Ohje:Visuaalinen muokkain/Käyttöopas

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/User guide and the translation is 56% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Huomautus: Muokkaamalla tätä sivua hyväksyt, että tuottamasi sisältö julkaistaan CC0 lisenssillä. Katso Public Domain ohjesivulla lisätietoja.
PD
Voit kokeilla visuaalista muokkainta turvallisesti ja helposti artikkelia muokkaamatta tällä sivulla. Käyttäjätunnusta ei tarvita tällä sivulla.


Visuaalisen muokkaimen avaaminen

Muokkaa sivua visuaalisella muokkaimella painamalla sivun yläosassa olevaa Muokkaa-välilehteä.

Sivun avautuminen muokkaustilaan voi kestää muutaman sekunnin tai sitäkin pidempään, jos sivu on erittäin pitkä.

Painamalla Muokkaa wikitekstiä -välilehteä sivu avautuu perinteisessä wikitekstin muokkausnäkymässä.

VisualEditor edit tab-fi.png

Voit avata visuaalisen muokkaimen myös painamalla muokkaa-linkkiä jokaisen osion otsikon vierestä.
VisualEditor - Section edit links-fi.png

Aloittaminen: visuaalisen muokkaimen työkalurivi

Näyttökuva visuaalisen muokkaimen työkalurivistä
Visuaalisen muokkaimen työkalurivi näkyy sivun yläosassa. Se sisältää seuraavat toiminnot:

VisualEditor - Toolbar - Undo-redo.png
Kumoa ja Tee uudelleen suorittamiasi muutoksia.

VisualEditor Toolbar Headings-fi.png
Otsikot-pudotusvalikko: muokkaa tyyliä napsauttamalla osoitin johonkin kappaleeseen (sinun ei tarvitse korostaa tekstiä) ja valitsemalla tyyli. Osioiden otsikot ovat muodoltaan "Otsikko", ja alaosiot "Alaotsikko 1", "Alaotsikko 2" ja niin edelleen. Tekstin normaalifontti on "Kappale".

VisualEditor Toolbar Formatting-fi.png

Muotoilu: Valikko avautuu painamalla "A"-painiketta.

 • "Lihavointi" (L) lihavoi valitun tekstin.
 • "Kursivointi" (K) kursivoi valitun tekstin.
 • "Yläindeksi" (x2) muuttaa valitun tekstin ympäröivää tekstiä pienemmäksi ja siirtää sen hieman korkeammalle.
 • "Alaindeksi" (x2) muuttaa valitun tekstin ympäröivää tekstiä pienemmäksi ja siirtää sen hieman alemmaksi.
 • "Yliviivaus" (Y) yliviivaa valitun tekstin.
 • "Tietokonekoodi" (kaarisulut: {}) muuttaa valitun tekstin fontin kiinteäväliseksi fontiksi, joka saa sen erottumaan ympärillä olevasta tekstistä.
 • "Alleviivaus" (A) lisää yhtenäisen viivan valitun tekstin alapuolelle.
 • "Kieli"-toiminnolla (文A) voi määrittää valitulle tekstille kielen (esim. japani) ja suunnan (esim. oikealta vasemmalle).
 • Viimeinen toiminto "VisualEditor MediaWiki theme clear icon bitmap.png Poista" poistaa kaikki merkkimuotoilut valitusta tekstistä linkit mukaan lukien.

Jos et ole valinnut mitään tekstiä, niin avatessasi valikon "A"-painikkeesta, ja valitsemalla sieltä halutun tyylin, se tulee automaattisesti tekstiin, jota alat kirjoittamaan.


VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Linkitystyökalu: Ketjukuvake on linkitystyökalu. Sitä painamalla (yleesä tekstin valinnan jälkeen) avautuu linkki-ikkuna.

VisualEditor - Cite Pulldown.png
Viite-valikko: "Viite"-valikkoa käytetään viittausten lisäämiseen. Kaikissa projekteissa voi lisätä "perus"-lähteen sekä on mahdollisuus käyttää uudelleen viitteitä, käyttäen tätä valikkoa. Tämä valikko antaa sinulle myös nopean pääsyn paikallisiin viitemallineisiin, jos ne on otettu käyttöön wikissäsi.

(Ohjeet paikallisen viittausmallineen lisäämiseksi Viite-valikkoon tietyssä wikissä löytyvät sivulta Visuaalinen muokkain/Viittaustyökalu .)


VisualEditor citoid Cite button-fi.png
Viittaa-painike: Jos citoid-palvelu on otettu käyttöön wikissäsi, niin näet Viittaa-painikkeen Viite-valikon sijaan.

Citoid-palvelu yrittää täyttää viitemallineet automaattisesti.


