Help:Redigera sidor

This page is a translated version of the page Help:Editing pages and the translation is 100% complete.
PD OBS: När du redigerar denna sida samtycker du till att släppa ditt bidrag under CC0. Se hjälpsidorna för Public Domain för mer information. PD

Det är väldigt lätt att redigera innehållet på en wiki. Det tar bara några få knapptryck.

  1. Tryck på fliken "Redigera" längst upp på sidan.
  2. Ändra texten.
  3. Tryck på "Spara sidan"-knappen.

Så enkelt är det!

Regler, konventioner och formatering för att redigera

Regel nummer ett med wikiredigering är att vara djärv. Sätta igång och redigera. Andra kan rätta dina fel sen, så var djärv och ge det en chans! Det finns olika sorters redigeringskonventioner, regler och filosofier för att redigera wikisidor, men att vara djärv är den viktigaste av dem alla.

En redigering kan bidra med hela paragrafer eller sidor med information eller vara väldigt små, som att fixa språkfel eller stavfel. Försök i allmänhet att lägga till eller redigera en text så att den blir tydlig och sammanhängande. Men viktigast av allt, se till att du alltid försöker förbättra innehållet på wikin.

När man behöver använda någon form av formatering, till exempel för nya rubriker eller fetstil, kan man göra det med wikisyntax eller knapparna i redigeringsverktygen ovanför redigeringsrutan. Läs Help:Formatering för exempel på vanliga formateringar.

Redigeringssammanfattning

Innan man sparar en ändring kan man skriva en kort notis (måste vara kortare än 500 tecken) i rutan "Sammanfattning:" som beskriver dina ändringar. Tänk inte allt för mycket på det; skriv bara in en kort beskrivning av vad du precis gjort. Till exempel kanske man skriver "fixade stavfel" eller "la till information om solrosor".

Denna sammanfattning sparas tillsammans med din redigering, och låter andra användare på wikin spåra ändringar effektivare.

Förhandsgranska

Det är en bra idé att använda "Visa förhandsgranskning"-knappen för att se hur dina ändringar kommer se ut, innan du sparar dem. Det här påminner också om att spåra ändringar för att varje gång man spårar, visas det här för andra som än separat ändring. Det är ingenting att oroa sig för, men det är bra att få in som vana att förminska antalet misstag i sitt eget arbete genom att förhandsgranska innan man sparar, och inte spara och sen göra en till redigering, bara för att rätta småfel.

Visa ändringar

Ett annat alternativ är knappen "Visa ändringar" som låter dig se skillnaden mellan den nuvarande versionen och din version.

Skrivskyddade sidor

Sidor som är skrivskyddade kan inte redigeras av andra än användare i en specifik grupp. Skrivskyddade sidor kommer att visa Visa wikitext istället för Redigera. För att redigera en sådan sida behöver man kontakta någon som har de rättigheterna. Standard skrivskyddsnivåerna är följande:

  • Inga (tillåter alla användare)
  • Automatiskt bekräftade användare (hindrar redigeringar från nya och oregistrerade användare)
  • Systemadministratörer (hindrar redigeringar från alla användare förutom administratörer)

Andra sorters redigeringar

Med wikiredigeringar kan man påbörja en ny sida, flytta (eller byta namn på) en sida, eller till och med radera en sida:

Kom ihåg att man alltid borde sikta på att förbättra wikins övergripande kvalité med sina redigeringar.

Diskussion

Alla artiklar har sin egen "diskussionssida" där man kan ställa frågor, komma med förslag, eller diskutera rättningar. Läs Help:Talk pages .