Vizualni uređivač/Portal

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 34% complete.
Outdated translations are marked like this.

Welcome to the portal for VisualEditor. VisualEditor (VE) is a new way of editing Wikipedia that is being developed by the Wikimedia Foundation. It lets people edit without having to learn wiki markup. We hope it will help people contribute to Wikipedia.

Read Pomoć:Vizualni uređivač/Korisnički vodič .
Find out how to make links, add or move images, create citations, insert templates, edit tables, and more. Please include your web browser, computer operating system, and Wikipedia skin (usually Vector, sometimes Monobook).

О VisualEditor-u

VisualEditor je "vizuelni" način uređivanja Wikipedije, novi sistem koji omogućava uređivanje bez obaveze poznavanja wikimarkup-a. Dostupan je u vidu opcione "alfa“ verzije na engleskoj Wikipediju od decembra 2012, [$blog-april u još 16 jezika od aprila 2013], i [$blog-june u skoro svim ostalim jezicima] od početka jula. Kao što je ispod objašnjeno, očekujemo da ćemo ga omogućiti skoro svim korisnicima Wikipedije do kraja jula, počevši od engleske Wikipedije 1. jula.

VisualEditor has been available as an opt-in "alpha" release at MediaWiki.org since mid-2012 and on the English-language Wikipedia since December 2012, in 14 more languages since April 2013, and almost all other languages since the beginning of June 2013. As of July 2015, it has been available by default to logged-in and logged-out editors at more than 75% of the Wikipedias. We expect to make it available by default to most of the remaining languages in late 2015. Since late November 2014, it is also available as an opt-in Beta Feature at all WMF wikis except Wiktionary and Wikisource.

We are releasing a multilingual newsletter, focused on WMF wikis.

Using VisualEditor

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

If you're interested in using VisualEditor for editing, we have a guide to doing so, as well as a list of common keyboard shortcuts.

VisualEditor has some current bugs and limitations. If you encounter an issue, please do not hesitate to report it on the Feedback page. Current limitations include:

  • Sporo učitavanje — Potrebno je dosta vremena da se duge i složene stranice učitaju u VisualEditor. U budućnosti će softver biti puno brži i omogućit će učitavanje dužih stranica.
  • Nepotpuno uređivanje — Neki elementi "složenog" formatiranja se prikazuju i dozvoljavaju vam da uređujete njihov sadržaj, ali ne dozvoljavaju korisnicima da urede njihovu strukturu ili da ubace nove unose, kao što spiskovi definicija. Dodavanje opcija u ovoj oblasti nam je jedan od prioriteta.
  • Samo članci i korisničke stranice — VisualEditor će biti omogućen samo za imenske prostore članaka i korisnika (da biste mogli da probate na igralištu). Kasnije ćemo razviti posebne alate za uređivanje ne-članaka, ali zasada su prioritet članci.

Zbog navedenih ograničenja i neizbježnih grešaka, preporučujemo da korisnici kliknu na "Pregledaj izmjene" prije nego što sačuvaju stranicu, i prijave svaki problem na koji nađu.

Kako pomoći?

Da bi VisualEditor bio što bolji, potrebna nam je pomoć oko mnogih stvari. Očigledno, jedna takva oblast je korištenje softvera, pronalaženje grešaka i njihovo prijavljivanje, ali ima i mnogih drugih poslova. Tu spada:

  • Updating help pages — All of our projects have help pages to make it easier for new users to contribute. Unfortunately they are all built around the markup editor, and as VisualEditor evolves, the screenshots and tutorials will all become outdated. It would be very useful if people could update help pages, based on our tutorial to using VisualEditor.
  • Ubacivanje TemplateData u šablone — VisualEditor uključuje odličan uređivač šablona, koji je detaljno objašnjen na našoj stranici za pomoć. Kao što ćete primjetiti ako ga koristite na Wikipediji, neki šabloni imaju imena parametara i opise koji ih čine lahkim za upotrebu. Drugi to nemaju. To je iz razloga što je šablonima potreban "TemplateData" da bi ovaj alat radio. Ako ste zainteresovani za ubacivanje TemplateData, tu je uputstvo zajedno sa spiskom najvažnijih šablona u koje je potrebno ubaciti ga.
  • Pomoć novim korisnicima — Ako objavljivanje VisualEditor-a bude uspješno, imat ćemo mnogo više novih korisnika nego što smo navikli, i mada će uređivanje biti jednostavnije, održavanje odnosa sa zajednicom će i dalje biti teško. Molimo Vas da odvojite malo vremena za šalter za pomoć, ili za IRC kanal za pomoć kako biste pomogli novim korisnicima da se naviknu na Wikipediju.

Također pogledajte