Help:EditorVisual/Guia d'usuari

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/User guide and the translation is 100% complete.
PD Nota: Quan modifiqueu aquesta pàgina, esteu acceptant que la vostra contribució es publiqui en el marc de CC0. Mireu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació.
PD
Si voleu provar l'editor visual sense modificar cap article, aquí hi ha una pàgina on podeu provar-lo lliurement. Per usar l'editor visual en aquella pàgina no cal tenir un compte.


Obrir l'editor visual

Per a modificar ("editar") una pàgina emprant l'editor visual, seleccioneu la pestanya "Modifica" de dalt de tot de la pàgina.

L'editor pot trigar uns segons a obrir la pàgina, o més si la pàgina és molt llarga.

Pitjant a la pestanya "Modifica el codi" s'obre l'editor clàssic de codi wikitext.

VisualEditor edit tab-ca.png

També podeu obrir l'editor visual seleccionant l'enllaç "modifica" que hi ha a cada secció.
VisualEditor - Section edit links-ca.png

Per començar: la barra d'eines de l'editor visual

Captura de pantalla de la barra d'eines de l'editor visual
Quan comenceu a fer modificacions amb l'editor visual, apareix a dalt de tot de la pantalla una barra d'eines que conté unes icones familiars:

VisualEditor - Toolbar - Undo-redo.png
Desfés i Refés, per desfer i refer els canvis que heu fet.

VisualEditor Toolbar Headings-ca.png
Menú desplegable Encapçalaments: us permet canviar el format del text. Primer heu de col·locar el cursor al paràgraf que voleu canviar d'estil i després escollir un element d'aquest menú (no cal seleccionar cap text). Els títols de secció s'anomenen "Encapçalament", i els de les subseccions són "Encapçalament de nivell 1", "Encapçalament de nivell 2", etc. El format normal per a text és "Paràgraf".

VisualEditor Toolbar Formatting-ca.png

Format: En seleccionar el botó "A" s'obre un menú.

 • La icona "Negreta" (B) posa en negreta el text seleccionat.
 • La icona "Cursiva" (I) posa en cursiva el text seleccionat.
 • La icona "Superíndex" (x2) fa que el text seleccionat aparegui més petit i lleugerament més alçat que el text circumdant.
 • La icona "Subíndex" (x2) fa que el text seleccionat aparegui més petit i lleugerament més abaixat que el text circumdant.
 • La icona "Ratllat" (S) ratlla el text seleccionat.
 • La icona "Codi informàtic" (un parell de claus: {}) posa el text seleccionat en un tipus de lletra monoespaiada, cosa que el diferencia del text circumdant (que té lletra espaiada proporcionalment).
 • La icona "Subratllat" (U) subratlla el text seleccionat.
 • La icona Idioma (文A) us permet etiquetar l'idioma (per exemple, japonès) i la direcció (per exemple, de dreta a esquerra) del text seleccionat.
 • L'última icona (VisualEditor MediaWiki theme clear icon bitmap.png), anomenada "Suprimeix", treu al text seleccionat tot el format de caràcter, fins i tot els enllaços.

Si no heu seleccionat cap text, quan premeu "A" per obrir el menú i en seleccioneu un element, la formatació escollida s'aplicarà al text que escriviu a continuació, a partir de la posició actual del cursor.


VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Eina d'enllaçar: La icona de la cadena és l'eina d'enllaçar. En clicar-hi (normalment després de seleccionar algun text) s'obre el diàleg d'enllaços.

VisualEditor - Cite Pulldown.png
Menú Referència: El menú "Referència" serveix per afegir citacions dins del text (també anomenades "notes a peu de pàgina" o "referències"). Mitjançant aquest menú, tots els projectes tenen accés al formatatge bàsic de referències i la capacitat de reutilitzar les citacions. També dona als usuaris un accés ràpid a les plantilles locals de citació, si és que estan habilitades al wiki que estan utilitzant.

(Les instruccions per afegir plantilles locals de citació al menú Referència d'un wiki específic són disponibles a EditorVisual/Eina de citació .)


VisualEditor citoid Cite button-ca.png
Botó Cita: Si el servei Citoid és habilitat al vostre wiki, veureu un botó Cita en comptes del menú Referència.

El servei Citoid procura omplir automàticament les plantilles de citació.


VisualEditor Toolbar Lists and indentation-ca.png
Llistes i sagnia: Les dues primeres icones us permeten crear llistes numerades o puntades, respectivament. Les últimes dues augmenten o redueixen el nivell de sagnat del contingut.