VisualEditor Toolbar Lists and indentation-fi.png
Listat ja sisennys: kaksi ensimmäistä kohdetta mahdollistavat tekstin muotoilun joko "Luettelo"- tai "Numeroitu luettelo" -muotoon. Kahden viimeisen kohteen avulla voit vähentää tai lisätä luettelokohteiden sisennystasoa.

VisualEditor Insert Menu-fi.png
Lisää: "Lisää"-valikko saattaa olla erilainen joissakin projekteissa. Alla on lista kaikista valinnoista, jotka voivat esiintyä.
 • "Kuvat ja media"-kuvake (kuva vuorista) avaa media-ikkunan.
 • "Malline"-kuvake (palapelin pala) antaa sinun muokata mallineita.
 • "Taulukko"-kohteella voit asettaa taulukon.
 • Kommentti-kohde (puhekupla) antaa sinun asettaa kommentteja, jotka eivät näy lukijoille; nämä kommentit voi nähdä vain muokkaustilassa, jossa ne on merkitty huutomerkillä. Muokkaustilassa huutomerkkiä painamalla kommenttia pystyy muokkaamaan tai poistamaan.
 • "Hieroglyfit"-kuvake (ankh-symboli - ☥) avaa hieroglyfin lisäämistyökalun. (Katso alla.)
 • "Koodipätkä"-kohteella voit lisätä koodia.
 • "Musiikkinuotti"-kohde asettaa musiikkinuotin.
 • "Galleria"-kuvake (kuvasarja) mahdollistaa sinun lisätä gallerian sivulle.
 • "Matemaattinen kaava" (Σ) avaa kaavamuokkaimen.
 • "Kaavio"-kohde asettaa kaavion.
 • "Allekirjoituksesi"-kohde asettaa allekirjoituksesi, jota käytät projektissa. Se on harmaana (ei valittavissa), kun muokkaat sellaista sivutyyppiä (”nimiavaruus”), missä allekirjoituksia ei pitäisi lisätä.
 • "Lähdeluettelo"-kuvake (kolme kirjaa) avaa ikkunan, jossa voit määritellä, missä lähteet näytetään lukijalle. Yleensä tämän tarvitsee tehdä vain kerran sivulla.

Erikoismerkin lisääminen: "Erikoismerkit" (Ω) -kuvake on "Lisää" -valikon vieressä. Sitä painettaessa aukeaa ikkuna, jossa on useita erikoismerkkejä, joita voit lisätä tekstiin. Näihin sisältyy joitain vakiosymboleja, tarkkeita ja matemaattisia symboleja. (Tätä listaa voi muokata paikallisesti. Katso ohjeet sivulta Visuaalinen muokkain/Erikoismerkit .)
VisualEditor Toolbar SpecialCharacters-fi.png

VisualEditor toolbar edit notices icon.png
Painike muokkausilmoitukset näyttää sivun kaikki mahdolliset ilmoitukset.

VisualEditor More Settings-fi.png
Sivun valinnat -valikko on painikkeen Julkaise muutokset vasemmalla puolella. Tässä valikossa on painike, jolla voi avata valinnat -valintaikkunan, jossa on seuraavat (vasemmalla olevat) välilehdet:
 • Luokat allows you to add categories to this page and to adjust how the page is sorted, when displayed within a category by setting a different index to sort with.
 • Sivun asetukset allows you to make the page a redirect and adjust options of this redirect, to adjust settings regarding the displaying of the Table of Contents, to disable the edit links next to each heading, and to define the page as a disambiguation page.
 • Advanced settings allows you to adjust the settings regarding indexation of the page by search engines, showing a tab to add a new section, and the displayed title.
 • Kielet näyttää listan sivuun linkitetyistä sivuista muilla kielillä.
 • Templates used shows a list of links to each template used on this page.

The tabs of the Options dialog are also displayed in the Sivun valinnat menu and can be opened by clicking on it.

Furthermore the Sivun valinnat menu contains the button View as right-to-left and the button Find and replace which opens a dialog where you can insert characters, terms or Regular expressions you are searching for and those to replace them with, together with several buttons for options.

VisualEditor bi-directional switching square brackets icon.png
Wikitekstin muokkaustila-painike on Julkaise muutokset-painikkeen vieressä. Sen avulla voit siirtyä wikitekstin muokkaimeen.

