Segítség:VisualEditor/Használati útmutató

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/User guide and the translation is 44% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Megjegyzés: Amikor szerkeszted ezt a lapot, beleegyezel a szerkesztésed CC0 alatti közzétételébe. Lásd a Public Domain Help Pages lapot további információkért. PD


A VisualEditor elindítása

A VisualEditorral való szerkesztéshez kattints a "Szerkesztés" fülre a lap tetején.

Az oldal megnyitása néhány másodpercet vesz igénybe, hosszabb oldal esetén tovább is tarthat.

Ha a "Forrásszöveg szerkesztése" fülre kattintasz, a hagyományos szerkesztőfelületet érheted el.


A VisualEditort a szakaszok melletti "szerkesztés" linkre kattintva is elindíthatod.

Első lépések: a VisualEditor eszköztára

Képernyőkép a VisualEditor menüjéről
Amikor elindítod a VisualEditort, a képernyő felső részén találod a szerkesztőmenüt. Az ikonok egy része ismerős lehet:

Visszavon és Újra a változtatásaidra értve.

A Fejlécek lenyíló menüvel lehetőséged van a bekezdés formázásának módosítására. Egy bekezdés stílusának megváltoztatásához helyezd a kurzort a bekezdésbe, majd válassz ki egy elemet a menüből (nem szükséges szöveget kijelölnöd). A szakaszok címét "$format", az alszakaszokét "$subheading2", "$subheading3", és a további stílusokkal formázd. To change the style of a paragraph, put your cursor in the paragraph and select an item in this menu (you don't have to highlight any text). Section titles are formatted "Címsor", and subsections are "Alcím 1", "Alcím 2", and so on. A szövegek alapstílusa a "Bekezdés" stílus.

Formátum: Az „A” betűre kattintva lenyílik egy menü.

 • A „Félkövér” menüpont (F) megvastagítja a kijelölt szöveget.
 • Az „Dőlt” menüpont a kijelölt szöveget dőlt betűssé teszi.
 • A "Felső index" menüponttal (x2) azt érjük el, hogy a kijelölt szöveg kisebb lesz a körülötte lévő szövegnél és egy kissé feljebb (felsőindexbe) kerül.
 • A „Alsó index” menüponttal (x2) azt érjük el, hogy a kijelölt szöveg kisebb lesz a körülötte lévő szövegnél és egy kissé lejjebb (alsó indexbe) kerül.
 • A "Áthúzott" menüpont (S) a kijelölt szöveget áthúzza.
 • A "Számítógépes kód" menüpont (egy pár kapcsoszárójel: {}) a kijelölt szöveg betűtípusát azonos szélességűre változtatja, ami kiemeli a környező, arányos szélességű szövegből.
 • Az Aláhúzott menüpont (U) a kijelölt szöveget aláhúzza.
 • A "Nyelv" menüpont (文A) lehetővé teszi a kijelölt szöveg nyelvének meghatározását (például: japán), illetve az olvasás irányát (például jobbról balra).
 • Az utolsó menüpont (), az "Eltávolítás", minden formázást eltávolít a kijelölt szövegről, a hivatkozásokat is beleértve.

Ha nem jelöltél ki szöveget, és megnyomod az "A" gombot, hogy legördüljön a menü, majd kiválasztasz egy menüpontot, akkor a kiválasztott formázás lesz érvényben, amikor elkezded begépelni a szöveget, a kurzor helyétől kezdődően.


Hivatkozás menüpont: a lánc ikon a hivatkozás menüpontot rejti. Ha rákattintasz (általában miután kijelöltél egy szövegrészt), megjelenik a hivatkozás hozzáadása menü.

Forráshivatkozás menü: A Forráshivatkozás menüben forráshivatkozásokat (lábjegyzeteket) lehet elhelyezni a szövegben. Mindegyik projekt rendelkezik hozzáféréssel az alapvető forráshivatkozás-formátumokhoz, és ennek a menüpontnak a segítségével lehetőségük van a forráshivatkozások újrafelhasználásához is.

Forrás gomb: Ha a Citoid engedélyezve van, a Forráshivatkozás helyett a Forrás gombot fogod látni.

(A helyi forrássablonok hozzáadásához a Kézi menühöz itt található leírás: VisualEditor/Citation tool .)

Instructions for enabling the Automatikus tab are available at Enabling Citoid on your wiki

A Citoid megpróbálja automatikusan előállítani a forráshivatkozást.


Listák és behúzások: Az első két gomb lehetővé teszi, hogy "Számozott lista" vagy "Felsorolásjeles lista" listát készítsünk. Az utolsó két gomb a listaelemek behúzásának mértékét csökkenti vagy növeli.

