Help:Visuele tekstverwerker/Veelgestelde vragen

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/FAQ and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Algemeen

Wat is de visuele tekstverwerker?
De visuele tekstverwerker is een softwareproject van de Wikimedia Foundation dat gebruikers de mogelijkheid biedt om pagina's op MediaWiki te bewerken zonder gebruik te maken van de syntaxis van de wiki. Het formatteren van pagina's werkt als bij een tekstverwerker. In de visuele tekstverwerker ziet de lay-out van de tekst er hetzelfde uit bij het bewerken als hoe de eindgebruiker het ziet.
Waarom wordt deze wijziging doorgevoerd?
De grootste barrière voor het maken van een eerste bewerking, en derhalve de grootste barrière voor het inslaan van de weg die ertoe kan leiden dat iemand een productief, ervaren lid van de gemeenschap wordt, is de complexe wiki-opmaaktaal die gebruikt wordt in het oude bewerkingsvenster. Om de hoeveelheid succesvolle eerste bewerkingspogingen te laten toenemen, hebben we een beter bewerkingssysteem nodig. Lees onze toelichting voor meer details.
Waar krijg ik meer informatie over de VisualEditor?
Lees de Visuele tekstverwerker/Gebruikershandleiding.
Wanneer wordt de visuele tekstverwerker geactiveerd op mijn wiki?
De huidige planning staat op VisualEditor/Rollouts. Meer dan de helft van de Wikipedia's hebben in 2013 VisualEditor als optie voor alle gebruikers gekregen. VisualEditor is beschikbaar als een opt-in Beta Functie voor bijna alle ingelogde gebruikers op alle Wikimedia Foundation projecten.
Waarom wordt de programmatuur zo snel uitgerold? Het lijkt nog niet gereed te zijn.
In de programmatuur moeten nog functies toegevoegd worden en problemen worden opgelost. De beste manier op bugs te vinden is zoveel mogelijk mensen de programmatuur te laten bekijken, gebruiken en ermee te laten spelen. Hoewel we begrijpen dat eventuele bugs storend zullen zijn op de korte termijn, zullen die worden opgelost, en dit uitrollen stelt ons in de gelegenheid ze te herkennen als dingen waarvoor een oplossing nodig is.
Ik heb een probleem gevonden met de visuele bewerker. Hoe kan ik dit probleem doorgeven, zodat het opgelost wordt?
Als je dit zou willen en kunnen, geef dit probleem door in Phabricator bij het product "VisualEditor". De meeste wiki's hebben een pagina waarop feedback kan worden gegeven over VisualEditor; zie de lijst op Wikidata. Er is ook een centrale feedbackpagina op mediawiki.org.
Hoe schakel ik de visuele tekstverwerker uit?
Om de brontekst van een lemma te bewerken, kunt u op de knop "Brontekst bewerken" klikken in plaats van de knop "Bewerken". Bij deelpagina's (secties) is dit ook het geval, deze zijn dan te vinden naast de titel met de knoppen "brontekst bewerken" en "bewerken". Op wiki's waar VisualEditor nog in een Beta Functie is, kunt u eenvoudig het veld uitvinken in de Beta tab bij uw voorkeuren; op de andere wiki's, kunt u de optie Temporarily disable VisualEditor while it is in beta aanvinken op de tab bewerken.
Een onderdeel mist in de visuele bewerker. Hoe kan ik het toevoegen hiervan aanvragen?
Sommige onderdelen worden op dit moment ontwikkeld of gepland. De planning en de Wikimedia technische ontwerp doelen voor 2015-2016 en het Phabricator werkbord geven hier meer wat meer informatie over. Als je niks kunt vinden over het door jou voorgestelde onderdeel, geef dit dan alsjeblieft door via hetzelfde manier als het doorgeven van een probleem.
Zal het mogelijk blijven om te blijven bewerken in wikitekst nadat de visuele bewerker de belangrijkste bewerkingsmodus wordt?
Ja, als de visuele bewerker de standaardmodus wordt voor bewerken, zal er een methode om de onderliggende "code" te bewerken blijven bestaan. Er zijn geen plannen om de modus wikitekst te verwijderen.
Kan ik gebruikmaken van syntaxis als [[ ]] en {{ }} in de visuele tekstverwerker?
Nee, deze snelkoppelingen gebruiken de hulpmiddelen link en template. Als u deze in de VisualEditor gebruikt dan krijgt u een waarschuwing. Zie de gebruiksgids van de visuele tekstverwerker voor meer informatie met betrekking tot het gebruiken van de visuele tekstverwerker.
Waarom wordt mijn webbrowser niet ondersteund?
