Növekedés/Közösségek/A mentorlista konfigurálása

This page is a translated version of the page Growth/Communities/How to configure the mentors' list and the translation is 56% complete.
Outdated translations are marked like this.
A következő eljárás csak azokra a wikikre vonatkozik, melyeken a Növekedés csapat eszközei elérhetők .

Szeretnél mentor lenni? Köszönjük!

The Growth team offers a mentorship system to all Wikipedia communities. The goal is to pair newcomers with mentors, on-wiki.

A mentorok gyakorlott szerkesztők, akik készek segíteni a kezdőknek. Segítségük nagyon fontos az újoncok elindításához és a wikik szerkesztésére bátorításához.

Newcomers are made aware of their mentor at the Newcomer's homepage.

Mentors know who they mentor at the mentor dashboard.

Kérjük, olvasd át a hogyan lépj kapcsolatba az új szerkesztőkkel oldalt, majd mutatkozz be mentorként!

Röviden
Ha mentor akarsz lenni, add hozzá a szerkesztői nevedet a mentorok listájához. It is possible at wikis where a list of mentors exists.
Ha még nem létezik a lista, akkor be kell állítanod a mentorok listáját a wikidben.

A mentorok megjelenítése az új szerkesztők honlapján

 
Ez az illusztráció bemutatja, hogyan fog megjelenni a bemutatkozásod az új szerkesztők honlapján
 
A 240 karakternél hosszabb bemutatkozó üzenet vége le lesz vágva.

Az új szerkesztők honlapja azért készült, hogy segítse az új szerkesztők Wikipédiában megtett első lépéseit. A kezdőknek közvetlen hozzáférésük van a honlapjukhoz, ahol többek között egy tapasztalt szerkesztő nevét is láthatják, aki kész arra, hogy segítsen nekik: a mentorukét.

Mentors are randomly assigned to multiple newcomers, but not all of them contact their mentor. On average, a mentor receives between 0 to 6 questions each week from newcomers.

Hogyan add hozzá a bemutatkozásodat a mentorlistához

Thank you for volunteering to be a mentor! It is a rewarding experience.

Nyisd meg a mentorvezérlőpultot

Some wikis have created a specific page with the mentor list, but also rules or best practices to follow. You may find your community's page on Wikidata. This list will tell you what are the conditions to be a mentor, if any condition apply. By default, the signup process is opened to editors who have 500 edits and 90 days of presence.

By default, the mentor list for your wiki is located at Special:ManageMentors. There, you can see who is a mentor.

If your wiki has setup the mentorship program, and if you qualify to be a mentor according the local rules, please visit Special:MentorDashboard to signup.

Add hozzá a leírásodat

You will be asked to describe yourself as a mentor. This short description is displayed on the newcomer's homepage. A honlapon egy erre szolgáló helyen megjelenik a bemutatkozásod a mentoráltjaidnak. Az alapértelmezetten megjelenő üzenet: „Ez a tapasztalt szerkesztő tudja, hogy új vagy, és segíteni tud a szerkesztésben.”.

A leírás legfeljebb 240 karakter hosszú lehet, a hosszabbak végét levágja a rendszer. Ne adj a bemutatkozás szövegéhez wikikódot (linket, sablont), HTML- vagy CSS-kódot: ez tönkreteszi a megjelenítését!

Admins can edit your description using Special:ManageMentors.

Példák leírásokra

(A fordítások eltérő hossza miatt az alábbi példák meghaladhatják a 240 karakteres korlátot.)

A következőképpen tudod magadat lehetőség szerint semlegesen bemutatni:

  • „Azért vagyok itt, hogy segítsem a Wikipédiában való eligazodásodat. Kérdezz bátran!”

Van elég tapasztalatod, hogy bármilyen új szerkesztőknek felmerülő kérdést megválaszolj. Ne utalj arra, hogy csak egy meghatározott témában vagy területen tudsz segíteni!

  • Pl. ne írj olyat, hogy „Focival kapcsolatos szócikkeket írok”. Az új szerkesztők azt gondolhatják ebből, hogy csak focival kapcsolatos kérdéseket tehetnek fel neked.
  • Ehelyett írhatnál valami ilyesmit: „Leggyakrabban a focival kapcsolatos szócikkeket szerkesztek, de amennyiben tudok, szívesen segítek bármilyen más témában.”