Beszúrás: Az "Beszúrás" menü egyes projektekben máshogy nézhet ki. Alább egy lista az összes lehetséges beállítási lehetőséget mutatja.
 • A "Képek és média" ikon, mely hegyeket ábrázol, megnyitja a média párbeszédpanelt.
 • A „Sablon” ikonnal (puzzle) módosíthatod a sablonokat.
 • A „Táblázat” gombra kattintva táblázatot szúrhatsz be.
 • A "Megjegyzés" menüpont (sötét kör felkiáltójellel) lehetővé teszi olyan megjegyzések beszúrását a szövegbe, amelyek az olvasók számára nem láthatók. Ezek a megjegyzések csak szerkesztői nézetben láthatók, felkiáltójeles ikon jelzi őket. Szerkesztéskor az ikonra kattintva lehetőséged van szerkeszteni vagy kitörölni a megjegyzést.
 • A "Hieroglifák" ikon (egy ankh szimbólum - ☥) lehetővé teszi hieroglifák beszúrását. (Lásd lentebb.)
 • A "Kódblokk" menüponttal kódot szúrhatsz be.
 • A "Kotta" gombbal zenei hangjegyeket illeszthetsz be.
 • A "Galéria" ikonra (több fénykép) kattintva képgalériát helyezhetsz el az oldalon.
 • A "Matematikai képlet" ikon (Σ) megnyitja a matematikaiképlet-beszúró párbeszédablakot.
 • A "Grafikon" ikonnal grafikont illeszthetsz be.
 • "Az aláírásod" gombbal a projekten használt aláírásodat szúrhatod be. Szürkének fogod látni az ikont (nem kiválasztható), ha olyan típusú oldalt ("névteret"), például szócikket szerkesztesz, ahol aláírást nem szabad elhelyezni.
 • A "Forráshivatkozások listája" gomb (a három könyvvel) megnyit egy párbeszédpanelt, ahol meghatározható, hogy hol fognak megjelenni a forráshivatkozások az olvasónak. Ezt általában egyszer kell megcsinálni egy lapon.

Speciális karakter beszúrása: A "Speciális karakter" (Ω) ikon a Beszúrás menü mellett lehetővé teszi, hogy speciális karaktert szúrj be a szövegbe. Ez lehet például szimbólum, ékezetes betű vagy matematikai jelölés. (Ez a lista lokálisan testre szabható. Instrukciókhoz lásd: VisualEditor/Speciális karakterek )

A Szerkesztési bevezetők gomb az adott lapra vonatkozó értesítéseket mutatja meg (például, hogy a lap védett).

A Lapbeállítások menü a Változtatások közzététele és a Szerkesztő váltása gombtól balra helyezkedik el. Az Opciók menüpont alatt a következő (bal oldali) fülek találhatóak:
 • A Kategóriák lehetővé teszi, hogy kategóriákat adj az oldalhoz, valamint hogy beállítsd, hogy a lap milyen rendezési kulcs szerint szerepeljen az adott kategóriában.
 • Az Oldalbeállítások lehetővé teszi, hogy egy oldalt átirányítássá alakíts, az átirányításhoz különféle beállításokat adhatsz meg, módosíthatod a Tartalomjegyzék megjelenését, eltávolíthatod a szakaszcímek melletti szerkesztéslinkeket és egyértelműsítő lappá nyilvánítod az oldalt.
 • A Haladó beállítások menüben a lap keresőmotorok általi indexelésének beállításait változtathatod meg, megjelenítheted az „Új szakasz” fület és felülírhatod az oldal címének megjelenítését.
 • A Nyelvek azon más nyelvű oldalakat tartalmazza, amelyek az adott laphoz kapcsolódnak. Jelenleg csak Wikidatán szerkeszthető ez a lista.
 • A Használt sablonok menüben a lapon használt sablonok listája tekinthető meg.

Az Beállítások párbeszédpanel fülei a Lapbeállítások menüben is elérhetők. A Lapbeállítások menüben található még a Megtekintés balról jobbra vagy Megtekintés jobbról balra gomb, valamint a Keresés és csere gomb, utóbbi egy párbeszédpanelt nyit meg, ahová karaktereket, szavakat vagy reguláris kifejezéseket gépelhetsz be, melyekre rá szeretnél keresni a szövegben, és a kívánt kifejezésekkel helyettesíteni őket. A párbeszédpanelen beállítási lehetőségeket is találsz.


A Szerkesztő váltása gomb a Változtatások közzététele gomb mellett helyezkedik el (a ceruza ikonra kattintva gördül le). Segítségével a wiki-jelölőnyelvet használó szerkesztőre válthatsz.