VisualEditor Insert Menu-ca.png
Insereix: El menú "Insereix" pot ser diferent en alguns projectes. Més avall hi ha una llista de totes les opcions que hi poden aparèixer.
 • La icona "Imatges i multimèdia" (una imatge de muntanyes) obre el diàleg de mitjans.
 • La icona "Plantilla" (una peça de trencaclosques) us permet editar plantilles.
 • L'element "Taula" us permet inserir una taula.
 • L'element "Comentari" (una bafarada) us permet inserir comentaris que no són visibles pels lectors; aquests comentaris només es poden veure quan s'és en mode edició, i s'indiquen amb una icona de signe d'exclamació. En mode edició, prement la icona de signe d'exclamació, podeu modificar o esborrar el comentari.
 • La icona "Jeroglífics" (un símbol d'ankh: ☥) us permet entrar a l'inseridor de jeroglífics. (Vegeu més avall.)
 • L'element "Bloc de codi" us permet inserir codi.
 • L'element "Notació musical" us permet inserir una notació musical.
 • La icona "Galeria" (un grup de fotos) us permet inserir una galeria de fotos a la pàgina.
 • La icona "Fórmula matemàtica" (Σ) obre el diàleg per inserir fórmules.
 • L'element "Gràfic" us permet inserir un gràfic.
 • L'element "La vostra signatura" us permet inserir una signatura que feu servir en el projecte. Apareixerà en gris (que indica que no es pot seleccionar) quan estigueu modificant un tipus de pàgina (un "espai de noms"), com ara un article, on no s'hi haurien d'inserir signatures.
 • La icona de "Llista de referències" (tres llibres) obre un diàleg on podeu especificar on es mostraran al lector les referències. Normalment només cal fer-ho un cop per pàgina.

Inserció de caràcters especials: La icona de "Caràcter especial" (Ω) és al costat del menú "Insereix". Quan la premeu, mostra un diàleg amb molts caràcters especials. Prement en un dels caràcters, el col·loqueu en el text. Entre els caràcters especials hi ha alguns signes estàndard, diacrítics i signes matemàtics. (Aquesta llista pot estar personalitzada localment. Per a les instruccions, vegeu VisualEditor/Special characters .)
VisualEditor Toolbar SpecialCharacters-ca.png

VisualEditor toolbar edit notices icon.png
El botó Notificacions d'edició mostra les notificacions que hi pugui haver sobre la pàgina.

VisualEditor More Settings-ca.png
El menú Opcions de la pàgina és a l'esquerra del botó Publica els canvis i del menú Canvia l'editor. En aquest menú hi ha un botó per obrir un quadre de diàleg Opcions amb les pestanyes següents (a l'esquerra):
 • Categories permet afegir categories a la pàgina i definir una clau d'ordenament diferent per a ordenar aquesta pàgina en cada categoria.
 • Configuració de la pàgina permet convertir la pàgina en una redirecció i ajustar les opcions de la redirecció, triar quan s'ha de mostrar la taula de continguts, amagar els enllaços d'edició de l'encapçalament de les seccions, i definir la pàgina com a pàgina de desambiguació.
 • Configuració avançada permet triar si els cercadors han d'indexar la pàgina, mostrar una pestanya per a afegir una nova secció i modificar el títol mostrat.
 • Llengües mostra una llista de pàgines en altres llengües que estan enllaçades a aquesta pàgina.
 • Plantilles utilitzades mostra una llista d'enllaços a les plantilles utilitzades en la pàgina.

Les pestanyes del quadre de diàleg Opcions també es mostren al menú Opcions de la pàgina i es poden obrir clicant-hi directament. A més, el menú Opcions de la pàgina conté el botó Mostra de dreta a esquerra i el botó Cerca i substitueix que obre un diàleg on es poden inserir caràcters, termes o expressions regulars per fer-ne una cerca i substitució, juntament amb més botons per a diverses opcions.


VisualEditor bi-directional switching square brackets icon.png
L'ordre de canviar a edició de codi apareix desplegada quan es clica el botó que es troba al costat del botó Publica els canvis. Us permet canviar a l'editor de codi font de wikitext.

Publicar (desar) els canvis

Quan hàgiu acabat d'editar, pitgeu el botó blau "Publica els canvis" de la barra d'eines. Si no heu fet cap canvi, el botó estarà inhabilitat (en gris). Per cancel·lar totes les modificacions que heu fet, tanqueu la finestra del navegador o premeu la pestanya "Mostra" que hi ha damunt de la barra d'eines d'edició.
VisualEditor toolbar actions-ca.png

Pitjant el botó blau "Publica els canvis" s'obre un diàleg on podeu introduir un breu resum de les vostres modificacions, marcar l'edició com a menor i afegir la pàgina a la vostra Llista de seguiment. El requadre de resum equival al camp Resum: de l'editor de wikitext.

També, mitjançant el botó "Revisa els canvis", podeu revisar els canvis que heu fet, per assegurar-vos abans de desar-los que funcionen com preteníeu. Això és similar al botó "Mostra els canvis" de l'editor de wikitext.

El botó "Continua editant" us retorna a la pàgina que estàveu modificant. Podeu desar tots els canvis més endavant.

