Segítség:VisualEditor/GYIK

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/FAQ and the translation is 68% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Megjegyzés: Amikor szerkeszted ezt a lapot, beleegyezel a szerkesztésed CC0 alatti közzétételébe. Lásd a Public Domain Help Pages lapot további információkért. PD

Általánosságban

Mi a VisualEditor? A VisualEditor egy szoftverfejlesztési kezdeményezés a Wikimedia Foundation által, mely lehetővé teszi az embereknek a MediaWiki oldalak szerkesztését anélkül, hogy szükségük lenne a wikiszövegek összefüggéseit megtanulniuk. A VisualEditorral az oldalak szerkesztése nagyon hasonlóvá válik, mintha egy szövegszerkesztővel dolgoznánk, -miközben szerkesztünk a szöveg úgy fog kinézni, mint annak elmentése után.

VisualEditor is a software development initiative by the Wikimedia Foundation that will allow people to edit pages in MediaWiki without needing to learn wikitext syntax.

With VisualEditor, formatting pages will work very similarly to a word processor. While editing, the page will look very similar to what the page will look like after it is saved.

Miért kellett ezt a változtatást megvalósítani?
A legnagyobb akadály az új szerkesztők számára az első szerkesztések létrehozása, ezért ennek okán a legnehezebb megtanulnia egy kezdő szerkesztőnek a szerkesztés módjait, amely később elvezet oda, hogy kellőképpen termékeny és hasznos tagjává válhasson a közösségnek. Ahhoz, hogy növelni tudjuk azon sikeres első szerkesztők számát, akik később további szerkesztésekkel bővítik majd a projekteket, szükségünk van egy jobb szerkesztési rendszerre. Kérjük, a további részletekért olvasd el a hosszabb magyarázatot!
Hol találhatok további információkat a VisualEditor használatával kapcsolatban?
Kérjük, látogasd meg (a VisualEditor felhasználói útmutatóját).
Please see the VisualEditor User guide.
Mikortól lesz elérhető a VisualEditor az én wikimen?
A menetrend a VisualEditor/Kiadás oldalon látható. A kiterjesztést 2013-ban a Wikipédiák több mint felén elérhetővé tettük.
The current schedule for future rollouts is posted at VisualEditor/Rollouts.

More than half of Wikipedias received VisualEditor as an option for all users during 2013. A VisualEditor szinte minden bejelentkezett szerkesztő számára elérhető béta funkció a Wikimédia Alapítvány összes projektjében.

Miért adjátok ki a szoftvert ha még nincs készen?
A fejlesztés során folyamatosan találkozunk kiadandó funkciókkal és javítandó hibákkal. Ezek felismerésének legjobb módja, ha minél többen próbálják ki. Ugyan a hibák rövid távon zavaróak, később javítva lesznek, és a használat során derülhet ki számunkra, mit kell javítanunk.
The software has features to be added and issues to be resolved.

Ultimately, the best way to detect bugs and identify missing features is to have as many people as possible using the software and playing with it. While we know that bugs are disruptive in the short term, they will be fixed, and the current use is what lets us identify things that need fixing.

Hibát találtam a VisualEditorban. Hol jelezhetem?
A hibát jelezheted a Phabricator oldalon, a VisualEditor projektlapján. A legtöbb nagy Wikipédián szintén van visszajelzésre; ezek listáját lásd a Wikidatán. A mediawiki.orgon is lehetőség van visszajelzésre.
If you're willing and able, please report the issue in Phabricator in the "VisualEditor" product.

Most large Wikipedias also have a wiki page dedicated to feedback about VisualEditor; see the list on Wikidata. There is also a central feedback page on mediawiki.org.

