérhetők. A Lapbeállítások menüben található még a Megtekintés jobbról balra gomb, valamint a Keresés és csere gomb, utóbbi egy párbeszédpanelt nyit meg, ahová karaktereket, szavakat vagy reguláris kifejezéseket gépelhetsz be, melyekre rá szeretnél keresni a szövegben, és a kívánt kifejezésekkel helyettesíteni őket. A párbeszédpanelen beállítási lehetőségeket is találsz.


VisualEditor bi-directional switching square brackets icon.png
A forrásszöveg szerkesztése' gomb a Változtatások közzététele gomb mellett helyezkedik el (a ceruza ikonra kattintva gördül le). Segítségével a wiki-jelölőnyelvet használó szerkesztőre válthatsz.

Változtatások közzététele

Mikor a szerkesztéssel elkészültél, akkor kattints a kék "Változtatások közzététele" gombra az eszköztáron. Ha nem változtattál semmin, akkor a gomb le lesz tiltva (szürke lesz). Ha nem akarod elmenteni a változtatásokat, zárd be a böngészőablakot, vagy kattints az "Olvasás" fülre a szerkesztőfelület felett.
VisualEditor toolbar actions-hu.png

A kék „Változtatások közzététele” gomb megnyit egy párbeszédpanelt. Ide beírhatod egy rövid összefoglalóban, hogy mit változtattál a lapon, bejelölheted, hogy ez apró változtatás-e és felveheted a lapot a figyelőlistádra. Az összefoglaló doboza azonos a wikiszöveg-szerkesztő Összefoglaló: mezőjével.

Még egyszer áttekintheted változtatásaidat a "Változtatások megtekintése" gombbal, hogy meggyőződj a lap mentése előtt arról, hogy minden úgy néz ki, ahogy szeretnéd. Ez hasonló a wikiszöveg-szerkesztő "Változtatások megtekintése" gombjához.

A "Szerkesztés folytatása" gombbal (X) visszatérhetsz a szerkesztett oldalra mentés nélkül. Később elmentheted a változtatásaidat.

VisualEditor save dialog-hu.png

Hivatkozások szerkesztése

VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Hivatkozásokat az eszköztáron lévő "Hivatkozás" ikonnal (láncszemek egy láncban) is hozzáadhatsz, vagy a Ctrl+K billentyűkombináció használatával (Mac-en: Command+K).

Ha kijelölsz egy szövegrészt és megnyomod a "Hivatkozás" gombot, a kijelölt szöveget fogja felhasználni a hivatkozáshoz. Ha csak egyetlen szóra szeretnél hivatkozást készíteni, kijelölheted a szót, vagy elhelyezheted benne a kurzort.


VisualEditor-link tool-search results-hu.png
Mikor használod a gombot, vagy a shortcutot, akkor egy párbeszédpanel fog megnyílni, melybe beírhatod a linket.

Az eszköz megpróbálja majd megkeresni a lehetséges belső hivatkozást a begépelt szöveg alapján és valószínűsíthető egyezéseket ajánl fel. Ha már egyszer begépeltél, vagy kiválasztottál egy linket, akkor az Enter gomb lenyomásával vagy a panel "Kész" gombjának megnyomásával befejezheted a folyamatot. A hivatkozás rögtön megjelenik a VisualEditor lapon, de a teljes lap közzétételéig ennek a közzététele sem történik meg.


VisualEditor-link tool-external link-hu.png
Külső weboldalra szóló hivatkozáshoz a folyamat hasonló: Válaszd a "Külső oldal" fület, majd írd be az URL-t a dobozba.

VisualEditor link tool simple link-hu.png
A címke nélküli külső hivatkozások így néznek ki: [1]. Úgy hozhatod létre, ha a szavakon kívül (például egy szóköz után) helyezed el a kurzort. Nyomd meg a Hivatkozás gombot vagy használd a billentyűkombinációt a párbeszédablak megnyitásához. Írd be az URL-t a rubrikába és nyomd meg a the "Kész" gombot a hivatkozás elhelyezéséhez.

