This page is a translated version of the page Download and the translation is 100% complete.

Laatste versie

MediaWiki 1.41.1 (.zip) downloaden

Of download .tar.gz

Help met downloaden

De meeste computers kunnen een zip-bestand uitpakken zonder dat er extra software nodig is.

Gebruikers van 7-Zip: Voor 2021 was 7-Zip niet in staat om tar.gz bestanden goed uit te pakken (T257102). We bevelen aan dat u uw 7-Zip zo nodig bijwerkt.

Gebruikers van macOS: De Unarchiver pakt tar.gz bestanden niet goed uit (T258716). U kunt de Archive Utility gebruiken.

Alle versies

Voor gebruikers van MediaWiki ≤ 1.38: Deze versies worden niet langer ondersteund. Werk a.u.b. bij naar een nieuwere versie van MediaWiki:

Licentie

MediaWiki is vrije software die gelicenseerd is onder versie 2 van de GNU General Public License. Omdat een licentie voor MediaWiki kosteloos is, is er geen garantie, voor zover dat wettelijk mogelijk is. Lees de volledige tekst van de GNU GPL versie 2 voor details.

Systeemvereisten

MediaWiki vereist PHP 7.4.3+, een webserver en MariaDB 10.3.0+, MySQL 5.7.0+, SQLite 3.8.0+ of PostgreSQL 10.0+. Gebruik van MariaDB of MySQL wordt aanbevolen, Wikimedia gebruikt MariaDB. Andere database-servers worden minder getest, u kunt dan dus eerder problemen tegenkomen.

Lees ook systeemvereisten en compatibiliteit.

MediaWiki is niet compatibel met PHP 7.4.0 - 7.4.2 vanwege een upstream-bug. Gebruik in plaats hiervan PHP 7.4.3+. Zie taak T246594 voor meer informatie.
Bij gebruik van PHP8 bevelen we het gebruik van MediaWiki 1.38.4 of hoger aan. PHP8 wordt niet gebruikt op Wikimedia wiki's, het wordt dus minder getest, maar op andere groepen wordt MediaWiki met PHP8 zonder problemen gebruikt. Als u een fout ontdekt in MediaWiki met gebruik van PHP8, vragen wij u om dit te melden. Zie taak T248925 voor meer informatie.

Downloaden via de commando-regel

Om MediaWiki 1.41.1 te downloaden in een terminal op een Linux machine met gebruik van wget, gebruik en van de volgende commando's:

wget https://releases.wikimedia.org/mediawiki/1.41/mediawiki-1.41.1.tar.gz

Of gebruik cURL:

curl -O https://releases.wikimedia.org/mediawiki/1.41/mediawiki-1.41.1.tar.gz

Downloaden uit Git (voor ontwikkelaars)

Actieve ontwikkelaars van MediaWiki moeten de laatste versie van de MediaWikisoftware downloaden uit Git. De git repository bevat ook eerdere versie van de software, waardoor het mogelijk is om te schakelen naar een bepaalde versie. Als u uit Git download dan moet u ook handmatig de afhankelijkheden installeren via Composer/nl .

Houd er rekening mee dat u de nieuwste alpha-versie van MediaWiki downloadt, dat u deze niet als productie-versie moet gebruiken! Hoewel het wel zo kan worden gebruikt, bevat het waarschijnlijk bugs.

Ontwikkelaars die MediaWiki lokaal willen installeren om een omgeving te hebben voor de ontwikkeling van MediaWiki core of extensies moeten ook Meewerken aan de MediaWiki en Extensies lezen voor verdere instructies.

Ondertekende downloads

Alternatieven voor handmatige installatie

Sommige gebruikers willen mogelijk de handmatige installatie overslaan door gebruik te maken van een vooraf geïntegreerde MediaWiki software bundel of hosting services. Repositories van enkele Linux-distributies bieden ook steeds vaker installatiepakketten van MediaWiki aan, met verschillende updatefrequenties en wisselende ondersteuning voor extensies. (Bijv. Debian, Ubuntu, Fedora en Gentoo).

Hoe verder?

Abonneer u op de e-maillijst voor aankondigingen van nieuwe versies. Blijf bij met nieuwe versies en houd uw server veilig!

Oude versies

Als uw MediaWiki-installatie vergaand is aangepast, kan het moeilijk zijn om de officiële wijzigingen / updates in uw MediaWiki-installatie te integreren. Om deze gebruikers tegemoet te komen, ondersteunen we oude branches van onze code tot een jaar na een normale release en tot drie jaar na een LTS-release.

Ontwikkelversies

Als u de laatste ontwikkelversie (alfa) wilt draaien, dan kunt u dit hier downloaden als mediawiki-master.tar.gz, of uit Git downloaden.

U kunt uit Git de complete repository downloaden (ongeveer 528 MB)

git clone https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

of alleen de laatste versie (ongeveer 85 MB; dit wordt vaak een oppervlakkige kloon (shallow clone) genoemd: minder tijdrovend en kleinere downloads).[1]

git clone --depth 1 https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

U kunt ook de laatste broncode in uw browser bekijken.

Oude versies

U kunt tarballs (met extensie *.tar.gz) van oude versies van MediaWiki vinden in de MediaWiki download archieven.

Voetnoten

  1. Dit kan referentie-conflicten veroorzaken als u later "git pull" gebruikt om uw "schaduwkopie" te updaten terwijl de nieuwere versie verwijst naar oudere versies die nog niet op uw systeem zijn gedownload. In zo'n geval kunt u simpelweg meer (verhoogt de volledigheid van uw gedeeltelijke kopie) of alle versies downloaden, of een nieuwe schaduwkopie maken.