Growth/Fellesskap/Hvordan konfigurere fadderlista

This page is a translated version of the page Growth/Communities/How to configure the mentors' list and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.
The following procedure is only applicable to wikis where the Growth tools are available .

Har du lyst til å være en fadder? Takk!

The Growth team offers a mentorship system to all Wikipedia communities. The goal is to pair newcomers with mentors, on-wiki.

Faddere er erfarne brukere som er klare til å hjelpe nye brukere. De er en nøkkelfaktor i å ta i mot nye brukere og oppfordre dem til å redigere wikiene.

Newcomers are made aware of their mentor at the Newcomer's homepage.

Mentors know who they mentor at the mentor dashboard.

Start med å se våres ressurser om hvordan en samhandler med nybegynnere og introduser så deg selv som en fadder.

Kort fortalt
For å bli en fadder, legg navnet ditt til fadderlista. Det kan gjøres på wikier hvor en fadderliste finnes.
Om lista ikke finnes, må du sette opp fadderlista på din wiki.

Fadderframvisning på Hjemmesiden

 
Dette viser hvordan din introduksjon vil vises på nybegynnerhjemmesiden.
 
Introduksjonsmeldinger som er lengre enn 240 blir forkortet.

Nybegynnerhjemmesiden er laget for å hjelpe nybegynnere i sine første steg på Wikipedia. Nybegynnere har tilgang til sin hjemmeside. Der kan de se brukernavnet til en erfaren bruker som er klare til å hjelpe om det så skulle trengs: fadderen.

Faddere er tilfeldig tildelt til flere nybegynnere, men ikke alle tar kontakt med sin fadder. En fadder mottar gjennomsnittlig null til seks spørsmål ukentlig fra nybegynnere.

Hvordan legge deg selv til fadderlista

Takk for at du frivillig bidrar som fadder! Det er en givende erfaring.

Besøk kontrollpanelet for faddere

Noen wikier har opprettet en spesifikk side med fadderlista, men også regler eller skikk og bruk å følge. Du kan finne siden i ditt fellesskap på Wikidata. Denne lista forteller deg betingelsene for å bli en fadder, om det er noen. Bidragsytere som har 500 redigeringer og en bruker eldre enn 90 dager kan, som standard, melde seg som fadder.

Fadderlista for din wiki kan finnes på Special:ManageMentors som standard. Der kan du se hvem som er fadder.

Om din wiki har satt opp fadderordningen, og om du er en gyldig fadderkandidat i følge lokale regler, kan du besøke Special:MentorDashboard for å melde deg.

Beskriv deg selv

Du kommer til å bli bedt om å beskrive deg selv som en fadder. Denne korte beskrivelsen er vist på nybegynnerens hjemmeside. Som standard er beskrivelsen «Denne erfarne brukeren vet at du er ny her og kan hjelpe deg med redigering.».

Denne beskrivelsen kan inneholde opptil 240 tegn. Om den er lengre, blir den forkortet. Wikitext (lenker, maler), HTML og CSS skal ikke legges til beskrivelsen; det blir ikke godkjent.

Administratorer kan redigere beskrivelsen din ved å bruke Special:ManageMentors.

Eksempler på beskrivelser

(På grunn av oversettelser, så kan det hende noen av eksemplene nedenfor være lengre enn grensa på 240 tegn.)

Du kan introdusere deg selv med noe nøytralt:

  • «Jeg er her for å hjelpe deg å navigere Wikipedia, spør meg gjerne om hjelp!»

Om du redigerer Wikipedia og bidrar til livet av ditt fellesskap, så har du nok erfaring til å svare på hvilket som helst spørsmål. Men, ikke la folk tro at du kun kan hjelpe med noe spesifikt.

  • Ikke skriv «Jeg redigerer artikler om fotball.» Nybegynnere kan kanskje tro at de ikke kan spørre deg om noe annet enn fotball.
  • Skriv heller: «Jeg bidrar mest om fotballsrelaterte emner, men jeg hjelper gjerne med alle emner, til beste evne.»

