Ajutor:Cuvinte magice

This page is a translated version of the page Help:Magic words and the translation is 22% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Notă: Prin editarea acestei pagini, vă exprimați acordul să eliberați contribuția dumneavoastră sub licența CC0. Pentru mai multe informații, vezi paginile de ajutor ale proiectului domeniul public. PD

Cuvintele magice sunt șiruri de text pe care MediaWiki le asociază cu o valoare variabilă sau cu o funcție, cum ar fi ora, detalii despre site, sau nume de pagini. Această pagină explică doar cuvintele magice standard; pentru un manual tehnic, vezi Manual: Cuvinte magice .

Există tre tipuri generale de cuvinte magice:

 • Comutatoare de comportament: acestea sunt scrise de regulă sub formă de cuvinte cu litere mari, înlocuite de duble underscore-uri, de ex. __FOO__.

Variabilele și funcțiile parser pot folosi subst:, ca și formatele. Cuvintele magice dependente de pagină vor afecta sau vor întoarce date despre pagina curentă (implicit), chiar dacă cuvântul este adăugat prin intermediul unui format transclus sau printr-un mesaj sistem inclus.

Comutatoare de comportament

Un comutator de comportament controlează aspectul sau comportamentul paginii (dacă acest lucru este suportat de skinul folosit) și poate fi adesea folosit pentru a specifica omiterea sau includerea unui anume conținut. Unele dintre acestea nu sunt suportate, de exemplu, de skinul Minerva

Cuvânt Descriere Versiuni
Cuprins
__NOTOC__ Ascunde cuprinsul („Table of contents” - TOC).
__FORCETOC__ Obligă cuprinsul să apară la poziția lui normală (înainte de primul antet, trecând peste __NOTOC__). This will not work in skins that present table of contents outside the article content e.g. Vector 2022 skin.
__TOC__ Pune un cuprins la poziția curentă a cuvântului (trecând peste __NOTOC__). Dacă se folosește de mai multe ori, cuprinsul va apărea la poziția primului cuvânt. If this is used multiple times, the table of contents will appear at the first word's position. This will not work in skins that present table of contents outside the article content e.g. Vector 2022 skin.
Editare
__NOEDITSECTION__ Ascunde legăturile de editare secțiune de lângă antete. Aceasta este utilă mai ales acolo unde se creează un antet din interiorul unui format: la click pe legătura de editare a secțiunii, s-ar ajunge în acest caz la editarea secțiunii din format, fapt de regulă contraintuitiv pentru cititor. Utilizarea acestuia într-un format va extinde efectul la acel format, la paginile în care este inclus, și la orice format inclus în aceeași pagină cu el. Pentru un workaround, vezi aici.
__NEWSECTIONLINK__ Adaugă o legătură alături de tabul "Modificare" pentru adăugarea unei noi secțiuni pe pagină care nu este de discuții (vezi Adăugarea unei secțiuni la sfârșit).
1.7
__NONEWSECTIONLINK__ Înlătură legătura de lângă tabul „Modificare” în paginile din spațiile de nume de discuții.
1.15
r47522
Categorii
__NOGALLERY__ Folosit pe o pagină de categorie, înlocuiește miniaturile din categorie cu legături normale.
1.7
__HIDDENCAT__ Folosit pe o pagină de categorii, ascunde categoria din listele de categorii din membrii ei și din categoriile părinte (există o opțiune în preferințele utilizatorului pentru a le afișa).
1.13
__EXPECTUNUSEDCATEGORY__ Folosit pe o pagină de categorie, înlătură categoria din Special:UnusedCategories.
1.33
Conversie de limbă
__NOCONTENTCONVERT__
__NOCC__
Pe wikiurile cu variante în mai multe limbi, nu efectuează conversia de limbă (caracter și fază) în afișarea articolului; de exemplu, afișează doar chineza (zh) în loc de variante ca zh_cn, zh_tw, zh_sg, ori zh_hk.
__NOTITLECONVERT__
__NOTC__
Pe wikiurile cu variante în mai multe limbi, nu efectuează conversia lingvistică a titlului (tot restul conținutului este convertit).
Altele
__START__ Niciun efect. A fost folosit pentru a arăta unde să înceapă mesajul din baza de date după comentariile că nu ar trebui transclus. Șters în r1695 și eliminat complet în r24784
1.10
r1610
__END__ Marchează explicit sfârșitul articolului, pentru a împiedica MediaWiki să înlăture spațiile goale de la sfârșit. Înlăturat în 19213
1.1 – 1.8
__INDEX__ Spune motoarelor de căutare să indexeze pagina (trecând peste $wgArticleRobotPolicies dar nu peste robots.txt). Se supune variabilei $wgExemptFromUserRobotsControl .
1.14
__NOINDEX__ Spune motoarelor de căutare să nu indexeze pagina (adică să nu o listeze în rezultatele lor). Se supune variabilei $wgExemptFromUserRobotsControl .
1.14
r37973
__STATICREDIRECT__ Pe paginile de redirecționare, nu permite lui MediaWiki să actualizeze automat legătura când cineva mută o pagină și bifează „Actualizează toate redirecționările care trimit la titlul original” (ceea ce necesită $wgFixDoubleRedirects ).
1.13
r37928
Din Extensii
Extensie Cuvânt Descriere Versiuni
GlobalUserPage __NOGLOBAL__ Dezactivează pagina globală de utilizator. Dacă este prezent pe pagina centrală de utilizator, va împiedica afișarea ei pe alte wikiuri, și determină și dacă o legătură de pe pagina utilizatorului de pe alt wiki să fie roșie sau albastră.
1.28
Disambiguator __DISAMBIG__ Identifică o pagină de dezambiguizare.
1.21
Wikibase __EXPECTED_UNCONNECTED_PAGE__ Some wiki pages do not merit a Wikidata item, such as discussion archives, template subpages, etc. To prevent a wiki page from being listed in Special:UnconnectedPages, use this magic word anywhere on the page. Pages that don't meet Wikidata's notability criteria should not receive a Wikidata item.
1.37.0-wmf.14
DiscussionTools __ARCHIVEDTALK__ Hides "răspunde" links from discussions on archived pages.
1.39
Gerrit change 738221
__NOTALK__ Makes a page in a talk namespace not be treated like a talk page.
1.39
Gerrit change 903247