Muokkausten julkaiseminen

Kun olet tehnyt muokkauksesi, paina työkalurivillä olevaa sinistä "Julkaise muutokset" -painiketta. Painiketta ei voi painaa, jos muutoksia ei ole tehty. Peruuttaaksesi kaikki tekemäsi muutokset, sulje selainikkunasi tai paina muokkausvalikon yllä olevaa ”Lue”-välilehteä.
VisualEditor toolbar actions-fi.png

Painamalla sinistä "Julkaise muutokset" -painiketta avautuu pieni ikkuna. Siihen voit kirjoittaa lyhyen kuvauksen tekemistäsi muutoksista, merkitä muokkauksesi pieneksi, ja/tai lisätä sivun tarkkailulistallesi. Yhteenveto:-laatikko on samanlainen kuin wikiteksti-muokkaimessa.

Voit myös tarkistaa muutoksesi käyttämällä "Tarkista muutoksesi" -painiketta varmistaaksesi, että muutokset olivat sellaisia kuin niiden piti, ennen tallentamista. Tämä on samantapainen kuin "Näytä muutokset" -painike wikiteksti-muokkaimessa.

Painike ”Palaa muokkaamaan” palauttaa sinut sivulle, jota olit muokkaamassa. Voit julkaista kaikki muokkauksesi myöhemmin.

VisualEditor save dialog-fi.png

Linkkien muokkaaminen

VisualEditor - Toolbar - Linking.png
Linkkien lisääminen onnistuu työkalurivillä olevalla "Linkki"-kuvakkeella (ketju), tai käyttäen oikotietä Ctrl+K (tai Command+K Macissa).

Jos valitset tekstiä ja sen jälkeen painat ”Linkki”-painiketta, tätä tekstiä käytetään linkin luomisessa. Linkki, joka sisältää vain yhden sanan, voit joko valita tämän sanan tai laittaa vain kursorin tämän sanan viereen.


VisualEditor-link tool-search results-fi.png
Käytät sitten painiketta tai pikanäppäintä, valintaikkuna aukeaa, johon voit kirjoittaa linkin. Visuaalinen muokkain yrittää auttaa sisäisissä linkeissä (linkittää muihin Wikipedian sivuihin) etsien vastaavia sivunnimiä, kun aloitat kirjoittamaan.

Linkkityökalu yrittää auttaa "sisäisten" linkkien lisäämisessä hakemalla todennäköisiä vastaavuuksia. Kun olet kirjoittanut tai valinnut linkin, suorita linkittämisprosessi painamalla Enter tai napsauttamalla "Valmis"-painiketta, tai napsauttamalla vain laatikon ulkopuolelle. Linkkisi ilmestyy välittömästi sivulle, mutta kuten muidenkin muokkausten kanssa, muutosta ei julkaista ennen kuin julkaiset koko sivun.


VisualEditor-link tool-external link.png
Jos haluat linkittää toisen verkkosivuston verkkosivulle, prosessi on samanlainen: Valitse "Ulkoinen sivusto"-välilehti ja kirjoita URL-osoite ruutuun.

VisualEditor link tool simple link.png
Ulkoiset linkit ilman nimiä näyttävät tältä: [1]. Voit lisätä näitä sijoittamalla kursorisi sanojen ulkopuolelle (esim. välilyönnin jälkeen). Avaa linkkityökalu painamalla painiketta tai pikanäppäimiä. Kirjoita URL-osoite laatikkoon ja paina ”Valmis”-painiketta asettaaksesi linkin.

VisualEditor-context menu-link tool.png
Muuttaaksesi tai poistaaksesi jo luodun linkin, paina tekstissä olevaa linkkiä, ja paina sitten lähellä olevaa "Linkki"-kuvaketta. Sen jälkeen avautuu valintaikkuna muokkaamista varten. (Pääset valintaikkunaan myös Ctrl+K -näppäinyhdistelmällä.) Kun linkki on valittu, se muuttuu siniseksi ja kehystetyksi.

Linkin muokkaus -valintaikkunassa voit muuttaa sitä, mihin linkki menee. Voit myös poistaa linkin kokonaan painamalla oikeassa yläkulmassa olevaa "Poista"-painiketta. Voit myös avata linkin kohteen toisessa ikkunassa painamalla valintaikkunassa olevaa linkin kopiota. (Voit haluta tehdä tämän tarkistaaksesi onko ulkoinen linkki kelvollinen.)

If you want to exit the link label (the text displayed as a link) or continue to write after this link, you can press :

 • Pressing it once will escape the link editing dialog and put your cursor at the end of the element linked (blue framed, to edit this element)
 • Pressing it twice will put the cursor after the element linked, ready to type the rest of your text.

To edit the link label of an existing link, press within the link label and type the new one. But if you want to replace the entire label, please note:

 • If you have selected (highlighted) the entire link label, the link will be deleted by typing any key. You may link it from start.
 • To keep the link directly, you may press within that link label, use backspace and delete key without pressing it once more than necessary, and a narrow blue link area will remain there. Now you may type in the new label for the kept link.
 • You can also link to categories, files and more.