VisualEditor save dialog-ca.png

Editar enllaços

VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Es poden afegir enllaços mitjançant la icona "Enllaç" (anelles enllaçades en una cadena) de la barra d'eines, o bé emprant la drecera Ctrl+K (o Command+K a un Mac).

Si seleccioneu text i llavors premeu el botó "Enllaç", el text s'utilitzarà per crear l'enllaç. Si l'enllaç només ha de contenir una paraula, podeu escollir entre seleccionar la paraula i simplement posar el cursor dins de la paraula.


VisualEditor-link tool-search results-ca.png
Quan empreu ja sigui el botó o la drecera, s'obrirà un diàleg on podreu teclejar l'enllaç.

L'eina d'enllaçar provarà d'ajudar amb els enllaços interns cercant possibles candidats. Quan hàgiu escrit o seleccionat l'enllaç, completareu el procés pitjant Retorn o pitjant el botó "Fet". L'enllaç apareixerà immediatament en la pàgina, però, com amb qualsevol canvi fet a la pàgina, no es desarà fins que no deseu tota la pàgina.


VisualEditor-link tool-external link-ca.png
Per enllaçar amb una pàgina web d'un altre lloc web, el procés és similar: escolliu la pestanya "Lloc web extern" i introduïu l'URL al requadre.

VisualEditor link tool simple link-ca.png
Els enllaços externs sense etiquetes són així: [1]. Podeu afegir-los col·locant el cursor fora de tota paraula (per exemple, després d'un espai). Obriu l'eina d'enllaçar clicant al botó o prement les tecles d'accés directe. Teclegeu l'URL al requadre, i cliqueu al botó "Fet" per inserir l'enllaç.

VisualEditor-context menu-link tool-ca.png
Per canviar o esborrar un enllaç existent, cliqueu dins del text de l'enllaç i després premeu la icona "Enllaç" que apareix al costat. Apareixerà el diàleg d'edició. També podeu arribar al diàleg mitjançant la drecera de teclat Ctrl+K. L'enllaç seleccionat es mostra amb un ressaltat blau.

Aleshores, al diàleg d'edició d'enllaços, podeu modificar on du l'enllaç. També hi podeu esborrar l'enllaç del tot pitjant el botó "Elimina" (a dalt a la dreta). També podeu obrir l'objectiu de l'enllaç en una altra finestra clicant a la còpia de l'enllaç present al diàleg. (Això us pot anar bé per comprovar si un enllaç extern és vàlid.)

Si voleu sortir de l'etiqueta de l'enllaç (el text mostrat com a enllaç) o seguir escrivint després d'aquest enllaç, podeu prémer la tecla :

 • Prement-la un cop es tancarà el diàleg d'edició d'enllaços i es posarà el cursor al final de l'element enllaçat (ressaltat en blau, per modificar aquest element)
 • Prement-la dos cops es posarà el cursor després de l'element enllaçat, llest perquè pugueu teclejar la resta del text.

Per modificar l'etiqueta d'un enllaç existent, cliqueu dins de l'etiqueta i teclegeu l'etiqueta nova. Però si voleu reemplaçar tota l'etiqueta, tingueu en compte això:

 • Si heu seleccionat tota l'etiqueta, s'eliminarà l'enllaç quan premeu qualsevol tecla. El podreu tornar a crear de zero.
 • Per mantenir l'enllaç, podeu clicar dins de l'etiqueta i prémer retrocés (← Backspace) i supressió (delete) el nombre just de cops. Hi quedarà una àrea blava estreta que segueix sent un enllaç. Ara hi podreu teclejar l'etiqueta nova de l'enllaç.
 • També podeu enllaçar categories, fitxers i més.

Editar referències

For further information, see Com utilitzar les plantilles de citació o Com utilitzar el botó Cita de Citoid

Sistemes disponibles a la Viquipèdia

Podeu utilitzar qualsevol dels tres sistemes de notes a peu de pàgina, segons us convingui, després de clicar el botó "Cita":

El primer sistema (mostrat a la dreta) és el de Referència, en el que es vol utilitzar una citació que ja s'estigui utilitzant en un altre lloc de l'article. Teniu el cercador per tal de buscar-lo.
S'explica amb una mica més de detall, a la següent secció.

VisualEditor cite menu default-ca.png

El segon sistema, o Manual, permet afegir una citació segons algunes de les diferents plantilles establertes (Lloc web, Llibre, Publicació i Tesi), o la forma Bàsica que permet un text lliure.

Algun detall innecessari a Help:VisualEditor/User guide/Citations-Templates

VisualEditor references more-ca.png

VisualEditor citoid Cite button-ca.png
El tercer sistema, o Automàtic, permet tan sols copiant la url que s'anoti el títol, autor, data, i altres; en molts casos. S'obre un quadre de diàleg on hi ha un procés de citació automàtica mitjançant el servei Citoid.

