Help:Pagina's bewerken

This page is a translated version of the page Help:Editing pages and the translation is 83% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie.
PD

Het is heel gemakkelijk om de inhoud van een wiki te bewerken:

  1. Druk op de paginatabBewerken” bovenaan de pagina.
  2. Wijzig de tekst.
  3. Druk op de knop “Pagina opslaan”.

Meer is het niet.

Regels, conventies en opmaak

De belangrijkste regel bij het bewerken van een wiki is niet te twijfelen. Anderen kunnen vergissingen later weer herstellen, dus heb vertrouwen en ga aan de gang! Er zijn allerlei gangbare opvattingen over het bewerken van wikipagina's, maar "twijfel niet" is boven alles verheven.

Een bewerking kan variëren van het schrijven van hele alineas of pagina's vol informatie tot een eenvoudige correctie van een typefout of een verkeerd gespeld woord. Probeer in het algemeen zo helder en compact mogelijk te schrijven en zorg ervoor dat alles wat je doet bijdraagt aan een betere wiki.

Wanneer je een bepaalde opmaak wilt gebruiken, zoals tussenkopjes of vetgedrukte tekst, dan doe je dat met zogenaamde "wikisyntax" of met de knoppen in de knoppenbalk bovenaan het bewerkingsveld. Zie Help:Opmaak voor veelgebruikte vormen van opmaak.

Samenvatting

Voor je een wijziging opslaat, kun je een korte notitie invoeren achter "Samenvatting:" waarmee je je wijzigingen beschrijft. Don't worry too much about this, or spend too much time thinking about it: just put in a short description of what you just changed. For example, you might say "fixed typo" or "added more information about sunflowers".

De samenvatting wordt samen met je wijziging opgeslagen en stelt mensen in staat om wijzigingen in de wiki eenvoudiger bij te houden.

Bewerking ter controle bekijken

Het is een goed idee om, voor je je wijzigingen opslaat, de knop "Bewerking ter controle bekijken" te gebruiken om te zien hoe je wijzigingen eruit zullen zien. Dit heeft ook te maken met het bijhouden van wijzigingen, omdat elke opslag van een pagina als losstaande wijziging aan anderen wordt getoond. Dit is niet iets om je al te druk over te maken, maar het is goed om uit gewoonte zoveel mogelijk fouten in je werk te voorkomen door eerst de bewerking ter controle te bekijken voordat je een pagina opslaat, in plaats van allerlei kleine correcties achteraf op te moeten slaan.

Toon wijzigingen

Een andere optie is de knop "Wijzigingen bekijken", die het mogelijk maakt de verschillen te zien tussen de huidige versie en jouw gewijzigde versie.

Protected pages

Pages that are protected cannot be edited by anyone except users of a specific group. Protected pages will instead display "View source" instead of edit. In that case, to edit a protected page, contact a user who has permission to edit the page. The default protection levels are as follows:

  • None (allow all users)
  • Autoconfirmed (prevent edits by new and unregistered users)
  • Sysop (prevent edits by all users except administrators)

Andere soorten bewerkingen

Met wikibewerkingen kun je een nieuwe pagina maken, een pagina verplaatsen (of hernoemen) en zelfs een pagina verwijderen:

Onthoud dat je altijd moet proberen met je bewerkingen de inhoud van de wiki te verbeteren.

Overleg

Elke pagina heeft zijn eigen overlegpagina waar je vragen kunt stellen, suggesties kunt achterlaten of correcties kunt bespreken. Zie Help:Talk pages .