Vizualni uređivač/Portal

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 41% complete.
Outdated translations are marked like this.

Dobro došli u portal za VisualEditor, novi način uređivanja Wikipedije koji je razvila Fondacija Wikimedija. Ranije je za uređivanje Wikipedije bilo potrеbno poznavanje wiki markup-а, dosta složenog markup jezika, čak i za sitne ispravke u člancima. Ovo je bilo prihvatljivo 2001. godine; međutim, 12 godina kasnije to odbija sarаdnike. VisualEditor omogućava uređivanje bez učenja wiki markup-а, čime će, nadamo se, podstaći ljude da daju svoj doprinos Wikipediji.

Read Pomoć:Vizualni uređivač/Korisnički vodič .
Find out how to make links, add or move images, create citations, insert templates, edit tables, and more. Please include your web browser, computer operating system, and Wikipedia skin (usually Vector, sometimes Monobook).

О VisualEditor-u

VisualEditor je "vizuelni" način uređivanja Wikipedije, novi sistem koji omogućava uređivanje bez obaveze poznavanja wikimarkup-a. Dostupan je u vidu opcione "alfa“ verzije na engleskoj Wikipediju od decembra 2012, [$blog-april u još 16 jezika od aprila 2013], i [$blog-june u skoro svim ostalim jezicima] od početka jula. Kao što je ispod objašnjeno, očekujemo da ćemo ga omogućiti skoro svim korisnicima Wikipedije do kraja jula, počevši od engleske Wikipedije 1. jula.

VisualEditor has been available as an opt-in "alpha" release at MediaWiki.org since mid-2012 and on the English-language Wikipedia since December 2012, in 14 more languages since April 2013, and almost all other languages since the beginning of June 2013. As of July 2015, it has been available by default to logged-in and logged-out editors at more than 75% of the Wikipedias. We expect to make it available by default to most of the remaining languages in late 2015. Since late November 2014, it is also available as an opt-in Beta Feature at all WMF wikis except Wiktionary and Wikisource.

We are releasing a multilingual newsletter, focused on WMF wikis.

Using VisualEditor

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

If you're interested in using VisualEditor for editing, we have a guide to doing so, as well as a list of common keyboard shortcuts.

U ovom trenutku, VisualEditor ima mnogo grešaka, ali je to neizbježno. Ako se susretnete sa problemom u radu, slobodno to prijavite na stranicu za povratne informacije. U nekim oblastima tek treba da napravimo potpuno nove funkcije. Trenutna ograničenja obuhvataju:

  • Sporo učitavanje — Potrebno je dosta vremena da se duge i složene stranice učitaju u VisualEditor. U budućnosti će softver biti puno brži i omogućit će učitavanje dužih stranica.
  • Nepotpuno uređivanje — Neki elementi "složenog" formatiranja se prikazuju i dozvoljavaju vam da uređujete njihov sadržaj, ali ne dozvoljavaju korisnicima da urede njihovu strukturu ili da ubace nove unose, kao što spiskovi definicija. Dodavanje opcija u ovoj oblasti nam je jedan od prioriteta.
  • Samo članci i korisničke stranice — VisualEditor će biti omogućen samo za imenske prostore članaka i korisnika (da biste mogli da probate na igralištu). Kasnije ćemo razviti posebne alate za uređivanje ne-članaka, ali zasada su prioritet članci.

Zbog navedenih ograničenja i neizbježnih grešaka, preporučujemo da korisnici kliknu na "Review your changes" prije nego što sačuvaju stranicu, i prijave svaki problem na koji nađu.

Kako pomoći?

Da bi VisualEditor bio što bolji, potrebna nam je pomoć oko mnogih stvari. Očigledno, jedna takva oblast je korištenje softvera, pronalaženje grešaka i njihovo prijavljivanje, ali ima i mnogih drugih poslova. Tu spada:

  • Ažuriranje stranica za pomoć — Svi naši projekti imaju stranice za pomoć da bi se novim korisnicima olakšalo uređivanje. Nažalost, sve su zasnovane na wikimarkup uređivanju, pa će sva objašnjenja i uputstva postati zastarjela kada se objavi VisualEditor. Veoma bi bilo korisno kada bi se obnovile stranice za pomoć na osnovu našeg uputstva za korištenje VisualEditor-а.
  • Ubacivanje TemplateData u šablone — VisualEditor uključuje odličan uređivač šablona, koji je detaljno objašnjen na našoj stranici za pomoć. Kao što ćete primjetiti ako ga koristite na Wikipediji, neki šabloni imaju imena parametara i opise koji ih čine lahkim za upotrebu. Drugi to nemaju. To je iz razloga što je šablonima potreban "TemplateData" da bi ovaj alat radio. Ako ste zainteresovani za ubacivanje TemplateData, tu je uputstvo zajedno sa spiskom najvažnijih šablona u koje je potrebno ubaciti ga.
  • Pomoć novim korisnicima — Ako objavljivanje VisualEditor-a bude uspješno, imat ćemo mnogo više novih korisnika nego što smo navikli, i mada će uređivanje biti jednostavnije, održavanje odnosa sa zajednicom će i dalje biti teško. Molimo Vas da odvojite malo vremena za šalter za pomoć, ili za IRC kanal za pomoć kako biste pomogli novim korisnicima da se naviknu na Wikipediju.

Također pogledajte