Változtatások közzététele

Mikor a szerkesztéssel elkészültél, akkor kattints a kék "Változtatások közzététele" gombra az eszköztáron. Ha nem változtattál semmin, akkor a gomb le lesz tiltva (szürke lesz). Ha nem akarod elmenteni a változtatásokat, zárd be a böngészőablakot, vagy kattints az "Olvasás" fülre a szerkesztőfelület felett.

A kék „Változtatások közzététele...” gomb megnyit egy párbeszédpanelt. Ide beírhatod egy rövid összefoglalóban, hogy mit változtattál a lapon, bejelölheted, hogy ez apró változtatás-e, és felveheted a lapot a figyelőlistádra. Az összefoglaló doboza azonos a wikiszöveg-szerkesztő Összefoglaló: mezőjével.

Még egyszer áttekintheted változtatásaidat a "Változtatások megtekintése" gombbal, hogy meggyőződj a lap mentése előtt arról, hogy minden úgy néz ki, ahogy szeretnéd. Ez hasonló a wikiszöveg-szerkesztő "Változtatások megtekintése" gombjához.

A "Szerkesztés folytatása" gombbal (X) visszatérhetsz a szerkesztett oldalra mentés nélkül. Később elmentheted a változtatásaidat.

Hivatkozások szerkesztése

Hivatkozásokat az eszköztáron lévő "Hivatkozás" ikonnal (láncszemek egy láncban) is hozzáadhatsz, vagy a Ctrl+K billentyűkombináció használatával (Mac-en: ⌘ Command+K).

Ha kijelölsz egy szövegrészt és megnyomod a "Hivatkozás" gombot, a kijelölt szöveget fogja felhasználni a hivatkozáshoz. Ha csak egyetlen szóra szeretnél hivatkozást készíteni, kijelölheted a szót, vagy elhelyezheted benne a kurzort.


Mikor használod a gombot, vagy a shortcutot, akkor egy párbeszédpanel fog megnyílni, melybe beírhatod a linket.

Az eszköz megpróbálja majd megkeresni a lehetséges belső hivatkozást a begépelt szöveg alapján és valószínűsíthető egyezéseket ajánl fel. Ha már egyszer begépeltél, vagy kiválasztottál egy linket, akkor az ↵ Enter gomb lenyomásával vagy a panel "Kész" gombjának megnyomásával befejezheted a folyamatot. A hivatkozás rögtön megjelenik a VisualEditor lapon, de a teljes lap közzétételéig ennek a közzététele sem történik meg.


Külső weboldalra szóló hivatkozáshoz a folyamat hasonló: Válaszd a "Külső oldal" fület, majd írd be az URL-t a dobozba.

A címke nélküli külső hivatkozások így néznek ki: [1]. Úgy hozhatod létre, ha a szavakon kívül (például egy szóköz után) helyezed el a kurzort. Nyomd meg a Hivatkozás gombot vagy használd a billentyűkombinációt a párbeszédablak megnyitásához. Írd be az URL-t a rubrikába és nyomd meg a the "Kész" gombot a hivatkozás elhelyezéséhez.

Már létező hivatkozás megváltoztatásához vagy törléséhez kattints a hivatkozást alkotó szövegre, majd nyomd meg a mellette megjelenő "Hivatkozás" ikont. Egy párbeszédpanel jelenik meg a szerkesztéshez. A párbeszédpanelt a Ctrl+K billentyűkombinációval is elérheted. Ha egy hivatkozás ki van választva, kék kerettel jelenik meg.

A párbeszédpanelen ezután megváltoztathatod a hivatkozás célját. A hivatkozást a panel jobb felső sarkában található "Eltávolítás" gombbal törölheted. Meg is nyithatod hivatkozást egy új ablakban, ha a helyi menüben a hivatkozásra kattintasz. (Ez azért kellhet például, hogy ellenőrizd, hogy jó-e egy adott külső hivatkozás.)

Ha ki akarsz lépni a hivatkozás szerkesztéséből, és folytatni akarod a szerkesztést a hivatkozás utáni szövegen, akkor nyomd meg a gombot:

 • Egyszer megnyomva kilép a hivatkozás szerkesztéséből és a kurzort a hivatkozás után helyezi.
 • Másodszor megnyomva a kurzort a hivatkozás után helyezi és lehetővé teszi további szöveg beírását.