Algun detall innecessari a Help:VisualEditor/User guide/Citations-Full

VisualEditor Citoid Inspector-ca.png

Editar una referència existent

Per modificar una referència existent, feu-hi clic on apareix dins del text (normalment en forma de número entre claudàtors). Veureu una icona "Referència" (punt de llibre) o una icona (i un nom) de la plantilla utilitzada per crear aquesta referència. En qualsevol cas, clicant al botó "Modifica" obrireu un diàleg on podreu modificar la referència.
VisualEditor - Editing references 1-ca.png

En el cas de la icona "Referència", clicant a "Modifica" s'obre el diàleg "Referència". Per començar a canviar la informació de la referència, feu-hi clic.

Molts wikis usen plantilles per formatar les referències. Si en la referència en qüestió hi ha una plantilla, quan passeu el punter per damunt de la informació de la referència, es ressaltarà tota la informació del camp.

Si s'hi va utilitzar una plantilla i cliqueu a la informació de la referència, apareixerà la icona Plantilla (peça de trencaclosques) amb alguna informació. Per modificar el contingut de la plantilla al diàleg mini-editor de plantilles, cliqueu al botó "modifica".

VisualEditor - Editing references 6-ca.png

Si quan cliqueu a una referència apareix la icona d'una plantilla estàndard de citació (com a l'exemple de la dreta), clicant a "Modifica" s'obrirà el diàleg mini-editor de plantilles.
VisualEditor - Editing References - Cite Web-ca.png

Dins del mini-editor de plantilles, podeu afegir o treure tipus d'informació o canviar-ne el contingut actual. Al principi, només hi apareixeran els camps (paràmetres de la plantilla) que tinguin contingut. Per afegir-hi camps, cliqueu a "Afegeix més informació" (al capdavall del mini-editor).
VisualEditor - Editing references 5-ca.png

Quan acabeu, feu clic a "Aplica els canvis".
VisualEditor Apply Changes-ca.png

Reutilitzar una referència ja existent

Si la pàgina ja conté una referència que serveix per documentar el text, la podeu reutilitzar.

Per reutilitzar una referència existent, col·loqueu el cursor al cos del text on voleu afegir una referència nova (número) d'aquesta citació, i després de clicar "Referència" feu clic a la pestanya "Reutilitza" de la finestra.

(Nota: Si el vostre wiki té el tercer dels sistemes de notes a peu de pàgina descrits més amunt, veureu una pestanya "Reutilitza" dins d'un diàleg, en comptes d'un element "Reutilitza" en el menú "Referència".)

VisualEditor Cite menu re-use-ca.png

Al diàleg Referència, cerqueu a la llista la referència que voleu reutilitzar i seleccioneu-la. Si hi ha moltes referències, podeu utilitzar el quadre de cerca perquè es mostrin només les referències que continguin un text determinat (etiquetat com a «Cerca a les referències actuals»).
VisualEditor - Editing references 18-ca.png

Afegir una nova referència

Per afegir una nova referència mitjançant el menú «Referència», col·loqueu el cursor on la vulgueu afegir al text. A continuació, seleccioneu el tipus de cita adequat al menú.
VisualEditor references more-ca.png

Utilitzant la citació bàsica

Si seleccioneu l'element "Forma bàsica", es mostrarà això. En l'editor de referències podeu afegir la citació i donar-li format.

Podeu fer que la referència pertanyi a un grup determinat, tot i que normalment això es deixa en blanc. (Aquesta opció s'utilitza per mostrar grups de referències amb l'eina "Llista de referències".)

VisualEditor - Editing references 20-ca.png

En el diàleg de referències, si voleu incloure una plantilla de citació o qualsevol altra plantilla a la referència nova, feu clic a la icona Plantilla (la peça de trencaclosques) del menú "Insereix" de l'editor de referències.
VisualEditor Template Insert Menu-ca.png

Aleshores, cerqueu la plantilla que voleu utilitzar, afegiu-la i modifiqueu-la com ho faríeu amb qualsevol altra. (Vegeu la secció Editar plantilles, més avall, si necessiteu més informació sobre les plantilles.)

Quan acabeu de modificar la plantilla nova, feu clic a "Aplica els canvis" per tornar a l'editor de referències, i torneu a fer clic a "Aplica els canvis" per tornar a la pàgina que esteu modificant.

VisualEditor - Editing references 9-ca.png

Si encara no hi ha una llista de referències a la pàgina (per exemple, si heu afegit la primera referència de la pàgina), heu d'indicar on apareixeran la llista de referències i el seu text.

Col·loqueu el cursor on voleu mostrar la llista de referències (normalment al capdavall de la pàgina), obriu el menú "Insereix" i feu clic a la icona "Llista de referències" (tres llibres).

VisualEditor References List Insert Menu-ca.png

Si esteu utilitzant diversos grups de referències (cosa poc freqüent), en aquest quadre de diàleg podeu indicar el grup. Al lloc de la pàgina on esteu col·locant el grup només es mostraran les referències que hi pertanyen.

El pas final a fer en el diàleg "Llista de referències" és clicar a "Insereix".