Lähteiden muokkaaminen

For further information, see Help using citation templates or Help using citoid's Cite button

Determining which system is in place

Your wiki may use one of three footnote systems. The one shown on the right is the simplest system, where the "Viite" menu does not include any citation templates. If your wiki uses this system, then everything you need to know about footnotes is on this page.
VisualEditor cite menu default.png

The second system has the same type of "Viite" menu, but with several popular citation templates set up for quick access. If your wiki uses this system, then you will find more details at Help:VisualEditor/User guide/Citations-Templates
VisualEditor references more-fi.png

VisualEditor citoid Cite button-fi.png
In the third system, you again start by pressing the Cite button. Then a dialog box opens, which includes an automatic citation process using the citoid service. If your wiki uses this system, you will find more details at Help:VisualEditor/User guide/Citations-Full
VisualEditor Citoid Inspector-fi.png

Jo löytyvän lähteen muokkaaminen

To edit an existing reference, press on it where it appears in the text (usually as a bracketed number). You will see either a "Lähde" icon (bookmark) or an icon (and name) for the template that was used to create this reference. In either case, pressing on the "Edit" button will open a dialog where you can edit the reference.
VisualEditor - Editing references 1-fi.png

For the "Lähde" icon, pressing "Edit" opens the Reference dialog. To start changing the reference information, press on it.

Monet wikit käyttävät mallineita lähteiden muotoilemiseen. Jos lähteessäsi käytetään mallinetta, sitten kaikki mallineen tekstit korostetaan napsauttaessasi lähteen tietoja.

If a template was used and you press on the reference information, then the Malline icon (puzzle piece) will appear with some information. Press on the "edit" button to edit the content of the template in the template mini-editor dialog.

VisualEditor - Editing references 6-fi.png

If what appears when you press on a reference is an icon for a standard template for citations (an example is at right), then pressing "Edit" will open the template mini-editor dialog.
VisualEditor - Editing References - Cite Web.png

Inside the template mini-editor, you can add or remove types of information or change current content. Only fields (template parameters) that have content will show, initially. To add fields, press on "Lisää enemmän tietoa" at the bottom of the mini-editor.
VisualEditor - Editing references 5-fi.png

Kun olet valmis, paina "Hyväksy muutokset".
VisualEditor Apply Changes-fi.png

Jo löytyvän lähteen uudelleenkäyttäminen

If the page already contains a citation that applies to the text you want to source, then you can choose to re-use that existing citation.

Uudelleenkäyttääksesi jo olemassaolevaa lähdettä, laita kursorisi sinne, johon haluat lisätä lähteen tekstissä, ja napsauta "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽"-kuvaketta (kirjanmerkki) "Insert"-valikossa.

(Note: If your wiki has the third footnote system described above, you'll see a "Re-use" tab, in a dialog, instead of a "Re-use" item on the "Viite" menu.)

VisualEditor Cite menu re-use.png

Jos sivu sisältää useita lähteitä, voit käyttää hakupalkkia (otsikoitu "⧼visualeditor-reference-input-placeholder⧽") nähdäksesi vain lähteet, jotka vastaavat annetun tekstin kanssa.

Etsi listalta lähde, jota haluat uudelleenkäyttää, ja valitse se.

VisualEditor - Editing references 18-fi.png

Uuden lähteen lisääminen

Lisätäksesi uuden lähteen, laita kursori sinne minne haluat sen lisätä tekstiin, ja napsauta työkaluriviltä "Insert"-painikkeesta aukeavaa "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽"-kuvaketta (kirjanmerkki).
VisualEditor references more-fi.png

"Perus"-viitteen käyttäminen

Shown here is what you will see if you select the basic references item. Lähdemuokkaimessa voit lisätä viitteen sekä muotoilla sitä.

Voit valita lähteen kuulumaan tiettyyn ryhmään; tätä käytetään näyttämään ryhmä lähteitä "⧼visualeditor-dialog-referencelist-title⧽"-työkalulla.

VisualEditor - Editing references 20-fi.png

Jos olet lisäämässä uutta lähdettä ja haluat lisätä sen mallineella, napsauta työkaluvalikossa olevaa "Insert"-painiketta, ja valitse sieltä "Malline"-kuvake (palapelin pala).
VisualEditor Template Insert Menu-fi.png

Sitten etsi malline, jota haluat käyttää, lisää se ja muokkaa sitä kuten tekisit jo sivulla olevalle mallineelle.

Kun olet saanut uuden mallineen muokkaamisen tehtyä, paina "Hyväksy muutokset" palataksesi viitemuokkaimeen, ja "Hyväksy muutokset" uudelleen palataksesi sivulle, jota olet muokkaamassa.

