Помоћ:Уређивање страница

This page is a translated version of the page Help:Editing pages and the translation is 86% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Напомена: Уређивањем ове странице слажете се да објавите Ваше доприносе под лиценцом CC0. За више информација погледајте Public Domain Help Pages. PD

Веома је лако изменити садржај викија:

  1. Kliknite na „Уредиpage tab na vrhu stranice.
  2. Napravite izmene u tekstu.
  3. Kliknite na dugme „Сачувај страницу”.

Тако једноставно!

Правила уређивања, конвенције и форматирање

Правило број један уређивања викија је буди храбар. Само напред - направи промене. Други људи могу исправити грешке које сте ви направили, имајте поверења и покушајте! Постоје разне конвенције уређивања, правила и филозофија за уређивање wики страница, али правило буди храбар је најважније од њих.

Уређивање може произвести целе нове параграфе или странице информација или може бити једноставно исправљање штампарских грешака. У принципу, покушајте да додајете и мењате текст тако да буде јасан и концизан. Најважније је да вам циљ буде да урадите нешто што ће побољшати садржај викија.

Kada morate da koristite neku vrstu formatiranja, recimo za nova zaglavlja ili podebljavanje teksta, to radite koristeći wiki sintaksu ili dugmad u edit toolbar iznad zone uređivanja. Pogledajte Help:Formatting za neke od uobičajenih vrsta formatiranja koja se koriste.

Rezime uređivanja

Пре него што сачувате измену, можете унети кратку напомену (мора бити краћа од 500 карактера) у „Опис измене:” везану за промене које сте направили. Не брините превише о томе, и не трошите превише времена на размишљање о томе: само ставите кратак опис онога што сте управо променили. На пример, можете рећи „исправљена грешка” или „додато више информација о сунцокретима”.

Ovaj rezime se čuva uz vaše promene, i omogućava ljudima da track changes na wikiju efikasnije.

Prikaz

Dobro je da koristite „Прикажи претпреглед” dugme da vidite kako će vaše promene izgledati, pre nego što ih sačuvate. Ovo se odnosi i na tracking changes jer svaki put kad sačuvate promene to se drugima prikazuje kao posebna promena. To nije razlog za preveliku brigu, ali dobro je steći naviku uklanjanja vlastitih grešaka koristeći prikaz pre čuvanja, a ne da prvo sačuvate izmene, onda uradite još jednu izmenu samo da biste uradili jednu ili više manjih ispravki.

Prikaži promene

Još jedna opcija je „Прикажи измене” dugme koje omogućava da vidite razlike između trenutne verzije i izmenjene verzije.

Protected pages

Pages that are protected cannot be edited by anyone except users of a specific group. Protected pages will instead display "View source" instead of edit. In that case, to edit a protected page, contact a user who has permission to edit the page. The default protection levels are as follows:

  • None (allow all users)
  • Autoconfirmed (prevent edits by new and unregistered users)
  • Sysop (prevent edits by all users except administrators)

Druge vrste uređivanja

Wiki uređivanjem možete započeti novu stranicu, premestiti (ili preimenovati) stranicu pa čak i obrisati stranicu:

Imajte na umu da vaš cilj uvek bude da vašim uređivanjem unapredite sveukupni sadržaj wikija.

Дискусија

Сваки чланак има своју „страницу за разговор“ где можете постављати питања, дати сугестије или дискутовати о изменама. Погледајте Help:Talk pages .