Help:Magische woorden

This page is a translated version of the page Help:Magic words and the translation is 39% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie.
PD

Magische woorden zijn reeksen van tekst die MediaWiki associeert met een retourwaarde of -functie, zoals tijd, sitedetails of paginanamen. Deze pagina legt alleen de standaard magische woorden uit; voor een technische referentie, zie Handleiding:Magische woorden .

Er zijn drie algemene soorten magische woorden:

Variabelen en parser-functies kunnen subst: gebruiken, net als sjablonen. Pagina-afhankelijke magische woorden zullen (standaard) gegevens over de "huidige" pagina beïnvloeden of retourneren, zelfs als het woord toegevoegd is via een getranscludeerde sjabloon of inbegrepen systeembericht.

Gedragsschakelaars

Een gedragsschakelaar regelt de lay-out of het gedrag van de pagina (als de vormgeving dit ondersteunt) en kan vaak worden gebruikt om de gewenste omissies en insluitingen in de inhoud te geven. Sommige van deze worden niet ondersteund door de Minerva-vormgeving.

Woord Beschrijving Versies
Inhoudsopgave
__NOTOC__ Verbergt de inhoudsopgave.
__FORCETOC__ Forceert de inhoudsopgave om op zijn normale positie te verschijnen (vóór de eerste koptekst, waarbij __NOTOC__ wordt overschreden). Dit zak niet werken in skins die tabelinhoud tonen buiten het artikel bijv. Vector 2022 skin.
__TOC__ Plaatst de inhoudsopgave op de huidige positie van het woord (waarbij __NOTOC__ wordt overschreven). Als dit meerdere keren gebruikt wordt, verschijnt de inhoudsopgave bij de positie van het eerste woord. Dit zak niet werken in skins die tabelinhoud tonen buiten het artikel bijv. Vector 2022 skin.
Bewerken
__NOEDITSECTION__ Verbergt de bewerk-link naast een kopje. Dit is voornamelijk handig wanneer een koptekst aangemaakt wordt binnen een sjabloon: de normale sectie-bewerking zou in dit geval sjablooncode bewerken, wat gewoonlijk niet de intentie van de gebruiker is. Gebruik van NOEDITSECTION in een sjabloon zal het effect uitbreiden naar dat sjabloon, de pagina's waarop het sjabloon gebruikt wordt, en alle andere sjablonen op die pagina. Voor een tijdelijke oplossing, zie hier.
__NEWSECTIONLINK__ Voegt een koppeling toe naast het "Bewerken" tabblad voor het toevoegen van een nieuwe sectie op een niet-overleg pagina (zie Een sectie aan het einde toevoegen).
1.7
__NONEWSECTIONLINK__ Verwijderd de koppeling naast het "Bewerken" tabblad op pagina's in overleg-naamruimten.
1.15
r47522
Categorieën
__NOGALLERY__ Gebruikt op een categoriepagina, vervangt miniaturen in de categorieweergave met normale koppelingen
1.7
__HIDDENCAT__ Gebruikt op een categoriepagina, verbergt de categorie van de lijst met categorieën in de onder- en bovenliggende categorieën (er is een optie in de gebruikersvoorkeuren om ze te tonen).
1.13
__EXPECTUNUSEDCATEGORY__ Gebruikt op een categoriepagina, verwijdert de categorie van Special:UnusedCategories.
1.33
Vertaling
__NOCONTENTCONVERT__
__NOCC__
Voer op wiki's met taalvarianten geen vertaling van de inhoud (karakter en fase) uit in de artikelweergave; toon bijvoorbeeld alleen Chinees (zh) in plaats van varianten als zh_cn, zh_tw, zh_sg of zh_hk.
__NOTITLECONVERT__
__NOTC__
Voer op wiki's met taalvarianten geen vertaling van de titel uit (alle andere inhoud wordt vertaald).
Overig
__START__ Geen effect. Werd gebruikt om aan te geven waar een databasebericht begint na commentaar dat niet mag worden getranscludeerd. Verwijderd in r1695 en compleet verwijderd in r24784
1.10
r1610
__END__ Markeert expliciet het einde van het artikel, om te voorkomen dat MediaWiki achterliggende witruimte verwijderd. Verwijderd in 19213.
1.1 – 1.8
__INDEX__ Vertel zoekmachines om de pagina te indexeren (negeert $wgArticleRobotPolicies maar niet robots.txt). Het gehoorzaamt de $wgExemptFromUserRobotsControl variabele.
1.14
__NOINDEX__ Vertel zoekmachines om de pagina niet te indexeren (d.w.z. niet vermelden in de resultaten van zoekmachines). Het gehoorzaamt de $wgExemptFromUserRobotsControl variabele.
1.14
r37973
__STATICREDIRECT__ Sta MediaWiki op omleidingspagina's niet toe om de koppeling automatisch bij te werken wanneer iemand een pagina verplaatst en "Alle doorverwijzingen bijwerken die verwijzen naar de originele paginanaam" aanvinkt (waarvoor $wgFixDoubleRedirects nodig is).
1.13
r37928
Van Extensies
Extensie Woord Omschrijving Versies
GlobalUserPage __NOGLOBAL__ Schakelt de globale gebruikerspagina uit. Wanneer aanwezig op de centrale gebruikerspagina, zal het voorkomen dat het wordt weergeven op externe wiki's, en het bepaalt ook of een link naar een gebruikerspagina op de externe wiki rood of blauw moet zijn.
1.28
Disambiguator __DISAMBIG__ Identificeert een doorverwijspagina
1.21
Wikibase __EXPECTED_UNCONNECTED_PAGE__ Enkele wiki-pagina's bevatten geen Wikidata item, zoals discussie archieven, sjabloon subpagina's, enz. Om te voorkomen dat die pagina dan in de lijst Special:UnconnectedPages komt te staan, gebruik dir magische woord dat ergens op de pagina. Pagina;s die niet voldoen aan deze Wikidata's criteria zouden geen Wikidata item moeten krijgen.
1.37.0-wmf.14