Variabile

Variabilele returnează informații despre pagina, wikiul sau data curente. Sintaxa lor este similară cu formatele. Software-ul ține evidența variabilelor marcate drept „[costisitoare]”, iar numărul de astfel de variabile ce pot fi incluse într-o pagină este limitat.

Dacă un nume de format intră în conflict cu o variabilă, se va folosi variabila (deci pentru a transclude formatul Template:PAGENAME va trebui să scrieți $codePAGENAME$code-end). În unele cazuri, adăugarea de parametri va forța parserul să invoce un format; de exemplu, $tpl-currentdayname-code transclude $tpl-currentdayname-result, nu variabila. In some cases, adding parameters will force the parser to invoke a template; for example, {{CURRENTDAYNAME|x}} transcludes Template:CURRENTDAYNAME, not the variable.

Data și ora

Următoarele variabile returnează data și ora curente în UTC.

Din cauza cachingului la nivel de MediaWiki și de browser, aceste variabile afișează momentul când pagina a fost generată în cache, și nu data curentă.

The use of those variables cause pages to be cached for a more limited number of seconds. This is configured in MagicWordFactory.

Cuvintele magice de dată și oră sunt formatate în limba de conținut a wikiului. De la 1.19, ele depind de limba de conținut a wikiului.

Variabilă Ce produce Descriere Versiuni
An
{{CURRENTYEAR}} 2024 An
Lună
{{CURRENTMONTH}}

{{CURRENTMONTH2}}

04 Lună (cu 0 în față dacă e mai mic de 10)
{{CURRENTMONTH1}} 4 Lună (fără 0)
{{CURRENTMONTHNAME}} aprilie Lună (nume)
{{CURRENTMONTHNAMEGEN}} aprilie Lună (forma de genitiv-dativ)
{{CURRENTMONTHABBREV}} apr Luna (abreviere)
1.5
Ziua
{{CURRENTDAY}} 24 Ziua din lună (fără 0)
{{CURRENTDAY2}} 24 Ziua lunii (cu 0 în față dacă <10)
1.6
{{CURRENTDOW}} 3 Ziua din săptămână (număr), de la 0 (duminică) la 6 (sâmbătă)
{{CURRENTDAYNAME}} miercuri Ziua din săptămână (nume)
Ora
{{CURRENTTIME}} 03:27 Ora (format de 24 de ore HH:mm)
{{CURRENTHOUR}} 03 Ora (număr de la 0 la 23 cu 0 în față dacă <10)
Altele
{{CURRENTWEEK}} 17 Săptămâna (număr)
{{CURRENTTIMESTAMP}} 20240424032705 Timestamp YYYYMMDDHHmmss
1.7
{{CURRENTDATE}} is not a magic word but it might be a template.

Următoarele variabile fac la fel ca cele dinainte dar folosind configurația serverului site-ului sau $wgLocaltimezone .

 • {{LOCALYEAR}}
 • {{LOCALMONTH}}
 • {{LOCALMONTH1}}
 • {{LOCALMONTH2}}
 • {{LOCALMONTHNAME}}
 • {{LOCALMONTHNAMEGEN}}
 • {{LOCALMONTHABBREV}}
 • {{LOCALDAY}}
 • {{LOCALDAY2}}
 • {{LOCALDOW}}
 • {{LOCALDAYNAME}}
 • {{LOCALTIME}}
 • {{LOCALHOUR}}
 • {{LOCALWEEK}}
 • {{LOCALTIMESTAMP}}

Pentru formatare a orei mai de detaliu, sau pentru a produce anul și săptămâna curente mai conform cu ISO-8601, s-ar putea să doriți să instalați Extension:ParserFunctions pentru a folosi funcția parser #time .

Metadate tehnice

Variabilă Ce produce Descriere Versiuni
Site
{{SITENAME}} MediaWiki Numele site-ului wiki ($wgSitename )
{{SERVER}} //www.mediawiki.org URL-ul domeniului ($wgServer ).
{{SERVERNAME}} www.mediawiki.org Numele de domeniu și subdomeniu (nu mai depinde de $wgServerName de la versiunea 1.17).
{{DIRMARK}}