A hivatkozás címkéjének szerkesztéséhez kattints a címkébe és írd be a kívánt szöveget. Ugyanakkor, ha a teljes címkét le szeretnéd cserélni, vedd figyelembe az alábbiakat:

 • Ha kijelölted a teljes hivatkozáscímkét, a hivatkozás bármely billentyű megnyomásával törölhető.
 • Ha a hivatkozáscímkét szeretnéd szerkeszteni közvetlenül annak törlése nélkül, menj a kurzorral a címkébe, a delete vagy backspace gombok (a szükségesnél nem többszöri) lenyomásával egy keskeny kék hivatkozásterület marad ott. Most már begépelheted az új címkét.
 • Hivatkozást létrehozhatsz többek között kategóriákra, fájlokra is.

Hivatkozások szerkesztése

További információkért lásd: Segítség a hivatkozássablonok használatához vagy Segítség a citoid Automatikus gombjának használatához

= A te nyelvi változatodban használt rendszer meghatározása

A wikidben az alábbi három forráshivatkozás-rendszer egyikét használják. A jobb oldali kép által illusztrált a legegyszerűbb verzió, ahol a "Forráshivatkozás" (Cite) menüben nincsenek hivatkozássablonok. Ha a wikid ezt a rendszert használja, akkor minden, amit tudnod kell a forráshivatkozásokról, ezen az oldalon található.

In the second system, you again start by pressing the Forrás button. Then a dialog box opens, which includes several popular citation templates set up for quick access in the "Kézi" tab. Ha a wikid ezt a rendszert használja, a Help:VisualEditor/User guide/Citations-Templates oldalon találsz hozzá leírást.

A harmadik rendszerben a Forrás gombot kell először megnyomni. Megjelenik egy párbeszédablak, ahol automatikusan lehet forráshivatkozást létrehozni a citoid segítségével az Automatikus fül alatt. Ha a wikid ezt a rendszert használja, a Help:VisualEditor/User guide/Citations-Full oldalon találsz hozzá részletes leírást.

Egy létező hivatkozás szerkesztése

To edit an existing reference, press on it where it appears in the text (usually as a bracketed number). You will see either a "Forráshivatkozás" icon (bookmark) or an icon (and name) for the template that was used to create this reference. In either case, pressing on the "Szerkesztés" button will open a dialog where you can edit the reference.

For the "Forráshivatkozás" icon, pressing "Szerkesztés" opens the reference dialog. To start changing the reference information, press on it.

Számos wiki használ sablonokat a forráshivatkozások formázására. Ha a kurzort a forráshivatkozásra mozgatod, a mező összes információja ki lesz emelve.

If a template was used and you press on the reference information, then the Sablon icon (puzzle piece) will appear with some information. Press on the "Szerkesztés" button to edit the content of the template in the template editor dialog.


If what appears when you press on a reference is an icon for a standard template for citations (an example is at right), then pressing "Szerkesztés" will open the template editor dialog.

Inside the template editor, you can add or remove types of information or change current content. Only fields (template parameters) that have content will show, initially. To add fields, press on "Hozzáadás" at the bottom of the editor.

Kattints a „Változtatások alkalmazása” feliratra, ha végeztél.

Létező hivatkozások újrafelhasználása

If the page already contains a citation that applies to the text you want to source, then you can choose to re-use that existing citation.

Ahhoz, hogy egy létező hivatkozást újra fel tudj használni, vidd az egeret oda, ahová a hivatkozást be akarod illeszteni és kattints a Újrahasználás ikonra az Forráshivatkozás menüben.

(Note: If your wiki has the second or third footnote system described above, you'll see a "Újrafelhasználás" tab, in a dialog, instead of a "Újrahasználás" item on the "Forráshivatkozás" menu.)


A Forráshivatkozás párbeszédablakban nézd meg a listát a felhasználni kívánt hivatkozáshoz, és válaszd ki. Ha sok hivatkozás van, akkor használd a keresőt (melyet a „Keresés jelenlegi forráshivatkozásokban” címke mutat), hogy csak olyan találatokat kapj, amely az adott szöveggel megegyezik.

Új hivatkozás hozzáadása

Ahhoz, hogy új hivatkozást tudj hozzáadni a Forráshivatkozás menün keresztül, helyezd a kurzort oda, ahová a hivatkozást tenni szeretnéd. Then click "Egyszerű".

Using the "Egyszerű" citation

Shown here is what you will see if you select the basic references item. A hivatkozásszerkesztőben hozzáadhatod, szerkesztheted és formázhatod a hivatkozás szövegét.

Akár egy egész adott csoportnak is hivatkozást készíthetsz, ezt arra lehet felhasználni, hogy megmutassuk az összetartozó csoportokat a Forráshivatkozások listája eszközzel.