Du kan invitere folk til å ta kontakt med deg:

  • «Jeg kan hjelpe deg med dine spørsmål om Wikipedia-redigering. Jeg bidrar mest om fotball. Hvilke emner er du interessert i?»
  • «Jeg var like forvirret som du er nå, men erfarne brukere hjalp meg. Spør meg gjerne om hva som helst!»

Gi en kort introduksjon på maks 240 tegn. Denne grensa er satt for å unngå lange tekster som overbelaster informasjon som allerede er på Hjemmesiden. Wikitext vises ikke av samme grunn. For å lære mer om deg, kan nybegynnere besøke din brukerside som er lenket fra Hjemmesiden.

Ditt brukernavn vil allerede vises på nybegynneres Hjemmeside, sammen med en lenke til din brukerside. Det er ingen grunn til å minne nybegynnere på hvem du er i din introduksjon.

Fadderrelaterte velkomstmaler

Communities can create or edit their welcome templates, using the magic word {{#mentor}} . This magic word will display the newcomers' mentor's name. This way, you can sign the welcome message with the mentor's name to have a coherent onboarding process. If the mentor changes, then the magic word picks the new mentor's name.

Det kan forekomme en velkomstmal spesifikt som faddere kan gi til fadderbarn, som kan hjelpe med introduksjonsprosessen. For example, the English Wikipedia has {{Mentor welcome}}.

Du er klar

Etter du har meldt deg som fadder, så begynner systemer å tildele deg nye fadderbarn. Besøk Special:MentorDashboard med jevne mellomrom for å holde et øye på nybegynnere tildelt deg.

Nybegynnere kommer også til å begynne å kontakte deg direkte på din brukerdiskusjonsside. Se også vår dokumentasjon på hvordan du samhandler med nybegynnere.

Hvordan lage en fadderliste

1. Bli enig om å ha en fadderordning

Først må du sjekke om Growth-verktøyene er tilgjengelige på wikien din. Om de fortsatt ikke er det, se hvordan få funksjonene.

Så må du finne noen andre, frivillige faddere.

Vi anbefaler at du starter en samtale på et relevant sted på din Wiki, med mål om å bestemme om fadderlista burde opprettes. Dette er også en fin måte å rekruttere faddere. Growth-fadderordningssystemet kan overta eller fungere sammen med en eksisterende fadderordning.

Basert på vår observasjon anbefaler vi å ha en fadder for hver gruppe på 500 nye brukere på wikien din per måned. For eksempel, om din wiki har 2 000 nye kontoer per måned, så burde du ha minst 5 faddere. Vi anbefaler at du har minst tre faddere. Mentors can sign up before the mentorship system is activated, at Special:EnrollAsMentor.

2. Aktiver fadderordning

På wikien din kan en brukergrensesnittsadministrator skru på fadderordningssystemer ved å bruke konfigurasjonssiden (Special:EditGrowthConfig).

3. Fadderlista

Fadderlista vises på Special:ManageMentors.

Du kan speile fadderlista andre steder ved å skrive: {{Special:ManageMentors}}.

Om du ønsker å opprette en side hvor du transkluderer fadderlista, vennligst legg den til på Wikidata.

På konfigurasjonssiden kan du legge til kriterier som definerer hvem som kan melde seg som fadder. Som standard, så må en bruker være eldre enn 90 dager, og ha utført minst 500 endringer.

Ditt fellesskap kan også definere egne regler for hvem som kan være fadder (kontoalder, antall redigeringer, antall redigeringer utført i hovednavnerommet, ha en spesifikk rolle eller tillatelse, osv.), og så gi fadderrollen til hvilken som helst konto. Om du vil bruke denne prosessen, ta kontakt med oss.

4. Faddere kan nå melde seg

For å bli en fadder, legg navnet ditt til fadderlista.

Handlinger

Faddere kan administrere sin konto:

Systemet tilbyr alternativer for å administrere faddere:

Se også