Biztathatod őket, hogy lépjenek kapcsolatba veled:

  • „Segíthetek a Wikipédia szerkesztésével kapcsolatos kérdéseidben. Én leggyakrabban focival kapcsolatban szerkesztek. Te milyen területen szeretnél közreműködni?”
  • „Kezdetben éppen olyan összezavarodott voltam, mint te most. Számomra segített, hogy tapasztalt szerkesztők segítettek megválaszolni a kérdéseimet. Bátran kérdezz bármilyen kérdést tőlem!”

Kérünk, mutatkozz be röviden: legfeljebb 240 karakterben. Ezt a korlátot azért hoztuk létre, hogy a túl sok információ ne terhelje túl a honlap vizuális megjelenését. Ugyanezen okból, a wikikódot nem jelenítjük meg. Amennyiben többet szeretne megtudni rólad, a kezdő szerkesztő felkeresheti a szerkesztői lapodat, melyet linkünk a honlapról.

A szerkesztői neved meg fog jelenni az új szerkesztők honlapján, egy linkkel a szerkesztőlapodra. Nincs szükség arra, hogy erre emlékeztesd a kezdőket a bemutatkozásodban.

Welcome templates

Communities can create or edit their welcome templates, using the magic word {{#mentor}} . This magic word will display the newcomers' mentor's name. This way, you can sign the welcome message with the mentor's name to have a coherent onboarding process. If the mentor changes, then the magic word picks the new mentor's name.

There might be a welcome template specifically made for mentors to give to their mentees to help with the introduction process. For example, the English Wikipedia has {{Mentor welcome}}.

Kész vagy

After you signed-up, the system will start assigning you new mentees. Regularly visit Special:MentorDashboard to keep an eye to the newcomers assigned to you.

Newcomers will also start contacting you directly on your talk page. Don't forget to mention them when you reply to their messages. Please also check our documentation on how to interact with newcomers.

Hozd létre a mentorok listáját

1. Közösségi megegyezés a mentorálás használatáról

Először is ellenőrizni kell, hogy a Növekedés eszközei telepítve vannak-e a wikidben. Ha ez még nem így van, nézd meg, hogyan szerezheted be a funkciókat.

Ezután találnod kell néhány további mentort, aki önkéntesnek jelentkezik.

Javasoljuk, hogy kezdeményezz beszélgetést a wiki megfelelő helyein, hogy eldöntsék, létre kell-e hozni ezt a mentorlistát. Ez egy jó módja a mentorok toborzásának is. A Növekedés mentori rendszer helyettesíthet vagy kiegészíthet egy meglévő mentori rendszert.

Megfigyeléseink alapján azt tanácsoljuk, hogy a wikidnek havonta minden 500 új felhasználó csoportjára legyen egy mentor. Például, ha a wikidnek havonta 2500 új szerkesztője van, akkor legalább 5 mentorra van szükséged. Mi legalább 3 mentort ajánlunk. Mentors can sign up before the mentorship system is activated, at Special:EnrollAsMentor.

2. A mentorálás bekapcsolása

A wikidben egy adminisztrátornak be kell kapcsolnia a mentorok listáját a konfigurációs lapon (Special:EditGrowthConfig).

3. Mentorlista

A mentorok listája a Special:ManageMentors lapon jelenik meg.

Ez a lista beilleszthető bármilyen wikilapra a {{Special:ManageMentors}} kóddal.

If you decide to create a page where you transclude the list of mentors, please list it on Wikidata.

A konfigurációs lapon beállítható néhány kritérium arra vonatkozóan, hogy ki lehet mentor. Alapértelmezés szerint legalább 500 szerkesztés és legalább 90 napos fiók kell a feliratkozáshoz.

A közösséged meghatározhat néhány konkrét szabályt arra vonatkozóan, hogy ki lehet mentor (a fiók életkora, hány szerkesztést végzett, a főterületen végzett szerkesztések száma stb.).

4. Mentors can now signup

In order to become a mentor, please add your name to the list of mentors.

Lehetőségek

Mentors can manage their account:

The system provides options to manage mentors:

Lásd még