VisualEditor - Editing references 9-fi.png

Jos sivulla ei ole vielä luetteloa lähteistä (esimerkiksi jos olet lisäämässä sivulle ensimmäistä lähdettä), sinun täytyy lisätä se, jotta lähteeseen lisäämäsi teksti näkyy sivulla.

Laita kursori sinne missä haluat näyttää lähdeluettelon (yleensä sivun alaosassa), avaa "Lisää"-valikko ja paina kuvaketta "Lähdeluettelo" (kolme kirjaa).

VisualEditor References List Insert Menu-fi.png

Jos loit ryhmän lähteitä, voit määrittää ryhmän tässä valintaikkunassa, näyttäen valikoivasti lähteet jotka kuuluvat siihen.

The final step in the References list dialog is to press "Lisää".

VisualEditor references list-fi.png

Vakioviitemallineiden käyttäminen

Your local wiki may have added extra citation templates to the "Viite" menu. If so, you have quick access to the most-used citation templates for your wiki. (Instructions for adding extra citation templates to your local wiki are available at Visuaalinen muokkain/Viittaustyökalu .)
VisualEditor - Editing References - Cite Pulldown.png

Pressing on a template icon such as "Cite book" will take you into the template mini-editor for that template. Important information fields may be marked with an asterisk. While the most common fields will be shown, not all of them are required.
VisualEditor - Editing references - Cite book required fields.png

To add more parameters, scroll down in the template mini-editor and press on the "Lisää enemmän tietoa" option.

Kun olet valmis, paina "Lisää".

VisualEditor - Editing references - Add parameter.png

Kuvien ja muiden mediatiedostojen muokkaaminen

Kuvien muokkaaminen

Lisätäksesi uuden kuvan (tai muuntyyppisen mediatiedoston) sivulle, napsauta avattavasta "Lisää"-valikosta aukeavaa "Kuvat ja media"-kuvaketta (kuva vuorista). Kuva lisätään sinne missä kursori on.
VisualEditor Media Insert Menu-fi.png

Napsauttamalla "Kuvat ja media"-kuvaketta aukeaa valintaikkuna, joka etsii automaattisesti Wikimedia Commonsista ja paikallisesta wikistäsi mediatiedostoja, jotka liittyvät sivun otsikkoon, jota olet muokkaamassa.

Voit vaihtaa hakua vaihtamalla valintaikkunassa olevan hakulaatikon tekstiä.

Valitaksesi tiedoston, napsauta sen pienoiskuvaa.

Tämä asettaa kuvan sivulle, jota olet muokkaamassa.

VisualEditor - Media editing 2.png

Media-valintaikkunan avulla voit lisätä (ja muokata) kuvatekstiä, joka voi sisältää muotoilua ja linkkejä.
VisualEditor - Media editing 6-fi.png

Media-valintaikkunassa voit myös lisätä vaihtoehtoisen kuvatekstin, joka auttaa käyttäjiä, jotka käyttävät näytönlukijoita, tai joilla on kuvat estettynä.
VisualEditor - Media editing 7.png

Voit myös asettaa eri parametreja kuvalle "Lisäasetukset"-ikkunassa. Näihin sisältyvät sijainti, tyyppi sekä kuvan koko.
VisualEditor - Media editing 8-fi.png

Kun olet valmis, napsauta "Hyväksy muutokset" sulkeaksesi valintaikkunan ja palataksesi sivun muokkaustilaan.
VisualEditor Apply Changes-fi.png

For an existing image, you can add or edit a caption or other settings by pressing on the image, then pressing on the "Kuvat ja media" icon that appears below the picture.

You can resize an existing image by pressing on it, then moving the resize icon (the two-headed arrow on one or both bottom corners).

Voit myös vetää ja pudottaa kuvan haluamallesi paikalle sivulla.

VisualEditor - Media editing 3.png

Uploading images

You can upload images from a tab in the media dialog, or by dragging and dropping a file into the editor, or by pasting an image from your clipboard.
VisualEditor - Media upload 1.png

Press the "Upload" tab and select an image from your computer. You can type the file name, or drag an image into the box. If you dragged and dropped an image directly into the editor, or pasted one from your clipboard, this tab will open automatically.
VisualEditor - Media upload 1.5.png

You need to describe the image and add categories to it so that other people can find it.
VisualEditor - Media upload 2.png

The image will be inserted into the page when you are done.
VisualEditor-logo.svg

Gallerioiden muokkaaminen

Lisätäksesi uuden gallerian, napsauta "Galleria"-kuvaketta (kuvasarja).
VisualEditor - Gallery1-fi.png

