VisualEditor/Portál

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 24% complete.
Outdated translations are marked like this.

Üdvözlünk a VisualEditor portálján, amely a Wikipédia szerkesztésének egy új lehetőségét kínálja és a Wikimedia Foundation által lett kifejlesztve. Korábban a Wikipédia szerkesztéséhez az embereknek meg kellett tanulniuk a wiki jelölőnyelvet, amely egy meglehetősen bonyolult jelölőnyelv, még akkor is, ha csak apróbb javításokat akartak véghezvinni. 2001-ben még csak ez volt elérhető, de 2013-ban már a Speciális lap:Saját nyelv/VisualEditor/Portál/Miért|közreműködők távozása (driving contributors away.) oldalon lehet többet megtudni. A VisualEditor lehetővé teszi az emberek számára, hogy anélkül is tudják szerkeszteni a Wikipédiát, hogy megtanulnák hozzá a wiki jelölőnyelvet; és reméljük, hogy ezáltal is tudjuk arra buzdítani az embereket, hogy közreműködjenek a Wikipédia szerkesztésében.

Read Segítség:VisualEditor/Használati útmutató .
Find out how to make links, add or move images, create citations, insert templates, edit tables, and more. Please include your web browser, computer operating system, and Wikipedia skin (usually Vector, sometimes Monobook).

A VisualEditorról

A VisualEditor egy "vizuális" lehetőség a wikipédia szerkesztésére, amely egy új rendszert takar, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy közreműködjenek a projektben a wiki jelölőnyelv megtanulása nélkül is. 2012 decemberétől úgy nevezett "alfa" verzióban érhető el a visualEditor az angol Wikipédián. 2013 áprilisától pedig további 16 nyelvi változatban, illetve 2013 júniusától pedig szinte valamennyi nyelvi változatban elérhető a VisualEditor. Amint a lenti táblázat is mutatja, várhatóan 2013 július végére közel minden nyelvi változatban elérhetővé válik a VisualEditor, kezdve július elsején az angol Wikipédiával.

VisualEditor has been available as an opt-in "alpha" release at MediaWiki.org since mid-2012 and on the English-language Wikipedia since December 2012, in 14 more languages since April 2013, and almost all other languages since the beginning of June 2013. As of July 2015, it has been available by default to logged-in and logged-out editors at more than 75% of the Wikipedias. We expect to make it available by default to most of the remaining languages in late 2015. Since late November 2014, it is also available as an opt-in Beta Feature at all WMF wikis except Wiktionary and Wikisource.

We are releasing a multilingual newsletter, focused on WMF wikis.

Using VisualEditor

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

If you're interested in using VisualEditor for editing, we have a guide to doing so, as well as a list of common keyboard shortcuts.

Jelenleg számos kisebb hibája van még a VisualEditornak, de ez elkerülhetetlen. Ha felfedeztél egy hibát, akkor kérjük jelezd azt a VisualEditor Visszajelzések oldalán. Vannak még olyan területek a szoftverben, ahol további funkciókat kell beépíteni. A jelenlegi korlátozások:

"Lassú betöltés" - Hosszabb időt is igénybe vehet az oldalak betöltése a Visual Editorral. A jövőben a szoftver jóval gyorsabban fog majd működni, ezért gyorsabban is fogja a kért oldalakat betölteni.

"Befejezetlen szerkesztés" -Néhány bonyolultabb elem a szövegformázáskor meg fog jelenni és lehetővé teszi, hogy szerkeszd tartalmukat, de nem teszi lehetővé, hogy a felhasználók megváltoztassák felépítésüket, vagy újabb részekkel bővítsék azokat, mint például a táblázatokat és a leíró listákat. Ehhez a területhez a további funkciók hozzáadása egyike kiemelt feladatainknak, amin dolgozunk.

Cikkek és Felhasználói oldalak kizárólag -A VisualEditor csak névtérbeli és felhasználói névtérbeli szerkesztésekhez használható. Idővel megalkotjuk azokat a speciális eszközöket majd, amelyek a nem szócikk névtérbeli szerkesztésekhez szükségesek, de jelenleg a cikkek szerkeszthetőségén van a hangsúly.

Ezen korlátozások miatt és az elkerülhetetlen hibák okán azt tanácsoljuk, hogy kattintsatok a VisualEditor-párbeszédek mentése-címke-áttekintés ("Review your changes" ) oldalra, mielőtt elmentenétek egy oldalt és a VisualEditor/Visszajelzések|bármilyen probléma jelentése (report any problems they encounter)oldalon jeleznétek a felmerülő problémákat felénk.

Hogyan segíthetsz

Bár a VisualEditor nagyjából jó úgy, ahogy van, de még számos teendő van hátra. Nyilvánvaló, hogy a szoftvernek a használata ezek közül az egyik legnagyobb részt alkotja, és a hibák fellelése és jelentése a VisualEditor/Visszajelzések/hibák jelentése oldalon (reporting them), ugyanakkor még ezenkívül számos egyéb feladat is van. Ezek például:

Támogatás oldalainak frissítése -Minden projektünknél fontos, hogy legyen egy Segítség oldal, ahol az újonnan csatlakozó szerkesztők segítséget kaphatnak a szerkesztések elkezdéséhez. Sajnos ezek a jelölőnyelv szerkesztőre vannak kihegyezve, ezért amikor mi elindítjuk a VisualEditort, akkor a képernyőképek és oktatási anyagok idejétmúlttá válnak. Nagyon hasznos lenne, ha az emberek frissíteni tudnák időben a támogató oldalakat (update help pages), melyekhez a Speciális lap:Saját nyelv/Segítség:VisualEditor/Felhasználói útmutató|Hogyan használd a visualEditort (our tutorial to using the VisualEditor) oldalon találnak segítséget.

Sablonadatok hozzáadása a sablonokhoz -A VisualEditorral jól lehet sablonokat szerkeszteni, melyek jóval részletesebben vannak körülírva a Speciális lap:Saját nyelv/Segítség:VisualEditor/Felhasználói útmutató|Segítség (help page) oldalon. Amint látod a Wikipédián néhány sablon megnevezett paraméterekkel rendelkezik és remek leírásaik vannak, amellyel könnyű őket használni. Másoknál ez nem így van. Ez azért van, mert a sablonokhoz meg kell adni a sablonadatokat is, mielőtt a funkciójukat betöltenék. Ha érdekelt vagy abban, hogy a sablonadatok meg legyenek adva, akkor ott van a Speciális lap:Saját nyelv/VisualEditor/Portál/SablonAdatok ismertető|milyen teendők vannak még (a guide to doing so) oldalunk, vagy a Speciális lap:Saját nyelv/VisualEditor/Portál/SablonAdatok|legfontosabb hiányzó sablonok listája (list of the most important templates to add it to) oldal.

Segítség új felhasználóknak-Ha a VisualEditor indítása sikeresen fog lezajlani, akkor számtalan új felhasználónk lesz, akik jóval könnyebben tudnak majd közreműködni, bár a közösséggel való együttműködés továbbra sem lesz egyszerű. Kérlek szánj rá időt, hogy meglátogasd a Speciális lap:Saját nyelv/VisualEditor/Portál/Új felhasználók|segítség, vagy az IRC segítség csatornáját (on the help desk, or in the IRC help channel), hogy segítsd te is az új jövevények beilleszkedését a Wikipédia közösségébe.

See also