Een moderne bewerkingsinterface voor Wikipedia en de zusterwiki's bouwen is een technische uitdaging, maar het is mogelijk met gebruik van moderne webtechnologieën en standaarden. Jammer genoeg ondersteunen sommige browsers niet alle functies die nodig zijn voor de visuele tekstverwerker. We doen ons best om de bekendste browsers te ondersteunen: de visuele tekstverwerker werkt met: Firefox 15 en hoger; Iceweasel 10 en hoger; Safari 7 en hoger; Chrome 19 en hoger; Opera 15 en hoger; Microsoft Internet Explorer 10 en hoger; Edge 12 en hoger. In enkele webbrowsers zoals Internet Explorer 9 krijgt u een waarschuwing, maar het bewerken zal grotendeels wel lukken. Om oudere webbrowsers te kunnen blijven gebruiken zijn soms wat aanpassingen nodig om de beperkingen te omzeilen die ten koste gaan van verbeteringen voor de meerderheid van de gebruikers. We raden u aan om over te stappen op een ondersteunde webbrowser. Als dit niet mogelijk is, maak dan gebruik van de wikitekst tekstverwerker. (Zie webbrowser matrix voor nadere details.)
Werkt de visuele tekstverwerker met de ProofreadPage-extensie van Wikisource, de Wiktionary-sjablonen en andere functies die Wikipedia niet heeft?
De visuele tekstverwerker is flexibel genoeg is om op alle websites van Wikimedia te kunnen worden gebruikt. Het gebruik van sjablonen zal echter een flinke inspanning van de community vragen om TemplateData aan de gebruikers aan te bieden en het hulpmiddel Wikisource's ProofreadPage zal nog wat bijgewerkt moeten worden om goed samen te werken met VisualEditor.
Kan ik de visuele tekstverwerker op mijn persoonlijke wiki buiten Wikimedia installeren?
Ja, maar dit is op eigen risico. De extensies VisualEditor en Parsoid zijn beschikbaar om te worden gedownload maar blijven experimenteel. Parsoid vereist nodeJS. Als u de extensies installeert en gebruikt, laat ons dan graag weten wat werkte en wat niet in Phabricator.
Maakt de visuele bewerker automatische verbeteringen aan de pagina?
In de meeste gevallen zal de visuele bewerker geen aanpassingen maken aan zinnen die niet direct bewerkt worden. In het geval er al een fout bekend is (bijvoorbeeld als een tabel niet goed afgesloten word) dan zal deze mogelijk bewerkt worden.
Zal deze editor ingeschakeld worden op de overlegpagina's?
​Nee. Dit is een regelmatig gesteld vraag.
 • De editor is ontworpen om inhoud te wijzigen, pagina's met tekst.[1]
  • Overlegpagina's zijn niet echt inhoud. De hulpmiddelen van de editor zijn net zo geschikt voor het bewerken van discussies.
  • Om het daar geschikt voor te maken, zouden we veel patronen in de editor moeten aanpassen of verwijderen. Na langdurig onderzoek met gebruikers hebben we besloten wat hier het beste werkt.
 • De editor kan niet omgaan met gestructureerde discussies en platte tekst discussies zijn geen gestructureerde discussies.
  • Discussies om de overlegpagina's zijn dan wel geen echte gestructureerde discussies, ondanks de dubbele punten en de opsommingspunten bij elk antwoord. Met het huidige ontwerp van klassieke discussies, een stuk software weet niet waar een post een antwoord op is, een mens kan soms echt meer. Er is geen echte relatie tussen posten, dat zou er voor een gestructureerde discussie wel moeten zijn.
  • Nu zorgt Flow voor gestructureerde discussies. In Flow is elke post is onafhankelijk met een uniek ID, gelinkt aan andere posten en aan een Onderwerp (Topic, ook met een uniek ID), met een historie en kunnen allen posten precies worden aangegeven, waar het een reactie op is. In de toekomst kan dit mogelijk uitgebreid worden. In de klassieke overlegpagina's met deze editor is dan niet mogelijk.
Mijn vraag staat hier niet tussen. Waar kan ik terecht?
U kunt uw vraag stellen op de feedback-pagina van uw lokale wiki (zie de lijst op Wikidata) of op de centrale feedback-pagina van mediawiki.org.

Gemeenschappelijke bronnen

Waar kan ik meer lezen over wat een gemeenschap kan doen zodat ze de visuele tekstverwerker op hun website kunnen gebruiken?
Een checklist.
Zijn er mensen met ervaringen hiermee?
Er is een lijst met namen in de Community Taskforce.

Referenties

 1. Gebaseerd op James Forrester's bericht op de wikimedia-l mailinglijst, Juni 2016