КатегоријаːДодатоци

This page is a translated version of the page Category:Extensions and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.

Во категоријава се наведени информации и страници поврзани со додатоците на МедијаВики.

Пронаоѓање на додатоци

Долунаведените поткатегории даваат разни начини на прелистување по збировите од додатоци. Список на сите додатоци кои имаат страница на mediawiki.org можете да најдете во долунаведената поткатегорија: сите додатоци.

Другите списоци на додатоци опфаќаатː

Ако не пронајдете додаток што ви врши работа, можете да го побарате она што ви е потребно на страницата „Барања за додатоци“.

Имајте на им дека највеќето тука наведени додатоци не се одржуваат од лица поврзани со екипата за програмска разработка на МедијаВики. Највеќето додатоци не го гарантираат квалитетот на програмот, неговата безбедност, или колку добро ќе работи со понови верзии на МедијаВики.

Помош со додаток

Документациската страница на еден додаток би требало да ги изложува сите потребни информации за воспоставка и употреба на додатокот. Ако имате понатамошни прашања, поставете ги на соодветната разговорна страница, или пак обратете се кај авторот на додатокот ако нема наведено контактни информации. Можете и да се послужите со постоечки канал за поддршка како поштенскиот список mediawiki-l или ИРЦ-каналот #mediawiki. Не им се обраќајте на разработувачите на МедијаВики со прашања за додатоци од трети лица!

Подобрување на постоечки додатоци

  • Translating extensions
  • Category:Unmaintained extensions - Секогаш постојат извесни додатоци на кои им треба одржувач. Можеби добра појдовна точка би било и да го преземете одржувањето на некој од нив.

Создавање на нови додатоци

Страницата Manual:Extensions дава добар преглед на устројството на додатоците.

Погледајте ги и следниве странициː

Ако имате додаток што сакате да го додадете на ова место, создајте нова страница и додајте го ја предлошката за додатокот најгоре во неа (или пак создајте нова страница за додаток). Ова ќе направи корисна инфокутија и ќе ја стави страницата во оваа категорија. Повеќе подробности ќе најдете на Предлошка:Додаток . Треба да вклучите што повеќе поединости во текстот на страницата. Пожелно е редовно да навраќате за да одговарате на прашања од корисници.

Please follow MediaWiki versioning and use branch names REL1_35, REL1_36, REL1_37, etc. When a bug fix needs to be backported, then it can be easily fixed in current branches. It also allows Git users to work directly from MediaWiki sources instead of tarballs and zip files with non-relevant and unpredictable names. Also see Extension lifecycle management.

Додатоците кои определуваат нови пресретници во рамките на нивниот код треба да ги пријават на страницата Записник на пресретници за додатоци.

Додатоците кои определуваат нови именски простори треба да ги пријават на страницата Стандардни именски простори за додатоци.

Поврзано

Предупредување

Разработувачите на МедијаВики не нудат никаква помош за придодавки од трети лица. Ниту разработувачите, ниту одржувачите на ова мрежно место не даваат никаква гаранција за прикладноста, функционалноста, безбедноста или пак некаква друга особина на ниеден додаток опишан на ова мрежно место. Вклучувањето на додаток на ова мрежно место не означува застапување или одобрување од страна на разработувачите на МедијаВики или Фондацијата Викимедија.

Доколку се утврди дека даден додаток објавен на ова мрежно место се распространува содржејќи непожелности кои ги изложуваат корисниците на меѓустранично скриптирање или други ранливости, или пак е поинаку небезбеден, истиот ќе биде избришан без претходна најава.

На сила се одредбите на одрекувањето од одговорност.

Subcategories

This category has the following 7 subcategories, out of 7 total.
The number of included categories (C), pages (P) and files (F) is stated in brackets.