VisualEditor/Portal

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 76% complete.
Outdated translations are marked like this.

Dobrodošli na portalu VisualEditor. VisualEditor (VE) je nov način urejanja Wikipedije, ki ga razvija Wikimedia Foundation. Uporabnikom omogoča urejanje brez učenja wiki označevalnega jezika. Upamo, da bo pomagal ljudem pri prispevanju k Wikipediji.

Preberite Pomoč:VisualEditor/Uporabniški priročnik .
Poizvedite kako ustvarite povezave, dodate ali ali prestavite slike, ustvarite navedke, vstavite predloge, uredite tabele, in več. Prosimo, da vključite vaš spletni brskalnik, operacijski sistem računalnika in kožo Wikipedije (običajno je to Vector, včasih Monobook).

O VisualEditorju

VisualEditor je "grafični" način urejanja Wikipedije. Urejanje Wikipedije je prej zahtevalo poznavanje wikimarkup označevalnega jezika, ki je precej kompleksen jezik tudi pri manjših spremembah strani. Leta 2001 je bilo to še sprejemljivo, v letu 2013 pa to urejevalce odvrača. Upamo, da bo VisualEditor uporaben obstoječim uporabnikom in da bo prijaznejši novim uporabnikom.

VisualEditor je bil dostopen kot izdaja opt-in "alpha" na MediaWiki.org od sredine leta 2012 in na angleški wikipediji od decembra 2012, v dodatnih 14 jezikih od aprila 2013 in od začetka junija 2013 v skoraj vseh ostalih jezikih. Od julija 2015 je bil privzeto na voljo prijavljenim in neprijavljenim uporabnikom v več kot 75% Wikipdijah. Pričakujemo, da bo privzeto na voljo večini preostalih jezikov konec leta 2015. Od konca novembra 2014, je na coljo tudi kot opt-in Beta Feature na vseh WMF wikijih, razen za Wiktionary in Wikisource.

Izdajamo redna poročila o stanju na Mediawiki.org, in večjezični časopis, ki je osredotočen na WMF wikije.

Uporaba VisualEditorja

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

If you're interested in using VisualEditor for editing, we have a guide to doing so, as well as a list of common keyboard shortcuts.

VisualEditor has some current bugs and limitations. If you encounter an issue, please do not hesitate to report it on the Feedback page. Current limitations include:

  • Počasno nalaganje — Daljše in kompleksnejše strani se v VisualEditorju nalagajo dalj časa. V prihodnosti bo programska oprema precej hitrejša in bo dovoljevala nalaganje daljših strani.
  • Nepopolna funkcionalnost urejanja — Nekateri elementi zapletenejšega oblikovanja se bodo prikazali in vam dovolili urejanje svoje vsebine, ne bodo pa dovolili uporabnikom urediti svoje strukture ali dodajanja novih podatkov - kot so to seznami. Dodajanje funkcionalnosti na tem področju je naša prioriteta.
  • Večina vsebinskih strani, in ne pogovornih strani — VisualEditor je omogočen le za nekatere imenske prostore. V večini Wikipedijah, se lahko VisualEditor uporablja le za članke, na straneh Uporabnik:, Pomoč: in Kategorija:. VisualEditor trenutno ni omogočen na straneh Wikipedia: ali na katerikoli pogovorni strani.

Zaradi omejitev in hroščev priporočamo, da uporabniki pred shranitvijo strani kliknejo na "Review your changes" in poročajo o kateremkoli problemu na katerega so naleteli.

Kako pomagati

Da bi VisualEditor lahko postal tako dober kot je le lahko, je veliko stvari pri katerih potrebujemo pomoč. Očitno je, da potrebujemo pomoč na področju uporabe programske opreme, iskanju hroščev in poročanju o njih, toda obstajajo tudi druge naloge. Te vključujejo:

  • Posodabljanje strani pomoči — Vsi naši projekti vsebujejo strani pomoči, kar je v pomoč novim uporabnikom pri urejanju. Na žalost so te strani zgrajene okoli klasičnega wikitext urejevalnika in ker se VisualEditor razvija, bodo zaslonski posnetki in navodila postala zastarela. V pomoč bi bilo, če bi ljudje lahko posodabljali strani pomoči, temelječ na našem vodiču za uporabo VisualEditorja.
  • Dodajanje TemplateData v predloge — VisualEditor vsebuje urejevalnik predlog, ki je podrobneje opisan na naši strani pomoči. Kakor boste videli, če jih boste uporabili v Wikipediji, imajo nekatere predloge poimenovane parametre in opise, kar jih naredi enostavne za uporabo. Za nekatere pa to ne velja. To je zato, ker predloge potrebujejo "TemplateData", če želimo, da bi ta funkcionalnost delovala. Če ste pripravljeni dodajati TemplateData, je na voljo vodič kako to storiti, skupaj z seznamom najpomembnejših predlog, ki potrebujejo TemplateData.
  • Pomoč novim uporabnikom — Če bo zagon VisualEditorja uspešen, bomo pridobili večje število novih uporabnikov - in čeprav urejanje izgleda lažje, bo način kako komunicirati s skupnostjo še vedno težek. Prosimo, preživite nekaj časa na strani podpore uporabnikom ali na IRC kanalu pomoči in na ta način pomagate tem novincem navajati se na Wikipedijo.

Glej tudi