Hogyan kapcsolhatom ki a VisualEditort?
Ha továbbra is a wikiszöveges szerkesztőt használnád, a „Szerkesztés” helyett a „Forrásszöveg szerkesztése” gombra kell kattintanod; szakaszoknál a „szerkesztés” helyett a „forrásszöveg szerkesztése” lehetőséget válaszd. Azokon a wikiken, ahol a VisualEditor továbbra is béta funkcióként érhető el, a Beállítások Béta fülén kapcsolhatod ki; a többi projektben a Szerkesztés fülön pipáld be „A vizuális szerkesztő ideiglenes letiltása, amíg béta állapotban van” jelölődobozt.
Hiányzik egy funkció a VisualEditorból. Hogyan kérhetem?
Néhány funkció jelenleg még fejlesztés alatt áll, vagy még csak tervezzük. További információt a kiadási terv, a 2015–2016-os célok és a Phabricator-munkalap áttekintésével kaphatsz. Ha nem találod amit keresel, új funkció hozzáadását a hibajelentéssel azonos felületen kérheted.
Használhatom a wikiszöveges módot a VisualEditor bevezetése után is?
Igen. Ugyan a VisualEditor később mindenki számára alapértelmezetté válik, a „forrásszöveg szerkesztése” lehetőség továbbra is megmarad. A wikiszöveges mód eltávolítását nem tervezzük.
Használhatom továbbra is a már megszokott jelöléseket (például [[ ]] és {{ }}) a VisualEditorban?
Nem. Ehelyett ezekre kattintva a hivatkozás-, illetve a sablonbeszúró jelenik meg. Ha wikikódot próbálsz beilleszteni, a szoftver figyelmeztetni fog. További információkért lásd a VisualEditor használati útmutatóját.
Miért nem támogatja a böngészőm?
Egy modern szerkesztési felület kidolgozása a Wikipédia és társprojektjei számára technikai kihívást jelent, viszont lehetséges, hogy a legmodernebb webes technológiákat és standardokat használjuk fel hozzá. Sajnos néhány böngésző nem támogat pár olyan funkciót, amely a VisualEditorben megtalálható. Mi mindent elkövetünk azért, hogy a legelterjedtebb internetes böngészőket támogassuk: például a VisualEditor jól működik a Firefoxszal (15-ös verziótól), at Iceweasellel (10-es verziótól), a Safarival (7-es verziótól), a Chrome-mal (19-es verziótól), az Operával (15-ös verziótól), az Internet Explorerrel (10-es verziótól) és az Edge-dzsel (12-es verziótól). Néhány böngészőben, mint például az Internet Explorer 9-ben egy figyelmeztető üzenet megjelenik, de a felhasználóknak nem kell jelentős problémákat tapasztalniuk szerkesztéskor. A régebbi böngészők korlátozásainak megkerülése a legtöbb felhasználó számára hasznos javításoktól vonna el erőforrásokat. Javasoljuk, hogy támogatott böngészőre frissíts, és ha nem tudsz, akkor forrásszöveg-szerkesztővel szerkessz. (Részletekért lásd: célböngészőmátrix.)
Működik a VisualEditor a Wikiforrás ProofreadPage-ével, a Wikiszótár sablonjaival és egyéb funkcióival, amelyek nincsenek a Wikipédiában?
A VisualEditor elég rugalmas, hogy minden Wikimédia-oldalon alkalmazható legyen. Azonban a Wikiszótár erős sablonfüggése miatt jelentős munkát igényel a közösségek tagjainak a sablonadatok biztosítása a felhasználóknak, és a Wikiforrás ProofreadPage-e további munkát igényel a VisualEditor gördülékeny integrálásához.
Bekapcsolhatom a VisualEditort a saját wikimben is?
Igen, saját felelősségre. A VisualEditor és Parsoid kiterjesztések bárki által letölthetőek, de ezek még fejlesztés alatt állnak, emellett a Parsoidhoz a Node.js megléte szükséges. Ha telepítetted és beállítottad, kérjük, oszd meg tapasztalataidat a Phabricatoron!
A VisualEditor automatikusan javít oldalakat?
A legtöbb esetben nem változtat olyan sorok formázásán, amik nincsenek közvetlenül szerkesztve. Ahol a jelölőnyelv hibásan van használva (például egy táblázat, ami nincs lezárva), ott megkísérli a javítást.
Elérhető lesz a VisualEditor a vitalapokon?
Nem. Ez a kérdés gyakran felmerül.
 • A vizuális szerkesztőt tartalmi lapokhoz, szövegekhez terveztük.[1]
  • A vitalapok nem tartalmi lapok; a VisualEditor lehetőségei alkalmatlanok a megbeszélésekhez.
  • A vitalapokon való bekapcsoláshoz számos funkciót el kellene távolítanunk vagy ki kellene kapcsolnunk. Sok időt töltöttünk a lehető legjobb funkciók megalkotásával.
 • A vizuális szerkesztő nem tudja kezelni a strukturált megbeszéléseket, a formázatlan szöveges vitalapok pedig nem strukturáltak.
  • Discussions like they are on traditional talk pages are not structured discussions from a technical perspective, despite the fact there is a certain number of colons or bullet points added to each answer to provide a pseudo-structure. With the current design of classical discussions, a piece of software can't know who has replied to whom – only humans can. There is no real connection between posts (which post is the parent/child of which), which is the definition of a structured discussion.
  • At the moment Flow deals with structured discussions. In Flow, each post is independent with a unique ID, linked to other posts and to a Topic (also with a unique ID), with a specific history, and all posts can be targeted precisely. It would be possible in the future to have conversations at multiple places, to move topics or replies, and to create sub-discussions with Flow. Classical talk pages, using VE or not, do not allow that.
Nem találtam választ. Hol kérdezhetek?
Visszajelzést küldhetsz a wikiden (a visszajelzési lapok listáját lásd a Wikidatán) vagy a mediawiki.orgon is felteheted kérdésedet.

Közösségi lapok

Hol olvashatok arról, hogy a közösségek mit tehetnek a VisualEditor adaptációja érdekében?
Ide kattintva olvashatsz egy „ellenőrzőlistát”.
Hol találom a tapasztalt szerkesztők listáját?
A listát a közösségi munkacsoport lapján olvashatod.

Jegyzetek

 1. James Forrester 2016. júniusi listaüzenete alapján