Ajuda:Extensió:Translate/Exemple de traducció

This page is a translated version of the page Help:Extension:Translate/Translation example and the translation is 69% complete.
Outdated translations are marked like this.

Benvinguts, al gloriós traductor. Tenim molta feina per fer: anem a repassar els conceptes bàsics molt ràpidament, de manera que pugueu començar tan aviat com sigui possible.

Esperem que allà on aneu, els administradors de traducció ja tinguin enllestida la configuració de traducció. Aquest tutorial utilitza la pàgina Fréttinga, que es creada en el tutorial per als administradors de traducció. Les coses explicades aquí no depenen d'aquesta pàgina en particular, i s'apliquen a tot el que es podeu traduir amb aquesta eina.

Potser ja algú us ha demanat que traduïu alguna cosa. Si no, podeu comprovar el panell de traducció, en el vostre wiki per si hi ha alguna cosa per traduir. Si el que desitgeu és veure per sobre com funciona, podeu llegir-vos tot això i veure les captures de pantalla per obtenir una impressió de com fer-ho.

En general, no podeu fer traduccions sense demanar permisos. Alguns wikis, però, permeten traduir a tots els usuaris. Hauríeu de saber ràpidament si teniu o no drets per traduir. Si no ho sabeu, poseu-vos en contacte amb un administrador de traducció del vostre wiki. Per començar fem una ullada a la traducció.

 • 1A. Aneu a la pàgina Fréttinga.
 • 2A. Feu clic en l'enllaç "Traduïu aquesta pàgina" (si no apareix no teniu permís per traduir-la).

O podeu intentar:

 • 1B. Aneu al panell de traducció.
 • 2B. Feu clic en al nom de qualsevol grup de missatges que tingui missatges sense traduir.

Els missatges per traduir s'agrupen per "grup de missatges": Cada pàgina traduïble és un grup de missatges, però també pot haver-hi altres tipus de grups de missatges.

 • 3. Trieu un idioma diferent de l'idioma del text d'origen (que en general és l'anglès o en).

Editor de traducció

Aquesta vista són la interfície bàsica en la qual estareu treballant. La llarga llista de missatges que encara estan per traduir en ocasions us poden deprimir, però afortunadament no necessiteu veure aquesta llista tan sovint. Aquí, sols heu de fixar-vos en alguns dels missatges no traduïts. Anem a fer la vostra primera traducció. Feu clic en una fila per obrir l'editor de traducció. Veureu el text font que necessita traduir-se i una àrea de text on podeu escriure la vostra traducció. Si feu clic en el primer missatge de la llista de la pàgina Fréttinga, ha de dir «Fréttinga» com a contingut. Ja que és un nom (els noms no solen haver de canviar-se), el podreu copiar tal qual en l'àrea de text. Si el vostre idioma utilitza un sistema d'escriptura diferent (que no és el cas del català), podreu optar per transcriure'l. Then just click save and you are done!

 • 4. Cliqueu el nom del missatge a la columna de l'esquerra.
 • 5. En el diàleg de l'editor, escriviu la traducció del text original en el lloc reservat per a això.
 • 6. Cliqueu el botó "Desa la traducció".
 • 5. In the editor dialog, write the translation of the source text in the place reserved for it.
 • 6. Click or tap "Save translation".
 
Apareixerà un missatge amb la punta d'una fletxa i un suggeriment de dos idiomes auxiliars (desplaceu-vos fins al final per veure'ls)

Depenent de la configuració del wiki, també podeu veure altres coses en l'editor, a més del text d'origen. Poden haver-hi suggeriments de les memòries de traducció i sistemes de traducció automàtica. Pot haver-hi una secció de consells (com una àrea de text a la dreta amb el nom de Documentació) que proporcionen informació important que necessiteu per fer una traducció correcta. Així que si hi ha algun/s consell/s, llegiu-lo/s atentament. Si no hi ha cap consell i creieu que algú pot necessitar el vostre, demaneu-li a algú del wiki que l'afegeixi; o si esteu ben segurs sobre el text del consell que es necessita, afegiu-lo vosaltres mateixos. Aquests consells ajudaran a traduir el text millor i més ràpid. No sentiu vergonya de demanar aclariments - és molt probable que les altres desenes o centenars de traductors estan perdent temps pensant en els mateixos temes. There may be suggestions from translation memories or machine translation systems. There can be a section for tips that provide crucial information that you need to use to make a correct translation. So if there are tips, read them carefully. If there are no tips and you feel like you need them, ask someone in the wiki to add them; if you are knowledgeable enough about the text that needs translation, add them yourself. These tips help you to translate better and faster. Don't feel ashamed to ask for clarifications – it's highly likely that the other tens or hundreds translators are wasting their time thinking of the same issues.

 
Two screenshots, showing the wikitext and the translation tool, and how a translation variable works

At the bottom of the box for translated text, you might see buttons with a label that starts with a $ (dollar sign). E.g. $1, or $name. These are "translation variables" (tvars). They are most often used for either links, or other types of text that should not be translated. You should insert these tvars into your translation in the matching location, either by clicking the button or by copying/typing it manually. These tvars must not be translated into your language.

Una cosa més sobre les ajudes de traducció: si us podeu beneficiar de veure el missatge traduït en altres idiomes com a ajuda addicional, aneu a les vostres Preferències -> Caixa d'edició -> Opcions de traducció i afegiu un o més idiomes que us puguin ser útils.

