Help:Extension:Translate/Translation best practices/nl

This page is a translated version of the page Help:Extension:Translate/Translation best practices and the translation is 100% complete.

Er is zoveel te vertalen dat er zelden genoeg vertalers beschikbaar zijn. Hoewel we blij zijn met elke actieve vertaler, zijn het toch vrijwilligers zonder echte training als vertaler. Men groeit als vertaler door het in de praktijk te doen, daarbij willen we de vertalers graag ondersteunen om de kwaliteit van hun werk te verbeteren. Ideaal zou een vorm van samenwerking tussen vertalers zijn met onderlinge afstemming als het onduidelijk is hoe iets vertaald moet worden (vragen, niet gokken). Wij zien de vertaalbeheerders ook als vraagbaak bij vragen en als ondersteuner van nieuwe vertalers.

Meertalige Wikimedians kunnen goede vertalers worden in specifieke contexten, ook zonder formele training, maar om professionele standaarden te benaderen is meestal jarenlange ervaring nodig. Het is mogelijk om dit te versnellen als een vertaler direct positieve feedback krijgen bij een beoordeling. Ook ervaren vertalers kunnen leren, het nalezen van andermans werk is altijd goed, ook al vind men dan alleen maar wat stijl- of tikfoutjes.

De groei begin bij de basis. Vertalers moeten in de eigen taal kunnen kopiëren en bewerken en op de grammatica letten, ook moeten zij het Engels dan aardig goed begrijpen.

Bij talen met weinig actieve vertalers, die ook nog maar net beginnen als vertaler is de kwaliteit van een vertaling wat lastig te beoordelen. Zonder dat, bij elke vertaling kunnen in die taal zeldzame of nieuwe woorden / begrippen voorkomen.

Om te beginnen

Zorg ervoor dat u in uw taal kunt lezen en schrijven voordat u begint. Mogelijk moet u hiervoor extra lettertypen installeren of de indeling van uw toetsenbord aanpassen.

Ken uzelf. Mogelijk heeft u meer redenen om te vertalen. Het kan leuk gevonden worden, om uw vaardigheden te verbeteren, of geroemd te worden als vertaler of om iets terug te doen voor het prachtige softwareprogramma wat u gratis kunt gebruiken door de inzet van andere vrijwilligers. Ga uit van de basisprincipes van het vertalen, niet woord voor woord, maar letten om de betekenis van de zin. Probeer zo dicht mogelijk bij de betekenis van de Engelse tekst te blijven.

Als er een vertaalgemeenschap bestaat, sluit u daar dan bij aan en vraag anderen of die uw werk willen lezen en beoordelen. Het gaat er om om dan opbouwende kritiek te krijgen. U komt uiteraard teksten tegen bij het vertalen die variabelen of wikitext zijn. De kunst is het om te zien wat niet vertaald moet worden en wat de betekenis ervan is.

Berichten documentatie

De tekst zelf is niet genoeg om een vertaling te kunnen maken. Vooral bij kortere teksten mis je dan de context. Met deze extensie wordt ook de context aangegeven per vertaalbericht met mogelijk meer informatie speciaal voor de vertaler; deze documentatie is wikitext en kan o.a. links en afbeeldingen bevatten. Als opsteller is het meer werk, maar voor mogelijk veel vertalers die het lezen is het iets wat ze helpt om een tekst goed te vertalen, zeker als het vertaalberichten zijn die geen alinea zijn, maar wat losse woorden.

Er is een instelling dat er bij het vertalen een knop beschikbaar is waarmee een vertaler een vraag kan stellen. Dat is een erg lage hindernis en een erg directe manier dat een vertaler iets kan vragen over een vertaalbericht direct aan de opsteller ervan. Dan moet er natuurlijk wel iemand zijn die die vragen wil beantwoorden en dat ook accuraat doet en ook niet pas na lange tijd. Dan neemt de animo bij de vertaler vast eerder af.

Consistentie

De vertaalbeheerders kunnen een glossary (woordenlijst) aanmaken en op de groepsbeschrijving daarna linken of het in documentatie over het vertalen opnemen. Als vertalers samenwerken is het van belang dat ze de terminologie herkennen en het allen op dezelfde manier oppakken bij het vertalen. Zo'n woordenlijst is dan niet alleen de gewenste vertaling maar ook een beschrijving van het begrip zelf. Dan passen de vertalers de begrippen beter toe en worden de teksten consistenter.

Verder lezen

Foss lokalisatie handleiding – http://www.africanlocalisation.net/foss-localisation-manual
Een goede introductie, maar de hoofdstukken over de andere hulpmiddelen zijn niet relevant.
FOSS lokalisatie – b:FOSS Localization
Dit is niet gericht op het vertalen zelf, maar ziet het in een groter gehaal. Het gaat ook over de vertaal inspanningen in Azië.
Sourceforge lokalisatie gids – http://translate.sourceforge.net/wiki/guide/start
Niet echt goed, maar mogelijk wel bruikbaar
Vertalen WorPress – http://codex.wordpress.org/Translating_WordPress
Bevat ook wel algemene adviezen
Schrijven voor vertaling – http://bookshop.europa.eu/en/writing-for-translation-pbTF3110675/
Brochure van het 'Translation Centre for bodies of the European Union (CdT)', vooral voor langere teksten