VisualEditor/Portal.

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 38% complete.
Outdated translations are marked like this.

Selamat datang ke portal VisualEditor, cara yang baru untuk menyunting Wikipedia yang sedang dibangunkan oleh Yayasan Wikimedia. Dari segi sejarah, sunting Wikipedia memerlukan para penyunting untuk mempelajari bahasa penanda wiki, sebuah bahasa penanda yang agak kompleks, kendatipun hanya untuk membuat pembetulan-pembetulan kecil pada sesebuah rencana. Pada tahun 2001, keadaan ini dapat diterima; pada tahun 2013, ia menghalang penyumbang daripada menyunting. VisualEditor membolehkan orang ramai untuk menyunting tanpa perlu mempelajari bahasa penanda wiki, dan, kami harap, menggalakkan mereka menyumbang kepada Wikipedia.

Read Bantuan:VisualEditor/Panduan penggunabantuan bantuan visualkan page ini .
Find out how to make links, add or move images, create citations, insert templates, edit tables, and more. Please include your web browser, computer operating system, and Wikipedia skin (usually Vector, sometimes Monobook).

Tentang VisualEditor

VisualEditor ialah cara menyunting Wikipedia secara "visual", sebuah sistem yang akan membolehkan para penyumbang untuk menyunting tanpa perlu mempelajari bahasa penanda wiki. Ia sudahpun disediakan sebagai pilihan "alpha" pada Wikipedia bahasa Inggeris semenjak Disember 2012, [$blog-april dalam 16 bahasa lain semenjak April 2013], dan [$blog-june hampir semua bahasa] semenjak awal Jun. Seperti yang diterangkan di bawah, kami menjangka ia akan tersedia untuk hampir semua Wikipedia, bermula dengan Wikipedia bahasa Inggeris, pada 1 Julai.

VisualEditor has been available as an opt-in "alpha" release at MediaWiki.org since mid-2012 and on the English-language Wikipedia since December 2012, in 14 more languages since April 2013, and almost all other languages since the beginning of June 2013. As of July 2015, it has been available by default to logged-in and logged-out editors at more than 75% of the Wikipedias. We expect to make it available by default to most of the remaining languages in late 2015. Since late November 2014, it is also available as an opt-in Beta Feature at all WMF wikis except Wiktionary and Wikisource.

We are releasing a multilingual newsletter, focused on WMF wikis.

Using VisualEditor

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

If you're interested in using VisualEditor for editing, we have a guide to doing so, as well as a list of common keyboard shortcuts.

Buat masa ini, VisualEditor masih ada beberapa pepijat dan ini tidak dapat dielakkan. Jika anda mengalami sebarang isu, sila jangan teragak-agak untuk melaporkannya di laman maklum balas. Masih ada beberapa perkara yang memerlukan penciptaan ciri-ciri baharu. Hambatan-hambatan buat masa kini termasuk:

  • Pemuatan yang perlahan — Laman-laman panjang dan komplek mengamvil masa yang lama untuk dimuatkan ke dalam VisualEditor. Perisian akan lebih pantas pada masa hadapan, dan akan laman-laman yang panjang akan dapat dimuatkan.
  • Penyuntingan tidak lengkap — Beberapa unsur pemformatan "kompleks" akan dipaparkan dan membolehkan anda menyunting kandungannya, akan tetapi tidak akan membenarkan pengguna lain menyunting struktur ataupun menambah entri-entri baharu – seperti senarai definisi. Penambahan ciri-ciri seperti ini ialah satu daripada keutamaan kami.
  • Laman-laman Rencana dan laman Pengguna sahaja — VisualEditor akan hanya dihidupkan untuk ruang nama rencana dan pengguna (agar anda akan dapat membuat perubahan dalam kotak pasir peribadi). Pada masa mendatang, kami akan bina pelbagai jenis perkakas suntingan khusus yang diperlukan buat penulisan bukan rencana, namun fokus kami adalah terhadap rencana.

Disebabkan hambatan-hambatan in, dan juga pepijat yang tidak dapat dielakkan, kami mengsyorkan yang para pengguna memetik "Review your changes" sebelum menyimpan laman, dan melaporkan sebarang masalah yang dialami.

Bagaimana untuk membantu

Kami memerlukan bantaun dalam banyak perkara agar VisualEditor dapat berfungsi sebaik mungkin. Sudah tentu satu perkara besar ialah penggunaan perisian, mencari pepijat dan melaporkan pepijat; namun demikian terdapat banyak tugas lain. Tugas-tugas ini termasuk:

  • Mengemas kini laman-laman bantuan — Semua projek kami memiliki laman bantuan bagi membantu pengguna baru agar dapat menyumbang. Malangnya kesemua laman ini berkaitan dengan penyunting penanda, dan apabila VisualEditor dilancarkan, gambar-gambar tawan skrin dan tutorial menjadi lapuk. Amatlah berguna jika orang ramai dapt mengemas kini laman bantuan, berlandaskan tutorial kami tentang penggunaan VisualEditor.
  • Menambah TemplateData pada templat — VisualEditor memiliki sebuah penyunting templat, yang diperincikan pada laman bantuan. Seperti yang anda dapat lihat jika anda menggunanya pada Wikipedia, sebilangan templat memiliki parameter ternama dan pemerian yang memudahkan penggunaanya. Yang lain tidak sedimikian. Ini disebabkan tempalt-templat ini memerlukan "TemplateData" sebelum dapat digunakan. Jika anda berminat untuk menambahkan TemplateData, kami ada garis panduan untuk melakukannya, bersama-sama senarai templat yang paling penting yang memerlukannnya.
  • Bantu pengguna baru — Jika pelancaran VisualEditor berjaya, kita akan mempunyai lebih banyak pengguna daripada biasa, dan mahupun penyuntingan akan memnjadi lebih mudah, memahami bagaimana mahu berinteraksi dengan komuniti masih susah. Sila meluangkan masa anda di meja bantuan, atuapun di saluran bantuan IRC, bagi membantu penygguna baru menyesuaikan diri mereka dengan Wikipedia.

See also