VisualEditor-context menu-link tool-hu.png
Már létező hivatkozás megváltoztatásához vagy törléséhez kattints a hivatkozást alkotó szövegre, majd nyomd meg a mellette megjelenő "Hivatkozás" ikont. Egy párbeszédpanel jelenik meg a szerkesztéshez. A párbeszédpanelt a Ctrl+K billentyűkombinációval is elérheted. Ha egy hivatkozás ki van választva, kék kerettel jelenik meg.

A párbeszédpanelen ezután megváltoztathatod a hivatkozás célját. A hivatkozást a panel jobb felső sarkában található "Eltávolítás" gombbal törölheted. Meg is nyithatod hivatkozást egy új ablakban, ha a helyi menüben a hivatkozásra kattintasz. (Ez azért kellhet például, hogy ellenőrizd, hogy jó-e egy adott külső hivatkozás.)

Ha ki akarsz lépni a hivatkozás szerkesztéséből, és folytatni akarod a szerkesztést a hivatkozás utáni szövegen, akkor nyomd meg a gombot:

 • Egyszer megnyomva kilép a hivatkozás szerkesztéséből és a kurzort a hivatkozás után helyezi.
 • Másodszor megnyomva a kurzort a hivatkozás után helyezi és lehetővé teszi további szöveg beírását.

A hivatkozás címkéjének szerkesztéséhez kattints a címkébe és írd be a kívánt szöveget. Ugyanakkor, ha a teljes címkét le szeretnéd cserélni, vedd figyelembe az alábbiakat:

 • Ha kijelölted a teljes hivatkozáscímkét, a hivatkozás bármely billentyű megnyomásával törölhető. Újra kell majd linkelned.
 • Ha a hivatkozást szeretnéd megtartani, kattints bele a címkébe, és a delete vagy backspace gombok segítségével kitörölheted a címkét, a kék kereten belül maradva. Most már begépelheted az új címkét.
 • Hivatkozást létrehozhatsz többek között kategóriákra, fájlokra is.

Hivatkozások szerkesztése

További információkért lásd: Segítség a hivatkozássablonok használatához vagy Segítség a citoid Forrás gombjának használatához

= A te nyelvi változatodban használt rendszer meghatározása

A wikidben az alábbi három forráshivatkozás-rendszer egyikét használják. A jobb oldali kép által illusztrált a legegyszerűbb verzió, ahol a "Forráshivatkozás" (Cite) menüben nincsenek hivatkozássablonok. Ha a wikid ezt a rendszert használja, akkor minden, amit tudnod kell a forráshivatkozásokról, ezen az oldalon található.
VisualEditor cite menu default.png

A második rendszer ugyanezt a "Forráshivatkozás" (Cite) menüt használja, de népszerű sablonokkal kiegészítve a gyorsabb elérésért. Ha a wikid ezt a rendszert használja, a Help:VisualEditor/User guide/Citations-Templates oldalon találsz hozzá leírást.
VisualEditor references more.png

VisualEditor citoid Cite button-hu.png
A harmadik rendszerben a Forrás gombot kell először megnyomni. Megjelenik egy párbeszédablak, ahol automatikusan lehet forráshivatkozást létrehozni a citoid segítségével. Ha a wikid ezt a rendszert használja, a Help:VisualEditor/User guide/Citations-Full oldalon találsz hozzá részletes leírást.
VisualEditor Citoid Inspector-hu.png

Egy létező hivatkozás szerkesztése

To edit an existing reference, press on it where it appears in the text (usually as a bracketed number). You will see either a "Forráshivatkozás" icon (bookmark) or an icon (and name) for the template that was used to create this reference. In either case, pressing on the "Edit" button will open a dialog where you can edit the reference.
VisualEditor - Editing references 1-hu.png

For the "Forráshivatkozás" icon, pressing "Edit" opens the Reference dialog. To start changing the reference information, press on it.

