Visuaalinen muokkain/Portaali

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 93% complete.

Tervetuloa Visuaalisen muokkaimen portaaliin. Visuaalinen muokkain (VisualEditor, VE) on uusi tapa muokata Wikipediaa. Sen kehittämisestä vastaa Wikimedia-säätiö. Sen avulla käyttäjät voivat muokata osaamatta wikikoodia. Tavoitteena on tehdä Wikipedian muokkaamisesta entistä helpompaa.

Lue Ohje:Visuaalinen muokkain/Käyttöopas .
Opi linkkien luomien, kuvien lisääminen ja siirtely, lähdeviitteiden luominen, mallineiden lisääminen ja taulukoiden muokkaaminen. Muista mainita verkkoselaimesi, käyttöjärjestelmäsi ja Wikipedia-teemasi (useimmiten Vector, joskus Monobook).

Tietoja Visuaalisesta muokkaimesta

Visuaalinen muokkain on "visuaalinen" tapa muokata Wikipediaa. Wikipedian muokkaaminen on aina edellyttänyt pientenkin muokkausten tekemiseksi melko monimutkaisen merkintäkieltä. Vuonna 2001 tämä oli hyväksyttävissä; vuonna 2013 se on karkottamassa muokkaajia pois. Toivomme Visuaalisen muokkaimen olevan hyödyllinen nykyisille ja käyttäjäystävällinen uusille muokkaajille.

Visuaalinen muokkain on ollut saatavilla valinnaisena, keskeneräisenä julkaisuna MediaWikissä vuoden 2012 puolestavälistä lähtien, englanninkielisessä Wikipediassa joulukuusta 2012 lähtien, 14 muulla kielellä huhtikuusta 2013 ja lähes kaikilla kielillä kesäkuusta 2013 lähtien. Heinäkuussa 2015 se on käytössä oletuksena kirjautuneilla ja tunnistautumattomilla muokkaajilla yli 75 prosentissa Wikipedioista. Tavoitteena on julkaista se oletusvaihtoehtona suurimmassa osassa jäljellä olevista kieliversioista loppuvuodesta 2015. Marraskuusta 2014 lähties se on ollut saatavilla valinnaisena ominaisuutena myös kaikilla Wikimedia-säätiön (WMF) sivustoilla Wikisanakirjaa ja Wikisitaatteja lukuun ottamatta.

Julkaisemme monikielisen uutiskirjeen, joka käsittelee WMF-wikejä.

Visuaalisen muokkaimen käyttäminen

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

Jos olet kiinnostunut Visuaalisen muokkaimen käyttämisestä muokkaamiseen, meillä on ohje siihen, ja sen lisäksi luettelo yleisistä pikanäppäimistä.

Visuaalisessa muokkaimessa on vielä joitakin ongelmia ja puutteita. Ilmoita rohkeasti kaikista ongelmista palautesivulla. Ajankohtaisia ongelmia:

  • Hidas latautumaan — Monimutkaisten ja pitkien sivujen latautuminen voi kestää pitkään. Tulevaisuudessa ohjelmisto tulee olemaan paljon nopeampi ja mahdollistaa entistä laajempien sivujen muokkaamisen.
  • Puutteelliset muokkaustoiminnot — Jotkut osat näkyvät normaalisti, ja myös niiden sisällön muokkaaminen onnistuu, mutta niiden rakenteen muokkaaminen ja lisääminen ei ole mahdollista. Tämä on yksi pääkehityskohteistamme.
  • Vain sisältösivuja, ei keskusteluja — Visuaalisen muokkaimen käyttö on rajoitettua tiettyihin sivutyyppeihin: useimmissa Wikipedioissa sillä voi muokata artikkeleita, Käyttäjä:-, Tiedosto:-, Ohje:- ja Luokka:-sivuja. Sen sijaan keskustelusivujen tai Wikipedia:-sivujen muokkaaminen ei ole mahdollista.

Suosittelemme napsauttamaan "Tarkista muutoksesi"-painiketta ennen sivun tallentamista ja ilmoittamaan kaikista ongelmista.

Osallistuminen

Visuaalisen muokkaimen kehittäminen mahdollisimman toimivaksi edellyttää paljon työtä. Oikeastaan erittäin tärkeä yksittäinen tehtävä olisi ohjelmiston käyttö ja virheiden ilmoittaminen, mutta myös muita tehtäviä riittää. Tässä muutamia:

  • Ohjesivujen päivittäminen — Kaikilla projekteillamme on ohjesivut uusien käyttäjien opastamiseksi. Valitettavasti ne on kirjoitettu vanhaan lähdekoodimuokkaimeen pohjautuen, ja myös Visuaalisen muokkaimen ohjeet vanhenevat ohjelmiston kehittyessä nopeasti. Ohjesivujen päivittäminen olisikin tärkeää Visuaalisen muokkaimen käyttöohjeen pohjalta.
  • TemplateData-mallineohjeistuksen lisääminen — Visuaalisessa muokkaimessa on näppärä mallinemuokkaustoiminto, jonka käyttöä on kuvailtu tarkemminkäyttöoppaassa. Joidenkin mallineiden kentät on nimetty, ja niillä on käyttöä helpottavat kuvaukset. Joiltakin mallineilta nämä tiedot puuttuvat, sillä toiminto edellyttää jokaiselle mallineelle TemplateData-sivun luomista, joka on mallineen käyttöohje. Jos olet kiinnostunut tästä, tutustuohjeeseen ja luetteloon tärkeimmistä mallineista.
  • Yhteisön auttaminen — Katso hyödyllisiä tapoja, miten voit auttaa yhteisöä optimoimaan muokkauskokemusta visuaalisella muokkaimella.
  • Uusien käyttäjien auttaminen — Visuaalisen muokkaimen tavoitteena on ennen kaikkea harvemmin muokkaaiven käyttäjien määrän lisääminen - nämä käyttäjät tarvitsevat myös enemmän opastusta kuin kokeneemmat käyttäjät. Myös uusien vuorovaikutusmenetelmien kehittäminen on tärkeää. Voit auttaa tukemalla uusia käyttäjiä tukikeskuksessa tai IRC-kanavalla.

Katso myös