VisualEditor references list-ca.png

Utilitzar plantilles estàndard de citació

El vostre wiki local pot haver afegit plantilles de citació addicionals al menú "Referència". Si és així, teniu un accés ràpid a les plantilles de citació més habituals del vostre wiki. (Les instruccions per afegir plantilles de citació addicionals al vostre wiki local són disponibles a EditorVisual/Eina de citació .)
VisualEditor - Editing References - Cite Pulldown-ca.png

Clicant a la icona d'una plantilla com ara "Llibre", s'obrirà el mini-editor de plantilles d'aquella plantilla. Els camps importants poden estar marcats amb un asterisc. Encara que s'hi mostren els camps més comuns, no tots són necessaris.
VisualEditor - Editing references - Cite book required fields-ca.png

Per afegir-hi més paràmetres, desplaceu-vos avall pel mini-editor de plantilles i cliqueu a l'opció "Afegeix més informació".

Quan acabeu, cliqueu a "Insereix".

VisualEditor - Editing references - Add parameter-ca.png

Editar imatges i altres mitjans

Editar imatges

Per afegir una nova imatge (o un altre tipus de fitxer multimèdia) a la pàgina, premeu la icona "Imatges i multimèdia" (una imatge de muntanyes) al menú "Insereix". La imatge s'afegirà allà on sigui el cursor.
VisualEditor Media Insert Menu-ca.png

Clicant la icona "Imatges i multimèdia" s'obre un diàleg que busca automàticament a Wikimedia Commons i al vostre wiki local els fitxers multimèdia relacionats amb el títol de la pàgina que esteu modificant.

Podeu buscar altres fitxers multimèdia canviant el text al diàleg de cerca.

Cliqueu una miniatura per a escollir un fitxer.

Això col·loca la imatge a la pàgina que esteu modificant.

VisualEditor - Media editing 2-ca.png

Quan s'ha inserit a la pàgina la imatge que havíeu seleccionat, s'obre un altre diàleg que us permet afegir i modificar el peu de la imatge, que pot contenir format i enllaços.
VisualEditor - Media editing 6-ca.png

El diàleg de mitjans també us permet afegir peus amb text alternatiu per assistir els usuaris que empren lectors de pantalla o el que han inhabilitat que es mostrin les imatges.
VisualEditor - Media editing 7-ca.png

A la finestra de "Configuració avançada" podeu establir diversos paràmetres de la imatge, com ara l'alineació, el tipus i la mida.
VisualEditor - Media editing 8-ca.png

Quan hàgiu acabat, cliqueu "Aplica els canvis" per a tancar el diàleg i tornar a la pàgina d'edició.
VisualEditor Apply Changes-ca.png

Si voleu afegir o modificar un peu o qualsevol altre configuració d'una imatge ja existent, cliqueu a la imatge i a continuació cliqueu a la icona "Imatges i multimèdia" que hi apareix a sota.

Podeu redimensionar una imatge existent clicant-hi i a continuació movent la icona de redimensionament (la fletxa doble que hi ha en una de les cantonades inferiors o en totes dues).

També podeu arrossegar i deixar anar una imatge més amunt o més avall de la pàgina.

VisualEditor - Media editing 3-ca.png

Pujar imatges

Podeu carregar imatges des d'una pestanya del diàleg d'inserció d'imatges i multimèdia, o bé arrossegant un fitxer a l'editor de text o copiant i enganxant.
VisualEditor - Media upload 1-ca.png

Cliqueu a la pestanya "Carrega" i seleccioneu una imatge del vostre ordinador. Podeu teclejar-ne el nom de fitxer o bé arrossegar una imatge fins al quadre. Si heu arrossegat o enganxat una imatge a l'editor, la pestanya s'obrirà automàticament.
VisualEditor - Media upload 1.5-ca.png

Cal que descriviu la imatge i li afegiu categories perquè els altres usuaris la puguin trobar.
VisualEditor - Media upload 2-ca.png

Quan acabeu, la imatge s'inserirà a la pàgina.
VisualEditor-logo.svg

Editar galeries de mitjans

Per crear una galeria d'imatges, cliqueu a la icona de "Galeria" (un conjunt de fotos) del menú "Insereix".
VisualEditor - Gallery1-ca.png

Per modificar a l'editor visual una galeria ja existent, cliqueu a la galeria. Llavors, cliqueu el botó "Modifica". Això obre l'editor de galeries, amb tota la llista d'imatges incloses a la galeria.
VisualEditor - Gallery2-ca.png
Actualment, l'editor de galeries és un simple quadre que us permet modificar les galeries ja existents mitjançant codi de wikitext. Per afegir una imatge cliqueu el botó "Afegeix una imatge nova", que obra una finestra per incloure el nom de la nova imatge i el text del peu. Podeu arrossegar amunt i avall la imatge per posar-la on creieu més adient. També podeu canviar el text del peu que creieu més convenient.