Variabelen

Variabelen geven informatie over de huidige pagina, wiki of datum terug. De syntaxis is gelijk als die van sjablonen. Variabelen aangeduid met "[expensive]" worden gevolgd door de software en het het aantal dat op een pagina kan worden gebruikt is beperkt.

Als er een conflict is tussen een sjabloonnaam en een variabele,wordt de variabele gebruikt (dus voor het transcluden van het sjabloon Template:PAGENAME moet u dan schrijven {{Template:PAGENAME}}). Soms zal het toevoegen van parameters de parser dwingen om een sjabloon te gebruiken; voorbeeld: {{CURRENTDAYNAME|x}} transclude Template:CURRENTDAYNAME, niet de variabele.

Datum en tijd

De volgende variabelen geven de huidige datum en tijd in UTC.

Door MediaWiki en de webbrowser caching, bevatten deze variabelen vaak de tijd waarop de pagina in de cache is gezet en niet de huidige tijd.

Het gebruik van die variabelen veroorzaakt dat pagina's maar een beperkt aantal seconden in de cache blijven. Dit is zo ingesteld met MagicWordFactory.

De datum en tijd magische woorden zijn geformatteerd in de taal van de inhoud van de wiki. Sinds 1.19 is het afhankelijk van de taal van de inhoud van de pagina.

Variabel Uitvoer Beschrijving Versies
Jaar
{{CURRENTYEAR}} 2022 Jaar
Maand
{{CURRENTMONTH}} 10 Maand (met eventueel nul vooraan)
{{CURRENTMONTH1}} 10 Maand (zonder nul vooraan)
{{CURRENTMONTHNAME}} oktober Maand (naam)
{{CURRENTMONTHNAMEGEN}} oktober Maand (genitieve vorm)
{{CURRENTMONTHABBREV}} okt Maand (afkorting)
1.5
Dag
{{CURRENTDAY}} 3 Dag van de maand (zonder nul vooraan)
{{CURRENTDAY2}} 03 Dag van de maand (met nul vooraan)
1.6
{{CURRENTDOW}} 1 Dag van de week (getal zonder nul vooraan), 0 (Zondag) t/m 6 (Zaterdag)
{{CURRENTDAYNAME}} maandag Dag van de week (naam)
Tijd
{{CURRENTTIME}} 15:57 Tijd (24-uurs HH:mm-indeling)
{{CURRENTHOUR}} 15 Uur (24-uur, zonder nul vooraan)
Anders
{{CURRENTWEEK}} 40 Week (nummer)
{{CURRENTTIMESTAMP}} 20221003155731 YYYYMMDDHHmmss tijdstempel
1.7
{{CURRENTDATE}} is geen magisch woord, maar het kan een sjabloon zijn.

The following variables do the same as the preceding ones but using the site's server config or $wgLocaltimezone.

 • {{LOCALYEAR}}
 • {{LOCALMONTH}}
 • {{LOCALMONTH1}}
 • {{LOCALMONTHNAME}}
 • {{LOCALMONTHNAMEGEN}}
 • {{LOCALMONTHABBREV}}
 • {{LOCALDAY}}
 • {{LOCALDAY2}}
 • {{LOCALDOW}}
 • {{LOCALDAYNAME}}
 • {{LOCALTIME}}
 • {{LOCALHOUR}}
 • {{LOCALWEEK}}
 • {{LOCALTIMESTAMP}}

For more thorough time formatting, or to output the current year and week with better compliance with ISO-8601, you may want to install Extension:ParserFunctions to use the #time parser function.

