This page is a translated version of the page Download and the translation is 93% complete.

Legújabb kiadás

A MediaWiki 1.41.1 letöltése (.zip)

Letöltés inkább .tar.gz formátumban

Letöltési segítség

A ZIP-fájlok a legtöbb számítógépen külön szoftver telepítése nélkül is kicsomagolhatók.

A 7-Zip használata esetén ajánlott a legfrissebb verzióra frissíteni a ennek kicsomagolásához a PAX formátum a korábbi verziókban meglévő egy hibája miatt.

MacOS-felhasználóknak: A The Unarchiver nem tudja helyesen kitömöríteni a .tar.gz fájlokat (T258716). Helyette használható az Archive Utility.

Az összes verzió

A MediaWiki 1.38 vagy régebbi verziói felhasználóinak: Ezek a verziók már nem támogatottak. Kérjük, frissíts egy újabb verzióra:

Licenc

A MediaWiki a GNU General Public License második (vagy újabb) verziója alatt licencelt szabad szoftver. Mivel a MediaWiki ingyenes, a törvényben előírtakon felül nem nyújtunk hozzá garanciát. További információkért lásd a GNU GPL második verziójának teljes szövegét.

Rendszerkövetelmények

A MediaWiki használatához a PHP 7.4.3 vagy újabb verziójára, valamint a MariaDB 10.3.0+ verziójára, a MySQL 5.7.0+ verziójára, SQLite 3.8.0+-ra vagy PostgreSQL 10.0+-re van szükség. Ajánlott a MariaDB vagy a MySQL használata, mivel a Wikimédia MariaDB-t használ. A többi adatbázisszerver kevésbé volt tesztelve, és valószínűleg hibákba futsz bele.

További információkért lásd a rendszerkövetelményeket és a kompatibilitási leírást.

A PHP hibája miatt a MediaWiki nem kompatibilis a PHP 7.4.0 - 7.4.2 verziókkal. Use PHP 7.4.3+ instead. További információkért lásd a task T246594 lapot.
If using PHP 8, it is recommended to use MediaWiki 1.38.4 or higher. PHP 8 is not in use by Wikimedia wikis, and thus gets less testing, but other groups do use MediaWiki with PHP 8 without issue. If you encounter any bugs when using MediaWiki with PHP 8, please report them. See task T248925 for more information.

Letöltés parancssorból

A MediaWiki 1.41.1 Linux-gépen a wget használatával terminálon keresztül történő letöltéséhez használd az alábbi parancsok egyikét:

wget https://releases.wikimedia.org/mediawiki/1.41/mediawiki-1.41.1.tar.gz

Használhats cURL-t is:

curl -O https://releases.wikimedia.org/mediawiki/1.41/mediawiki-1.41.1.tar.gz

Letöltés Gittel (fejlesztőknek)

Aktív MediaWiki-fejlesztőknek inkább a letöltés Git-ről linket érdemes használniuk a legutolsó MediaWiki-verzió letöltéséhez. A Git-tároló a szoftver korábbi verzióit is tárolja, így lehetséges különböző verziók között váltani („check out”). A Gitről letöltő fejlesztőknek kézzel kell telepíteniük a függőségeket a Composer használatával.

Keep in mind that you are downloading the latest alpha version of MediaWiki, which is not recommended for production use! Although this can be used in production, it is more likely to contain bugs.

Developers wanting to install MediaWiki locally to have an environment for development of MediaWiki core or extensions should also read How to become a MediaWiki hacker for further instructions.

Aláírások letöltése

Alternatív útmutató a kézi telepítéshez

Egyes felhasználók a manuális telepítés helyett előnyben részesítik az integrált megoldásokat. A MediaWiki szoftvercsomagok részeként és tárhelyszolgáltatók segítségével is telepíthető. Egyre inkább telepíthető bizonyos Linux-disztribúciók (például Debian, Ubuntu, Defora, Gentoo) csomagkezelőivel is a MediaWiki, azonban ezeknek a csomagoknak változó a naprakészsége és a kínált kiterjesztések köre.

Következő lépés

Iratkozz fel a legújabb kiadások levelezőlistájára Kövesd a legújabb híreket a kiadásokkal kapcsolatban és tartsd biztonságban a szerveredet!

Régebbi kiadások

Ha a MediaWiki sok egyedi beállítást tartalmaz, akkor az új verzió telepítése problémás lehet, ezért a régi kiadásokat egy évig, míg az LTS-kiadásokat három évig támogatjuk.

Fejlesztői kiadások

Ha a legújabb fejlesztői (pl. alfa) változatot szeretnéd futtatni, akkor azt a mediawiki-master.tar.gz linkre kattintva, vagy Gitről töltheted le.

A Gitről letöltheted a teljes tárat (körülbelül 528 MB)

git clone https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

vagy csak az utolsó kiadást (körülbelül 85 MB; ezeket sekély másolatoknak is nevezzük, mivel kisebb méretűek és rövidebb idő alatt letölthetőek)[1]

git clone --depth 1 https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

Megnézheted a legújabb forráskódot a böngésződben.

Régi kiadások

A MediaWiki régi verziói *.tar.gz kiterjesztésű letölthető állományként megtalálhatók a MediaWiki-letöltések archívumában.

Jegyzetek

  1. Ez később problémát okozhat, ha az „árnyékmásolatot” gittel töltöd le, és az új verzió olyan változatokra támaszkodik, amelyeket nem telepítettél. Ilyenkor (a mélység növelésével) letöltheted a hiányzó verziókat vagy új árnyékmásolatot készíthetsz.