This page is a translated version of the page Download and the translation is 100% complete.

Senaste utgåvan

Ladda ner MediaWiki 1.41.0 (.zip)

Laddar ner .tar.gz istället

Hjälp med nedladdning

De flesta datorer kan packa upp en zip-fil utan att installera extern programvara.

Folk som använder 7-Zip: Notera att innan 2021 kunde inte 7-Zip packa upp .tar.gz-filer ordentligt (T257102). Det rekommenderas att uppdatera till den senaste versionen först.

MacOS-användare: Notera att The Unarchiver inte kan packa upp .tar.gz-filer ordentligt (T258716). Archive Utility kan användas istället.

Alla versioner

För användare av MediaWiki version 1.38 eller tidigare: Dessa versioner stöds inte längre. Var god uppdatera till en nyare version av MediaWiki:

Licens

MediaWiki är fri programvara som licensieras under version 2 av GNU General Public License. På grund av att MediaWIki är fritt licensierat finns det ingen garanti i lag. Läs hela texten för GNU GPL version 2 för detaljer.

Systemkrav

MediaWiki kräver PHP 7.4.3+, ett webbserverprogram och antingen MariaDB 10.3.0+, MySQL 5.7.0+, SQLite 3.8.0+ eller PostgreSQL 10.0+. Det är rekommenderat att använda MariaDB eller MySQL eftersom Wikimedia använder MariaDB. Andra databasservrar är mindre testade och du kommer förmodligen stöta på buggar.

Läs sidorna på systemkrav och kompatibilitet för mer information.

MediaWIki är inte kompatibelt med 7.4.0 - 7.4.2 på grund av en relaterad bugg. Använd PHP 7.4.3+ istället. Läs ärende T246594 för mer information.
Använder du PHP8 rekommenderar vi att du använder MediaWiki 1.38.4 eller $2. PHP8 används inte på Wikimedias wikier och testas därför mindre men andra grupper använder MediaWiki med PHP8 utan problem. Skulle du stöta på buggar när du använder MediaWiki med PHP8 får du gärna rapportera dem. Se ärende T248925 för mer information.


Ladda ner via kommandorad

För att ladda ner MediaWiki 1.41.0 i en terminal på en Linux-maskin med wget, använd en av följande kommandon:

wget https://releases.wikimedia.org/mediawiki/1.41/mediawiki-1.41.0.tar.gz

Använd alternativt cURL:

curl -O https://releases.wikimedia.org/mediawiki/1.41/mediawiki-1.41.0.tar.gz

Ladda ner från Git (för utvecklare)

Aktiva MediaWikiutvecklare borde istället ladda ner från Git för att få den senaste versionen av MediaWikis programvara. Gitbiblioteket har tidigare programvarans tidigare versioner, så det går att byta till en särskild utgåva. Utvecklare som laddar ner från Git kommer också manuellt installera beroenden via Composer .

Kom ihåg att du laddar ner den senaste alfa-versionen av MediaWiki vilket inte rekommenderas för produktion! Även om detta kan användas i produktion, är det mer sannolikt att det innehåller buggar.

Signaturnerladdningar

Alternativ till manuell installering

Vissa användare föredrar att hoppa över manuell installering med hjälp av ett förinstallerat MediaWiki-programvarutillbehör eller en webbtjänst. Vissa distributörers bibliotek erbjuder allt oftare packet för MediaWiki, med varierande grad av frekvens och tillägg (t.ex. Debian, Ubuntu, Fedora, Gentoo).

Vad händer nu?

Prenumerera på våra e-postlista för utgivningsnotiser Håll dig uppdaterad med utgivningar, och håll din server säker!

Äldre utgåvor

Om din MediaWiki-installation är kraftigt modifierad kan det vara svårt att inkludera de senaste officiella ändringarna/uppdateringarna av MediaWiki. För att stödja sådana användare underhåller vi gamla grenar av vår kod i upp till ett år för legacy-utgåvan och upp till tre år för legacy-långtidsstödsutgåvan.

Utvecklings-utgivningar

Om du vill använda den senaste utvecklingsversionen ("dvs." alfaversionen) kan du antingen ladda ner den som mediawiki-master.tar.gz, eller hämta från Git.

Från Git kan du antingen ladda ner "hela arkivet" (ca 528 MiB) $kod eller "endast den senaste revideringen" (ca 85 MiB; detta kallas ofta för en "ytlig klon": mindre tid och mindre nedladdningar).[1]

git clone --depth 1 https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

Du kan också se senaste källkoden i din webbläsare.

Äldre utgåvor

Du kan hitta tarballs (med ändelsen "*".tar.gz) av alla versioner av MediaWiki fram till mars 2005 (den tidigaste är MediaWiki 1.3.11) i MediaWiki nedladdningsarkiv.

Fotnoter

  1. Detta kan orsaka referensproblem när du senare använder "git pull" för att uppgradera din shallow clone och den nyare revisionen hänvisar till äldre revisioner som ännu inte laddats ner till ditt system. I ett sådant fall kan du helt enkelt ladda ner fler - öka djupvärdet - eller alla revideringar senare, eller göra en ny ytlig klon.