Hjälp:VisualEditor/FAQ

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/FAQ and the translation is 100% complete.
PD OBS: När du redigerar denna sida samtycker du till att släppa ditt bidrag under CC0. Se hjälpsidorna för Public Domain för mer information. PD

Generellt

Vad är VisualEditor?
VisualEditor är ett programvaru-utvecklingsinitiativ av Wikimedia Foundation som kommer att låta folk redigera sidor i MediaWiki utan att behöva lära sig wikitextsyntax. Med VisualEditor kommer formatering att fungera väldigt likt en ordbehandlare. Under redigering ser texten ut som den kommer att göra när den har sparats.
Varför görs den här ändringen?
Det största hindret när användare gör sin redigering, och därigenom det största hindret för att börja en bana som skulle kunna leda till att någon blir en produktiv och erfaren medlem av gemenskapen, är den komplexa wikisyntaxen som används av det gamla redigeringsfönstret. För att öka antalet lyckade första redigeringsförsök behöver vi ett bättre redigeringssystem. Läs gärna den längre förklaringen för mer detaljer.
Var kan jag lära mig mer om hur man använder VisualEditor?
Läs VisualEditor användarguiden.
När blir VisualEditor tillgängligt på min wiki?
Det nuvarande schemat för framtida lanseringar finns på VisualEditor/Rollouts. Fler än hälften av Wikipedias fick VisualEditor som möjligt redigeringsval under 2013. VisualEditor finns tillgängligt som en opt-in Betafunktion för nästan alla inloggade användare på alla Wikimedia Foundations projekt.
Varför aktiverar ni programvaran så fort? Den verkar inte vara klar?
Programvaran är definitivt inte klar; det ska läggas till funktioner och vi är säkra på att vi kommer att hitta buggar efter aktiveringen. Slutligen är det bästa sättet att upptäcka buggar att ha så många användare som möjligt som tittar på, använder och leker med programvaran. Även om buggar är irriterande på kort sikt kommer de att fixas och det är användandet av programvaran som låter oss upptäcka vad som behöver fixas.
Jag hittade ett problem med VisualEditor. Hur kan jag berätta för er om det?
Om du är villig och kunnig, rapportera felet i Phabricator i produkten "VisualEditor". Många stora wikis har också en återkopplingssida för VisualEditor; se denna lista på Wikidata. Det finns också en central återkopplingssida på mediawiki.org.
Hur avaktiverar jag VisualEditor?
För att fortsätta redigera wikitexten klickar du helt enkelt på "Redigera wikitext"-knappen istället för "Redigera". På avsnittsredigeringslänkar kan du öppna den klassiska wikitexteditorn för det avsnittet genom att klicka på "redigera wikitext" istället för den vanliga "redigera"-länken. På wikis där VisualEditor fortfarande är i beta kan du avmarkera rutan i fliken Betafunktioner i dina inställningar; på andra wikis kan du markera rutan "Avaktivera tillfälligt VisualEditor medan den är i beta" från Redigeringsfliken istället.
En funktion saknas i VisualEditor. Hur ber jag er att lägga till den?
En del funktioner utvecklas eller planeras just nu. Planen, Wikimedias utvecklingsmål för 2014–2015 och Phabricator arbetsbord ger en del ytterligare information. Om du inte kan hitta några referenser till den funktionen du skulle vilja föreslå kan du följa samma process som för att rapportera ett fel.
Kommer det att vara möjligt att redigera med wikitext efter att VisualEditor blir det primära redigeringsgränssnittet?
Ja. Även om VisualEditor kommer erbjudas till alla användare som förinställning, kommer det att fortsätta finnas en metod för att redigera den underliggande "koden". Det finns inga planer på att ta bort redigering av wikitext.
Kan jag använda välkänd wikisyntax som [[ ]] och {{ }} i VisualEditor?
Nej. Dessa tecken utlöser länk- respektive mallverktyget. Om du använder wikisyntax i en aartikel kommer ett varningsmeddelande att visas. Läs VisualEditors användarguide för mer om hur du använder VisualEditor.
Varför stöds inte min webbläsare?