Muokataksesi jo löytyvää galleriaa Visuaalisella muokkaimella, napsauta galleriaa, jotta galleria-kuvake tulee näkyviin oikeaan yläkulmaan. Napsauttamalla kuvaketta pääset galleria-asetinlaatikkoon, joka sisältää täyden listan kuvista, jotka galleriassa ovat.
VisualEditor - Gallery2.png
Galleria-asetin on tällä hetkellä yksinkertainen laatikko, jonka avulla voit muokata jo löytyviä kuvia ja mediagallerioita käyttäen wikiteksti-merkintätapaa. Lisätäksesi uusia kuvia galleriaan, anna tiedoston nimi, pystyviiva (|) sekä kuvateksti, jonka haluat kuvalle. Jokaisella galleriassa olevalla kuvalla pitäisi olla oma rivinsä. You can also edit this list to remove or rearrange images or to change captions.

When you press the "Valmis" button, you will exit the gallery editor. You should then see your changes, with the gallery as it will now appear to readers.

Remember that exiting the gallery editor does not publish your changes. As with other changes made using the visual editor, you must publish the entire page in order to publish your work.

VisualEditor - Gallery3.png

Mallineiden muokkaaminen

Aloittaminen

Lisätäksesi uuden mallineen sivulle, aseta kursori sinne, johon haluat mallineen tulevan, ja napsauta työkaluvalikossa olevasta "Lisää"-painikkeesta aukeavaa "Malline"-kuvaketta (palapelin pala).
VisualEditor Template Insert Menu-fi.png

Start typing the name of the template you want to insert. When you see it on the list, press on its name. Then press "Lisää malline".
VisualEditor - Template editing 4-fi.png

You can also edit a template that is already on the page. When you press on the template to select it, it turns blue, and a box appears with an "Malline" icon (puzzle piece). Then press on the "Muokkaa" link.
VisualEditor - Template editing 1.png

Some templates are not visible to someone reading a page. In the visual editor, such hidden templates are shown as puzzle icons. The name of the template will be shown next to the puzzle icon.
VisualEditor template not visible.png

When you select the icon, the context menu is displayed, and you can edit the template.
VisualEditor template not visible context menu.png

Mallineen parametrit

When you add a new template or open an existing one, the "⧼visualeditor-dialog-transclusion-title⧽" dialog is shown. The contents depends upon whether the template has been documented using the TemplateData system or not.

The template shown here has no TemplateData set up for it. The dialog therefore provides a link to documentation for the template. By visiting the documentation you should be able to figure out if the template has any parameters (fields), and what goes in each field. Use numbers as the name for each nameless parameter. The first un-named parameter is named 1, the second is named 2, and so forth.
VisualEditor template with no TemplateData.png

If a template has been updated to contain TemplateData information, then the dialog will show a list of individual (named) parameters.
VisualEditor template with TemplateData.png

For an existing template, you can edit the parameters shown in the dialog, and you can add parameters by pressing "Lisää enemmän tietoa", at the very bottom of the dialog.
VisualEditor - Template editing 3-fi.png

Kun mallineen sisällä on muita mallineita, nämä alimallineet näkyvät parametrien sisällä, jotka näyttävät ne. Niitä voi muokata tai poistaa parametrikentän sisällä.

Uudet alimallineet lisätään seuraamalla vaiheita parametrin lisäämisessä. Sinun pitää ehkä tarkistaa mallineen ohjeistuksesta varmistaaksesi, että alimalline on tuettu. Nested templates can currently be edited as wikitext only, without the facility offered by VisualEditor (see phab:T52182).

VisualEditor - Template editing 5.png

Viimeistely

When you have finished editing a template, press "Hyväksy muutokset" to close the dialog and return to editing the main page.
VisualEditor Apply Changes-fi.png

Mallineiden substaaminen

Kun malline täytyy substata, kirjoita subst: (kaksoispiste lisättynä) ennen mallineen nimeä.

Automaattinen täydentäminen ei onnistu kun lisäät subst:-etuliitteen; jos tarvitset automaattista täydentämistä, lisää subst: sen jälkeen, kun olet löytänyt etsimäsi mallineen.

Sen jälkeen, paina vihreää "$add-transclusion" -painiketta.

Lisää haluamasi parametrit ja paina "$apply".

VisualEditor - Template editing 7-fi.png

Näet mallineen laajentumisen sivulla sen jälkeen, kun painat "$apply".
VisualEditor - Template editing 8.png

Listojen muokkaaminen

VisualEditor Toolbar Lists and indentation-fi.png
You can use the visual editor to create lists, or to change the format of an existing list. There are two types of lists: unordered (bullet) and ordered (numbered).

To start a new list, just press on one of the two menu items shown here. Or, if you already have typed the list (on separate lines), select (highlight) the list you have typed, then press on one of the menu items.


