Help:Navigatie

This page is a translated version of the page Help:Navigation and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Elke pagina op een MediaWiki site laat niet alleen informatie zien maar geeft u ook de mogelijkheid om naar andere pagina's te gaan. Dit heet navigatie.

Om het navigeren te ondersteunen heeft elke pagina op MediaWiki drie elementen:

 1. De zijbalk geeft toegang to belangrijke pagina's in de wiki, zoals recente wijzigingen en bestand uploaden. In de MediaWiki moet u ingelogd zijn voordat u alle opties ziet in de zijbalk.
 2. Links (ook vaak tabs genoemd) die gerelateerd zijn aan deze pagina: de bijbehorende discussie-pagina, de geschiedenis en natuurlijk de link om te bewerken.
 3. Gebruiker links; als een anonieme gebruiker is er een link om in te loggen of een account aan te maken. Als ingelogde gebruiker zijn er persoonlijke links, inclusief een naar uw gebruikerspagina en een naar uw voorkeuren.

Naast de standaard elementen voor navigatie heeft een pagina ook eigen unieke informatie die getoond wordt in de hoofdgedeelte van de pagina. Meestal zal binnen deze informatie links staan naar andere pagina's.

Deze pagina beschrijft de MonoBook en Vector skins. Het uiterlijk zal anders zijn met een andere skin.

Zijbalk

 
Voorbeeld van een zijbalk getoond op de pagina

De zijbalk staat aan de zijkant van het scherm onder het logo van de website (bij gebruik van de skin MonoBook / Vector). De zijbalk geeft toegang tot belangrijke pagina's in de wiki zoals Recente wijzigingen en Bestand uploaden.

Navigatie

Door op het logo te klikken gaat u terug naar de hoofdpagina van de wiki. De links in de navigatiesectie er direct onder, brengen u naar belangrijke pagina's van de wiki. Deze links kunnen door administrators van de site geconfigureerd worden.

Hulpmiddelen

De hulpmiddelen bevatten een selectie van links die afhankelijk zijn van de pagina die wordt getoond.

Op alle pagina's (uitgezonderd speciale pagina's)
 • "Verwijzingen naar deze pagina" brengt u naar de pagina die een lijst bevat met pagina's waar minstens een link opstaat naar de huidige pagina. Dit is handig als u naar gerelateerde informatie zoekt. De informatie van "verwijzingen naar deze pagina" kan ook nuttig zijn als ue de wiki-pagina's opnieuw opbouwt en u wil controleren of de links naar een pagina nog relevant zijn en nog werken na wijzigingen van die pagina.
 • Met "verwante wijzigingen" ziet u een lijst met alle recente wijzigingen in de pagina's waar uw pagina naartoe linkt. Recente wijzigingen van alle relevante sjabloonpagina's staan in de lijst pagina's. De optie "Kleine bewerkingen verbergen" kan worden gezet bij de voorkeuren van de gebruiker, naast andere zaken, op "verwante wijzigingen".
Op alle pagina's (inclusief speciale pagina's)
 • "bestand uploaden" toont een speciale pagina waar ingelogde gebruikers afbeeldingen en andere bestanden kunnen uploaden naar de wiki. Op pagina's kan naar deze bestanden gelinkt worden, ze kunnen ook ingevoegd worden op een pagina. Deze link wordt niet getoond als het uploaden van bestanden niet is ingeschakeld.
  Over het uploaden van bestanden, bekijken op de server van bestanden, invoegen op pagina's en het beheren van geüploade bestanden is een discussie gevoerd, die hier staat.
 • Het hulpmiddel "speciale pagina's" toont de speciale pagina's van de MediaWiki. Met speciale pagina wordt een pagina bedoeld die informatie geeft over de Wiki en/of toegang geeft tot een beheertaak op de wiki. Bijvoorbeeld een lijst geregistreerde gebruikers, statistieken over de wiki zoals het aantal pagina's en aantal bewerkingen van pagina's, systeemlogs, een lijst weespagina's, ... De inhoud van deze pagina's wordt automatisch aangemaakt zodra de pagina wordt geladen.
  De functie en gebruik van de standaard speciale pagina's is hier beschreven.

Pagina tabs

 
Standaard pagina tabs bovenaan de pagina

De pagina tabs worden getoond aan de bovenkant van het scherm rechts naast het logo van de website (bij gebruik van de skin MonoBook / Vector). Met deze tabs kunt u acties uitvoeren of pagina's bekijken die gerelateerd zijn aan de huidige pagina. De standaard beschikbare acties op de huidige pagina zijn: bekijken, bewerken en discussiëren. De specifieke tabs op uw pagina's zijn afhankelijk of u wel/niet bent ingelogd en van de rechten op de wiki. (Een beheerder mag meer.) Op speciale pagina's is er alleen de tab namespace.

Standaard voor alle gebruikers
 • "namespace" (pagina, help, speciale pagina, sjabloon, gebruikerspagina, enz.)
 • "overleg"
 • "bewerken" (mag lezen "brontekst bekijken" indien anoniem bewerken is uitgeschakeld, de pagina is in de MediaWiki: namespace, of de pagina is beveiligd)
 • "geschiedenis"
Extra tabs voor ingelogde gebruikers
 • "hernoemen"
 • "volgen"
Extra tabs voor beheerders
 • "beveiligen"
 • "verwijderen"

Administratoren kunnen tabs toevoegen of verwijderen met gebruik van JavaScript of via extensies, de tabs kunnen dus per wiki verschillen!

Gebruiker links

 
Standaard rechts bovenaan de pagina

Deze staan rechts bovenaan de pagina (bij standaard skin Vector). Met deze tabs kan een ingelogde gebruiker de eigen gebruikerspagina bekijken en wijzigen en de eigen voorkeuren aanpassen. Daarnaast kan de gebruiker hier ook snel de eigen bijdragen aan de wiki bekijken en uitloggen.

Bij anonieme gebruikers zijn deze links er niet, maar wel een optie om in te loggen. Indien de optie om anoniem de wiki te wijzigen door de beheerder is ingeschakeld, een link naar uw IP-adres en de overlegpagina.

"Username"
Om de gebruikerspagina kunt u informatie over uzelf plaatsen of het gebruiken als actielijst of als kladblok.
"Talk"
Hier gaat u naar de discussie-pagina, waar mensen berichten voor u kunnen plaatsen.
"Preferences"
Voor het wijzigen van de eigen voorkeuren voor deze website.
"Watchlist"
Een lijst met alle pagina's die u volgt. Door op "volgen" bovenaan de pagina te klikken kunt u een pagina gaan volgen (watch).
"Contributions"
Een lijst met al uw bijdragen aan deze wiki.
"Log out"
Klik hier om uit te loggen.