Preuzmi

This page is a translated version of the page Download and the translation is 88% complete.

Najnovija verzija

Preuzmite MediaWiki 1.37.2

Download .tar.gz instead

Help with downloading

Most computers can extract a zip file without additional software.

Users of 7-Zip: Note that prior to 2021, 7-Zip was unable to extract .tar.gz files correctly (T257102). It is recommended to update to the latest version first.

* Ako koristite MacOS, važno je primijetiti da The Unarchiver ima bug koji stvara greške u imenima datoteka u ovoj arhivi. Umjesto toga možete koristiti Archive Utility.

All versions

Za korisnike MediaWikija 1.34 i nižih verzija: Više ne pružamo podršku za ove verzije. Molimo da nadogradite vašu instalaciju ili preuzmite noviju verziju MediaWikija.

License

MediaWiki je slobodan softver licenciran verzijom 2 licence GNU General Public License. Budući da je MediaWiki licenciran bez potrebe za plaćanjem, ne pruža se nikakva garancija za njegovo korištenje, u razmjerima koliko to odgovarajući propisi dozvoljavaju. Za detaljnije informacije pročitajte cjeloviti tekst verzije 2 GNU GPL-a.

Preduvjeti

MediaWiki zahtijeva PHP 7.3.19/7.4.3 ili višu verziju, te ili $mysql, ili MariaDB, ili jedan od druga dva moguća sustava za pohranu podataka. Za više informacija molimo da pročitate stranice o sistemskim preduvjetima i kompatibilnosti. For more information, please read the pages on system requirements and compatibility.

MediaWiki is not compatible with PHP 7.3.0 - 7.3.18 i 7.4.0 - 7.4.2 due to an upstream bug. Use PHP 7.3.19+ or 7.4.3+ instead. See task T246594 for more information.
  Warning: MediaWiki is not yet compatible with PHP 8. See task T248925 for more information.
  Warning: MediaWiki from 1.32 to 1.35.4, 1.36.2, 1.37.0 contain a security issue that allow unprivileged editing of arbitrary page and arbitrary JavaScript execution. If you are using one of these versions and can not upgrade to a newer version, please see 2021-12 security release/FAQ for a workaround.

Preuzimanje s Gita

Aktivni programeri MediaWikija trebaju preuzeti MediaWiki na Gitu da se osiguraju da rade na najnovijoj verziji. Git repozitorij sadrži i starije verzije programa, te je moguće prebaciti se ("check out") na verziju koju želite.

Digitalni potpisi

Napomene

Podrška za Microsoft SQL Server, Oracle Database, HHVM, te PHP 7.0 i 7.1 ne postoji u MediaWiki 1.34 i kasnijim verzijama.

Alternative umjesto ručne instalacije

Neki korisniciji će umjesto ručne instalacije radije koristiti unaprijed integrirani softverski paket s MediaWikijem ili hosting servis; repozitoriji distribucija Linuxa sve češće nude i pakete s MediaWikijem (npr. Debian, Ubuntu, Fedora, Gentoo). Učestalost ažuriranja i podrška za ekstenzije variraju.

Što dalje?

Budite obaviješteni o novim verzijama i držite vaš server sigurnim!

Stare verzije

Ako ste radili velike promjene na vašoj instalaciji MediaWikija, moglo bi biti teško ažurirati ga da bude u skladu s najnovijim promjenama/nadogradnjama u MediaWikiju. Da bi pružili podršku takvim korisnicima, održavamo stare grane našeg koda do 1 godinu za stare verzije i do 3 godine za verzije s produženom podrškom.

Razvojne verzije

Ako želite koristiti najnovije razvojne (tzv. alfa) verzije, možete ih preuzeti kao mediawiki-master.tar.gz ili s Gita.

S Gita možete preuzeti cjeloviti repozitorij (oko 528 MB)

git clone https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

ili samo zadnju inačicu (oko 85 MB; ovo se često zove i plitki klon: preuzimanje kraće traje, a instalacijska datoteka zauzima manje prostora).[1]

git clone --depth 1 https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

Možete i pogledati najnoviji izvorni kod u vašem internetskom pregledniku.

Nepodržane stare verzije

U arhivama MediaWiki downloada možete pronaći tar arhive (s ekstenzijom *.tar.gz) svih verzija MediaWikija sve do ožujka 2005. (najstarija verzija je MediaWiki 1.3.11).

Pomoć pri instalaciji

Izvori

  1. To bi moglo izazvati probleme s referencama u slučaju da kasnije koristite "git pull" da bi ažurirali vaš plitki klon, a novije inačice se referiraju na malo starije inačice koje još nisu prisutne u vašem sustavu. U takvom slučaju možete jednostavno preuzeti više inačica (povećati dubinu) ili sve njih, ili ponovo preuzeti plitki klon.

Vezane stranice