Számos wiki használ sablonokat a forráshivatkozások formázására. Ha a kurzort a forráshivatkozásra mozgatod, a mező összes információja ki lesz emelve.

If a template was used and you press on the reference information, then the Sablon icon (puzzle piece) will appear with some information. Press on the "edit" button to edit the content of the template in the template mini-editor dialog.

VisualEditor - Editing references 6.png

If what appears when you press on a reference is an icon for a standard template for citations (an example is at right), then pressing "Edit" will open the template mini-editor dialog.
VisualEditor - Editing References - Cite Web.png

Inside the template mini-editor, you can add or remove types of information or change current content. Only fields (template parameters) that have content will show, initially. To add fields, press on "További információ hozzáadása" at the bottom of the mini-editor.
VisualEditor - Editing references 5.png

Kattints a „Változtatások alkalmazása” feliratra, ha végeztél.
VisualEditor Apply Changes-hu.png

Létező hivatkozások újrafelhasználása

If the page already contains a citation that applies to the text you want to source, then you can choose to re-use that existing citation.

Ahhoz, hogy egy létező hivatkozást újra fel tudj használni, vidd az egeret oda, ahová a hivatkozást be akarod illeszteni és kattints a Hivatkozás ikonra az Eszköztárban.

(Note: If your wiki has the third footnote system described above, you'll see a "Re-use" tab, in a dialog, instead of a "Re-use" item on the "Forráshivatkozás" menu.)

VisualEditor Cite menu re-use.png

Ha több hivatkozás is rendelkezésre áll, akkor használd a keresőt (melyet a "Mit szeretnél hivatkoztatni?" címke mutat), hogy csak olyan találatokat kapj, amely az adott szöveggel megegyezik. Keresd meg a szükséges hivatkozást és válaszd ki a megfelelőt.
VisualEditor - Editing references 18.png

Új hivatkozás hozzáadása

Ahhoz, hogy új hivatkozást tudj hozzáadni, helyezd a kurzort oda, ahová a hivatkozást tenni szeretnéd, majd kattints a Hivatkozások gombra az Eszköztárban.
VisualEditor references more.png

Using the "Basic" citation

Shown here is what you will see if you select the basic references item. A hivatkozásszerkesztőben hozzáadhatod, szerkesztheted és formázhatod a hivatkozás szövegét.

Akár egy egész adott csoportnak is hivatkozást készíthetsz, ezt arra lehet felhasználni, hogy megmutassuk az összetartozó csoportokat a Hivatkozások listája eszközzel.

VisualEditor - Editing references 20.png

Ha új hivatkozást adsz egy sablonhoz és azt akarod, hogy az tartalmazza is azt, akkor kattints a Beillesztés ikonra az eszköztárban, vagy a hivatkozászerkesztőben.
VisualEditor Template Insert Menu-hu.png

Eztán nézd meg azt a sablont, amelyet használni akarsz, add hozzá a hivatkozást és szerkeszd át, úgy, mint egy már létező hivatkozás esetén.

Kattints a Változtatások alkalmazása felirattal lehet váltani a referenciák szerkesztése és a lap normál nézete között.

VisualEditor - Editing references 9.png

Ha még nincs hivatkozások listája az adott lapon (például te adod hozzá az első hivatkozást), akkor szükséged lesz arra, hogy hozzá legyen rendelve ahhoz a szöveghez, amelyet te hivatkozással akarsz ellátni.

Vidd a kurzort oda, ahol a hivatkozások listáját meg akarod jeleníteni (általában a lap alja), nyisd meg a „Beszúrás” menüt és kattints a „Forráshivatkozások listája” ikonra (három könyv) a hozzáadáshoz.

VisualEditor References List Insert Menu-hu.png

Ha hivatkozások csoportját szerkeszted, határozd meg ezt a párbeszédpanelen, hogy elkülönülten jelenjenek meg a hivatkozások, melyek összetartoznak.