Technische metadata

Variabel Uitvoer Beschrijving Versies
Site
{{SITENAME}} MediaWiki The wiki's site name ($wgSitename).
{{SERVER}} //www.mediawiki.org Domein URL ($wgServer).
{{SERVERNAME}} www.mediawiki.org Subdomain and domain name (no longer dependent on $wgServerName as of version 1.17).
{{DIRMARK}}

{{DIRECTIONMARK}}


Outputs a Unicode directional mark that matches the wiki's default language's direction (‎ on left-to-right wikis, ‏ on right-to-left wikis), useful in text with multi-directional text. Since 1.19, it depends on the page content language.
1.7
r14442
{{SCRIPTPATH}} /w Relative script path ($wgScriptPath).
{{STYLEPATH}} /w/skins Relative style path ($wgStylePath).
1.16
{{CURRENTVERSION}} 1.40.0-wmf.3 (22dca3a) The wiki's MediaWiki version.
1.7
r14199
{{CONTENTLANGUAGE}}

{{CONTENTLANG}}

en

en

The wiki's default interface language ($wgLanguageCode).
1.7
r14661
Pagina
{{PAGEID}} 329276 Returns the page identifier.
1.20
Gerrit change 9858
{{PAGELANGUAGE}}
{{#language:{{PAGELANGUAGE}}}}
nl
Nederlands
Returns the language of the current page. The language code that this variable returns can be converted to a language name using {{#language:...}}.
1.29
Gerrit change 330982

<translate><!--T:1--> Translated unit. Language: <tvar name=lang>{{TRANSLATIONLANGUAGE}}</tvar>.</translate>

<translate><!--T:2--> Untranslated unit. Language: <tvar name=lang>{{TRANSLATIONLANGUAGE}}</tvar>.</translate>

Translated unit. Language: en.

Not translated unit. Language: en.

Must be used in a translated page, inside ‎<translate> tags. Returns the language code of the current translation unit. In a translation page, if the unit has been translated, then it returns translation language. Else, it returns source language. The language code that this variable returns can be converted to a language name using {{#language:...}}. Should only be used by translation admins.
1.36.0-wmf.8
Gerrit change 603472
{{PROTECTIONLEVEL:actie}} Outputs the protection level (e.g. "autoconfirmed", "sysop") for a given action (e.g. "edit", "move") on the current page. Returns an empty string if not protected.
1.15
r45587
{{PROTECTIONEXPIRY:action}} Outputs the protection expiry (e.g. "20160418155030", "infinity") for a given action (e.g. "edit", "move") on the current page. Returns "infinity" if not protected.
1.27
Gerrit change 255717
{{CASCADINGSOURCES}} [Expensive] Returns the sources of any cascading protection acting on the current page. Pages will not return their own title unless they transclude themselves.
1.23
Gerrit change 104999
Latest revision to current page
{{REVISIONID}} - Unique revision ID. It is empty in preview, thus one can show an error message only in preview. May be disabled in miser mode.
1.5
{{REVISIONDAY}} 29 Day edit was made (unpadded number).
1.8
{{REVISIONDAY2}} 29 Wijzigingsdatum (met nul vooraan).
1.8
{{REVISIONMONTH}} 09 Month edit was made (zero-padded number as of 1.17+, unpadded number in prior versions).
1.8
{{REVISIONMONTH1}} 9 Month edit was made (unpadded number).
1.17
r66200
{{REVISIONYEAR}} 2022 Year edit was made.
1.8
{{REVISIONTIMESTAMP}} 20220929185944 Timestamp as of time of edit.
1.8
{{REVISIONUSER}} HanV The username of the user who made the most recent edit to the page, or the current user when previewing an edit.
1.15
r48149
{{REVISIONSIZE}} 92178 The size (bytes of wikitext) of the current revision of this page
1.22
Gerrit change 82650
Affects page content
{{DISPLAYTITLE:titel}}
{{DISPLAYTITLE:title|noerror}}
{{DISPLAYTITLE:title|noreplace}}
Format the current page's title header. The value must be equivalent to the default title: only capitalization changes to certain parts of the title (not all) and replacing spaces with underscores are allowed (this can be changed with $wgRestrictDisplayTitle). It can be disabled or enabled by $wgAllowDisplayTitle; disabled by default before 1.10+, enabled by default thereafter.

It can take a second argument of noerror or noreplace to suppress error messages when multiple displaytitles are used on one page or to make this displaytitle do nothing if a displaytitle was already specified earlier in the page.

1.7
1.24
Gerrit change 144870

(for noerror and noreplace)

{{DEFAULTSORT:sortkey}}
{{DEFAULTSORTKEY:sortkey}}
{{DEFAULTCATEGORYSORT:sortkey}}
{{DEFAULTSORT:sortkey|noerror}}
{{DEFAULTSORT:sortkey|noreplace}}
Used for categorizing pages, sets a default category sort key. For example if you put {{DEFAULTSORT:Smith, John}} at the end of John Smith, the page would be sorted under "S" by default in categories. It can take a second argument of noerror or noreplace to suppress error messages when multiple defaultsortkeys are used on one page or to make this defaultsort do nothing if a defaultsort was already specified earlier in the page.
1.10
1.19
r96767

(for noerror and noreplace)

Statistieken

Numbers returned by these variables normally contain separators (commas, dots or spaces, depending on the local language) but can return raw numbers with the ":R" flag (for example, {{NUMBEROFPAGES}} → 1.381.700 and {{NUMBEROFPAGES:R}} → 1381700).

Use "|R" for magic words that require a parameter like PAGESINCATEGORY (for example {{PAGESINCATEGORY:Help}} and {{PAGESINCATEGORY:Help|R}}, or {{PAGESINCATEGORY:Help|subcats}} and {{PAGESINCATEGORY:Help|subcats|R}}). Also applicable to {{PAGESIZE:page name}} hereinbefore.