{{DIRECTIONMARK}}


Produce în marcaj Unicode direcțional care corespunde direcției de scriere a limbii implicite a wikiului (&lrm; pe wikiurile scrise de la stânga la dreapta, &rlm; pe cele scrise de la dreapta la stânga), util în paginile cu texte multi-direcționale. De la 1.19, depinde de limba de conținut a paginii.
1.7
r14442
{{ARTICLEPATH}} /wiki/$1 Relative article path ($wgArticlePath ).
{{SCRIPTPATH}} /w Calea relativă a scriptului ($wgScriptPath )
{{STYLEPATH}} /w/skins Calea relativă a stilului ($wgStylePath ).
1.16
{{CURRENTVERSION}} 1.43.0-wmf.2 (ce9d259) Versiunea de MediaWiki a wikiului.
1.7
r14199
{{CONTENTLANGUAGE}}

{{CONTENTLANG}}

en

en

Limba implicită a interfeței wikiului ($wgLanguageCode )
1.7
r14661
Pagina
{{PAGEID}} 997944 Returnează identificatorul paginii.
1.20
Gerrit change 9858
{{PAGELANGUAGE}}
{{#language:{{PAGELANGUAGE}}}}
ro
română
Returnează limba paginii curente. Codul de limbă pe care îl returnează această variabilă poate fi convertit într-un nume de limbă folosind {{#language:...}}.
1.29
Gerrit change 330982
{{TRANSLATABLEPAGE}} Help:Magic words Returns the title of the translation page (the page other languages are translated from) if a page is translatable (including translated pages), and nothing if the page is not translatable.
1.41.0-wmf.8
Gerrit change 913677

<translate><!--T:1--> Translated unit. Language: <tvar name=lang>{{TRANSLATIONLANGUAGE}}</tvar>.</translate>

<translate><!--T:2--> Untranslated unit. Language: <tvar name=lang>{{TRANSLATIONLANGUAGE}}</tvar>.</translate>

Translated unit. Language: en.

Not translated unit. Language: en.

Must be used in a translated page, inside ‎<translate> tags. Returns the language code of the current translation unit. In a translation page, if the unit has been translated, then it returns translation language. Else, it returns source language. The language code that this variable returns can be converted to a language name using {{#language:...}}. Should only be used by translation admins.
1.36.0-wmf.8
Gerrit change 603472
{{PROTECTIONLEVEL:acțiune}} Produce nivelul de protecție (de ex. „autoconfirmed”, „sysop”) pentru o anume acțiune (de ex. „edit”, „move”) de pe pagina curentă. Returnează un șir vid dacă pagina nu este protejată.
1.15
r45587
{{PROTECTIONEXPIRY:acțiune}} Produce expirarea protecției (de ex. „20160418155030”, „infinity”) pentru o acțiune dată pe pagina curentă. Returnează „infinity” dacă nu este protejată.
1.27
Gerrit change 255717
{{CASCADINGSOURCES}} [Costisitoare] Returnează sursele unei protecții în cascadă ce acționează asupra paginii curente. Paginile nu vor returna titlul lor decât dacă se transclud singure.
1.23
Gerrit change 104999
Ultima versiune a paginii curente
{{REVISIONID}} - ID-ul unic al versiunii. Este gol la previzualizare, deci se poate afișa un mesaj de eroare doar în previzualizare. May be disabled in miser mode (all WMF wikis) returning - instead when not in preview.
1.5
{{REVISIONDAY}} 17 Ziua când s-a efectuat editarea (număr fără zero în față).
1.8
{{REVISIONDAY2}} 17 Ziua când s-a făcut editarea (cu 0 în față dacă <10).
1.8
{{REVISIONMONTH}} 03 Luna când s-a făcut editarea (număr cu 0 în față dacă <10 de la 1.17+, număr fără 0 în față în versiunile anterioare).
1.8
{{REVISIONMONTH1}} 3 Luna când s-a făcut editarea (fără 0 în față).
1.17
r66200
{{REVISIONYEAR}} 2024 Anul când s-a făcut editarea.
1.8
{{REVISIONTIMESTAMP}} 20240317193253 Timestampul la momentul editării.
1.8
{{REVISIONUSER}} FuzzyBot Numele de utilizator al celui care a făcut cea mai recentă editare în pagină, sau a utilizatorului curent dacă previzualizează o editare.
1.15
r48149
{{REVISIONSIZE}} 101060 Dimenisunea (numărul de octeți de wikitext) al versiunii curente a acestei pagini.
1.22
Gerrit change 82650
Afectează conținutul paginii
{{DISPLAYTITLE:titlu}}
{{DISPLAYTITLE:title|noerror}}
{{DISPLAYTITLE:title|noreplace}}
Formatează antetul de titlu al paginii curente. Valoarea trebuie să fie echivalentă cu titlul implicit: sunt permise doar schimbarea literelor mari sau mici în anumite părți ale titlului (nu toate) și înlocuirea spațiilor cu underscore-uri (aceasta se poate schimba cu $1). Poate fi dezactivat sau activat prin $2; implicit dezactivat înainte de 1.10+, implicit activat după aceea. Unless $wgRestrictDisplayTitle is set to false, the value must be equivalent to the default title: only capitalization changes to certain parts of the title (not all) and replacing spaces with underscores are allowed. It can be disabled or enabled by $wgAllowDisplayTitle .

Poate primi un al doilea argument noerror sau noreplace pentru a suprima mesajele de eroare când se folosește de mai multe ori DISPLAYTITLE într-o singură pagină sau pentru a face ca acest DISPLAYTITLE să nu facă nimic dacă a fost specificat deja un alt DISPLAYTITLE anterior în pagină.

