Help:Navigáció

This page is a translated version of the page Help:Navigation and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Megjegyzés: Amikor szerkeszted ezt a lapot, beleegyezel a szerkesztésed CC0 alatti közzétételébe. Lásd a Public Domain Help Pages lapot további információkért. PD

Minden MediaWiki oldalon szereplő információ nem csupán információt ad az olvasóknak, hanem lehetővé teszi azt is, hogy ezt az információt más oldalakra is átmozgassuk. Ezt „navigációnak” nevezzük.

A navigációhoz minden MediaWiki oldalon három elem nyújt segítséget:

 1. Az Oldalsáv a baloldalon található, amely hozzáférést biztosít olyan fontos oldalakhoz, mint a friss változtatások vagy a fájl feltöltése. A MediaWiki használatához be kell jelentkezned, mielőtt láthatnád az összes Oldalsávban lévő lehetőséget.
 2. A lap tetején található hivatkozások (gyakran Lapfül-nek hívják), melyek az aktuálisan megnyitott oldalhoz kapcsolódnak: a kapcsolodó vitalap, laptörténet, és—legfontosabbként—a szerkesztés.
 3. Felhasználói hivatkozások: anonim felhasználóként a bejelentkezés/fióklétrehozás linkét láthatod. Bejelentkezett felhasználóként további linkek jelennek meg (például a felhasználói lapodra vagy a beállításaidra) mutatók.

A minden oldalon megegyező navigációs elemek mellett a lapok szövegtörzse egyedi információt tartalmaz. Általában ezen az információn belül találhatóak linkek más oldalakra hivatkozva.

Ez az oldal főleg a MonoBook és a Vector felületeit dokumentálja. Kinézetük eltérhet attól, mint,amilyenek használat közben más felületek.

Oldalsáv

 
Oldalsáv a képernyő oldalán

Az oldalsáv az oldal bal szélén található a lap logója alatt (ha az alapértelmezett MonoBook, vagy Vector felület van beállítva). Ez az oldalsáv elérést biztosít olyan lapokhoz, mint a Friss változtatások vagy a Fájl feltöltése.

Navigáció

A logóra kattintva vissza lehet jutni a Wiki főoldalára. A logó alatt a navigációs szekcióban található hivatkozások segítségével fontos lapokat lehet elérni.

Ezeket a hivatkozásokat weboldal adminisztrátorai tudják beállítani.

Eszközök

Az eszközök válogatott hivatkozásokat tartalmaz, amely aszerint változik, hogy milyen típusú oldalt tekintesz meg éppen.

Minden oldalon (kivéve a speciális oldalak)
 • "Mi hivatkozik erre?" takes you to a special page that lists the pages on that wiki which contain a link to the current page. This is helpful when you are looking for pages of related information. The "mi hivatkozik erre?" information can also be useful when you are refactoring wiki pages and need to check whether links to this page are still relevant after changes in the current page.
 • A kapcsolódó változtatások eszköz kilistáz minden változást, ami a kapcsolódó oldalakon található. Az újabb keletű változások minden kapcsolódó sablonban szintén megjelennek az eredmény listában. Az Apró szerkesztések elrejtése opció módosítható a beállítások alatt, valamint más opciók mellett a Friss változtatások fülön.
Minden oldalon (speciális oldalakon is)
 • A fájl feltöltése menüpont megnyit egy speciális oldalt, amely megengedi a bejelentkezett felhasználóknak, hogy képeket vagy más fájlokat töltsenek fel a wikibe. A feltöltött fájlok hivatkozhatóak és más lapokon beágyazhatóak. A gomb nem látszik, ha a fájl feltöltés nincs engedélyezve.
  A fájlok feltöltésével, megtekintésével, beágyazásával és kezelésével kapcsolatos további információk a kézikönyv fájlkezelés szakaszában olvashatóak.
 • A speciális lapok eszköz kilistázza a MediaWiki speciális oldalait. A MediaWiki-terminológia szerint a speciális lap olyan oldal, amely információkat ad a Wikiről és/vagy elérést biztosít az adminisztrációs tevékenységekhez. Például regisztrált felhasználók listája, statisztikák a wikiről mint hány oldal vagy hány módosított oldal van, rendszer logok, árva oldalak listája stb. A speciális lapok általában nem az adatbázisban tárolódnak, hanem letöltéskor jönnek létre.
  A funkció és az alapértelmezett speciális lapokról szóló részletes leírás a kézikönyv speciális lapok szakaszában olvasható.

Lapfülek

 
Alapértelmezett fülek az oldal tetején

A lapfülek Monobook és Vector felületek esetén felül, a logótól jobbra jelennek meg. Ezekkel a fülekkel lehet lapműveleteket végezni, például olvasás, szerkesztés és megbeszélés. A bejelentkezett felhasználók, valamint az adminisztrátorok számára további fülek láthatóak. Speciális lapokon csak az olvasás fül látszik.

Alapértelmezett lapfülek
 • névtér neve (szócikk, vitalap, sablon stb.)
 • "vitalap"
 • "szerkesztés" (ha az anonim szerkesztés tiltott, vagy a lap védett, akkor a „lapforrás” felirat látszódik)
 • "laptörténet"
Bejelentkezett felhasználók számára
 • "átnevezés"
 • "lap figyelése"
Adminisztrátorok számára
 • "lapvédelem"
 • "törlés"

Az adminisztrátorok JavaScript vagy kiterjesztések használatával módosíthatják a lapfüleket, így az általad használt wikin ezek eltérhetnek.

Felhasználói linkek

 
Alapértelmezett felhasználói linkek a jobb felső sarokban

A cikk jobb felső sarkában találhatók a felhasználói adatok hivatkozásai (ha az alapértelmezett Vector felület van beállítva). Ezek a fülek lehetőséget adnak a bejelentkezett felhasználóknak hogy megnézzék és szerkesszék a beállításaikat, valamint elérjék saját közreműködéseik listáját és kijelentkezzenek.

Anonim felhasználók számára ezeket a hivatkozásokat a wiki bejelentkezési oldalára mutató link helyettesíti, illetve, ha az oldal adminisztrátora lehetővé tette, akkor egy linket tartalmazhat az IP címedre és annak vitalapjára.

"Username"
Ezen a hivatkozáson lehet elérni a felhasználó saját oldalát, ahol saját magáról adhat meg információkat, tárolhat feljegyzéseket, amire emlékezni szeretne vagy bármit ami eszébe jut.
"Talk"
Ez a felhasználó vitalapjára mutat, ahol mások üzeneteket hagyhatnak neki.
"Preferences"
Megengedi, hogy a felhasználó átállítsa a személyes beállításait.
"Watchlist"
Az összes olyan oldal listája, amit a felhasználó figyelésre jelölt. A lap tetején található lap figyelése-re kattintva lehet újabb oldalt adni a listához.
"Contributions"
Kilistáza az összes eddigi közreműködést a wikiben.
"Log out"
Erre a hivatkozásra kattintva kijelentkezünk a wikiből.