VisualEditor/Portal

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 90% complete.
Outdated translations are marked like this.

Välkommen till portalen för VisualEditor (VE), ett nytt sätta att redigera artiklar på WikiPedia som är under utveckling av Wikimediastiftelsen. Det låter användare redigera artiklar utan att behöva lära sig wikitext. Vi hoppas att det kommer att hjälpa folk att bidra till Wikipedia.

Läs Hjälp:VisualEditor/Användarguide .
Lär dig hur man gör länkar, lägger till eller flyttar bilder, skapar referenser och fotnoter, infogar mallar, redigerar tabeller och mer. Var god inkludera din webbläsare, operativsystem och Wikipediaskinn (vanligtvis Vector, ibland Monobook).

Om VisualEditor

VisualEditor är ett visuellt sätt att redigera Wikipedia som låter folk bidra utan att behöva lära sig wikisyntax. Den har varit tillgänglig som en valbar "alfa"-version på engelska Wikipedia sedan december 2012 och [$blog-april på 16 andra språk] sedan april 2013 och på [$blog-june nästan alla andra språkversioner] sedan början av juni. Som förklaras nedan kommer den att vara standard på nästan alla språkversioner i slutet av juli, med början med engelska Wikipedia 1 juli.

VisualEditor har funnits som en opt-in "alfarelease" på MediaWiki.org sedan mitten på 2012, på engelskspråkiga Wikipedia sedan december 2012, ytterligare 14 språk sedan april 2013 och nästan alla språk sedan början av juni 2013. Sedan juli 2015 är det tillgängligt som standardval för både inloggade och ej inloggade skribenter på mer än 75% av Wikipediasajter. Vi räknar med att kunna göra det tillgängligt som standardval för de flesta av de kvarvarande språken sent i 2015. Det finns även sedan sent i november 2014 tillgängligt som opt-in Beta Feature för alla wikis i WMF, förutom Wiktionary och Wikisource.

Vi släpper ett flerspråkigt nyhetsbrev, fokuserat på WMF-wikier.

Använda VisualEditor

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

If you're interested in using VisualEditor for editing, we have a guide to doing so, as well as a list of common keyboard shortcuts.

VisualEditor has some current bugs and limitations. If you encounter an issue, please do not hesitate to report it on the Feedback page. Current limitations include:

  • Långsam start — Det tar en stund för stora och komplexa sidor att ladda i VisualEditor. Framöver kommer programvaran att vara mycket snabbare och kommer att kunna hantera större sidor.
  • Ofullständig redigering — Vissa objekt med "komplexa" formateringsmöjligheter kommer att visas och låta dig redigera innehållet men inte låta användare ändra dess struktur eller skapa nya enheter – som till exempel definitionslistor. Att lägga till funktioner i dessa områden är en av våra prioriteter.
  • De flesta innehållssidor, ej diskussionssidor — VisualEditor är endast aktiverat för vissa namnrymder. På det flesta Wikipedias kan VisualEditor användas på artiklar, Användare:-, Fil:-, Hjälp:- och Kategori:-sidor. VisualEditor är för närvarande inte tillgängligt på Wikipedia:- eller Diskussion:-sidor.

På grund av dessa begränsningar och oundvikliga buggar rekommenderar vi att användare klickar på "Review your changes" innan man sparar sidan och att rapportera alla problem som upptäcks (på engelska).

Hjälpa till

För att VisualEditor ska bli så bra som den kan bli finns det en hel del som vi behöver hjälp med. Givetvis är ett stort område att hitta buggar och rapportera dem, men det finns många andra uppgifter också. Dessa inkluderar:

  • Uppdatera hjälpsidor — Alla projekt har hjälpsidor för att göra det lättare för nybörjare att bidra. Tyvärr är de alla uppbyggda kring den gamla uppmärkningseditorn, och när VisualEditor utvecklas kommer skärmbilderna och guiderna bli förlegade. Det vore bra om folk kunde uppdatera hjälpsidorna baserat på vår vår guide på hur man använder VisualEditor.
  • Lägg till TemplateData till mallar — VisualEditor har en trevlig malleditor som beskrivs noggrannare i användarguiden. Som du har märkt om du använder den på Wikipedia har en del mallar namngivna parametrar och bra beskrivningar som gör den lätt att använda. Andra har det inte. Detta beror på att mallarna behöver "TempalteData" innan funktionen fungerar. Om du vill hjälpa till med att lägga till TemplateData har vi gjort en guide för hur man gör det tillsammans med en lista över de viktigaste mallarna att lägga till det till.
  • Hjälp din gemenskap — Se listan över bra sätt att hjälpa din lokala gemenskap för att optimera redigeringsupplevelsen med den visuella redigeraren.
  • Hjälp nya användare — Om VisualEditor-lanseringen blir lycksoam kommer vi ha många fler nya användare än vad vi är vana vid - och även om det är lättare att redigera så är det fortfarande svårt att lista ut hur gemenskapen fungerar. Försök gärna att lägga lite tid i hjälpdisken eller IRC på att få dessa nya användare acklimatiserade till Wikipedia.

Se även