Визуален редактор/Портал

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 90% complete.

Добре дошли в портала на Визуалния редактор. Визуалният редактор (ВР) е нов инструмент за редактиране на Уикипедия, който се разработва от Фондация Уикимедия и позволява на хората да редактират, без да се налага да учат уикиформатиране. Надяваме се, че той ще им помогне да допринасят в Уикипедия.

Прочетете Help:Визуален редактор/Ръководство за употреба .
Узнайте как може да създавате препратки, добавяте или премествате изображения, създавате цитати, вмъквате шаблони, редактирате таблици и др. Моля, посочете уеб браузъра, операционната система на компютъра и облика, който ползвате на Уикипедия (обикновено Vector, понякога Monobook).

За Визуалния редактор

Визуалният редактор е "визуален" инструмент за редактиране на Уикипедия. Исторически, редактирането на Уикипедия наложи хората да се научат на уики маркиране, доста сложен език за маркиране, дори и само за да могат да правят малки промени по дадена страница. Докато през 2001 г. това бе приемливо; през 2015 г. то отблъсква сътрудниците. Надяваме се, че Визуалният редактор ще бъде от полза за настоящите сътрудници и по-гостоприемен към новите потребители.

Визуалният редактор е достъпен като опция в "алфа" версията на MediaWiki.org от средата на 2012 г., в англоезичната Уикипедия от декември 2012 г., на още 14 езика от април 2013 г. и на почти всички други езици от началото на юни 2013 г. Към юли 2015 г., той е достъпен по подразбиране за регистирани и нерегистрирани в системата потребители в над 75% от уикипедиите. Планирано е да бъде достъпен по подразбиране за повечето от останалите езици към края на 2015 г. От края на ноември 2014 г., редакторът е също така наличен като опционална Бета функция във всички уикита на Фондация Уикимедия, с изключение на Уикиречник и Уикиизточник.

Издаваме редовна информация за обновленията в Mediawiki.org, и многоезичен бюлетин, фокусиран върху уикитата на Фондация Уикимедия.

Употреба на Визуалния редактор

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

Ако сте заинтересувани от използването на Визуалния редактор за редактиране, имаме ръководство за това, както и списък от основни клавишни комбинации.

Визуалният редактор има бъгове и ограничения; това е неизбежно. Ако се натъкнете на проблем, моля не се колебайте да го докладвате на страницата за обратна връзка. Настоящите ограничения включват:

  • Бавно зареждане - отнема известно време за дълги, сложни страници да се заредят в редактора. В бъдеще софтуерът ще бъде много по-бърз, и ще даде възможност за зареждане на по-големи страници.
  • Непълно редактиране - Някои елементи на сложното форматиране ще се изобразяват и ще ви позволяват да редактирате съдържанието им, но няма да позволяват на потребителите да редактират тяхната структура или да добавят нови елементи - например списъците с дефиниции. Добавяне на функции в тази област е един от нашите приоритети.
  • Повече страници със съдържание, но без беседи - Визуалният редактор е разрешен само за някои именни пространства. В повечето уикипедии, Визуалният редактор може да се използва за страниците за статии, както и в пространствата Потребител:, Файл:, Помощ: и Категория:. Визуалният редактор в момента е недостъпен за пространството Уикипедия:, както и за каквито и да е беседи.

Препоръчваме потребителите да натискат "Преглед на промените", преди да съхранят страницата и да съобщават за проблемите, на които се натъкват.

Как можете да помогнете

За максимална оптимизация на Визуалния редактор, ние се нуждаем от най-разнообразна помощ. Очевидно е, че непосредственото поле за помощ е употребата на софтуера, откриването на грешки и съобщаването им, но също така има и много други задачи. Те включват:

  • Обновяване на помощните страници - Всички наши проекти имат помощни страници, които улесняват новите потребители при допринасянето им. За съжаление всички те са изградени около редактора за уикимаркиране, и с развитието на Визуалния редактор, скрийншотите и ръководствата губят актуалността си. Би било много полезно, ако хората актуализат помощните страници, въз основа на нашето ръководство за употреба на Визуалния редактор.
  • Добавяне на TemplateData в шаблони — Инструментът разполага с хубава редактор на шаблони, който е описан по-подробно в нашата помощна страница. Както можете да се уверите, ако го използвате в Уикипедия, някои шаблони имат именувани параметри и хубави описания, които ги правят лесни за употреба. Други нямат. Това е така, защото шаблоните първо се нуждаят от "TemplateData" преди тази функция да може да работи. Ако сте заинтересувани от добавянето на TemplateData, имаме ръководство за това, заедно със списък на най-важните шаблони, към които да го добавите.
  • Помогнете на общността си - Вижте списък с полезни начини как да помогнете на вашата местна общност за оптимизиране на редакторския опит с визуалния редактор.
  • Помогнете на новите потребители — Макар, че редактирането с Визуалния редактор е по-лесно, изработването на взаимодействие с общността може да бъде трудно. Моля, отделете повече време за помощ или в IRC-канала, за да помогнете на новодошлите при процеса на запознаване с Уикипедия.

Вижте също