The number magic words are formatted in the wiki content language. Since 1.19, it depends on the page content language.

Variabel Uitvoer Beschrijving Versies
{{NUMBEROFPAGES}} 1.381.700 Number of wiki pages.
1.7
{{NUMBEROFARTICLES}} 56.630 Number of pages in content namespaces that qualify as articles. See Manual:$wgArticleCountMethod for details.
{{NUMBEROFFILES}} 2.820 Number of uploaded files.
1.5
{{NUMBEROFEDITS}} 5.394.881 Number of wiki edits.
1.10
r21319
{{NUMBEROFVIEWS}} Number of page views. Usually useless on a wiki using caching. Removed in Gerrit change 150699.
1.14 – 1.24
r42721
{{NUMBEROFUSERS}} 17.673.098 Number of registered users.
1.7
{{NUMBEROFADMINS}} 155 Number of users in the sysop group .
1.7
{{NUMBEROFACTIVEUSERS}} 1.058 Number of active users, based on the criteria used in Special:Statistics.
1.15
r47392
{{PAGESINCATEGORY:categoryname}}
{{PAGESINCAT:categoryname}}
130
130
[Expensive] Number of pages (including subcategories and files) in the given category. (Category:Help used for demonstration)
1.13
r32932
{{PAGESINCATEGORY:categoryname|all}}
{{PAGESINCATEGORY:categoryname|pages}}
{{PAGESINCATEGORY:categoryname|subcats}}
{{PAGESINCATEGORY:categoryname|files}}
130
127
3
0
[Expensive]

Respectively, the number of

 • all pages
 • ordinary pages (excluding subcategories and files)
 • subcategories or
 • files

in the given category. (Category:Help used for demonstration)

1.20
Gerrit change 12790
{{NUMBERINGROUP:groupname}}
{{NUMINGROUP:groupname}}
26
26
Number of users in a specific group . (bureaucrat used for demonstration)
1.14
r40116
{{PAGESINNS:index}}
{{PAGESINNAMESPACE:index}}
Niet ingeschakeld [Expensive] Number of pages in the given namespace (replace index with the relevant namespace index). For instance, {{PAGESINNAMESPACE:14}} will output the number of category pages. {{PAGESINNS:0}} differs from {{NUMBEROFARTICLES}} in that the former includes redirects and disambiguation pages. Disabled by default, enable with $wgAllowSlowParserFunctions .
1.7

Paginanamen

Variabel For current page Beschrijving Versies
{{FULLPAGENAME}} Help:Magic words/nl Namespace and full page title (including all subpage levels).
1.6
{{PAGENAME}} Magic words/nl Full page title (including all subpage levels) without the namespace.
{{BASEPAGENAME}} Magic words Page title of the page in the immediately superior subpage level without the namespace. Would return Title/Foo on page Help:Title/Foo/Bar.
1.7
{{ROOTPAGENAME}} Magic words Name of the root of the current page. Would return Title on page Help:Title/Foo/Bar.
1.22
{{SUBPAGENAME}} nl The subpage title. Would return Bar on page Help:Title/Foo/Bar.

If no subpage exists the value of {{PAGENAME}} is returned.

For more complex splitting, use {{#titleparts:}} from the ParserFunctions extension.

1.6
{{SUBJECTPAGENAME}}
{{ARTICLEPAGENAME}}
Help:Magic words/nl
Help:Magic words/nl
Full page name of the associated subject (e.g. article or file). Useful on talk pages.
1.7
{{TALKPAGENAME}} Help talk:Magic words/nl Full page name of the associated talk page.
1.7

None of these are affected by changes to the display title using {{DISPLAYTITLE:xxxx}}; the values returned are the original page title.

The {{BASEPAGENAME}} and {{SUBPAGENAME}} magic words only work in namespaces that have subpages enabled. See $wgNamespacesWithSubpages for information on enabling subpages.

As of 1.15+, these can all take a parameter, allowing specification of the page to be operated on, instead of just the current page:

 • {{PAGENAME:Template:Main Page}} → Main Page
  Waarschuwing: If the page title contains any parts that are "." or "..", the magic word returns nothing.
{{PAGENAME:one/./three}} → . Nothing is returned.
  Waarschuwing: Page titles containing certain characters, such as apostrophes ' or asterisks *, may produce unexpected results when handled with these magic words, e.g. {{PAGESINCATEGORY:{{PAGENAME}}}}. See bugs T16779, T18474, T37628, T37746. One simple way to fix this is wrapping the pagename in {{#titleparts:}} from the ParserFunctions extension.

URL encoded page names

The following are equivalents encoded for use in MediaWiki URLs (i.e. spaces replaced with underscores and some characters HTML escaped using numeric character encoding):

 • {{FULLPAGENAMEE}}
 • {{PAGENAMEE}}
 • {{BASEPAGENAMEE}}
 • {{SUBPAGENAMEE}}
 • {{SUBJECTPAGENAMEE}}
 • {{ARTICLEPAGENAMEE}}
 • {{TALKPAGENAMEE}}
 • {{ROOTPAGENAMEE}}

Note that {{PAGENAME:...}}, {{PAGENAMEE:...}} and {{urlencode:...}} have distinct implementations. See Manual:PAGENAMEE encoding for details.