1.7
1.24
Gerrit change 144870

(pentru noerror și noreplace)

{{DEFAULTSORT:cheie sortare}}
{{DEFAULTSORTKEY:cheie sortare}}
{{DEFAULTCATEGORYSORT:cheie sortare}}
{{DEFAULTSORT:cheie sortare|noerror}}
{{DEFAULTSORT:cheie sortare|noreplace}}
Used for categorizing pages, sets a default category sort key. For example if you put {{DEFAULTSORT:Smith, John}} at the end of John Smith, the page would be sorted under "S" by default in categories. It can take a second argument of noerror or noreplace to suppress error messages when multiple defaultsortkeys are used on one page or to make this defaultsort do nothing if a defaultsort was already specified earlier in the page.
1.10
1.19
r96767

(for noerror and noreplace)

Statistics

Numbers returned by these variables normally contain separators (commas, dots or spaces, depending on the local language) but can return raw numbers with the ":R" flag (for example, {{NUMBEROFPAGES}} → 1.656.346 and {{NUMBEROFPAGES:R}} → 1656346).

Use "|R" for magic words that require a parameter like PAGESINCATEGORY (for example {{PAGESINCATEGORY:Help}} and {{PAGESINCATEGORY:Help|R}}, or {{PAGESINCATEGORY:Help|subcats}} and {{PAGESINCATEGORY:Help|subcats|R}}). Also applicable to {{PAGESIZE:page name}} hereinbefore.

The number magic words are formatted in the wiki content language. Since 1.19, it depends on the page content language.

Variable Output Description Versions
{{NUMBEROFPAGES}} 1.656.346 Number of wiki pages.
1.7
{{NUMBEROFARTICLES}} 63.716 Number of pages in content namespaces that qualify as articles. See Manual:$wgArticleCountMethod for details.
{{NUMBEROFFILES}} 2.803 Number of uploaded files.
1.5
{{NUMBEROFEDITS}} 6.375.225 Number of wiki edits.
1.10
r21319
{{NUMBEROFVIEWS}} Number of page views. Usually useless on a wiki using caching. Removed in Gerrit change 150699.
1.14 – 1.24
r42721
{{NUMBEROFUSERS}} 17.926.077 Number of registered users.
1.7
{{NUMBEROFADMINS}} 132 Number of users in the sysop group .
1.7
{{NUMBEROFACTIVEUSERS}} 879 Number of active users, based on the criteria used in Special:Statistics.
1.15
r47392
{{PAGESINCATEGORY:categoryname}}
{{PAGESINCAT:categoryname}}
141
141
[Expensive] Number of pages (including subcategories and files) in the given category. (Category:Help used for demonstration)
1.13
r32932
{{PAGESINCATEGORY:categoryname|all}}
{{PAGESINCATEGORY:categoryname|pages}}
{{PAGESINCATEGORY:categoryname|subcats}}
{{PAGESINCATEGORY:categoryname|files}}
141
138
3
0
[Expensive]

Respectively, the number of

 • all pages
 • ordinary pages (excluding subcategories and files)
 • subcategories or
 • files

in the given category. (Category:Help used for demonstration)

1.20
Gerrit change 12790
{{NUMBERINGROUP:groupname}}
{{NUMINGROUP:groupname}}
21
21
Number of users in a specific group . (bureaucrat used for demonstration)
1.14
r40116
{{PAGESINNS:index}}
{{PAGESINNAMESPACE:index}}
Not enabled [Expensive] Number of pages in the given namespace (replace index with the relevant namespace index). For instance, {{PAGESINNAMESPACE:14}} will output the number of category pages. {{PAGESINNS:0}} differs from {{NUMBEROFARTICLES}} in that the former includes redirects and disambiguation pages. Disabled by default, enable with $wgAllowSlowParserFunctions .
1.7

Page names

Variable For current page Description Versions
{{FULLPAGENAME}} Help:Magic words/ro Namespace and full page title (including all subpage levels).
1.6
{{PAGENAME}} Magic words/ro Full page title (including all subpage levels) without the namespace.
{{BASEPAGENAME}} Magic words Page title of the page in the immediately superior subpage level without the namespace. Would return Title/Foo on page Help:Title/Foo/Bar.
1.7
{{ROOTPAGENAME}} Magic words Name of the root of the current page. Would return Title on page Help:Title/Foo/Bar.
1.22
{{SUBPAGENAME}} ro The subpage title. Would return Bar on page Help:Title/Foo/Bar.

If no subpage exists the value of {{PAGENAME}} is returned.

For more complex splitting, use {{#titleparts:}} from the ParserFunctions extension.

1.6
{{SUBJECTPAGENAME}}
{{ARTICLEPAGENAME}}
Help:Magic words/ro
Help:Magic words/ro
Full page name of the associated subject (e.g. article or file). Useful on talk pages.
1.7
{{TALKPAGENAME}} Help talk:Magic words/ro Full page name of the associated talk page.
1.7

None of these are affected by changes to the display title using {{DISPLAYTITLE:xxxx}}; the values returned are the original page title.

The {{BASEPAGENAME}} and {{SUBPAGENAME}} magic words only work in namespaces that have subpages enabled. See $wgNamespacesWithSubpages for information on enabling subpages.