Quan cliqueu al botó «Fet», sortireu de l'editor de galeries. Aleshores hauríeu de veure els canvis que heu fet, amb la galeria tal com apareixerà a partir d'ara als lectors.

Recordeu que sortir de l'editor de galeries no publica els canvis que heu fet. Com passa amb altres canvis fets mitjançant l'editor visual, per publicar la feina feta us cal publicar tota la pàgina.

VisualEditor - Gallery3-ca.png

Editar plantilles

Començar

Per afegir una nova plantilla a una pàgina, col·loqueu el cursor on voleu inserir-la, i llavors feu clic a la icona "Plantilla" (la peça de trencaclosques) del menú "Insereix".
VisualEditor Template Insert Menu-ca.png

Comenceu a teclejar el nom de la plantilla que voleu inserir. Quan a la llista vegeu el nom, cliqueu-hi. Llavors cliqueu a "Afegeix la plantilla".
VisualEditor - Template editing 4-ca.png

També podeu modificar una plantilla que ja sigui a la pàgina. Quan cliqueu a la plantilla per seleccionar-la, es tornarà de color blau i apareixerà un quadre amb una icona "Plantilla" (la peça de trencaclosques). Llavors cliqueu a l'enllaç "Modifica".
VisualEditor - Template editing 1-ca.png

Algunes plantilles no són visibles als lectors d'una pàgina. A l'editor visual, aquestes plantilles ocultes es mostren com a icones de trencaclosques. El nom de la plantilla es mostrarà al costat de la icona del trencaclosques.
VisualEditor template not visible.png

Quan seleccioneu "Modifica", es mostra el menú contextual i ja podeu modificar la plantilla.
VisualEditor template not visible context menu-ca.png

Paràmetres de plantilla

En afegir una plantilla nova o en obrir-ne una de ja existent, es mostra el diàleg "⧼visualeditor-dialog-transclusion-title⧽". El contingut depèn de si la plantilla s'ha documentat mitjançant el nou sistema TemplateData o no.

La plantilla que es mostra aquí no té configurat TemplateData. Per tant, el diàleg proporciona un enllaç cap a la documentació de la plantilla. Visitant la documentació, hauríeu de poder determinar si la plantilla té paràmetres (camps) i què hi va a cada camp. Empreu números com a nom de cada paràmetre anònim. El primer paràmetre anònim s'anomena 1, el segon 2, etc.
VisualEditor template with no TemplateData-ca.png

Si una plantilla s'ha actualitzat perquè contingui informació de TemplateData, el diàleg mostrarà una llista de paràmetres (amb nom).
VisualEditor template with TemplateData-ca.png

En una plantilla ja existent, podeu modificar els paràmetres que es mostren al diàleg i podeu afegir-ne clicant a "Afegeix més informació", al capdavall del diàleg.
VisualEditor - Template editing 3.png

Quan una plantilla inclou altres plantilles, aquestes sub-plantilles apareixen com a paràmetres. Es poden editar o eliminar fent clic al nom de la sub-plantilla.

Per afegir noves sub-plantilles, heu de seguir els mateixos passos que per afegir un paràmetre. Si us plau, consulteu la documentació de les plantilles per estar segur que la funcionalitat de les sub-plantilles està suportada. Actualment, les plantilles incloses dins d'altres plantilles només es poden modificar com a wikitext, no a l'EditorVisual (vegeu phab:T52182).

VisualEditor - Template editing 5.png

Acabar

Quan hàgiu acabat de modificar una plantilla, cliqueu a "Aplica els canvis" per a tancar el diàleg i tornar a la pàgina principal que estàveu modificant.
VisualEditor Apply Changes-ca.png

Substituir plantilles

Quan s'hagi de substituir una plantilla, escriu subst: (inclosos els dos punts) abans del nom de la plantilla.

Totes les plantilles van precedides per {{ i acabades per }}, i en primer lloc el nom de la plantilla i, si convé, seguit de paràmetres, sempre separats per |.

Aleshores, feu clic al botó blau "Afegeix la plantilla".

Afegiu-hi els paràmetres de la forma habitual i cliqueu a "Insereix".

VisualEditor - Template editing 7-ca.png

Quan cliqueu a "Aplica els canvis", veureu que la plantilla s'expandeix a la pàgina.
VisualEditor - Template editing 8-ca.png

Editar llistes

VisualEditor Toolbar Lists and indentation-ca.png
Podeu utilitzar l'editor visual per crear llistes, o per canviar el format d'una llista ja existent. Hi ha dos tipus de llista: desordenades (puntejades) i ordenades (numerades).

Per crear una llista, només cal clicar en un dels dos elements de menú mostrats aquí, o, si ja heu teclejat la llista (en línies diferents), seleccionar la llista que heu teclejat i clicar en un dels elements de menú.


VisualEditor lists 1 unordered bullet-ca.png
VisualEditor lists 2 ordered numbered-ca.png
Aquí es mostren exemples de tots dos tipus de llista: les desordenades (puntejades) i les ordenades (numerades).