Att bygga ett modernt redigeringsgränssnitt för Wikipedia och dess systerprojekt är en teknisk utmaning men det går genom att använda moderna webbteknologier och -standarder. Tyvärr hanterar inte vissa webbläsare de funktioner vi behöver för VisualEditor. Vi gör vårt bästa för att stödja de vanligaste webbläsarna: VisualEditor fungerar bra med de senaste versionerna: Firefox 15 och nyare, Iceweasel 10 och nyare, Safari 7 och nyare, Chrome 19 och nyare, Opera 15 och nyare, Microsoft Internet Explorer 10 och 11 och nyare, Edge 12 och nyare. I vissa webbläsare, som Internet Explorer 9, kommer fortfarande ett felmeddelande att visas, men användare borde inte ha några större problem med att redigera. Om vi skulle försöka arbeta runt begränsningarna på äldre webbläsare skulle det kräva resurser vi annars hade kunnat använda till förbättringar som skulle komma de flesta användarna till nytta. Vi uppmuntrar dig att uppgradera till en webbläsare som stöds och om du inte kan, fortsätt att redigera i wikitext-läge. (Läs target browser matrix för specifika detaljer.)
Fungerar VisualEditor med Wikisources ProofreadPage (korrekturläsningsverktyg) eller Wiktionarys mallar eller andra funktioner som Wikipedia inte har?
VisualEditor är flexibelt nog för att fungera på alla Wikmediasajter. Wiktionary använder emellertid väldigt många mallar och det kommer att vara upp till den gemenskapen att redigera dessa mallar och infoga MallData. ProofreadPage kommer att kräva lite arbete för att VisualEditor ska fungera felfritt.
Kan jag installera VisualEditor på min egna wiki utanför Wikimedia?
Ja, på egen risk. VisualEditor och Parsoid -tilläggen är tillgängliga att ladda den men de är fortfarande experimentella. Notera även att Parsoid kräver nodeJS. Om du installerar och använder dem, berätta gärna för oss om vad som funkar och vad som inte gör det på Phabricator.
Kommer VisualEditor att göra automatiska korrigeringar av sidor?
För det mesta gör VisualEditor inga ändringar av rader som inte direkt redigeras. I fall där redan existerande wikitext är felaktigt (till exempel tabeller som ej är stängda), kan den försöka korrigera dessa.
Kommer VisualEditor aktiveras på diskussionssidor?
Nej. Den här frågan ställs ganska ofta.
 • VisualEditor är utformad för att redigera innehåll, ren text.[1]
  • Diskussionssidor är inte innehåll. Flera av verktygen och designmönstren som gör VE behaglig för att redigera innehåll gör att den blir klumpig för att redigera diskussioner.
  • För att göra den användbar för diskussioner skulle vi behöva omarbeta eller bryta flera av de mönster som finns i VE. Vi har spenderat en massa tid på att undersöka med användare vad som fungerar bäst där.
 • VE hanterar inte strukturerade diskussioner och diskussioner i ren text är inte diskussioner.
  • Diskussioner som de ser ut på traditionella diskussionssidor är inte strukturerade diskussioner från en teknisk synvinkel, trots det att det finns ett antal kolon eller numrerade listor som kan läggas till på varje svar för att få en kvasi-struktur. Med den nuvarande utformningen med klassiska diskussioner kan inte en maskin veta vem som har svarat på vem - bara människor kan det. Det finns ingen riktig koppling mellan inlägg (vilket inlägg som är nästa/föregående till vilket), vilket är definitionen av en strukturerad diskussion.
  • För tillfället hanterar Flow strukturerade diskussioner. I Flow är alla diskussioner oberoende med ett unikt ID som länkas till andra inlägg och till ett ämne (också med ett unikt ID), med en egen historik kan alla inlägg preciseras. I framtiden skulle det kunna gå att ha konversationer på flera ställen, att flytta ämnen eller svar, och att skapa underdiskussioner med Flow. Klassiska diskussionssidor, med eller utan VE, tillåter inte det.
Min fråga finns inte här. Var kan jag ställa den?
Du kan ställa frågan på återkopplingssidan för VisualEditor på din wiki (se listan på Wikidata) eller på den centrala återkopplingssidan på mediawiki.org.

Gemenskapsresurser

Var kan jag läsa mer om vad gemenskaperna kan göra för att anpassa visual editor till sina webbplatser?
Du hittar en sorts "checklista" här på mediawiki.org.
Var kan jag hitta folk med erfarenhet av den här sortens insatser?
Det finns en namnlista på Community Taskforce.

Referenser

 1. Baserad på James Forresters meddelande på e-postlistan wikimedia-l, juni 2016