The final step in the References list dialog is to press "Beszúrás".

VisualEditor references list-hu.png

Using standard cite templates

Your local wiki may have added extra citation templates to the "Forráshivatkozás" menu. If so, you have quick access to the most-used citation templates for your wiki. (Instructions for adding extra citation templates to your local wiki are available at VisualEditor/Citation tool .)
VisualEditor - Editing References - Cite Pulldown.png

Pressing on a template icon such as "Cite book" will take you into the template mini-editor for that template. Important information fields may be marked with an asterisk. While the most common fields will be shown, not all of them are required.
VisualEditor - Editing references - Cite book required fields.png

To add more parameters, scroll down in the template mini-editor and press on the "További információ hozzáadása" option.

Press on "Beszúrás" when you are done.

VisualEditor - Editing references - Add parameter.png

Képek és egyéb médiafájlok szerkesztése

Képek szerkesztése

Új kép (vagy egyéb médiafájl) hozzáadásához az oldalon kattints a "Képek és média" ikonra a "Beszúrás" menüben. A kép a kurzornál lesz beszúrva.
VisualEditor Media Insert Menu-hu.png

Kattints a „Képek és média” ikonra, amely megnyit egy párbeszédpanelt, amely automatikusan végigböngészi a Wikimedia Commons-t és a helyi wikit olyan fájlok után kutatva, melyeknek valamilyen kapcsolata van az általad szerkesztett oldal címével.

További médiaállományokat tekinthetsz meg, ha átírod a keresőmezőben a szöveget.

Kattints a kis képre, a fájl kiválasztásához.

Berakja a képet a szerkesztett oldalra.

VisualEditor - Media editing 2.png

A média párbeszédpanel lehetővé teszi számodra, hogy hozzáírj, vagy szerkeszd a már meglévő képaláírást, amelyet formázhatsz és linkelhetsz is.
VisualEditor - Media editing 6.png

The media dialog also allows you to add alternative text captions, to help users who use screen readers, or who have disabled image display.
VisualEditor - Media editing 7.png

You can also set various parameters for the image in the "Haladó beállítások" window. These include the alignment, the type, and size of the image.
VisualEditor - Media editing 8.png

Mikor készen vagy, kattints erre: Változtatások alkalmazása, hogy bezárd a párbeszédpanelt és visszatérj az oldal szerkesztéséhez.
VisualEditor Apply Changes-hu.png

For an existing image, you can add or edit a caption or other settings by pressing on the image, then pressing on the "Képek és média" icon that appears below the picture.

Meglévő kép méretének módosításához kattints a képre, majd a kétfejű nyílra a sarkoknál.

You can also drag and drop an image to a place higher or lower on the page.

VisualEditor - Media editing 3.png

Uploading images

You can upload images from a tab in the media dialog, or by dragging and dropping a file into the editor, or by pasting an image from your clipboard.
VisualEditor - Media upload 1.png

Press the "Upload" tab and select an image from your computer. You can type the file name, or drag an image into the box. If you dragged and dropped an image directly into the editor, or pasted one from your clipboard, this tab will open automatically.
VisualEditor - Media upload 1.5.png

You need to describe the image and add categories to it so that other people can find it.
VisualEditor - Media upload 2.png

The image will be inserted into the page when you are done.
VisualEditor-logo.svg

Editing media galleries

To add a new gallery, press the "Galéria" icon (a set of photos) on the "Beszúrás" menu. (If you don't see this icon on that menu, then your local wiki has decided to delay implementing this functionality in the visual editor.)
VisualEditor - Gallery1.png

To edit an existing gallery in the visual editor, press that gallery. Then, near the bottom of the gallery, press the gallery icon (a set of photos). This brings up the gallery editor, with the full list of images included in the gallery.
VisualEditor - Gallery2.png
The gallery editor is currently a simple box that allows you to edit existing galleries using wikitext markup. To add a new image to an existing gallery, type the file name, followed by a bar (|) and the caption for that image. You must put each image in the gallery on its own line. A lista szerkeszthető.

