VisualEditor/portaal

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 100% complete.

Welkom in het portaal voor VisualEditor. VisualEditor (VE) is een nieuwe manier om de Wikipedia bij te werken, het is ontwikkeld door de Wikimedia Foundation. De mensen kunnen nu bijwerken zonder kennis te hebben van de wiki regels voor de opmaak. Hopelijk gaan nu meer mensen bijdragen aan het wijzigen van de Wikipedia.

Lees de Help:Visuele tekstverwerker/Gebruikershandleiding .
Ontdek hoe u o.a. links kunt maken, afbeeldingen kunt toevoegen of verplaatsen, citaten kunt toevoegen, sjablonen gebruiken, tabellen kunt wijzigen. Vermeld uw webbrowser, besturingssysteem en de Wikipedia skin (meestal Vector, soms Monobook).

Over VisualEditor

VisualEditor is een "visuele" manier om de Wikipedia bij te werken. Vroeger moest een editor de wiki manier leren om de Wikipedia bij te werken. Deze wiki markup, is een best wel complexe taal, ook voor het doen van kleine aanpassingen. In 2001 was dit acceptabel; in 2015, schrik je je mogelijke bewerkers af. We hopen dat VisualEditor nuttig is voor de bestaande editors en dat we er veel nieuwe bij krijgen nu het bijwerken gemakkelijker is.

VisualEditor is al sinds half 2012 beschikbaar als opt-in "alpha" release op MediaWiki.org en sinds december 2012 op de Engelstalige Wikipedia, sinds april 2013 in nog 14 andere talen en sinds juni 2013 in bijna alle overige talen. Vanaf juli 2015 is het standaard beschikbaar voor ingelogde en uitgelogde bewerkers op meer dan 75% van de Wikipedia's. Vanaf eind 2015 is het standaard beschikbaar in de overige talen. Vanaf november 2014 is het ook beschikbaar als opt-in Betafunctie op alle WMF-wiki's uitgezonderd Wiktionary en Wikisource.

Er is een meertalige nieuwsbrief gemaakt die gericht was op de WMF wiki's.

Gebruik VisualEditor

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

Als u VisualEditor kiest voor bewerkingen, er is een handleiding en ook een lijst sneltoetsen.

VisualEditor bevat enkele bugs en heeft wat beperkingen. Als u een probleem tegenkomt, aarzel dan niet en geef feedback. De beperkingen bij het opstellen van deze pagina waren:

  • Het laden gaat traag — Het duurt even om grote of complexe pagina's te laden in de VisualEditor. Daar is natuurlijk al aan gewerkt, maar dat daaraan werken is een blijvend proces.
  • Onvolledige bewerkingen — Bij complexe bewerkingen worden de elementen getoond en kunt u de inhoud bewerken, maar u kunt niet de structuur aanpassen of nieuwe berichten (bijv. definitielijsten) toevoegen. Het hier toevoegen van functionaliteit heeft onze priorititeit.
  • Meest inhoudpagina's, geen overlegpagina's — VisualEditor wordt maar voor sommige namespaces ingeschakeld. Op de meeste Wikipedia's, kan het gebruikt worden voor artikelen, User:, File:, Help: en Category: pagina's. VisualEditor is nu niet beschikbaar voor Wikipedia: pagina's en overlegpagina's.

Wij bevelen aan dat gebruikers klikken op "Wijzigingen controleren" voordat ze de pagina opslaan en dat ze tegengekomen problemen melden.

Hoe kunt u helpen

Wij kunnen hulp gebruiken om VisualEditor nog beter te maken. Naast het testen, fouten vinden en de fouten melden zijn er ook nog wel de volgende taken:

  • Bijwerken van de help — Alle projecten hebben helppagina's om het voor nieuwe gebruikers gemakkelijker te maken mee te doen. Door de groei van de VisualEditor verouderen de schermafdrukken en de tutorials. Het bijwerken van de help pagina's is deels blijven liggen. Er is een tutorial voor het gebruik van de VisualEditor, die kan als basis dienen voor het aanpassen van de helppagina's.
  • TemplateData aan sjablonen toevoegen — VisualEditor heeft een mooie sjabloonbewerker, die hier is beschreven. Als u het gebruikt op Wikipedia ziet u dat enkele sjablonen parameters met een naam en beschrijvingen hebben, waardoor het gebruiken gemakkelijker is. Andere hebben dat niet. Daar is nog geen "TemplateData" van beschikbaar van dat sjabloon. Er is een gids voor het toevoegen van TemplateData, met ook een lijst van de belangrijkste sjablonen waar het nog ontbreekt.
  • Help uw gemeenschap — bekijk de punten waarmee u uw lokale gemeenschap mee kunt helpen om nog betere ervaringen te krijgen bij het gebruik van de VisualEditor.
  • Help nieuwe gebruikers — Door de uitrol van VisualEditor zijn er meer gebruikers bij gekomen, het bewerken kan dan wel gemakkelijker zijn geworden, maar om de nieuwe gebruikers bij de gemeenschap te betrekken is lastig. Als u ervaren bent, besteedt dan wat tijd op de helpdesk of op de IRC help om nieuwe gebruikers te ondersteunen als ze hulp zoeken.

Zie ook