Ha új hivatkozást adsz egy sablonhoz és azt akarod, hogy az tartalmazza is azt, akkor kattints a Beszúrás eszköztár Sablon ikonjára (kirakósdarab) a hivatkozásszerkesztőben.

Eztán nézd meg azt a sablont, amelyet használni akarsz, add hozzá a hivatkozást és szerkeszd át, úgy, mint egy már létező hivatkozás esetén. (A sablonokkal kapcsolatos ovábbi információkért lásd: Sablonok szerkesztése.)

Kattints a Változtatások alkalmazása feliratra a hivatkozásszerkesztőre való visszatéréshez, és még egyszer a Változtatások alkalmazása feliratra a lapra való visszatéréshez.


Ha még nincs hivatkozások listája az adott lapon (például te adod hozzá az első hivatkozást), akkor szükséged lesz arra, hogy hozzá legyen rendelve ahhoz a szöveghez, amelyet te hivatkozással akarsz ellátni.

Vidd a kurzort oda, ahol a hivatkozások listáját meg akarod jeleníteni (általában a lap alja), nyisd meg a „Beszúrás” menüt és kattints a „Forráshivatkozások listája” ikonra (három könyv) a hozzáadáshoz.


Ha hivatkozások csoportját szerkeszted, határozd meg ezt a párbeszédpanelen, hogy elkülönülten jelenjenek meg a hivatkozások, melyek összetartoznak.

The final step in the References list dialog is to press "Beszúrás".

Using standard cite templates

Your local wiki may have added extra citation templates to the "Forráshivatkozás" menu. If so, you have quick access to the most-used citation templates for your wiki. (Instructions for adding extra citation templates to your local wiki are available at VisualEditor/Citation tool .)

Pressing on a template icon such as "Cite book" will take you into the template editor for that template. Important information fields may be marked with an asterisk. While the most common fields will be shown, not all of them are required.

To add more parameters, scroll down in the template editor and press on the "Hozzáadás" option.

Press on "Beszúrás" when you are done.

Képek és egyéb médiafájlok szerkesztése

Képek szerkesztése

Új kép (vagy egyéb médiafájl) hozzáadásához az oldalon kattints a "Képek és média" ikonra a "Beszúrás" menüben. A kép a kurzornál lesz beszúrva.

Kattints a „Képek és média” ikonra, amely megnyit egy párbeszédpanelt, amely automatikusan végigböngészi a Wikimedia Commons-t és a helyi wikit olyan fájlok után kutatva, melyeknek valamilyen kapcsolata van az általad szerkesztett oldal címével.

További médiaállományokat tekinthetsz meg, ha átírod a keresőmezőben a szöveget.

Kattints a kis képre, a fájl kiválasztásához.

Berakja a képet a szerkesztett oldalra.


A média párbeszédpanel lehetővé teszi számodra, hogy hozzáírj, vagy szerkeszd a már meglévő képaláírást, amelyet formázhatsz és linkelhetsz is.

The media dialog also allows you to add alternative text captions, to help users who use screen readers, or who have disabled image display.

You can also set various parameters for the image in the "Haladó beállítások" window. These include the alignment, the type, and size of the image.

Mikor készen vagy, kattints erre: Változtatások alkalmazása, hogy bezárd a párbeszédpanelt és visszatérj az oldal szerkesztéséhez.

For an existing image, you can add or edit a caption or other settings by pressing on the image, then pressing on the "Képek és média" icon that appears below the picture.

Meglévő kép méretének módosításához kattints a képre, majd a kétfejű nyílra a sarkoknál.

You can also drag and drop an image to a place higher or lower on the page.

Uploading images

You can upload images from a tab in the media dialog, or by dragging and dropping a file into the editor, or by pasting an image from your clipboard.

Press the "Feltöltés" tab and select an image from your computer. You can type the file name, or drag an image into the box. If you dragged and dropped an image directly into the editor, or pasted one from your clipboard, this tab will open automatically.

You need to describe the image and add categories to it so that other people can find it.

The image will be inserted into the page when you are done.

Editing media galleries

To add a new gallery, press the "Galéria" icon (a set of photos) on the "Beszúrás" menu. (If you don't see this icon on that menu, then your local wiki has decided to delay implementing this functionality in the visual editor.)

To edit an existing gallery in the visual editor, press that gallery. Then, near the bottom of the gallery, press the gallery icon (a set of photos). This brings up the gallery editor, with the full list of images included in the gallery.
The gallery editor is currently a simple box that allows you to edit existing galleries using wikitext markup. To add a new image to an existing gallery, type the file name, followed by a bar (|) and the caption for that image. You must put each image in the gallery on its own line. A lista szerkeszthető.

When you press the "Kész" button, you will exit the gallery editor. You should then see your changes, with the gallery as it will now appear to readers.

