VisualEditor/Portal

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 38% complete.
Outdated translations are marked like this.

Dobrodošli na portal VisualEditora, novog načina uređivanja Wikipedije, razvijenog od strane Wikimedije. Prije je za uređivanje Wikipedije bilo potrebno poznavanje wiki markup-a, složenog znakovnog jezika, čak i za male ispravke u člancima. 2001. to je bilo prihvatljivo, ali 2013. ono odvraća suradnike od uređivanja. VisualEditor omogućuje uređivanje bez poznavanja wiki markup-a i, nadamo se, da će privući ljude uređivanju Wikipedije.

Read Pomoć:Vizualni uređivač/Suradnički vodič .
Find out how to make links, add or move images, create citations, insert templates, edit tables, and more. Please include your web browser, computer operating system, and Wikipedia skin (usually Vector, sometimes Monobook).

O VisualEditoru

VisualEditor je „vizualni“ način uređivanja Wikipedije, novi sustav koji će privući ljude uređivanju bez potrebe poznavanja wikimarkup-a. Od prosinca 2012. dostupan je kao izborna „alfa“ inačica na Wikipediji na engleskom jeziku, a od [$blog-april travnja 2013. i na 16 drugih jezičnih projekata] te i na [$blog-june ostalim jezicima] od početka lipnja. Kao što je objašnjeno dolje, očekujemo da će postati dostupan za sve Wikipedije od kraja srpnja, počevši od Wikipedije na engleskom jeziku 1. srpnja.

VisualEditor has been available as an opt-in "alpha" release at MediaWiki.org since mid-2012 and on the English-language Wikipedia since December 2012, in 14 more languages since April 2013, and almost all other languages since the beginning of June 2013. As of July 2015, it has been available by default to logged-in and logged-out editors at more than 75% of the Wikipedias. We expect to make it available by default to most of the remaining languages in late 2015. Since late November 2014, it is also available as an opt-in Beta Feature at all WMF wikis except Wiktionary and Wikisource.

We are releasing a multilingual newsletter, focused on WMF wikis.

Using VisualEditor

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

If you're interested in using VisualEditor for editing, we have a guide to doing so, as well as a list of common keyboard shortcuts.

Trenutačno VisualEditor ima puno pogrješaka jer one su neizbježne. Ako primjetite neki problem, možete to prijaviti na stranicu za povratne informacije. Također, u nekim područjima tek trebamo razviti nove mogućnosti. Trenutačna ograničenja uključuju:

  • sporo učitavanje — Potrebno je puno vremena da bi se velike i kompleksne stranice učitale u VisualEditoru. Ubuduće će program biti značajno brži i omogućit će učitavanje većih stranica.
  • nepotpuno uređivanje — Neki elementi „složenog“ formatiranja prikazuju se i dopuštaju uređivanje njihovog sadržaja, ali ne dopuštaju suradnicima uređivanje njihove strukture ili dodavanje novih stavaka, kao što su definicijski popisi. Dodavanje svojstava u ovom području jedan je od naših prioriteta.
  • samo članci i suradničke stranice — VisualEditor bit će omogućen samo za imenske prostore članaka i suradničkih stranica (kako biste mogli izmjenjivati u osobnom pješčaniku). Kasnije ćemo razviti posebne alate za uređivanje ne-članaka, ali trenutačno smo usredotočeni na članke.

Zbog navedenih ograničenja i neizbježnih grješaka, preporučujemo suradnicima da kliknu „Review your changes“ prije spremanja izmjena i prijave svaki problem na koji naiđu.

Kako pomoći?

Kako bi VisualEditor bio što bolji, potrebna nam je pomoć oko puno stvari. Očito, jedno veliko područje je uporaba programa, pronalaženje grješaka i njihovo prijavljivanje, ali i razni ostali zadatci. To uključuje:

  • ažuriranje stranica za pomoć — Svi naši projekti imaju stranice za pomoć, kojima se novim suradnicima olakšava uređivanje. Nažalost, sve one zasnovane su na markup uređivanju, tako da će nakon pokretanja VisualEditora objašnjenja i upute postati zastarjeli. Bilo bi vrlo korisno kada bi suradnici ažurirali stranice za pomoć, na osnovi naših uputa o uporabi VisualEditora.
  • dodavanje TemplateData u predloške — VisualEditor uključuje odličan uređivač predložaka, koji je detaljnije objašnjen na našoj stranici za pomoć. Kao što ćete primjetiti ako ga rabite na Wikipediji, neki predlošci imaju imenovane parametre i lijepe opise koji olakšavaju uporabu. Ostali to nemaju. Zato je „TemplateData“ potreban predlošcima, kako bi ovo što bolje radilo. Ako želite pomoći u dodavanju TemplateData, imamo upute kako to učiniti, kao i popis najvažnijih predložaka kojima ga je potrebno dodati.
  • pomoć novim suradnicima — Ako objavljivanje VisualEditora bude uspješno, imat ćemo puno više novih suradnika nego što smo navikli. Iako će uređivanje biti lakše, održavanje odnosa sa zajednicom i dalje će biti teško. Molimo Vas da odvojiti nešto vremena za šalter za pomoć, ili na kanalu IRC-a za pomoć, kako biste pomogli novim suradnicima da se naviknu na Wikipediju.

See also