Ajuda:Navegació

This page is a translated version of the page Help:Navigation and the translation is 92% complete.
PD Nota: Quan modifiqueu aquesta pàgina, esteu acceptant que la vostra contribució es publiqui en el marc de CC0. Mireu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació. PD

En un lloc fet amb MediaWiki, cada pàgina no tan sols us mostra informació sinó que també us permet anar a d'altres pàgines. D'això se'n diu «navegació».

Per ajudar-vos a navegar, cada pàgina de MediaWiki té tres grans elements de navegació:

 1. La barra lateral que està situada a l'esquerra, dóna accés a les pàgines importants del wiki com als canvis recents o a la puja un fitxer. MediaWiki requereix d'iniciar sessió abans de veure totes les opcions de la barra lateral.
 2. Damunt de la pàgina es troben les pestanyes (habitualment anomenades pestanyes de la pàgina) relatives a la pàgina en curs: la pàgina de discussió associada, l'historial de les versions i l'enllaç d'edició.
 3. Enllaços d’usuari; com a usuari anònim, veureu un enllaç per crear un compte o iniciar la sessió. Com a usuari que teniu la sessió iniciada, teniu una col·lecció d’enllaços personals, inclosos els que us envien a la vostra pàgina d’usuari i preferències.

A més dels elements de navegació estàndard que té cada pàgina, una pàgina té la seva pròpia informació única que apareix a l'àrea principal, més gran, de la pàgina. Normalment, dins d'aquesta informació hi ha enllaços cap a d'altres pàgines.

Aquesta pàgina documenta sobretot les aparences MonoBook i Vector. Si s'utilitzen altres aparences, l'aspecte pot ser diferent.

Barra lateral

 
Exemple de barra lateral, que es mostra al llarg de la pàgina

La barra de navegació està situada a dalt i de la pàgina i sota el logotip del lloc web (si utilitzeu l'aparença MonoBook o la Vector). Aquesta barra de navegació us dóna accés a les pàgines importants del wiki com les modificacions recents i la càrrega de fitxers.

Navegació

Si cliqueu sobre el logotip, us portarà a la pàgina d'inici del wiki. Aquests enllaços poden ser configurats pels administradors del lloc. These links can be configured by site administrators.

Eines

Les eines contenen una selecció d'enllaços que varien en funció del tipus de pàgina que esteu visitant.

A totes les pàgines (excepte a les pàgines especials)
 • "Què hi enllaça" us porta a una pàgina especial que llista totes les pàgines del wiki que contenen un enllaç cap a la pàgina en curs. Això és útil si busca les pàgines en relació amb la que està en curs. La informació de "què hi enllaça" també us pot ser útil quan completeu i corregiu les pàgines del wiki i necessiteu verificar quins enllaços encara són necessaris després dels canvis efectuats.
 • L'eina de "canvis relacionats" llista les modificacions recents de les pàgines enllaçades des de la pàgina actual, incloent les plantilles. Recent changes to all relevant template pages are included in the resulting page list. L'opció "Amaga les edicions menors", que es pot configurar a les preferències d'usuari, s'aplica, entre altres, a "canvis relacionats".
A totes les pàgines (incloent les pàgines especials)
 • "puja un fitxer" o Carrega enllaça amb una pàgina especial que permet als usuaris registrats carregar imatges o altres fitxers al servidor del wiki. Els fitxers carregats poden ser enllaçats per pàgines del wiki o ser inclosos en aquestes. Aquest enllaç no es mostra si la càrrega de fitxers no està habilitada.
  Uploading files, viewing files on the server, including them in wiki pages and managing the uploaded files is discussed in the managing files section of this manual.
 • L'eina "pàgines especials" llista les pàgines especials de MediaWiki. En la terminologia MediaWiki, una pàgina especial és una pàgina que presenta informacions sobre el wiki o permet l'accés a les accions administratives del wiki. Per exemple, una llista dels usuaris del wiki, estadístiques com el nombre de pàgines i el nombre de modificacions de les pàgines, els diaris del sistema, una llista de les pàgines òrfenes, i d'altres. El contingut d'aquestes pàgines especials es genera automàticament quan es carrega la pàgina especial.
  La funció i l'ús de les pàgines especials per defecte es pot trobar a la secció pàgines especials d'aquest manual.

Pestanyes de la pàgina

 
Pestanyes de la pàgina per defecte en la part superior de la pàgina

Les pestanyes de la pàgina es mostren a dalt de tot de l'article, a la dreta del logotip del lloc web (si utilitzeu l'aparença MonoBook o la Vector). Aquestes pestanyes us permeten realitzar accions amb la pàgina actual, o veure pàgines que hi estan relacionades. Les accions possibles per defecte són: la visualització, l'edició i la discussió de l'article actual. Quines pestanyes específiques es mostren a les vostres pàgines depèn de si esteu registrat o no al wiki i de si teniu privilegis d'administrador del wiki. En les pàgines especials, només es mostra la pestanya "espais de noms".

Per defecte a tots els usuaris
 • espais de noms” (article, ajuda, pàgina especial, plantilla, pàgina d'usuari etc.)
 • "discussió"
 • "modifica" (podeu llegir “mostra el codi” si està habilitada l'edició anònima, la pàgina és a MediaWiki: espais de noms o la pàgina està protegida)
 • "historial"
Pestanyes extres per a usuaris registrats
 • "reanomena"
 • "vigila"
Pestanyes extres per a administradors
 • "protecció"
 • "suprimeix"

Hi ha etiquetes que poden ser afegides o amagades per l'administrador, utilitzant JavaScript, depenent de les prestacions del wiki.

Enllaços d'usuari

 
Enllaços d'usuari per defecte en la part superior dreta de la pàgina

Els enllaços d'usuari es mostren a l'extrem superior dret de la pàgina (si utilitzeu el Vector predeterminat). These tabs allow the logged-in user to view and edit their user page and wiki preferences. Additionally, the user links allow the user to quickly access their contributions to the wiki and logout.

Per als usuaris anònims, els enllaços d'usuari són reemplaçats per un enllaç cap a la pàgina de registre al wiki o, si l'administrador ho ha habilitat, un enllaç a la pàgina de la vostra adreça IP i la seva pàgina de discussió.

"Username"
Això enllaça cap a la vostra pàgina d'usuari, que és on podeu presentar-vos, emmagatzemar informacions que voleu recordar o qualsevol altra cosa que se us acudeixi.
"Talk"
Enllaç cap a la vostra pàgina de discussió, on us poden deixar missatges (quan hi teniu nous missatges, apareix una bena dalt de les pàgines).
"Preferences"
Permet canviar les vostres preferències personals per a aquest lloc web.
"Watchlist"
Una llista de totes les pàgines que seguiu (en forma de modificacions recents). Les pàgines poden ser afegides a aquesta llista fent clic sobre "vigila" a les pestanyes de cada pàgina.
"Contributions"
Una llista de totes les contribucions que ha efectuat sobre el wiki.
"Log out"
Cliqueu sobre aquest enllaç per desconnectar-vos del wiki.