VisualEditor lists 1 unordered bullet.png
VisualEditor lists 2 ordered numbered.png
Shown here are examples of the two types of lists: unordered (bullet) and ordered (numbered).

VisualEditor lists 3 select to indent.png
If you want to change the indentation level of part of an existing list, select the part of the list that you want to change.

VisualEditor lists 4 indentation menu.png
Then use the menu, or press the Tab key. (The Tab key increases indentation; use the shift key plus the Tab key to decrease indentation)

VisualEditor lists after indenting.png
Here is the result of increased indentation.

VisualEditor lists mixed.png
You can even mix ordered (numbered) and unordered (bullet) lists, if the list items have different indentations.

Taulukoiden muokkaaminen

VisualEditor insert table-fi.png
Voit käyttää visuaalista muokkainta taulukoiden lisäämisen ja muokkaamiseen.

You can even import a table by dragging a comma-separated value (.csv) file from your computer into the main editing window.


When you press on "Table", in the "Lisää" menu, the visual editor inserts a blank four-by-four table.

Now the "Table" menu is available. From that menu, you can add a caption to the top of the table.

VisualEditor empty table.png

To select a cell, press it once.
VisualEditor tables select one cell.png

To edit the contents of the cell (for example, to add content or to correct a spelling error), double press in the cell. Or you can select the cell and then press Return.

To end your editing of a cell, just press elsewhere.

VisualEditor tables type inside a cell.png

VisualEditor table editing add and remove columns.png
Voit lisätä tai poistaa sarakkeen ja rivin.

You can merge cells: Select them, then from the Table menu, press on "Merge cells".
VisualEditor tables merge cells.png

If you merge cells, only the text in one cell is kept; any text in the other cells is deleted when you merge the cells. If you decide that you wanted some or all of the text that was deleted, use the Undo button, move or copy the text you want, then merge the cells again.
VisualEditor tables post-merge cell.png

You can also split cells that were previously merged. All the content that was in the merged cell will remain in the first cell when you do the split. You can then cut and paste text to other cells, if you want.
VisualEditor tables split cells.png

Luokkien muokkaaminen

VisualEditor category item-fi.png
Muokataksesi luokkia, paina "Sivun valinnat" -valikossa kohtaa "Luokat".

VisualEditor category editing-fi.png
"Luokat" -painike avaa uuden ikkunan, joka luetteloi sivulla olevat luokat, ja mahdollistaa sinun lisätä uusia tai poistaa jo lisättyjä luokkia.

Voit myös asettaa tai muuttaa yleistä (oletus) aakkostusavainta, joka määrittää, missä kohtaa luokkaa sivu näkyy, kun samassa luokassa on useita sivuja.

Esimerkiksi oletusaakkostus artikkelille "Kimi Räikkönen" on "Räikkönen, Kimi". Se näkyy luokassa "Suomalaiset Formula 1 -kuljettajat" kirjaimen "R" kohdalla, ei kirjaimen "K" kohdalla.


VisualEditor - Category editing 3.png
Lisätäksesi luokan sivulle, anna luokan nimi kenttään "Lisää luokka". Kirjoittaessasi visuaalinen muokkain etsii mahdollisia vastaavia, jo luotuja luokkia. Voit joko valita jo luodun luokan, tai lisätä luokan, jota ei ole vielä olemassa. (Siihen asti, kun luokkaa ei ole olemassa, luokkaan osoittava linkki näkyy punaisena julkaistuasi muutokset.)

VisualEditor - Category editing 2.png
Poistaaksesi sivulla jo valmiina olevan luokan, paina sitä, ja sen jälkeen paina aukeavassa valintaikkunassa olevaa "Poista"-kuvaketta (roskakori).

Voit myös määrittää siellä aakkostusavaimen tälle tietylle luokalle. Tällainen aakkostusavain korvaa oletuksena olevan aakkostusavaimen.


VisualEditor Apply Changes-fi.png
Suoritettuasi luokkien muokkaamisen, paina "Hyväksy muutokset" palataksesi sivun muokkaustilaan.

Sivun asetusten muokkaaminen

VisualEditor page settings item-fi.png
Muokataksesi sivun asetuksia, paina työkalurivillä olevaa "Sivun valinnat" -valikkoa ja valitse "Sivun asetukset" -painike.

VisualEditor Page Settings-fi.png
"Sivun asetukset" -painike avaa valikon, joka näyttää useita toimintoja.

VisualEditor Page Settings Redirects-fi.png
Voit tehdä sivusta ohjauksen toiselle sivulle valitsemalla "Ohjaa tämä sivu kohteeseen" -valinnan, ja sen jälkeen kirjoittamalla valintakenttään sivun, johon haluat lukijan menevän, kun hän yrittää mennä sivulle, jota olet muokkaamassa.

