Превод на съдържание

This page is a translated version of the page Content translation and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.

Инструментът Превод на съдържание позволява на редакторите да създават преводи буквално до оригиналната статия и автоматизира някои от скучните стъпки: копирането на текст от един раздел на браузъра в друг, търсенето на съответстващите препратки и категории и т.н. Чрез предоставяне на опита си, преводачите могат да прекарат времето си в създаване на висококачествено съдържание на техния език.

Инструмент за превод на съдържание, показващ информация за връзка в източника и преведената статия.
Въведение в преводите на съдържание

Инструментът, който все още е в процес на активно развитие, е на разположение и вече е използван многократно за създаването на хиляди статии, в резултат на което са направени множество подобрения в продуктивността на редакторите-преводачи.[1][2] Преводът на съдържание интегрира инструменти като речници или услуги за машинен превод. Те не се поддържат на всички езици, но инструментът може да бъде разширен да включва и други.

Преводът на съдържание допълва съществуващото разширение Translate : докато текстовете от менюта и други елементи на потребителския интерфейс в Уикипедия са преведени и се поддържат в синхрон с общността чрез употребата на Translate, съдържанието на статиите в Уикипедия може да бъде превеждано с помощта на Превод на съдържание.

See also:

  • Section translation and mobile support.

The Section Translation initiative expands the capabilities of Content translation. Translators will be able to expand existing articles by translating a new section on mobile and desktop. Section translation is in active development and you can participate and track progress of recent updates.

Опитайте инструмента

Можете да използвате инструмента от Специални:Превод на съдържание от Уикипедия на всеки език. Използването му за първи път също така ще активира функцията за това уики.

Преводът на съдържанието е достъпен в Уикипедия на всички езици за влезли потребители. In some languages it must be enabled as a beta feature, and in others it is a usual user preference enabled by default. When it is enabled, you will see additional entry points to easily start a translation from your "contributions" page or from the list of languages of Wikipedia articles when they are missing in your language.

Ако имате проблеми или просто искате да споделите опита си при работата с инструмента, моля оставете обратна връзка на беседата.

Скрийнкаст, показващ как да използвате Превода на съдържание

Цел на инструмента

Преводът на съдържание ви позволява да създадете първоначалната версия на статия в Уикипедия на базата на съществуващата версия от друг език. Инструментът е фокусиран върху прехвърлянето и адаптирането на съдържание от съществуващата статия към нова на различен език. Той позволява на редакторите да използват толкова съдържание, колкото преценят за първоначалната си версия и да го използват по-късно за редактиране с обичайните инструменти.

Очакваме, че Преводът на съдържание ще спомогне за увеличаване на сбора на човешкото познание на повече езици. Инструментът е предназначен за потребители, които владеят два или повече езика.

За настоящите редактори, функцията опростява процеса на превод на съдържанието. В момента около 15% от потребителите също редактират и на друг език. Тези многоезични потребители са по-продуктивни от своите едноезични колеги, като правят средно около 2,3 пъти повече редакции.[3] Освен това, инструментът е насочен към привличане на нови редактори, които могат да се възползват от начина за допринасяне, който е по-лесен, отколкото създаването на нова страница от нулата.

Инструментът е разработен в съответствие със следните принципи:

  • Спестяване на време. Помага на преводачите да създават съдържание бързо и без излишно копипействане в други инструменти.
  • Предоставяне на помощ. Предпазва от грешки и придава увереност на потребителите в преводите им.
  • Насърчаване на подобряването на преводите. Инструментът би трябвало правилно да предаде целта на преводите в контекста на Уикимедия и да спомогне на потребителя да избегне лошите преводи.
  • Не притискайте потребителя. Тъй като различните преводи следват различни модели на редактиране, предоставената помощ не трябва да навлиза в процеса на редактиране.
  • Фокусиране върху съдържанието. Преводът е по-фокусиран върху съдържанието, отколкото текстовото оформление. Техническите елементи като уикитекст трябва да бъдат обработвани по начин, който не затруднява превода.

Налични са и допълнителни подробности за направените анализи.

Как може да вземете участие?

Всички свързани страници

Източници