As of 1.15+, these can all take a parameter, allowing specification of the page to be operated on, instead of just the current page:

 • {{PAGENAME:Template:Main Page}} → Main Page
  Warning: If the page title contains any parts that are "." or "..", the magic word returns nothing.
{{PAGENAME:one/./three}}Nothing is returned.
  Warning: Page titles containing certain characters, such as apostrophes ' or asterisks *, may produce unexpected results when handled with these magic words, e.g. {{PAGESINCATEGORY:{{PAGENAME}}}}. See bugs T16779, T18474, T37628, T37746. One simple way to fix this is wrapping the pagename in {{#titleparts:}} from the ParserFunctions extension.

URL encoded page names

The following are equivalents encoded for use in MediaWiki URLs (i.e. spaces replaced with underscores and some characters HTML escaped using numeric character encoding):

 • {{FULLPAGENAMEE}}
 • {{PAGENAMEE}}
 • {{BASEPAGENAMEE}}
 • {{SUBPAGENAMEE}}
 • {{SUBJECTPAGENAMEE}}
 • {{ARTICLEPAGENAMEE}}
 • {{TALKPAGENAMEE}}
 • {{ROOTPAGENAMEE}}

Note that {{PAGENAME:...}}, {{PAGENAMEE:...}} and {{urlencode:...}} have distinct implementations. See Manual:PAGENAMEE encoding for details.

Namespaces

Variable Output Description Versions
{{NAMESPACE}} Help Name of the page's namespace (except for main space)
{{NAMESPACENUMBER}} 12 ID of the page's namespace
1.20
Gerrit change 4056
{{SUBJECTSPACE}}
{{ARTICLESPACE}}
Help
Help
Name of the associated content namespace
1.7
{{TALKSPACE}} Help talk Name of the associated talk namespace
1.7

The following are equivalents encoded for use in MediaWiki URLs (spaces replaced with underscores and some characters percent-encoded):

 • {{NAMESPACEE}}
 • {{SUBJECTSPACEE}}
 • {{ARTICLESPACEE}}
 • {{TALKSPACEE}}

As of 1.15+, these can take a full-page-name parameter and will return the requested namespace associated with that page, instead of with the current page:

 • {{NAMESPACENUMBER:MediaWiki}}0
 • {{NAMESPACE:MediaWiki}} (Pages in main space will return empty)
 • {{NAMESPACE:Template:Main Page}}Template
 • {{SUBJECTSPACE:Template:Main Page}}Template
 • {{ARTICLESPACE:Template:Main Page}}Template
 • {{TALKSPACE:Template:Main Page}}Template talk

Parameter must not be a namespace name:

 • {{SUBJECTSPACE:Help talk}}  (Empty)


Other

Variable Output Description Versions
{{!}} | Used to include a pipe character as part of a template argument or table cell contents. Before this was added as a magic word, many wikis implemented this by creating Template:! with | as the content.

See Help:Extension:ParserFunctions#Escaping pipe characters in tables for further explanation.

1.24
Gerrit change 136234
{{=}} = Used to include an equal sign as part of a template argument or table cell contents. Before this was added as a magic word, many wikis implemented this by creating Template:= with = as the content.

See Help:Extension:ParserFunctions#Raw equal signs for further explanation.

1.39
Gerrit change 791685

Parser functions

Parser functions are very similar to variables but take one or more parameters (technically, any magic word that takes a parameter is a parser function), and the name is sometimes prefixed with a hash to distinguish them from templates.

This page only describes parser functions that are integral to the MediaWiki software. Other parser functions may be added by MediaWiki extensions such as the Extension:ParserFunctions . For those see Help:Extension:ParserFunctions .

Technical metadata of another page

Parser function Output
(for page MediaWiki)
Description Versions
{{PAGEID: page name }} 1 [Expensive] Returns the page identifier of the specified page*.
1.23
Gerrit change 76534
{{PAGESIZE:page name}}
{{PAGESIZE: page name |R}}
101.005
101005
[Expensive] Returns the byte size of the specified page. Use "|R" to get raw (unformatted) numbers.
1.13
r33551
{{PROTECTIONLEVEL:action | page name}} sysop [Expensive] Outputs the protection level (e.g. "autoconfirmed", "sysop") for a given action (e.g. "edit", "move") on the specified page. Returns an empty string if not protected.
1.21
r44683
{{PROTECTIONEXPIRY: action | page name}} infinity [Expensive] Outputs the protection expiry (e.g. "20160418155030", "infinity") for a given action (e.g. "edit", "move") on the specified page. Returns "infinity" if not protected.
1.27
Gerrit change 255717
{{CASCADINGSOURCES: page name}} [Expensive] Returns the sources of any cascading protection acting on the specified page. Pages will not return their own title unless they transclude themselves.
1.23
Gerrit change 104999
{{REVISIONID: page name }} 6287429 [Expensive] Unique revision ID of the last revision on the specified page*.
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONDAY: page name }} 29 [Expensive] Day of edit from the last revision of the specified page* (unpadded number).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONDAY2: page name }} 29 [Expensive] Day of edit from the last revision of the specified page* (zero-padded number).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONMONTH: page name }} 12 [Expensive] Month of edit from the last revision of the specified page* (zero-padded number as of 1.17+, unpadded number in prior versions).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONMONTH1: page name }} 12 [Expensive] Month of edit from the last revision of the specified page* (unpadded number).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONYEAR: page name }} 2023 [Expensive] Year of edit from the last revision of the specified page*.
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONTIMESTAMP: page name }} 20231229181425 [Expensive] Timestamp as of time of edit on the specified page*.
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONUSER: page name }} Tropicalkitty [Expensive] The username from the last revision on the specified page*.
1.23
Gerrit change 76534
 • When the given param is equal to the current title of the parser, the parser function will yield the previous versions on preview and on substitution, that includes empty strings when used on page creation but using the values from the current version for page view, including viewing old revisions. In this case it is a non-expensive parser function.


