VisualEditor/Portál

This page is a translated version of the page VisualEditor/Portal and the translation is 45% complete.

Welcome to the portal for VisualEditor. VisualEditor (VE) is a new way of editing Wikipedia that is being developed by the Wikimedia Foundation. It lets people edit without having to learn wiki markup. We hope it will help people contribute to Wikipedia.

Read Segítség:VisualEditor/Használati útmutató .
Find out how to make links, add or move images, create citations, insert templates, edit tables, and more. Please include your web browser, computer operating system, and Wikipedia skin (usually Vector, sometimes Monobook).

A VisualEditorról

A VisualEditor egy „vizuális” lehetőség a Wikipédia szerkesztésére. A Wikipédia szerkesztéséhez még az apró változtatásokhoz is meg kellett tanulni a wikijelölőnyelvet, egy meglehetősen összetett jelölőnyelvet. 2001-ben ez elfogadható volt, 2015-ben ez már szerkesztőket vont el. Reméljük, hogy a VisualEditor hasznos lesz a meglévő szerkesztőknek és vonzóbb az új felhasználóknak.

VisualEditor has been available as an opt-in "alpha" release at MediaWiki.org since mid-2012 and on the English-language Wikipedia since December 2012, in 14 more languages since April 2013, and almost all other languages since the beginning of June 2013. As of July 2015, it has been available by default to logged-in and logged-out editors at more than 75% of the Wikipedias. We expect to make it available by default to most of the remaining languages in late 2015. Since late November 2014, it is also available as an opt-in Beta Feature at all WMF wikis except Wiktionary and Wikisource.

We are releasing a multilingual newsletter, focused on WMF wikis.

Using VisualEditor

 
Using the visual editor to increase the indentation of a bulleted list.

If you're interested in using VisualEditor for editing, we have a guide to doing so, as well as a list of common keyboard shortcuts.

VisualEditor has some current bugs and limitations. If you encounter an issue, please do not hesitate to report it on the Feedback page. Current limitations include:

  • Lassú betöltés – Hosszabb időt is igénybe vehet az oldalak betöltése a VisualEditorrel. A jövőben a szoftver jóval gyorsabban fog majd működni, ezért gyorsabban is fogja a kért oldalakat betölteni.
  • Befejezetlen szerkesztés – Néhány bonyolultabb elem a szövegformázáskor meg fog jelenni és lehetővé teszi, hogy szerkeszd tartalmukat, de nem teszi lehetővé, hogy a felhasználók megváltoztassák felépítésüket, vagy újabb részekkel bővítsék azokat, mint például a leíró listákat. Ehhez a területhez a további funkciók hozzáadása egyike kiemelt feladatainknak, amin dolgozunk.
  • A legtöbb tartalmi lap, nem vitalapok – A VisualEditor csak bizonyos névtérbeli szerkesztésekhez használható. A legtöbb Wikipédián a VisualEditor szócikkeken, szerkesztői, fájl-, segítség- és kategória-névtereken használható. A VisualEditor jelenleg nem elérhető Wikipédia- vagy vitalapokon.

Ezen korlátozások miatt és az elkerülhetetlen hibák okán azt tanácsoljuk, hogy kattintsatok a VisualEditor-párbeszédek mentése-címke-áttekintés ("Review your changes" ) oldalra, mielőtt elmentenétek egy oldalt és a VisualEditor/Visszajelzések|bármilyen probléma jelentése (report any problems they encounter)oldalon jeleznétek a felmerülő problémákat felénk.

Hogyan segíthetsz

Bár a VisualEditor nagyjából jó úgy, ahogy van, de még számos teendő van hátra. Nyilvánvaló, hogy a szoftvernek a használata ezek közül az egyik legnagyobb részt alkotja, és a hibák fellelése és jelentése a VisualEditor/Visszajelzések/hibák jelentése oldalon (reporting them), ugyanakkor még ezenkívül számos egyéb feladat is van. Ezek például:

  • Támogatás oldalainak frissítése -Minden projektünknél fontos, hogy legyen egy Segítség oldal, ahol az újonnan csatlakozó szerkesztők segítséget kaphatnak a szerkesztések elkezdéséhez. Sajnos ezek a jelölőnyelv szerkesztőre vannak kihegyezve, ezért amikor mi elindítjuk a VisualEditort, akkor a képernyőképek és oktatási anyagok idejétmúlttá válnak. Nagyon hasznos lenne, ha az emberek frissíteni tudnák időben a támogató oldalakat (update help pages), melyekhez a Speciális lap:Saját nyelv/Segítség:VisualEditor/Felhasználói útmutató|Hogyan használd a visualEditort (our tutorial to using the VisualEditor) oldalon találnak segítséget.

Sablonadatok hozzáadása a sablonokhoz -A VisualEditorral jól lehet sablonokat szerkeszteni, melyek jóval részletesebben vannak körülírva a Speciális lap:Saját nyelv/Segítség:VisualEditor/Felhasználói útmutató|Segítség (help page) oldalon. Amint látod a Wikipédián néhány sablon megnevezett paraméterekkel rendelkezik és remek leírásaik vannak, amellyel könnyű őket használni. Másoknál ez nem így van. Ez azért van, mert a sablonokhoz meg kell adni a sablonadatokat is, mielőtt a funkciójukat betöltenék. Ha érdekelt vagy abban, hogy a sablonadatok meg legyenek adva, akkor ott van a Speciális lap:Saját nyelv/VisualEditor/Portál/SablonAdatok ismertető|milyen teendők vannak még (a guide to doing so) oldalunk, vagy a Speciális lap:Saját nyelv/VisualEditor/Portál/SablonAdatok|legfontosabb hiányzó sablonok listája (list of the most important templates to add it to) oldal.

Segítség új felhasználóknak-Ha a VisualEditor indítása sikeresen fog lezajlani, akkor számtalan új felhasználónk lesz, akik jóval könnyebben tudnak majd közreműködni, bár a közösséggel való együttműködés továbbra sem lesz egyszerű. Kérlek szánj rá időt, hogy meglátogasd a Speciális lap:Saját nyelv/VisualEditor/Portál/Új felhasználók|segítség, vagy az IRC segítség csatornáját (on the help desk, or in the IRC help channel), hogy segítsd te is az új jövevények beilleszkedését a Wikipédia közösségébe.

Lásd még