Naamruimten

Variabel Uitvoer Beschrijving Versies
{{NAMESPACE}} Help Name of the page's namespace (except for main space)
{{NAMESPACENUMBER}} 12 ID of the page's namespace
1.20
Gerrit change 4056
{{SUBJECTSPACE}}
{{ARTICLESPACE}}
Help
Help
Name of the associated content namespace
1.7
{{TALKSPACE}} Help talk Name of the associated talk namespace
1.7

The following are equivalents encoded for use in MediaWiki URLs (spaces replaced with underscores and some characters percent-encoded):

 • {{NAMESPACEE}}
 • {{SUBJECTSPACEE}}
 • {{ARTICLESPACEE}}
 • {{TALKSPACEE}}

As of 1.15+, these can take a full-page-name parameter and will return the requested namespace associated with that page, instead of with the current page:

 • {{NAMESPACENUMBER:MediaWiki}}0
 • {{NAMESPACE:MediaWiki}} (Pages in main space will return empty)
 • {{NAMESPACE:Template:Main Page}}Template
 • {{SUBJECTSPACE:Template:Main Page}}Template
 • {{ARTICLESPACE:Template:Main Page}}Template
 • {{TALKSPACE:Template:Main Page}}Template talk

Parameter must not be a namespace name:

 • {{SUBJECTSPACE:Help talk}}  (Empty)

Anders

Variabel Uitvoer Beschrijving Versies
{{!}} | Used to include a pipe character as part of a template argument or table cell contents. Before this was added as a magic word, many wikis implemented this by creating Template:! with | as the content.

See Help:Extension:ParserFunctions#Escaping pipe characters in tables for further explanation.

1.24
Gerrit change 136234
{{=}} = Used to include an equal sign as part of a template argument or table cell contents. Before this was added as a magic word, many wikis implemented this by creating Template:= with = as the content.

See Help:Extension:ParserFunctions#Raw equal signs for further explanation.

1.39
Gerrit change 791685

Parseerfuncties

Parser functions are very similar to variables but take one or more parameters (technically, any magic word that takes a parameter is a parser function), and the name is sometimes prefixed with a hash to distinguish them from templates.

This page only describes parser functions that are integral to the MediaWiki software. Other parser functions may be added by MediaWiki extensions such as the Extension:ParserFunctions . For those see Help:Extension:ParserFunctions .

Technical metadata of another page

Parser functie Uitvoer
(voor pagina MediaWiki)
Beschrijving Versies
{{PAGEID: paginanaam }} 1 [Expensive] Returns the page identifier of the specified page*.
1.23
Gerrit change 76534
{{PAGESIZE:page name}}
{{PAGESIZE: page name |R}}
96.742
96742
[Expensive] Returns the byte size of the specified page. Use "|R" to get raw (unformatted) numbers.
1.13
r33551
{{PROTECTIONLEVEL:actie | paginanaam}} sysop [Expensive] Outputs the protection level (e.g. "autoconfirmed", "sysop") for a given action (e.g. "edit", "move") on the specified page. Returns an empty string if not protected.
1.21
r44683
{{PROTECTIONEXPIRY: action | page name}} infinity [Expensive] Outputs the protection expiry (e.g. "20160418155030", "infinity") for a given action (e.g. "edit", "move") on the specified page. Returns "infinity" if not protected.
1.27
Gerrit change 255717
{{CASCADINGSOURCES: page name}} [Expensive] Returns the sources of any cascading protection acting on the specified page. Pages will not return their own title unless they transclude themselves.
1.23
Gerrit change 104999
{{REVISIONID: paginanaam }} 3878227 [Expensive] Unique revision ID of the last revision on the specified page*.
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONDAY: paginanaam }} 26 [Expensive] Day of edit from the last revision of the specified page* (unpadded number).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONDAY2: paginanaam }} 26 [Expensive] Wijzigingsdatum vanaf de laatste revisie van de specificeerde pagina* (met nul vooraan).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONMONTH: paginanaam }} 05 [Expensive] Wijzigingsmaand vanaf de laatste revisie van de specificeerde pagina* (met nul vooraan als 1.17+, in oudere versies zonder nul vooraan).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONMONTH1: paginanaam }} 5 [Expensive] Month of edit from the last revision of the specified page* (unpadded number).
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONYEAR: paginanaam }} 2020 [Expensive] Year of edit from the last revision of the specified page*.
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONTIMESTAMP: paginanaam }} 20200526133817 [Expensive] Timestamp as of time of edit on the specified page*.
1.23
Gerrit change 76534
{{REVISIONUSER: paginanaam }} Shirayuki [Expensive] The username from the last revision on the specified page*.
1.23
Gerrit change 76534
 • When the given param is equal to the current title of the parser, the parser function will yield the previous versions on preview and on substitution, that includes empty strings when used on page creation but using the values from the current version for page view, including viewing old revisions. In this case it is a non-expensive parser function.