VisualEditor lists 3 select to indent-ca.png
Si voleu canviar el nivell de sagnia de part d'una llista ja existent, seleccioneu la part de la llista que voleu canviar.

VisualEditor lists 4 indentation menu-ca.png
Llavors utilitzeu el menú o premeu la tecla de tabulador. (La tecla de tabulador incrementa la sagnia, mentre que la tecla de tabulador més la tecla de majúscules decrementa la sagnia.)

VisualEditor lists after indenting-ca.png
Aquí hi ha el resultat de l'increment de sagnia.

VisualEditor lists mixed-ca.png
Fins i tot podeu barrejar llistes ordenades (numerades) i desordenades (puntejades), si els elements de les llistes tenen sagnies diferents.

Editar taules

VisualEditor insert table-ca.png
Podeu utilitzar l'editor visual per inserir i modificar taules.

Fins i tot podeu importar una taula arrossegant un fitxer CSV (comma-separated values, valors separats per comes) del vostre ordinador i deixant-lo anar a la finestra principal d'edició.


Quan cliqueu a "Taula", al menú "Insereix", l'editor visual insereix una taula de quatre per quatre en blanc.

Aleshores es fa disponible el menú "Taula", des d'on podeu afegir un títol al capdamunt de la taula.

VisualEditor empty table.png

Per seleccionar una cel·la, feu-hi clic un cop.
VisualEditor tables select one cell-ca.png

Per modificar el contingut de la cel·la (com ara per afegir-hi contingut o per corregir un error ortogràfic), feu clic doble a la cel·la o seleccioneu la cel·la i premeu Retorn.

Per acabar la modificació de la cel·la, només cal clicar fora.

VisualEditor tables type inside a cell-ca.png

VisualEditor table editing add and remove columns-ca.png
Podeu afegir, moure o eliminar una columna o una fila.

Podeu fusionar cel·les: Seleccioneu-les i, al menú Taula, cliqueu a "Fusiona les cel·les".
VisualEditor tables merge cells-ca.png

Quan fusioneu cel·les, només es manté el text d'una de les cel·les; tot el text de les altres cel·les s'elimina. Si voleu recuperar-lo, premeu el botó Desfés, traslladeu o copieu el text que voleu conservar i torneu a fusionar les cel·les.
VisualEditor tables post-merge cell-ca.png

També podeu separar les cel·les que han estat fusionades. Quan les separeu, tot el contingut que era a la cel·la fusionada romandrà a la primera cel·la. Llavors podeu retallar el text i enganxar-lo a d'altres cel·les, si voleu.
VisualEditor tables split cells-ca.png

Editar categories

VisualEditor category item-ca.png
Per modificar categories, al menú "Opcions de la pàgina", cliqueu a l'element "Categories".

VisualEditor category editing-ca.png
Clicant al botó "Categories" s'obre un quadre de diàleg que llista les categories existents i us permet afegir-ne de noves, i eliminar les categories existents.

També teniu l'opció d'establir o canviar la clau d'ordenació general (predeterminada), que determina on apareix la pàgina quan es llista amb les altres pàgines de la mateixa categoria.

Per exemple, la clau d'ordenació predeterminada de l'article "George Washington" és "Washington, George". Per això, a la categoria "Presidents dels Estats Units", l'article es llista sota la lletra "W" i no la "G".


VisualEditor - Category editing 3-ca.png
Per afegir una categoria en una pàgina, teclegeu el nom de la categoria en el camp "Afegeix una categoria". A mesura que teclegeu, l'editor visual anirà cercant candidats possibles d'entre les categories existents. Podeu seleccionar una categoria existent o afegir-ne una que encara no tingui pàgina de categoria. (Quan publiqueu totes les modificacions, i fins que no es creï la pàgina de categoria, la categoria nova apareixerà com a enllaç vermell.)

VisualEditor - Category editing 2-ca.png
Per esborrar una categoria, feu-hi clic a sobre i llavors feu clic a la icona "Elimina" (paperera) en el quadre de diàleg que s'obre.

Clicant a una categoria també podeu indicar-li una clau d'ordenació a aquesta categoria específica. Aquesta clau d'ordenació té prioritat sobre la clau d'ordenació predeterminada.


VisualEditor Apply Changes-ca.png
Feu clic a "Aplica els canvis" quan acabeu de modificar les categories, i tornareu a l'editor de la pàgina.

Editar paràmetres de la pàgina

VisualEditor page settings item-ca.png
Per modificar la configuració de la pàgina, cliqueu al menú "Opcions de la pàgina" i seleccioneu el botó "Configuració de la pàgina".

VisualEditor Page Settings-ca.png
El botó "Configuració de la pàgina" fa que s'obri un diàleg que mostra diverses opcions.