URL data

Parser function Input → Output Description Versions
{{localurl:page name}}
{{localurl:page name
|query_string}}
{{localurl:MediaWiki}}
→ /wiki/MediaWiki
{{localurl:MediaWiki|printable=yes}}
→ /w/index.php?title=MediaWiki&printable=yes
The relative path to the title.
{{fullurl:page name}}
{{fullurl:page name
|query_string}}

{{fullurl:interwiki:remote page name
|query_string}}
{{fullurl:Category:Top level}}
→ //www.mediawiki.org/wiki/Category:Top_level

{{fullurl:Category:Top level|action=edit}}
→ //www.mediawiki.org/w/index.php?title=Category:Top_level&action=edit
{{fullurl:s:Electra|action=edit}}
https://en.wikisource.org/wiki/Electra?action=edit
{{fullurl:s:es:Electra|action=edit}}
https://en.wikisource.org/wiki/es:Electra?action=edit

A protocol-relative path to the title, which depends on the $wgServer configuration setting for the local wiki (and so may or may not start with http(s)://). This will also resolve interwiki prefixes. Note: Unbracketed (plain) protocol-relative links are not automagically linked.
1.5
{{canonicalurl:page name}}
{{canonicalurl:page name
|query_string}}

{{canonicalurl:interwiki:remote page name
|query_string}}
{{canonicalurl:Category:Top level}}
https://www.mediawiki.org/wiki/Category:Top_level

{{canonicalurl:Category:Top level|action=edit}}
https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Category:Top_level&action=edit {{canonicalurl:w:Category:Top level|action=edit}}
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Top_level?action=edit

The absolute path to the title, using the canonical URL. This will also resolve interwiki prefixes.
1.18
{{filepath:file name}}
{{filepath:file name|nowiki}}
{{filepath:file name|thumbnail_size}}
{{filepath:Wiki.png}}
→ //upload.wikimedia.org/wikipedia/mediawiki/b/bc/Wiki.png

{{filepath:Wiki.png|nowiki}}
→ //upload.wikimedia.org/wikipedia/mediawiki/b/bc/Wiki.png
{{filepath:Example.svg|300}}
→ //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Example.svg/300px-Example.svg.png

The parameter nowiki usually removes the link around the filepath (which can't be seen in this example).

A protocol-relative path to the full size or thumbnail (1.18+) of a media file.
1.12
r25854

1.18
r80813
{{urlencode:string}} or
{{urlencode:string|QUERY}}
{{urlencode:string|WIKI}}
{{urlencode:string|PATH}}
{{urlencode:x:y/z á é}} or
{{urlencode:x:y/z á é|QUERY}}
→ x%3Ay%2Fz+%C3%A1+%C3%A9
{{urlencode:x:y/z á é|WIKI}}
→ x:y/z_%C3%A1_%C3%A9
{{urlencode:x:y/z á é|PATH}}
→ x%3Ay%2Fz%20%C3%A1%20%C3%A9

Note that the default changed from |WIKI to |QUERY in 1.17; this may break templates that rely on this function.

The input encoded for use in URLs. Note that there is no urldecode function like there is in the obsolete Extension:StringFunctions
Encoding
codespace
 none + 
QUERY + 
 WIKI _ 
 PATH%20
1.7
r14273
(or
1.17
r64726

1.17
r64726

1.17
r64726
)
{{anchorencode:string}} {{anchorencode:x y z á é}}
→ x_y_z_á_é
The input encoded for use in URL section anchors (after the “#” symbol in a URL).
1.6
r16279

The following are equivalents encoded for use in MediaWiki URLs (some characters percent-encoded):

 • {{localurle:page name}}
 • {{localurle:page name|query_string}}
 • {{fullurle:page name}}
 • {{fullurle:page name|query_string}}
 • {{fullurle:interwiki:remote page name|query_string}}
 • {{canonicalurle:page name}}
 • {{canonicalurle:page name|query_string}}
 • {{canonicalurle:interwiki:remote page name|query_string}}

Namespaces

{{ns:}} returns the current localized name for the namespace with that index, canonical name, or local alias. Thus {{ns:6}}, {{ns:File}}, and {{ns:Image}} (an old name for the File namespace) all return "File". On a wiki where the content language is French, {{ns:Fichier}} is also valid, but {{ns:Datei}} (the localisation of "File" in German) is not.

The main namespace has no name, i.e. {{ns:0}} returns an empty string. For explicitly referring to the main namespace, {{int:Blanknamespace}} can be used, resulting in "Articole".

{{nse:}} is the equivalent encoded for MediaWiki URLs. It does the same, but it replaces spaces with underscores, making it usable in external links.

