Help:Lapok szerkesztése

This page is a translated version of the page Help:Editing pages and the translation is 100% complete.
PD Megjegyzés: Amikor szerkeszted ezt a lapot, beleegyezel a szerkesztésed CC0 alatti közzétételébe. Lásd a Public Domain Help Pages lapot további információkért. PD

A wikitartalmakat nagyon könnyű szerkeszteni:

  1. Kattints a „Szerkesztéslapfülre a lap tetején.
  2. Módosítsd a szöveget.
  3. Kattints a „Lap mentése” gombra.

Ilyen egyszerű az egész!

Szerkesztési szabályok, szerkesztési konvenciók és formázás

Az elsődleges szabály a wiki szerkesztésben az, hogy légy bátor. Változtass a szövegen. Legyen önbizalmad, mások tudják javítani az esetleges hibáidat. Sokféle szerkesztési alapelv, filozófia és szabály van, de a bátorság a legfontosabb!

A szerkesztéssel létrehozhatsz teljesen új bekezdéseket vagy lapokat, de lehet akár egyetlen elírás vagy helyesírási hiba javítása is. Általában próbálj meg úgy hozzáadni vagy szerkeszteni egy szöveget, hogy az világos és tömör legyen. A legfontosabb, hogy mindig olyan dolgokra törekedj, amelyek javítják a wiki tartalmát.

Ha valamilyen formázást akarsz használni, például új címsorokhoz vagy szöveg félkövérré tételére, akkor ezt a wikiszintaxissal vagy a szerkesztési zóna feletti eszköztár gombjaival teheted meg. Lásd a Segítség:Formázás lapot néhány gyakran használt formázási típushoz.

Szerkesztési összefoglaló

Mielőtt mentesz egy módosítást, beírhatsz egy rövid (kevesebb mint 500 karakteres) jegyzetet a változtatásokat ismertető „Összefoglaló:” mezőbe. Nem kell sokat aggódni ezen vagy túl sok időt tölteni a megfogalmazásával: csak írj egy rövid leírást arról, hogy mit változtattál – például „elírás javítása” vagy „további információk hozzáadása a napraforgókról”.

Az összefoglaló a szerkesztéseddel együtt tárolódik, és ezzel mások hatékonyabban tudják követni a változtatásokat.

Előnézet

Jó ötlet az „Előnézet megtekintése” gomb használata, hogy mentés előtt lásd, hogyan fog kinézni a változtatás. Ez kapcsolatban van a változások követésével is, ugyanis minden egyes mentés mások számára egy különálló változtatásként fog megjelenni. Emiatt nem kell nagyon aggódni, de jó rászokni a hibák elkerülésére az előnézet használatával ahelyett, hogy mindig újra kellene szerkeszteni egy kis hiba miatt.

Változtatások megtekintése

Egy másik lehetőség a „Változtatások megtekintése” gomb, amivel meg lehet nézni a jelenlegi és a szerkesztett változat közötti különbségeket.

Védett lapok

A védett lapokat csak egy bizonyos csoportba tartozó felhasználók szerkeszthetik. Ezeken a lapokon egy „Lapforrás” fül jelenik meg a szerkesztés fül helyett. A védett lapok szerkesztéséhez lépj kapcsolatba egy olyan felhasználóval, akinek van joga a lap szerkesztéséhez. Az alapértelmezett védelmi szintek a következők:

  • Nincs (bárki szerkesztheti)
  • Automatikusan megerősített (az új és regisztrálatlan felhasználók nem szerkeszthetik)
  • Adminisztrátori (csak adminisztrátorok szerkeszthetik)

A szerkesztések más típusai

A wikiszerkesztésekkel létre lehet hozni egy új oldalt, át lehet nevezni/helyezni, vagy akár törölni is lehet azt:

Ne felejtsd el, hogy a szerkesztések során mindig a wiki tartalmának javítása legyen a célod.

Megbeszélés

Minden szócikknek van saját „vitalapja”, ahol kérdezhetsz, javaslatokat tehetsz, vagy megbeszélhetsz változtatásokat. Lásd a Help:Vitalapok lapot.