URL-gegevens

Parseerfunctie Invoer → Uitvoer Beschrijving Versies
{{localurl:page name}}
{{localurl:page name
|query_string}}
{{localurl:MediaWiki}}
→ /wiki/MediaWiki
{{localurl:MediaWiki|printable=yes}}
→ /w/index.php?title=MediaWiki&printable=yes
Het relatieve pad naar de titel.
{{fullurl:page name}}
{{fullurl:page name
|query_string}}

{{fullurl:interwiki:remote page name
|query_string}}
{{fullurl:Category:Top level}}
→ //www.mediawiki.org/wiki/Category:Top_level

{{fullurl:Category:Top level|action=edit}}
→ //www.mediawiki.org/w/index.php?title=Category:Top_level&action=edit
{{fullurl:s:Electra|action=edit}}
https://en.wikisource.org/wiki/Electra?action=edit
{{fullurl:s:es:Electra|action=edit}}
https://en.wikisource.org/wiki/es:Electra?action=edit

A protocol-relative path to the title, which depends on the $wgServer configuration setting for the local wiki (and so may or may not start with http(s)://). This will also resolve interwiki prefixes. Note: Unbracketed (plain) protocol-relative links are not automagically linked.
1.5
{{canonicalurl:page name}}
{{canonicalurl:page name
|query_string}}

{{canonicalurl:interwiki:remote page name
|query_string}}
{{canonicalurl:Category:Top level}}
https://www.mediawiki.org/wiki/Category:Top_level

{{canonicalurl:Category:Top level|action=edit}}
https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Category:Top_level&action=edit

The absolute path to the title, using the canonical URL. This will also resolve interwiki prefixes.
1.18
{{filepath:bestandsnaam}}
{{filepath:bestandsnaam|nowiki}}
{{filepath:file name|thumbnail_size}}
{{filepath:Wiki.png}}
→ //upload.wikimedia.org/wikipedia/mediawiki/b/bc/Wiki.png

{{filepath:Wiki.png|nowiki}}
→ //upload.wikimedia.org/wikipedia/mediawiki/b/bc/Wiki.png
{{filepath:Example.svg|300}}
→ //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Example.svg/300px-Example.svg.png

The parameter nowiki usually removes the link around the filepath (which can't be seen in this example).

A protocol-relative path to the full size or thumbnail (1.18+) of a media file.
1.12
r25854

1.18
r80813
{{urlencode:string}} of
{{urlencode:string|QUERY}}
{{urlencode:string|WIKI}}
{{urlencode:string|PATH}}
{{urlencode:x:y/z á é}} of
{{urlencode:x:y/z á é|QUERY}}
→ x%3Ay%2Fz+%C3%A1+%C3%A9
{{urlencode:x:y/z á é|WIKI}}
→ x:y/z_%C3%A1_%C3%A9
{{urlencode:x:y/z á é|PATH}}
→ x%3Ay%2Fz%20%C3%A1%20%C3%A9

Note that the default changed from |WIKI to |QUERY in 1.17; this may break templates that rely on this function.

The input encoded for use in URLs. Note that there is no urldecode function like there is in the obsolete Extension:StringFunctions
Encoding
codespace
 none + 
QUERY + 
 WIKI _ 
 PATH%20
1.7
r14273
(or
1.17
r64726

1.17
r64726

1.17
r64726
)
{{anchorencode:string}} {{anchorencode:x y z á é}}
→ x_y_z_á_é
The input encoded for use in URL section anchors (after the “#” symbol in a URL).
1.6
r16279

Naamruimten

{{ns:}} returns the current localized name for the namespace with that index, canonical name, or local alias. Thus {{ns:6}}, {{ns:File}}, and {{ns:Image}} (an old name for the File namespace) all return "File". On a wiki where the content language is French, {{ns:Fichier}} is also valid, but {{ns:Datei}} (the localisation of "File" in German) is not.

{{nse:}} is the equivalent encoded for MediaWiki URLs. It does the same, but it replaces spaces with underscores, making it usable in external links.

Content namespaces Talk namespaces
Gebruik Uitvoer Gebruik Uitvoer
{{ns:-2}} / {{ns:Media}} Media {{ns:-1}} / {{ns:Special}} Special
(no talk page)
{{ns:0}} / {{ns:}} {{ns:1}} / {{ns:Talk}} Talk
{{ns:2}} / {{ns:User}} User {{ns:3}} / {{ns:User talk}} User talk
{{ns:4}} / {{ns:Project}} Project
Varies between wikis
{{ns:5}} / {{ns:Project talk}} Project talk
{{ns:6}} / {{ns:File}} or {{ns:Image}} File {{ns:7}} / {{ns:File talk}} or {{ns:Image talk}} File talk
{{ns:8}} / {{ns:MediaWiki}} MediaWiki {{ns:9}} / {{ns:MediaWiki talk}} MediaWiki talk
{{ns:10}} / {{ns:Template}} Template {{ns:11}} / {{ns:Template talk}} Template talk
{{ns:12}} / {{ns:Help}} Help {{ns:13}} / {{ns:Help talk}} Help talk
{{ns:14}} / {{ns:Category}} Category {{ns:15}} / {{ns:Category talk}} Category talk

Don't confuse localised namespaces with custom namespaces.