Content namespaces Talk namespaces
Usage Output Usage Output
{{ns:-2}} / {{ns:Media}} Media {{ns:-1}} / {{ns:Special}} Special
(no talk page)
{{ns:0}} / {{ns:}} {{ns:1}} / {{ns:Talk}} Talk
{{ns:2}} / {{ns:User}} User {{ns:3}} / {{ns:User talk}} User talk
{{ns:4}} / {{ns:Project}} Project
Varies between wikis
{{ns:5}} / {{ns:Project talk}} Project talk
{{ns:6}} / {{ns:File}} or {{ns:Image}} File {{ns:7}} / {{ns:File talk}} or {{ns:Image talk}} File talk
{{ns:8}} / {{ns:MediaWiki}} MediaWiki {{ns:9}} / {{ns:MediaWiki talk}} MediaWiki talk
{{ns:10}} / {{ns:Template}} Template {{ns:11}} / {{ns:Template talk}} Template talk
{{ns:12}} / {{ns:Help}} Help {{ns:13}} / {{ns:Help talk}} Help talk
{{ns:14}} / {{ns:Category}} Category {{ns:15}} / {{ns:Category talk}} Category talk

Don't confuse localised namespaces with custom namespaces.

Formatting

Usage Input → Output Description Version

{{formatnum:unformatted number}}
{{formatnum:formatnum-formatted number|R}}
{{formatnum:unformatted number|NOSEP}}

 • Simple:
  • {{formatnum:987654321.654321}}
   → 987.654.321,654321
  • {{formatnum:987.654.321,654321|R}}
   → 987654321.654321
 • Advanced:
  • {{formatnum:{{formatnum:987654321.654321}}|R}}
   → 987654321.654321 (on any locale)
  • {{formatnum:00001}}
   → 00.001
  • {{formatnum:987654321.654321 |NOSEP}}
   → 987654321.654321
  • Examples with Bangla locale:
   • {{formatnum:987654321.654321}}
    → ৯৮,৭৬,৫৪,৩২১.৬৫৪৩২১
   • {{formatnum:987654321.654321 |NOSEP}}
    → ৯৮৭৬৫৪৩২১.৬৫৪৩২১
   • {{formatnum:৯৮,৭৬,৫৪,৩২১.৬৫৪৩২১ |R}}
    → 987654321.654321

Unsupported:
{{formatnum:{{formatnum:987.654.321}}}}
→ 987 654 321 (e.g. with Italian locale)


Examples of wrong input (unreliable output), with or without |R:
{{formatnum:987,654.321|R}} (the least broken)
{{formatnum:987.654,321|R}}
{{formatnum:987 654,321|R}}
{{formatnum:987&nbsp;654,321|R}}

Takes an unformatted number (Arabic, no group separators and . as decimal separator) and outputs it in the localized digit script and formatted with decimal and decimal group separators, according to the page language.

The |R parameter can be used to reverse the behavior, for use in mathematical situations: it's reliable and should be used only to deformat numbers which are known to be formatted exactly as formatnum formats them with the wiki's locale.
The NOSEP ("no separators") parameter means that no group / decimal separators are changed; formatnum will only transform the digits themselves in languages which don't use the Hindu–Arabic numeral system. NOSEP can also prevent non-standard digit groupings you wouldn't expect.

  Warning: Leading zeroes are not removed, you can use {{#expr:00001}} instead if you have Extension:ParserFunctions installed.

  Warning: If you don't input numbers in the exact format required, don't expect any reliable output, especially on non-English wikis.


If you really need to format (according the wiki's locale) a number in unknown input format, you could try and use formatnum two times (but not if it can have a decimal group, or its separator will be eaten or the number won't be formatted). Be aware that this is more a hack than a regular way to proceed, thus the output may be not reliable.

1.7

1.13
r32012

{{#dateformat:date}}
{{#formatdate:date}}
{{#dateformat:date|format}}
{{#formatdate:date|format}}

{{#dateformat:25 dec 2009|ymd}}
2009 decembrie 25 (your pref), 2009 December 25 (default)
{{#formatdate:dec 25,2009|dmy}}
25 decembrie 2009 (your pref), 25 December 2009 (default)
{{#dateformat:2009-12-25|mdy}}
decembrie 25, 2009 (your pref), December 25, 2009 (default)
{{#formatdate:2009 dec 25|ISO 8601}}
2009-12-25 (your pref), 2009-12-25 (default)
{{#dateformat:25 decEmber|mdy}}
→ 25 decEmber (your pref), December 25 (default)

Note: In the examples above, "your pref" refers to your date preference on the current MediaWiki wiki only.

Formats an unlinked date based on user "date format" preference, and adds metadata tagging it as a formatted date. For logged-out users and those who have not set a date format in their preferences, dates can be given a default: mdy, dmy, ymd, ISO 8601 (all case sensitive). If only the month and day are given, only mdy and dmy are valid. If a format is not specified or is invalid, the input format is used as a default. If the supplied date is not recognized as a valid date (specifically, if it contains any metadata such as from a nested use of these or similar templates), it is rendered unchanged, and no (additional) metadata is generated.
  Warning: Although the ISO 8601 standard requires that dates be in the Gregorian calendar, the ISO parameter in this function will still format dates that fall outside the usual Gregorian range (e.g. dates prior to 1583). Also, the magic word cannot properly convert between negative years (used with ISO 8601) and years BC or years BCE (used in general writing).
1.15
r48249

{{lc:string}}

{{lc:DATA CENTER}} → data center The lowercase input.
1.5

{{lcfirst:string}}

{{lcfirst:DATA center}} → dATA center The input with the very first character lowercase.
1.5

{{uc:string}}

{{uc:text transform}} → TEXT TRANSFORM The uppercase input.
1.5

{{ucfirst:string}}

{{ucfirst:text tRAnSFORM}} → Text tRAnSFORM The input with the very first character uppercase.
1.5

{{padleft:xyz|stringlength}}
{{padleft:xyz|strlen|char}}
{{padleft:xyz|strlen|string}}

{{padleft:xyz|5}} → 00xyz

{{padleft:xyz|5|_}} → __xyz
{{padleft:xyz|5|abc}} → abxyz
{{padleft:xyz|2}} → xyz
{{padleft:|1|xyz}} → x (first character of the string)

Inserts a string of padding characters (character chosen in third parameter; default "0") of a specified length (second parameter) next to a chosen base character or variable (first parameter). The final digits or characters in the base replace the final characters in the padding; i.e. {{padleft:44|3|0}} produces 044. The padding string may be truncated if its length does not evenly divide the required number of characters.