When you press the "Kész" button, you will exit the gallery editor. You should then see your changes, with the gallery as it will now appear to readers.

Remember that exiting the gallery editor does not publish your changes. As with other changes made using the visual editor, you must publish the entire page in order to publish your work.

VisualEditor - Gallery3.png

Editing templates

Kezdés

Új sablon hozzáadásához vidd a kurzort oda, ahová a sablont tenni akarod, majd kattints erre az ikonra az eszköztárban (Beszúrás): Sablon.
VisualEditor Template Insert Menu-hu.png

Gépeld be a használni kívánt sablon nevét és kattints erre a feliratra: Sablon hozzáadása.
VisualEditor - Template editing 4.png

You can also edit a template that is already on the page. When you press on the template to select it, it turns blue, and a box appears with an "Sablon" icon (puzzle piece). Then press on the "Szerkesztés" link.
VisualEditor - Template editing 1.png

Some templates are not visible to someone reading a page. In the visual editor, such hidden templates are shown as puzzle icons. The name of the template will be shown next to the puzzle icon.
VisualEditor template not visible.png

When you select the icon, the context menu is displayed, and you can edit the template.
VisualEditor template not visible context menu.png

Sablon paraméterek

When you add a new template or open an existing one, the "⧼visualeditor-dialog-transclusion-title⧽" dialog is shown. The contents depends upon whether the template has been documented using the TemplateData system or not.

The template shown here has no TemplateData set up for it. The dialog therefore provides a link to documentation for the template. By visiting the documentation you should be able to figure out if the template has any parameters (fields), and what goes in each field. Use numbers as the name for each nameless parameter. The first un-named parameter is named 1, the second is named 2, and so forth.
VisualEditor template with no TemplateData.png

If a template has been updated to contain TemplateData information, then the dialog will show a list of individual (named) parameters.
VisualEditor template with TemplateData.png

Adhatsz paramétereket olyan sablonokhoz is, melyek már szerepelnek a listán, az További információ hozzáadása-ra kattintva.
VisualEditor - Template editing 3.png

Amikor a sablonba másik sablonok vannak beágyazva, ezen alsablonok paraméterekként jelennek meg. Ezeket szerkeszthetjük, vagy eltávolíthatjuk az alsablon nevére kattintva.

Az új alsablonokhoz a következő lépésekkel adhatunk hozzá paramétereket. Ellenőrizned kell a sablon dokumentációját, hogy meggyőződj arról, hohy ez egy támogatott sablon. Nested templates can currently be edited as wikitext only, without the facility offered by VisualEditor (see phab:T52182).

VisualEditor - Template editing 5.png

Befejezés

Mikor készen vagy a sablon szerkesztésével, kattints erre: Változtatások alkalmazása, hogy bezárd a párbeszédpanelt és visszatérj az oldal szerkesztéséhez.
VisualEditor Apply Changes-hu.png

Helyettesítő sablonok

Mikor a sablon pótlandó, akkor substituted, ez a felirat áll előttesubst: (a kettőspontot is beleértve).

Az automata befejezés itt nem működik a subst:;kóddal, szóval ha szükséges használd a subst: szöveget, ha már megtaláltad azt a sablont, amelyet kerestél.

Ezután kattints a kék "Sablon hozzáadása" gombra.

Add hozzá a paramétereket a megszokott módon és kattints erre: Beszúrás.

VisualEditor - Template editing 7.png

You will see the template expand on the page after you press "Változtatások alkalmazása".
VisualEditor - Template editing 8.png

Listák szerkesztése

VisualEditor Toolbar Lists and indentation-hu.png
You can use the visual editor to create lists, or to change the format of an existing list. There are two types of lists: unordered (bullet) and ordered (numbered).

To start a new list, just press on one of the two menu items shown here. Or, if you already have typed the list (on separate lines), select (highlight) the list you have typed, then press on one of the menu items.