Remember that exiting the gallery editor does not publish your changes. As with other changes made using the visual editor, you must publish the entire page in order to publish your work.

Editing templates

The powerful MediaWiki template system lets you insert dynamic content, text from other pages, and much more. For a detailed explanation and examples, see the Templates help page.

In the VisualEditor you can search for a relevant template, add an invocation or transclusion on the page you’re editing and, if needed, add custom content using parameters.

Insert new template

Új sablon hozzáadásához vidd a kurzort oda, ahová a sablont tenni akarod, majd kattints erre az ikonra az eszköztárban ($insert): $template. Then open the Beszúrás menu and select " Sablon". Alternatively, type two curly brackets {{ to open the same dialog.
Find the template you want to insert by typing either its name or a relevant keyword. Results containing the search term in either the name or description will display in a dropdown. This should help you find a relevant template, even if you don’t know its exact name.

If you’re having trouble finding the kind of template you want by using keywords, you can look on other wiki pages with similar content and view or edit the page source to see which templates are in use. When you find the desired template’s name, you can type it into this field to insert it here.

Screenshot of the template search field in the Visual Editor

You can also edit a template that’s already on a page. When you select the template you want to edit, it turns blue, and a box appears displaying " Sablon". Then select the "Szerkesztés" link or double click on the template itself to open the template.
Screenshot of the VisualEditor interface with a template selected

Some templates are not visible to someone reading a page. In the visual editor, such hidden templates are still shown so that you can click and edit or delete them. The name of the template will be shown next to the puzzle icon and both will be grayed out.
Screenshot of hidden templates in the Visual Editor interface

Sablon paraméterek

You’ll see this dialog box when you’re adding a new template or editing one already in place. What you see in the box depends on whether the template in question contains TemplateData , helpful metadata added by other editors to make it easier to edit templates in the Visual Editor.

When a template contains TemplateData, the VisualEditor can use it to present annotated fields for you to fill in.


For templates that have some community-provided TemplateData, the VisualEditor displays a list of the named parameters and, often, descriptions and instructions explaining the meaning and required format for each parameter’s values.

Screenshot of template parameters in the Visual Editor interface
Template parameters in the Visual Editor interface

You can disable any optional parameter (which have blue checkboxes on the left side). If a parameter’s checkbox is grayed out and not clickable, the template requires that parameter, so it can’t be disabled.

When you insert a new template, you may find that some optional parameters are pre-selected. That means the author(s) of the template recommends the use of those parameters. It’s best to review all parameters that will be used in a template to ensure you understand their use.

Clicking an unchecked parameter adds it to the template. Clicking a parameter that’s already been added takes you to the parameter’s input field.

Some template parameters will show as “deprecated”. Don’t use deprecated parameters when inserting a template; they’re only visible to you because those parameters are in use on older pages where this template was included.

Screenshot of template parameters in the Visual Editor interface
Interface for adding more parameters to a template in the VisualEditor

Adding undocumented parameters

If you’re inserting or editing a template whose author hasn’t laid out its parameters in TemplateData, it has what we call “undocumented” or “unnamed parameters”. In these cases, you should consult the page for the template itself. There you can learn how to correctly employ and work with all of the template’s parameters. This includes learning the exact names of the parameters as written by the template author.

If you find in the documentation that the template expects parameters without names, fill in numbers as placeholders for the parameter names using the undocumented parameter input, then add text to the values you want to provide as you normally would.

Example:

 • first unnamed parameter: “1”
 • first unnamed parameter’s value: “en_US”
 • second unnamed parameter: “2”
 • second unnamed parameter’s value: “yes”

If you accidentally include nonexistent, misspelled or erroneous parameters, the values you enter for those parameters won’t show up on the page you’re editing.

Screenshot of a template missing TemplateData
Template without TemplateData in the Visual Editor

Autogenerated parameters

In this example, the template in question lacks TemplateData but it was possible to autogenerate the parameters. This means that the undocumented parameters have already been added for you, but the names may not be easily understandable and the dialog cannot display any directions or descriptions. As a result the dialog box provides a link to the template’s documentation, which should help you deduce and fill in the template’s various parameters.

Editing multi-part template content

During editing, you may open template content consisting of multiple templates or a single template linked to some wikitext. This differs from the nested templates described below. In this case, the templates are better visualized as being stacked or connected.

This content often contains “unbalanced templates,” templates which are incomplete on their own and need to be paired with some wikitext or another template in order to function.

