Help:Pagina's bewerken

This page is a translated version of the page Help:Editing pages and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Het is heel gemakkelijk om de inhoud van een wiki te bewerken:

  1. Druk op de pagina-tab "Bewerken" bovenaan de pagina.
  2. Wijzig de tekst.
  3. Druk op de knop "Pagina opslaan".

Meer is het niet.

Regels, conventies en opmaak

De belangrijkste regel bij het bewerken van een wiki is niet te twijfelen. Anderen kunnen vergissingen later weer herstellen, dus heb vertrouwen en ga aan de gang! Er zijn allerlei gangbare opvattingen over het bewerken van wikipagina's, maar "twijfel niet" is boven alles verheven.

Een bewerking kan variëren van het schrijven van hele alinea's of pagina's vol informatie tot een eenvoudige correctie van een typefout of een verkeerd gespeld woord. Probeer in het algemeen zo helder en compact mogelijk te schrijven en zorg ervoor dat alles wat je doet bijdraagt aan een betere wiki.

Wanneer je een bepaalde opmaak wilt gebruiken, zoals tussenkopjes of vetgedrukte tekst, dan doe je dat met zogenaamde "wikisyntax" of met de knoppen in de knoppenbalk bovenaan het bewerkingsveld. Zie Help:Opmaak voor veelgebruikte vormen van opmaak.

Samenvatting

Voor je een wijziging opslaat, kun je een korte notitie invoeren achter "Samenvatting:" waarmee je je wijzigingen beschrijft. Hier wordt geen proza verwacht, maar een korte omschrijving wat er door jou veranderd is. Voorbeeld: fixed typo of removed dead link adhe.coms.

De samenvatting wordt samen met je wijziging opgeslagen en stelt mensen in staat om wijzigingen in de wiki eenvoudiger bij te houden.

Bewerking ter controle bekijken

Het is een goed idee om, voor je je wijzigingen opslaat, de knop "Bewerking ter controle bekijken" te gebruiken om te zien hoe je wijzigingen eruit zullen zien. Dit heeft ook te maken met het bijhouden van wijzigingen, omdat elke opslag van een pagina als wijziging aan anderen wordt getoond. Dit is niet iets om je al te druk over te maken, maar het is goed om uit gewoonte zoveel mogelijk fouten in je werk te voorkomen door eerst de bewerking ter controle te bekijken voordat je een pagina opslaat, in plaats van allerlei kleine correcties achteraf op te moeten slaan.

Toon wijzigingen

Een andere optie is de knop "Wijzigingen bekijken", die het mogelijk maakt de verschillen te zien tussen de huidige versie en jouw gewijzigde versie.

Beveiligde pagina's

Beveiligde pagina's kunnen niet bewerkt worden, behalve door gebruikers van een specifieke groep. Bij zo'n pagina staat "View source" i.p.v. "Edit". De niveaus van beveiliging zijn:

  • None (alle gebruikers mogen wijzigen)
  • Autoconfimed (voorkomen wijzigingen door nieuwe en ongeregistreerde gebruikers)
  • Sysop (alleen beheerders mogen wijzigen)

Andere soorten bewerkingen

Met bewerkingen kun je een nieuwe pagina maken, een pagina verplaatsen (of hernoemen) en zelfs een pagina verwijderen:

Onthoud dat je altijd moet proberen met je bewerkingen de inhoud van de wiki te verbeteren.

Overleg

Elke pagina heeft zijn eigen overlegpagina waar je vragen kunt stellen, suggesties kunt achterlaten of correcties kunt bespreken. Zie Help:Overlegpagina's .