說明:擴充:翻譯/安裝

This page is a translated version of the page Help:Extension:Translate/Installation and the translation is 47% complete.
Outdated translations are marked like this.

此翻譯擴充開發十分迅速,故需要相對較新版本的MediaWiki才能運作。其目的是支援Mediawiki的開發版本以及兩個最新的穩定版本。在包管理器中,舊版本可能無法滿足新翻譯擴充的需求。這時,你需要從mediawiki.org或Wikimedia的Git倉庫下載新的發行版本。 The aim is to support the development version and the two latest stable versions of MediaWiki. In package managers, the version may be too old to fulfill the requirements. In that case you need to download a newer release from mediawiki.org or from Wikimedia's Git repository.

此Translate扩展使用连续开发模式(continuous development model), 意思就是最后版本或许永远不会完全结束,因为所有提交到Translate扩展的commit都会被检阅,并且要通过单元测试。核心功能会非常稳定, 但是随着时间的流逝,它或许会发生很大的变化. The core functionality is pretty stable, but there may be bigger changes from time to time.

必要條件

安裝本擴充需要安裝以下軟體:

  1. MediaWiki 的最新版本
  2. MySQL 数据库——SQLite(试验性的)
  3. 通用语言选择器扩展(包含于MediaWiki语言扩展包中)
  4. (可选)用于统计图标的PHPlot
  5. (可选)更快更好的YAML解析与生成的Syck或phpyaml
  6. (可选)ElasticSearch 用于高级搜索功能
  7. (可选)服务器中机器翻译服务的网络访问
PHP必须与curl模块一起安装,以用于翻译建议功能。

MediaWiki需要正確的設定作業佇列 。如果您的作業佇列未處理,那麼翻譯擴充將不會正常運作。

此外,還需要透過存取shell來運行維護腳本。

在生产环境中建议使用memcached来缓存文件以及使用类似APC之类的PHP加速器。

安装说明

请参阅 MediaWiki语言扩展包 获取下载链接和使用说明。该文件包包含了常与翻译扩展一起使用的一些扩展及便于快速上手的默认配置。 The bundle includes additional extensions commonly used together with the Translate extension. It also includes a functioning default configuration to get you started. 參見帮助:扩展:翻译/配置 以查看這些設定的說明。