Only the first character of the third parameter is used in versions up to 1.12, but by version 1.15, all the characters are used.

Bug (fixed in r45734): multibyte characters are interpreted as two characters, which can skew width. These also cannot be used as padding characters.

1.8

1.15
r45734

{{padright:xyz|stringlength}}
{{padright:xyz|strlen|char}}
{{padright:xyz|strlen|string}}

{{padright:xyz|5}} → xyz00

{{padright:xyz|5|_}} → xyz__
{{padright:xyz|5|abc}} → xyzab
{{padright:xyz|2}} → xyz
{{padright:|1|xyz}} → x

Identical to padleft but adds padding characters to the right side.
1.8

1.15
r45734

{{bidi:string}}

{{bidi:text transform}} → ‪text transform‬

{{bidi:كتابة عربية}} → ‫كتابة عربية‬

Wraps the text in a script-appropriate directionality marker (either left-to-right (U+202A) or right-to-left (U+202B)) and a pop directionality formatting character (U+202C), to ensure directionality safety when using a mix of scripts in running text.

Localization

Here are the magic words which are used as main localisation tools. Other magic words will often depend on the wiki's locale and configuration or on the chosen language: see in particular #Date and time, #Formatting, #Miscellaneous. More magic words are added by the Extension:Translate .

The usage of these magic words can be very complex, and the documentation is currently incomplete; there's some more info on PLURAL, GRAMMAR, GENDER.

Usage Input → Output Description Version
{{PLURAL:2|is|are}} {{PLURAL:0|is|are}} → are
{{PLURAL:1*1|is|are}} → is
{{PLURAL:21 mod 10|is|are}} → are
{{PLURAL:{{#expr:21 mod 10}}|is|are}} → is
{{PLURAL:1|is|are}} → is
{{PLURAL:2|is|are}} → are
{{PLURAL:-1|is|are}} → is
{{PLURAL:-2|is|are}} → are
{{PLURAL:0.5|is|are}} → are
{{PLURAL:1.5|is|are}} → are
{{PLURAL:-0.5|is|are}} → are
{{PLURAL:-1.5|is|are}} → are
(For Russian)
{{PLURAL:5|1=Категория|Категории}} → Категории


{{PLURAL:3|страница|страницы|страниц}} → страницы
{{PLURAL:5|страница|страницы|страниц}} → страниц

Outputs the singular form (second parameter) if the absolute value of the first parameter is an expression equalling one; the plural form (third parameter) otherwise. Its functioning is language-dependent.
Some language codes (ab, av, ba, bxr, ce, crh_cyrl, cv, inh, koi, krc, kv, lbe, lez, mhr, mrj, myv, ru, sl, tt_cyrl, tyv, udm, xal) used 3 plural forms (updated 01.2014):
 • Form 1: 1, 21, 31, 41, 51, 61, 71, 81, 101, 1001, …
 • Form 2: 0, 5, 6, 7, 8, …, 18, 19, 100, 1000, 10000, 100000, 1000000, …
 • Form 3: 2, 3, 4, 22, 23, 24, 32, 33, 34, 42, 43, 44, 52, 53, 54, 62, 102, 1002, …
{{GRAMMAR:N|noun}} Outputs the correct inflected form of the given word described by the inflection code after the colon (language-dependent). Grammar transformations are used for inflected languages like Polish. See also $wgGrammarForms .
1.7
{{GENDER:username|text for every gender}}

{{GENDER:Username|male text|female text|text for unspecified}}
{{GENDER:|male text|female text|text for unspecified}}
{{GENDER:.|male text|female text|text for unspecified}}

(Depends on the named user's gender)

A switch for the gender set in Special:Preferences.
Note: The first example is basically a no-op
Note: If 3rd parameter is omitted and user hasn't defined their gender, then text if user is male is returned.
A blank username field ({{GENDER:|) means the current user, but can be used only in interface messages (MediaWiki namespace).
A dot username (.) means the default user gender on this wiki.

1.15
r46247
{{int:message name}} {{int:edit}}Edit
(Depends on user language; try: frja)
Internationalizes (translates) the given interface (MediaWiki namespace) message into the user language. For msgnw and other transclusion magic words, see the Transclusion modifiers section.

Note that this can damage / confuse cache consistency in MediaWiki 1.17 and earlier, see T16404.

{{int:editsectionhint|MediaWiki}} {{int:editsectionhint|MediaWiki}}Edit section: MediaWiki You may also use parameters with translations.
Parameters are designated in messages with: $1, $2, $3, etc.
For example, here is the message for editsectionhint: Edit section: $1
In this example, MediaWiki replaces $1.


Transclusion modifiers

{{Page name|optional params}} usually transcludes another page, by default from the Template:namespace. These magic words modify that behavior.

Miscellaneous

See also