Opmaak

Gebruik Invoer → Uitvoer Beschrijving Versie

{{formatnum:unformatted number}}
{{formatnum:formatnum-formatted number|R}}
{{formatnum:unformatted number|NOSEP}}

 • Simpel:
  • {{formatnum:987654321.654321}}
   → 987.654.321,654321
  • {{formatnum:987.654.321,654321|R}}
   → 987654321.654321
 • Geavanceerd:
  • {{formatnum:{{formatnum:987654321.654321}}|R}}
   → 987654321.654321 (on any locale)
  • {{formatnum:00001}}
   → 00.001
  • {{formatnum:987654321.654321 |NOSEP}}
   → 987654321.654321
  • Examples with Bangla locale:
   • {{formatnum:987654321.654321}}
    → ৯৮,৭৬,৫৪,৩২১.৬৫৪৩২১
   • {{formatnum:987654321.654321 |NOSEP}}
    → ৯৮৭৬৫৪৩২১.৬৫৪৩২১
   • {{formatnum:৯৮,৭৬,৫৪,৩২১.৬৫৪৩২১ |R}}
    → 987654321.654321

Niet ondersteund:
{{formatnum:{{formatnum:987.654.321}}}}
→ 987 654 321 (e.g. with Italian locale)


Examples of wrong input (unreliable output), with or without |R:
{{formatnum:987,654.321|R}} (the least broken)
{{formatnum:987.654,321|R}}
{{formatnum:987 654,321|R}}
{{formatnum:987&nbsp;654,321|R}}

Takes an unformatted number (Arabic, no group separators and . as decimal separator) and outputs it in the localized digit script and formatted with decimal and decimal group separators, according to the wiki's default locale.

The |R parameter can be used to reverse the behavior, for use in mathematical situations: it's reliable and should be used only to deformat numbers which are known to be formatted exactly as formatnum formats them with the wiki's locale.
The NOSEP ("no separators") parameter means that no group / decimal separators are changed; formatnum will only transform the digits themselves in languages which don't use the Hindu–Arabic numeral system. NOSEP can also prevent non-standard digit groupings you wouldn't expect.

  Waarschuwing: Nullen vooraan worden niet verwijderd, u kunt {{#expr:00001}} gebruiken als Extension:ParserFunctions geïnstalleerd is.

  Waarschuwing: If you don't input numbers in the exact format required, don't expect any reliable output, especially on non-English wikis.


If you really need to format (according the wiki's locale) a number in unknown input format, you could try and use formatnum two times (but not if it can have a decimal group, or its separator will be eaten or the number won't be formatted). Be aware that this is more a hack than a regular way to proceed, thus the output may be not reliable.

1.7

1.13
r32012

{{#dateformat:date}}
{{#formatdate:date}}
{{#dateformat:date|format}}
{{#formatdate:date|format}}

{{#dateformat:25 dec 2009|ymd}}
2009 december 25 (your pref), 2009 Dec 25 (default)
{{#formatdate:dec 25,2009|dmy}}
25 december 2009 (your pref), 25 Dec 2009 (default)
{{#dateformat:2009-12-25|mdy}}
december 25, 2009 (your pref), December 25, 2009 (default)
{{#formatdate:2009 dec 25|ISO 8601}}
2009-12-25 (your pref), 2009-12-25 (default)
{{#dateformat:25 decEmber|mdy}}
december 25 (your pref), DecEmber 25 (default)

Note: In the examples above, "your pref" refers to your date preference on the current MediaWiki wiki only.

Formats an unlinked date based on user "date format" preference, and adds metadata tagging it as a formatted date. For logged-out users and those who have not set a date format in their preferences, dates can be given a default: mdy, dmy, ymd, ISO 8601 (all case sensitive). If only the month and day are given, only mdy and dmy are valid. If a format is not specified or is invalid, the input format is used as a default. If the supplied date is not recognized as a valid date (specifically, if it contains any metadata such as from a nested use of these or similar templates), it is rendered unchanged, and no (additional) metadata is generated.
  Waarschuwing: Although the ISO 8601 standard requires that dates be in the Gregorian calendar, the ISO parameter in this function will still format dates that fall outside the usual Gregorian range (e.g. dates prior to 1583). Also, the magic word cannot properly convert between negative years (used with ISO 8601) and years BC or years BCE (used in general writing).
1.15
r48249

{{lc:string}}

{{lc:DATA CENTER}} → data center The lowercase input.
1.5

{{lcfirst:string}}

{{lcfirst:DATA center}} → dATA center The input with the very first character lowercase.
1.5

{{uc:string}}

{{uc:text transform}} → TEXT TRANSFORM The uppercase input.
1.5

{{ucfirst:string}}

{{ucfirst:text tRAnSFORM}} → Text tRAnSFORM The input with the very first character uppercase.
1.5

{{padleft:xyz|stringlength}}
{{padleft:xyz|strlen|char}}
{{padleft:xyz|strlen|string}}

{{padleft:xyz|5}} → 00xyz

{{padleft:xyz|5|_}} → __xyz
{{padleft:xyz|5|abc}} → abxyz
{{padleft:xyz|2}} → xyz
{{padleft:|1|xyz}} → x (first character of the string)

Inserts a string of padding characters (character chosen in third parameter; default "0") of a specified length (second parameter) next to a chosen base character or variable (first parameter). The final digits or characters in the base replace the final characters in the padding; i.e. {{padleft:44|3|0}} produces 044. The padding string may be truncated if its length does not evenly divide the required number of characters.