These related pieces of template content must be created in wikitext, but can be edited in the VisualEditor. In these cases you will see a notice at the top of the dialog to signal the situation and a specialized toolbar will be visible at the bottom of the sidebar. There you can use the icon buttons to add additional templates, additional wikitext, delete elements or change their order.

Screenshot of the interface to edit multi-part template content in the VisualEditor
Editing multi-part template content in the VisualEditor

Nested templates

Templates can include other templates as the value for parameters. You’ll recognize it when you see a parameter whose value contains the double curly braces ( {{ }} ) denoting a template.

The VisualEditor can’t present this template within a template (a nested template) using the editor’s easy-to-use interface, so if you want to nest a template yourself, you’ll need to understand how to add the template by hand in wikitext into the appropriate parameter field.

Screenshot of the VisualEditor template interface showing an embedded template
Embedded template in the VisualEditor

Completing your edit

Mikor készen vagy a sablon szerkesztésével, kattints erre: Változtatások alkalmazása, hogy bezárd a párbeszédpanelt és visszatérj az oldal szerkesztéséhez. Then you can preview your edit and make sure it looks the way you want and expect.

You may also see an error message, which (like the other TemplateData mentioned above) is community-provided content and may vary in usefulness. You may need to consult the template’s own documentation to get to the bottom of some errors. If you’re still having trouble, consider posting about your problem on the template’s talk page.


Removing a template

To remove a template in the VisualEditor, click the template box. Press the "Delete" or "Backspace" key on your keyboard. The template will disappear from the page.
Screenshot of the button to remove a template
Removing a template in the VisualEditor

Editing on mobile

When editing a template on a page using the VisualEditor on a mobile device, you’ll see that the sidebar starts out hidden. You can make it visible by pressing the “Show/hide options” button.
Screenshot of editing a template on a mobile device
Editing a template on mobile in the VisualEditor

Helyettesítő sablonok

When you insert a template in a wiki page, its content and appearance are reevaluated every time the page loads, based on the template code and the values of its parameters. This means if someone updates the code of a template, then every page which uses that template will also get updated when they publish.

There’s another, much less common way to use templates, though, and that’s to substitute a template. Doing this permanently includes the template content just as it appears at the moment you insert it. It will not update if the template code is later changed.

Most users won’t ever need to resort to substitution. Substitution is typically only useful when you need to capture the exact appearance of one version of a template, such as when content is under development and needs evaluation.

To substitute a template in the VisualEditor, insert a template using the name syntax subst:<template name>. Then press the blue “Hozzáadás” button.

When you’re finished, press “Beszúrás”, which will insert the template content as you see it.

Screenshot of editor using SUBST to add a template
Adding a template using SUBST in the VisualEditor

Listák szerkesztése

You can use the visual editor to create lists, or to change the format of an existing list. There are two types of lists: unordered (bullet) and ordered (numbered).

To start a new list, just press on one of the two menu items shown here. Or, if you already have typed the list (on separate lines), select (highlight) the list you have typed, then press on one of the menu items.


Shown here are examples of the two types of lists: unordered (bullet) and ordered (numbered).

If you want to change the indentation level of part of an existing list, select the part of the list that you want to change.

Then use the menu, or press the Tab key. (The Tab key increases indentation; use the shift key plus the Tab key to decrease indentation)

Here is the result of increased indentation.

You can even mix ordered (numbered) and unordered (bullet) lists, if the list items have different indentations.

Táblázatok szerkesztése

You can use the visual editor to insert and change tables.

You can even import a table by dragging a comma-separated value (.csv) file from your computer into the main editing window.


When you press on "Table", in the "Beszúrás" menu, the visual editor inserts a blank four-by-four table.

Now the "Table" menu is available. From that menu, you can add a caption to the top of the table.


To select a cell, press it once.

To edit the contents of the cell (for example, to add content or to correct a spelling error), double press in the cell. Or you can select the cell and then press Return.

To end your editing of a cell, just press elsewhere.


Hozzáadhatsz, törölhetsz vagy áthelyezhetsz oszlopokat vagy sorokat.

You can merge cells: Select them, then from the Table menu, press on "Merge cells".

If you merge cells, only the text in one cell is kept; any text in the other cells is deleted when you merge the cells. If you decide that you wanted some or all of the text that was deleted, use the Undo button, move or copy the text you want, then merge the cells again.

You can also split cells that were previously merged. All the content that was in the merged cell will remain in the first cell when you do the split. You can then cut and paste text to other cells, if you want.

Kategóriák szerkesztése

To edit categories, on the "Lapbeállítások" menu, press the "Kategóriák" item.

A Kategóriák gombra kattintva megnyílik egy párbeszédpanel, ahol a már létező kategóriák lesznek felsorolva, ehhez hozzáadhatsz újabbakat, vagy törölhetsz meglévőket.