VisualEditor Page Settings Redirects-ca.png
Podeu fer que una pàgina redirigeixi cap a una altra marcant la casella de selecció "Redirigeix aquesta pàgina" i teclejant el nom de la pàgina cap a on voleu enviar el lector que provi d'anar a la pàgina que esteu modificant.

Al capdavall hi ha l'opció d'impedir que els reanomenaments de pàgina actualitzin aquesta redirecció. Això s'utilitza molt poc.


VisualEditor Page Settings TOC-ca.png
Podeu escollir si la pàgina ha de mostrar una Taula de Continguts seleccionant un d'aquestes tres botons. L'opció predeterminada és "Quan sigui necessari", que mostra una Taula de Continguts si hi ha tres encapçalaments o més.

VisualEditor Page Settings Edit Links-ca.png
Marcant aquesta casella de selecció, podeu fer que una pàgina no mostri els enllaços "modifica" al costat de cada encapçalament de secció.

VisualEditor Apply Changes-ca.png
Quan hàgiu acabat de modificar el Opcions de la pàgina, cliqueu a "Aplica els canvis" i tornareu a l'editor de la pàgina.

Edició de mapes

Visual editor showing editing an existing map-ca.jpg
Podeu afegir i modificar mapes. Vegeu Help:VisualEditor/Maps .

Editar fórmules matemàtiques

Per afegir una fórmula matemàtica a la pàgina, col·loqueu el cursor on voleu que s'insereixi i cliqueu a la icona "Fórmula matemàtica" ("Σ") del menú "Insereix" de la barra d'eines.
VisualEditor Formula Insert Menu-ca.png

S'obrirà una finestra on podeu teclejar la fórmula en sintaxi LaTeX. A mesura que teclegeu la fórmula, l'editor visual anirà actualitzant-la perquè pugueu veure com quedarà. Quan ja la tingueu com voleu, cliqueu al botó "Insereix".
VisualEditor formula-ca.png

Per modificar una fórmula matemàtica ja existent a la pàgina, cliqueu-hi i després cliqueu a la icona "Σ" que apareix. Així s'obrirà la finestra de fórmules, on podeu fer-hi els canvis.
VisualEditor - editing existing mathematical formula-ca.png

Les fórmules matemàtiques es poden col·locar dins del cos del text o bé com a bloc centrat.
VisualEditor mathematic formula inline-ca.png

Editar partitures musicals

Per afegir una partitura musical en una pàgina, col·loqueu el cursor on voleu que s'insereixi la partitura musical. Llavors, al menú "Insereix" de la barra d'eines, cliqueu a l'opció "Partitura musical".

Per modificar una partitura musical ja existent a la pàgina, feu-hi doble clic.

VisualEditor-Insert-Musical-Notation-ca.png

Així s'obrirà el diàleg "Partitura musical", on podeu modificar la partitura per escala, en format ABC o Lilypond. També hi podeu enllaçar la partitura amb un fitxer d'àudio o MIDI. Un cop hàgiu acabat, cliqueu al botó "Fet" per tancar el diàleg i publicar els canvis.
Musical-ca.png

Editar poemes i altres elements especials

L'editor visual encara no admet plenament alguns elements, com ara les llistes associatives i els poemes.
VisualEditor editing poem 1-ca.png

En la majoria dels casos, els elements ja existents es poden modificar amb l'editor visual però no se'n poden inserir de nous.

Mentrestant, podeu copiar-ne un d'una altra pàgina o modificar-ne el codi font wiki directament.

VisualEditor editing poem 2-ca.png

Commutar entre l'editor visual i el de wikitext

Per passar de l'editor visual a l'editor de wikitext, cliqueu al botó [[ ]] que hi ha a l'extrem dret de la barra d'eines.

VisualEditor toolbar Page options - Switch to wikitext - Save-ca.png

Veureu un dif. (Si havíeu clicat a "Descarta els canvis", només veureu el wikitext, llest per modificar amb l'editor de wikitext.)

Desplaceu-vos avall i veureu l'àrea de modificació de wikitext.

VisualEditor bi-directional switching diff before wikitext-ca.png

També podeu passar de l'editor de wikitext a l'editor visual. Per fer-ho, cliqueu a la icona del llapis que hi ha a l'extrem dret de la barra d'eines.

VisualEditor bi-directional switching pencil icon in wikitext-ca.png

Dreceres de teclat

Molts editors estan acostumats a introduir directament codi wiki, especialment negretes, cursives i enllaços wiki. Les dreceres de teclat permeten introduir ràpidament formats similars sense haver d'utilitzar els elements de la barra d'eines. Aquestes són les dreceres més comunes de l'Editor Visual:

Drecera de PC Acció Drecera de Mac

Ctrl+B Negreta Cmd+B

Ctrl+I Cursiva Cmd+I

Ctrl+K Afegeix enllaç Cmd+K

Ctrl+X Retalla Cmd+X

Ctrl+C Copia Cmd+C

Ctrl+V Enganxa Cmd+V

Ctrl+Z Desfés Cmd+Z