Alaosassa on valinta, jolla voit estää sivujen uudeelleennimeämisten päivittämästä tätä ohjausta. Tätä käytetään erittäin harvoin.


VisualEditor Page Settings TOC-fi.png
Voit valita näytetäänkö sivulla sisällysluettelo valitsemalla yhden näistä kolmesta painikkeesta. Oletuksena ("tarvittaessa") sivut näyttävät sisällysluettelon, jos sivulla on yli kolme otsikkoa.

VisualEditor Page Settings Edit Links-fi.png
Voit valita, ettei sivu näytä muokkauslinkkejä jokaisen alaotsikon kohdalla valitsemalla tämän valintaruudun.

VisualEditor Apply Changes-fi.png
Suoritettuasi sivun asetusten muokkaamisen, napsauta "Hyväksy muutokset" palataksesi sivun muokkaimeen.

Karttojen muokkaaminen

Visual editor showing editing an existing map.jpg
Voit lisätä ja muokata karttoja. Katso Help:VisualEditor/Maps .

Matemaattisen kaavan muokkaaminen

Lisätäksesi uuden matemaattisen kaavan sivulle, aseta kursori sinne, johon haluat sen tulevan, ja paina työkaluvalikossa olevasta "Lisää"-painikkeesta aukeavaa "Matemaattinen kaava"-kuvaketta ("Σ").
VisualEditor Formula Insert Menu-fi.png

Ikkuna aukeaa, johon voit kirjoittaa kaavan, käyttäen LaTeX-syntaksia. Visuaalinen muokkain päivittää kaavan sitä kirjoittaessasi, joten voit nähdä miltä se näyttää muutoksia tehdessäsi. Kun olet tyytyväinen kaavaan, paina "Lisää"-painiketta.
VisualEditor formula-fi.png

Muokataksesi sivulta jo löytyvää matemaattista kaavaa, paina sitä, ja sen jälkeen paina kuvaketta "Σ". Tämä avaa kaavamuokkaimen, jonne voit tehdä muutoksesi.
VisualEditor - editing existing mathematical formula.png

Mathematical formulae can be placed inline or centered as a block.
VisualEditor mathematic formula inline.png

Editing musical scores

To add a new musical notation to a page, place your cursor where you want the musical notation to be inserted. Then, from the "Insert" menu on the toolbar, press the "Musical notation" option.

To edit an existing musical notation on the page, double press on it.

VisualEditor-Insert-Musical-Notation.png

This will open the "Musical notation" dialog. Here the notation can be edited by scale, either in ABC or in Lilypond format. You can also link the notation to an audio or MIDI file. Once you are finished, press the "Done" button to close the dialog and publish your changes.
Musical.png

Runojen ja muiden erikoisten kohteiden muokkaaminen

Visuaalinen muokkain ei tue vielä kaikkia kohteita, kuten runoja ja musiikkinuotteja. Siihen asti voit halutessasi muokata ja lisätä näitä wikitekstitilassa.
VisualEditor editing poem 1.png

In most cases, the existing items can be edited, but new ones cannot be inserted in the visual editor.

Until they are fully supported, you can copy an existing one from another page, or edit the source wikitext directly.

VisualEditor editing poem 2.png

Switching between the visual and wikitext editors

To switch from the visual editor to the wikitext editor, press the [[ ]] button on the far right of the toolbar.

VisualEditor toolbar Page options - Switch to wikitext - Save.png

You'll see a diff. (If you pressed on "Discard changes", you'll just see wikitext, ready to edit with the wikitext editor.)

Scroll down, and you'll see the wikitext editing area.

VisualEditor bi-directional switching diff before wikitext.png

You can also switch from the wikitext editor to the visual editor. To do that, press the pencil icon on the far right of the toolbar.

VisualEditor bi-directional switching pencil icon in wikitext.png

Pikanäppäimet

Monet muokkaajat ovat tottuneet syöttämään wikitekstiä suoraan, erityisesti lihavoidakseen, kursivoidakseen ja lisätäkseen wikilinkkejä. Pikanäppäinten avulla voit nopeasti asettaa vastaavia muotoiluja, ilman että tarvitsee napsauttaa työkalurivin kohteita. Tässä ovat yleiset pikanäppäimet Visuaalisessa muokkaimessa:

PC:n pikanäppäin Toiminto Macin pikanäppäin

Ctrl+B Lihavointi Cmd+B

Ctrl+I Kursivointi Cmd+I

Ctrl+K Aseta linkki Cmd+K

Ctrl+X Leikkaa Cmd+X

Ctrl+C Kopioi Cmd+C

Ctrl+V Liitä Cmd+V

Ctrl+Z Kumoa Cmd+Z