Help:Przenoszenie stron

This page is a translated version of the page Help:Moving a page and the translation is 96% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Afrikaans • ‎Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎Türkçe • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎interlingua • ‎italiano • ‎magyar • ‎oʻzbekcha/ўзбекча • ‎polski • ‎português • ‎português do Brasil • ‎slovenčina • ‎čeština • ‎Ελληνικά • ‎беларуская (тарашкевіца)‎ • ‎русский • ‎српски / srpski • ‎українська • ‎עברית • ‎العربية • ‎سنڌي • ‎हिन्दी • ‎ไทย • ‎中文 • ‎日本語 • ‎한국어
PD Uwaga: Jeżeli edytujesz tę stronę, to umieszczając na niej treści wyrażasz nieodwołalną zgodę na udostępnianie Twojego materiału na podstawie wolnej licencji CC0. Przeczytaj Strony Pomocy w Domenie Publicznej, aby uzyskać więcej informacji.
PD

Przenoszenie strony oznacza zmianę jej nazwy na inną. Aby to zrobić, znajdź w zakładce "Więcej" link przenieś na górze wybranej strony. Link ten nie jest widoczny, jeżeli jesteś niezalogowany. Następnie wprowadź nową nazwę, po czym kliknij Przenieś stronę. Zazwyczaj także jest zaznaczona opcja Przenieś także stronę dyskusji, jeśli to możliwe..

Jeżeli przenosisz stronę "A" do nowego tytułu "B", ta operacja przebiegnie tak:

  • Zmiana tytułu strony z "A" na "B",
  • Przypisanie całej edycji historii strony "A" do strony "B",
  • Utworzenie nowej strony "A", której zawartość jest przekierowaniem na stronę "B".

Drugi punkt jest ważny. Użycie funkcji "Przenieś" spowoduje także przeniesienie historii edycji, co jest istotne w wielu sytuacjach. Zawiera ona informacje na temat wkładu włożonego w zawartość strony. Jeżeli będziesz przenosił zawartość metodą kopiuj&wklej, nie osiągniesz tego (zobacz: Help:Śledzenie zmian ).

Ponieważ ta operacja pozostawia przekierowania (zobacz Help:Przekierowania ), nie spowoduje to żadnych nieprawidłowości w linkach na innych stronach-nie będziesz musiał ich aktualizować. Funkcja Linkujące z "Narzędzia" (na dole menu po lewej) może być jednak użyteczna.

Cofnięcie przeniesienia

Jak każda edycja wiki, operacja przenoszenia też może zostać cofnięta (przez każdego użytkownika). Aby cofnąć te operację, przenieś z powrotem stronę "B" do "A".

Strona "B" nadal pozostanie i będzie zawierać przekierowanie z "B" do "A". Każdy użytkownik może usunąć takie przekierowanie i zaproponować całkowite usunięcie strony. Ostateczne usunięcie wymaga uprawnień administratora (zobacz Help:Usuwanie i przywracanie ).

Przenoszenie strony bez tworzenia przekierowania

 
Screen pokazujący wyróżnioną odpowiednią opcję

Użytkownicy z uprawnieniem suppressredirect mogą przenieść stronę bez tworzenia na starej stronie przekierowania do nowej strony.

Jeżeli te prawa są dostępne, pojawi się dodatkowe pole, które można odznaczyć aby móc skorzystać z tej możliwości (zobacz zdjęcie).

Masowa zmiana nazwy / przenoszenie

MediaWiki nie oferuje strony specjalnej umożliwiającej masowe przenoszenie wielu stron na raz. Istnieje kilka alternatywnych rozwiązań:

Przenoszenie podstron

Użytkownicy z uprawnieniem move-subpages mogą również przenosić podstrony przenoszonej strony (limit do stu stron), czyli z zachowaniem całej ich struktury drzewa. Po określeniu głównej strony nadrzędnej jako tytuł do przeniesienia (poprzez odwiedzenie Specjalna:Przenieś/Jakaś_strona), ta strona specjalna wyświetli podstrony podanej strony.

Zobacz też