Létezik egy opció arra, hogy konfiguráld a választókulcsot a kategóriák oldalának listázásához.

For example, the default sorting key for the article "George Washington" is "Washington, George". In the category "Presidents of the United States", the article is listed under the letter "W", not the letter "G".


Ahhoz, hogy új kategóriát adhass hozzá, gépeld be a nevét az Kategória hozzáadása részbe. Kiválaszthatsz innen egy már létező kategóriát, vagy újabbat is adhatsz hozzá. (amíg a kategória nincs létrehozva, a link piros lesz).

Kategória eltávolításához kattints rá majd a megjelenő párbeszédpanelen a szemetes ikonra ("Eltávolítás").

Pressing on a category also allows you to specify a sorting key for that specific category. Such a sorting key overrides the default sorting key.


Kattints a Változtatások alkalmazása feliratra, ha végeztél a kategóriák szerkesztésével és térj vissza az oldal szerkesztőjébe.

Oldalbeállítások szerkesztése

To edit a page's settings, press to open the "Lapbeállítások" menu, in the toolbar, and select the "Oldalbeállítások" button.

The "Oldalbeállítások" button opens a dialog that shows several options.

You can make a page a redirect to another page by checking the "Lap átirányítása ide" checkbox, and then typing the name of the page to which you want to send the reader who tries to go to the page that you are editing.

At the bottom is the option to prevent page renames from updating this redirect. This is very rarely used.


You can change whether the page shows a Table of Contents by selecting one of these three buttons. The default option is "Ha szükséges", which shows a Table of Contents if there are three or more headings.

You can make a page not show edit links next to each section header by checking this checkbox.

Press "Változtatások alkalmazása" when you are done editing the Lapbeállítások to return to the page editor.

Térképek szerkesztése

Hozzáadhatsz és módosíthatsz térképeket. Lásd: Help:VisualEditor/Maps .

Matematikai képlet szerkesztése

To add a new mathematical formula to the page, place your cursor where you want it to be inserted, and press on the "Matematikai képlet" icon ("Σ") in the "Beszúrás" menu on the toolbar.

A window will open in which you can type the formula, using LaTeX syntax. the visual editor will update the formula as you type it, so you can see how it will look as you make changes. Once you are happy with the formula, press the "Beszúrás" button.

To edit an existing mathematical formula on the page, press on it and then press on the "Σ" icon that appears. This will open up the formula window, where you make changes.

Mathematical formulae can be placed inline or centered as a block.

Kották szerkesztése

To add a new musical notation to a page, place your cursor where you want the musical notation to be inserted. Then, from the "Insert" menu on the toolbar, press the "Musical notation" option.

To edit an existing musical notation on the page, double press on it.


This will open the "Musical notation" dialog. Here the notation can be edited by scale, either in ABC or in Lilypond format. You can also link the notation to an audio or MIDI file. Once you are finished, press the "Done" button to close the dialog and publish your changes.

Versek és egyéb speciális tételek szerkesztése

A VisualEditor néhány elemet (például rendezett listák és versek) még nem támogat.

A legtöbb esetben a meglévő tételek módosíthatók, de újakat nem tudsz beszúrni.

Until they are fully supported, you can copy an existing one from another page, or edit the source wikitext directly.


Switching between the visual and wikitext editors

To switch from the visual editor to the wikitext editor, press the [[ ]] button on the far right of the toolbar.


You'll see a diff. (If you pressed on "Változtatások elvetése", you'll just see wikitext, ready to edit with the wikitext editor.)

Scroll down, and you'll see the wikitext editing area.


Az eszköztár jobb szélén lévő ceruza ikonnal válthatsz a vizuális és a wikiszöveges szerkesztő között.

Billentyű-kombinációk

Számos szerkesztő a szöveget dőlt, vastag betűvel és wikilinkkel együtt gépeli be. A billentyű-kombinációk funkció lehetővé teszi a gyors formázást anélkül, hogy az eszköztárat kellene használni. Itt van néhány gyakori gyorsbillentyű a Visual Editorban:

PC shortcut Művelet Mac shortcut

Ctrl+B Félkövér betű ⌘ Cmd+B

Ctrl+I Dőlt betű ⌘ Cmd+I

Ctrl+K Hivatkozás beillesztése ⌘ Cmd+K

Ctrl+X Kivágás ⌘ Cmd+X

Ctrl+C Másolás ⌘ Cmd+C

Ctrl+V Beillesztés ⌘ Cmd+V

Ctrl+Z Visszavonás ⌘ Cmd+Z

Also see the full list of all keyboard shortcuts .