Podeu provar, lliurament, de fer unes quantes traduccions i provar els altres botons. En clicar en els suggeriments o el botó "Enganxa el text original" immediatament s'enganxa el text en l'àrea de text traduït al vostre idioma, sobreescrivint tot el que hi hagi en aquesta àrea.

Vista de la traducció

Aquí estem una altra vegada, veient la llista de missatges sense traduir. Si actualitzeu la pàgina, la llista ha de ser ara més curta, o fins i tot buida. La vista té informació com la descripció del grup, però el més interessant és que en la part superior podeu triar l'idioma, el grup de missatges i els diferents filtres de missatges.

Tots els grups de missatges funcionen de la mateixa manera, i no us n'heu de preocupar massa. L'important és que sempre cal triar un grup de missatges amb els que treballar, i coses com les estadístiques i percentatges de finalització es calculen a nivell de grup de missatges.

 
Visió de tots els missatges (traduïts o no)

En les diferents vistes i des de la barra de la part inferior, es pot canviar a la vista adequada per realitzar altres activitats, com la revisió o la traducció de pàgines senceres. Depenent de la configuració, heu de veure tots o alguns dels següents botons: "Llista", "Pàgina" i "Revisió". Podeu llegir més sobre la revisió de les traduccions i altres mètodes de control de qualitat en la pàgina de garantia de qualitat.

La pàgina també pot contenir l'estat del grup de missatges, prop de la descripció del grup de missatges, que es pot configurar per a cada idioma del grup; si veieu un selector desplegable dels possibles estats, significa que es pot canviar, i podríeu actualitzar-lo quan s'està treballant en la traducció o si s'està revisant. Consulteu més sobre els estats de flux de treball a la pàgina dels estats del grup de missatges.

Conceptes importants

 
La traducció és incompleta, i com sempre la part superior de la pàgina ens proporciona l'enllaç a traduir: Cliqueu en l'enllaç "versió traduïda" (en català, actualment, encara apareix: "This page is a translated version of the page"). En aquest cas anem a descobrir que algunes cadenes en anglès ja tenen traduccions, que s'han d'actualitzar.

Ja sabeu el que és un grup de missatges, i heu vist l'editor de traducció i els assistents d'idiomes. Ara l'administrador de traducció pot haver continuat el seu tutorial de traducció de pàgines i, llavors, ha canviat el contingut de la pàgina Fréttinga. Quan el text que s'ha de traduir canvia, es mostrarà de nou en la llista de missatges sense traduir i també en la llista dels missatges desfasats.

Quan us trobeu amb un missatge desfasat, teniu dues opcions. Podeu confirmar que la traducció (que tot i les modificacions) no necessita cap canvi, o podeu fer els canvis necessaris. Però el missatge pot continuar apareixent desfasat (quan es desa una nova traducció) si els controls automàtics troben temes en la traducció, com ara una sintaxi d'enllaç desequilibrat per faltar un altre caràcter "]". També rebreu una advertència sobre aquests errors durant l'edició de la traducció.

Les traduccions obsoletes estan marcades amb vermell. Si ara torneu a la pàgina traduïda clicant en l'enllaç de la descripció del grup de missatges, heu de veure que les vostres traduccions ja hi són. La major part de les traduccions que fareu s'apliquen immediatament amb excepció d'alguns grups de missatges, com molts dels de translatewiki.net, on la traducció és exportada regularment i de forma manual pels administradors de traducció en el programari que s'utilitzen.

Un altre consell útil referit a la traducció de pàgines traduïbles: paraules màgiques com {{FORMATNUM}} formata la sortida en el llenguatge de la traducció, no en el llenguatge del text d'origen. Si voleu, podeu llegir (opcionalment) quelcom més sobre com funcionen les paraules màgiques i com haurien de ser utilitzades en les traduccions. This is not required reading, though.

Portar la vostra traducció a un altre wiki

Si esteu treballant amb la documentació del programari, és probable que estigueu traduint aquest material perquè vol utilitzar-lo en un altre lloc. Per exportar la vostra traducció, aneu a la pàgina de traducció principal, i feu clic a la pestanya "Exportar". Trieu l'idioma que desitgeu, i copiar el wikitext de la caixa. A continuació, podeu enganxar el text a qualsevol wiki. Aquest procés és ràpid, senzill i només funciona per a les traduccions, no per a l'idioma font original.

Exportar l'idioma original (normalment l'anglès en MediaWiki) per a ser utilitzat en un altre wiki, sense tot el marge de benefici de la traducció, és més complicat.

 1. First, open the page in the wikitext editor. This will produce a URL similar to www.mediawiki.org/w/index.php?title=YOUR-PAGE-NAME-HERE&action=edit.
 2. Second, manually change this URL to insert a subpage for the language you want. If the original is written in English, then you add /en after your page name, so that the URL says www.mediawiki.org/w/index.php?title=YOUR-PAGE-NAME-HERE/en&action=edit Press return so that it will open the modified URL you just created.
 3. Then you can copy the wikitext out of the new wikitext editing window, without the translation markup. This can be pasted onto another wiki.

Anyone can export text. You do not need to be a translator or translator admin to get a copy of the translation.