Only the first character of the third parameter is used in versions up to 1.12, but by version 1.15, all the characters are used.

Bug (fixed in r45734): multibyte characters are interpreted as two characters, which can skew width. These also cannot be used as padding characters.

1.8

1.15
r45734

{{padright:xyz|stringlength}}
{{padright:xyz|strlen|char}}
{{padright:xyz|strlen|string}}

{{padright:xyz|5}} → xyz00

{{padright:xyz|5|_}} → xyz__
{{padright:xyz|5|abc}} → xyzab
{{padright:xyz|2}} → xyz
{{padright:|1|xyz}} → x

Identical to padleft but adds padding characters to the right side.
1.8

1.15
r45734

Zie ook: Extension:StringFunctions .

Lokalisatie

Here are the magic words which are used as main localisation tools. Other magic words will often depend on the wiki's locale and configuration or on the chosen language: see in particular #Date and time, #Formatting, #Miscellaneous. More magic words are added by the Extensie:Translate .

The usage of these magic words can be very complex, and the documentation is currently incomplete; there's some more info on PLURAL, GRAMMAR, GENDER.

Gebruik Invoer → Uitvoer Beschrijving Versie
{{plural:2|is|are}} {{plural:0|is|are}} → are
{{plural:1*1|is|are}} → is
{{plural:21 mod 10|is|are}} → are
{{plural:{{#expr:21 mod 10}}|is|are}} → is
{{plural:1|is|are}} → is
{{plural:2|is|are}} → are
{{plural:-1|is|are}} → is
{{plural:-2|is|are}} → are
{{plural:0.5|is|are}} → are
{{plural:1.5|is|are}} → are
{{plural:-0.5|is|are}} → are
{{plural:-1.5|is|are}} → are
(Voor Russisch)
{{PLURAL:5|1=Категория|Категории}}  → Категории


{{PLURAL:3|страница|страницы|страниц}} → страницы
{{PLURAL:5|страница|страницы|страниц}} → страниц

Outputs the singular form (second parameter) if the absolute value of the first parameter is an expression equalling one; the plural form (third parameter) otherwise. Its functioning is language-dependent.
Some language codes (ab, av, ba, bxr, ce, crh_cyrl, cv, inh, koi, krc, kv, lbe, lez, mhr, mrj, myv, ru, tt_cyrl, tyv, udm, xal) used 3 plural forms (updated 01.2014):
 • Form 1: 1, 21, 31, 41, 51, 61, 71, 81, 101, 1001, …
 • Form 2: 0, 5, 6, 7, 8, …, 18, 19, 100, 1000, 10000, 100000, 1000000, …
 • Form 3: 2, 3, 4, 22, 23, 24, 32, 33, 34, 42, 43, 44, 52, 53, 54, 62, 102, 1002, …
{{grammar:N|noun}} Outputs the correct inflected form of the given word described by the inflection code after the colon (language-dependent). Grammar transformations are used for inflected languages like Polish. See also $wgGrammarForms.
1.7
{{gender:username|text for every gender}}

{{gender:Username|male text|female text|text for unspecified}}
{{gender:|male text|female text|text for unspecified}}
{{gender:.|male text|female text|text for unspecified}}

(Depends on the named user's gender)

A switch for the gender set in Special:Preferences.
Note: The first example is basically a no-op
Note: If 3rd parameter is omitted and user hasn't defined their gender, then text if user is male is returned.
A blank username field ({{gender:|) means the current user, but can be used only in interface messages (MediaWiki namespace).
A dot username (.) means the default user gender on this wiki.

1.15
r46247
{{int:berichtnaam}} {{int:edit}}Edit
(Depends on user language; try: frja)

Internationalizes (translates) the given interface (MediaWiki namespace) message into the user language. For msgnw and other transclusion magic words, see the Transclusion modifiers section. Note that this can damage / confuse cache consistency in MediaWiki 1.17 and earlier, see T16404.

{{int:editsectionhint|MediaWiki}} {{int:editsectionhint|MediaWiki}}Edit section: MediaWiki You may also use parameters with translations.
Parameters are designated in messages with: $1, $2, $3, etc.
For example, here is the message for editsectionhint: Edit section: $1
In this example, MediaWiki replaces $1.

Transclusion modifiers

{{Page name|optional params}} usually transcludes another page, by default from the Template:namespace. These magic words modify that behavior.

Diversen

For parser function #invoke, see w:Wikipedia:Lua#Running a module.