VisualEditor lists 1 unordered bullet.png
VisualEditor lists 2 ordered numbered.png
Shown here are examples of the two types of lists: unordered (bullet) and ordered (numbered).

VisualEditor lists 3 select to indent.png
If you want to change the indentation level of part of an existing list, select the part of the list that you want to change.

VisualEditor lists 4 indentation menu.png
Then use the menu, or press the Tab key. (The Tab key increases indentation; use the shift key plus the Tab key to decrease indentation)

VisualEditor lists after indenting.png
Here is the result of increased indentation.

VisualEditor lists mixed.png
You can even mix ordered (numbered) and unordered (bullet) lists, if the list items have different indentations.

Táblázatok szerkesztése

VisualEditor insert table-hu.png
You can use the visual editor to insert and change tables.

You can even import a table by dragging a comma-separated value (.csv) file from your computer into the main editing window.


When you press on "Table", in the "Beszúrás" menu, the visual editor inserts a blank four-by-four table.

Now the "Table" menu is available. From that menu, you can add a caption to the top of the table.

VisualEditor empty table.png

To select a cell, press it once.
VisualEditor tables select one cell.png

To edit the contents of the cell (for example, to add content or to correct a spelling error), double press in the cell. Or you can select the cell and then press Return.

To end your editing of a cell, just press elsewhere.

VisualEditor tables type inside a cell.png

VisualEditor table editing add and remove columns.png
Hozzáadhatsz, törölhetsz vagy áthelyezhetsz oszlopokat vagy sorokat.

You can merge cells: Select them, then from the Table menu, press on "Merge cells".
VisualEditor tables merge cells.png

If you merge cells, only the text in one cell is kept; any text in the other cells is deleted when you merge the cells. If you decide that you wanted some or all of the text that was deleted, use the Undo button, move or copy the text you want, then merge the cells again.
VisualEditor tables post-merge cell.png

You can also split cells that were previously merged. All the content that was in the merged cell will remain in the first cell when you do the split. You can then cut and paste text to other cells, if you want.
VisualEditor tables split cells.png

Kategóriák szerkesztése

VisualEditor category item-hu.png
To edit categories, on the "Lapbeállítások" menu, press the "Kategóriák" item.

VisualEditor category editing-hu.png
A Kategóriák gombra kattintva megnyílik egy párbeszédpanel, ahol a már létező kategóriák lesznek felsorolva, ehhez hozzáadhatsz újabbakat, vagy törölhetsz meglévőket.

Létezik egy opció arra, hogy konfiguráld a választókulcsot a kategóriák oldalának listázásához.

For example, the default sorting key for the article "George Washington" is "Washington, George". In the category "Presidents of the United States", the article is listed under the letter "W", not the letter "G".


VisualEditor - Category editing 3.png
Ahhoz, hogy új kategóriát adhass hozzá, gépeld be a nevét az Kategória hozzáadása részbe. Kiválaszthatsz innen egy már létező kategóriát, vagy újabbat is adhatsz hozzá. (amíg a kategória nincs létrehozva, a link piros lesz).

VisualEditor - Category editing 2.png
Kategória eltávolításához kattints rá majd a megjelenő párbeszédpanelen a szemetes ikonra ("Eltávolítás").

Pressing on a category also allows you to specify a sorting key for that specific category. Such a sorting key overrides the default sorting key.


VisualEditor Apply Changes-hu.png
Kattints a Változtatások alkalmazása feliratra, ha végeztél a kategóriák szerkesztésével és térj vissza az oldal szerkesztőjébe.

Oldalbeállítások szerkesztése

VisualEditor page settings item-hu.png
To edit a page's settings, press to open the "Lapbeállítások" menu, in the toolbar, and select the "Oldalbeállítások" button.

VisualEditor Page Settings-hu.png
The "Oldalbeállítások" button opens a dialog that shows several options.

VisualEditor Page Settings Redirects-hu.png
You can make a page a redirect to another page by checking the "Lap átirányítása ide" checkbox, and then typing the name of the page to which you want to send the reader who tries to go to the page that you are editing.

At the bottom is the option to prevent page renames from updating this redirect. This is very rarely used.


VisualEditor Page Settings TOC-hu.png
You can change whether the page shows a Table of Contents by selecting one of these three buttons. The default option is "Ha szükséges", which shows a Table of Contents if there are three or more headings.

VisualEditor Page Settings Edit Links-hu.png
You can make a page not show edit links next to each section header by checking this checkbox.

VisualEditor Apply Changes-hu.png
Press "Változtatások alkalmazása" when you are done editing the Lapbeállítások to return to the page editor.

Editing maps

Visual editor showing editing an existing map.jpg
You can add and change maps. See Help:VisualEditor/Maps .

Matematikai képlet szerkesztése

To add a new mathematical formula to the page, place your cursor where you want it to be inserted, and press on the "Matematikai képlet" icon ("Σ") in the "Beszúrás" menu on the toolbar.
VisualEditor Formula Insert Menu-hu.png

A window will open in which you can type the formula, using LaTeX syntax. the visual editor will update the formula as you type it, so you can see how it will look as you make changes. Once you are happy with the formula, press the "Beszúrás" button.
VisualEditor formula-hu.png

To edit an existing mathematical formula on the page, press on it and then press on the "Σ" icon that appears. This will open up the formula window, where you make changes.
VisualEditor - editing existing mathematical formula.png

Mathematical formulae can be placed inline or centered as a block.
VisualEditor mathematic formula inline.png

Kották szerkesztése

To add a new musical notation to a page, place your cursor where you want the musical notation to be inserted. Then, from the "Insert" menu on the toolbar, press the "Musical notation" option.

To edit an existing musical notation on the page, double press on it.

VisualEditor-Insert-Musical-Notation.png

This will open the "Musical notation" dialog. Here the notation can be edited by scale, either in ABC or in Lilypond format. You can also link the notation to an audio or MIDI file. Once you are finished, press the "Done" button to close the dialog and publish your changes.
Musical.png

Versek és egyéb speciális tételek szerkesztése

A VisualEditor néhány elemet (például rendezett listák és versek) még nem támogat.
VisualEditor editing poem 1.png

A legtöbb esetben a meglévő tételek módosíthatók, de újakat nem tudsz beszúrni.

Until they are fully supported, you can copy an existing one from another page, or edit the source wikitext directly.

VisualEditor editing poem 2.png

Switching between the visual and wikitext editors

To switch from the visual editor to the wikitext editor, press the [[ ]] button on the far right of the toolbar.

VisualEditor toolbar Page options - Switch to wikitext - Save.png

You'll see a diff. (If you pressed on "Discard changes", you'll just see wikitext, ready to edit with the wikitext editor.)

Scroll down, and you'll see the wikitext editing area.

VisualEditor bi-directional switching diff before wikitext.png

Az eszköztár jobb szélén lévő ceruza ikonnal válthatsz a vizuális és a wikiszöveges szerkesztő között.

VisualEditor bi-directional switching pencil icon in wikitext.png

Billentyű-kombinációk

Számos szerkesztő a szöveget dőlt, vastag betűvel és wikilinkkel együtt gépeli be. A billentyű-kombinációk funkció lehetővé teszi a gyors formázást anélkül, hogy az eszköztárat kellene használni. Itt van néhány gyakori gyorsbillentyű a Visual Editorban:

PC shortcut Művelet Mac shortcut

Ctrl+B Félkövér betű Cmd+B

Ctrl+I Dőlt betű Cmd+I

Ctrl+K Hivatkozás beillesztése Cmd+K

Ctrl+X Kivágás Cmd+X

Ctrl+C Másolás Cmd+C

Ctrl+V Beillesztés Cmd+V

Ctrl+Z Visszavonás Cmd+Z