Help:EditorVisual/PMF

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/FAQ and the translation is 46% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Nota: Quan modifiqueu aquesta pàgina, esteu acceptant que la vostra contribució es publiqui en el marc de CC0. Mireu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació. PD

Preguntes generals

Què és l'EditorVisual?
L'EditorVisual és una iniciativa de desenvolupament de programari de la Fundació Wikimedia que permetrà modificar les pàgines d'un lloc web propulsat per MediaWiki sense haver d'aprendre la sintaxi wikitext. Amb l'EditorVisual, es podrà donar format a les pàgines d'una manera molt similar a la dels processadors de text. Mentre es facin les modificacions, la pàgina tindrà pràcticament el mateix aspecte que quan ja s'hagi desat.
VisualEditor is a software development initiative by the Wikimedia Foundation that will allow people to edit pages in MediaWiki without needing to learn wikitext syntax.

With VisualEditor, formatting pages will work very similarly to a word processor. While editing, the page will look very similar to what the page will look like after it is saved.

Per què s'està fent aquest canvi?
La sintaxi tan complexa del codi wiki emprat a l'antiga finestra de modificacions és la barrera més gran per fer la primera modificació, i per tant la barrera més gran per començar el camí que podria portar algú a esdevenir un membre productiu i expert de la comunitat de contribuïdors. Per fer créixer el nombre de casos d'èxit en els primers intents de fer modificacions, ens cal un sistema de modificació que sigui millor. Per a més detalls, llegiu la nostra explicació més extensa.
The complex wiki markup syntax used by the old editing window is the biggest barrier to making the first edit, and therefore the biggest barrier to beginning the path that could lead to someone's becoming a productive, experienced member of the editing community.

To increase the number of successful first attempts at editing, we need a better editing system. Please read our longer explanation for more details.

On he d'anar per saber-ne més de com s'utilitza l'EditorVisual?
Vegeu la Guia d'usuari d'EditorVisual.
Please see the VisualEditor User guide.
Quan s'habilitarà l'EditorVisual al meu wiki?
El calendari actual de desplegaments futurs és a VisualEditor/Rollouts. Durant el 2013, més de la meitat de les Wikipèdies van rebre l'EditorVisual com a opció per a tots els usuaris.
The current schedule for future rollouts is posted at VisualEditor/Rollouts.

More than half of Wikipedias received VisualEditor as an option for all users during 2013. L'EditorVisual és disponible com a característica beta d'alta voluntària per a gairebé tots els usuaris registrats de tots els projectes de la Fundació Wikimedia.

Per què esteu desplegant el programa quan encara no s'ha acabat de desenvolupar?
S'han d'afegir característiques al programa i se n'han de resoldre els problemes. Però, al cap i a la fi, la millor manera de detectar els errors i d'identificar les característiques que hi manquen és que hi hagi com més persones millor utilitzant el programa i potinejant-hi. Encara que sabem que els errors de programari són un obstacle a curt termini, tenim pensat corregir-los i l'ús és la manera de saber què hem de corregir.
The software has features to be added and issues to be resolved.

Ultimately, the best way to detect bugs and identify missing features is to have as many people as possible using the software and playing with it. While we know that bugs are disruptive in the short term, they will be fixed, and the current use is what lets us identify things that need fixing.

He trobat un problema amb l'EditorVisual. Com us puc demanar que el resolgueu?
Si voleu i podeu, informeu-ne a Phabricator, al producte «VisualEditor». La majoria de les Wikipèdies grans també contenen una pàgina destinada als comentaris sobre l'EditorVisual; vegeu-ne la llista a Wikidata. També hi ha una pàgina central de comentaris a MediaWiki.org.
If you're willing and able, please report the issue in Phabricator in the "VisualEditor" product.

Most large Wikipedias also have a wiki page dedicated to feedback about VisualEditor; see the list on Wikidata. There is also a central feedback page on mediawiki.org.

Com puc inhabilitar l'EditorVisual?
Per seguir modificant el wikitext directament, només cal que cliqueu al botó "Modifica el codi" en lloc de "Modifica". Als enllaços de modificació de secció, podeu obrir la secció en qüestió amb l'editor de wikitext clàssic clicant a "modifica el codi" en comptes de "modifica". Als wikis on l'EditorVisual encara és una característica beta, només cal que en desmarqueu la casella que hi ha a la pestanya Beta de les vostres Preferències; als altres wikis, podeu fer-ho marcant la casella Desactiva temporalment l'EditorVisual mentre estigui en fase beta, a la pestanya Caixa d'edició.
Trobo a faltar una característica a l'EditorVisual. Com us demano que la hi afegiu?
Algunes característiques ja s'estan desenvolupant o estan planejades. El Full de Ruta, les pàgines sobre els objectius del departament d'Enginyeria de Wikimedia per als anys 2015-2016 i el tauler de Phabricator n'informen. Però si no trobeu cap referència sobre la característica que voldríeu suggerir, demaneu-la amb el mateix procediment que s'utilitza per informar d'un problema.
Some features are currently being developed or planned.

The Roadmap, the Wikimedia Engineering goals pages for 2015–2016 and the Phabricator workboard provide some additional information as well. If you can't find any reference to the new feature you'd like to suggest, please submit it using the same process used to report an issue.

Seguirà sent possible fer modificacions al wikitext, quan l'EditorVisual esdevingui la interfície principal de modificació?
Sí. Malgrat que l'EditorVisual acabarà oferint-se a tots els usuaris per defecte, seguirà havent-hi un mètode per modificar el text "font" subjacent. No està planejat eliminar la modificació del wikitext.
Amb l'EditorVisual puc emprar els codis wiki habituals, com ara [[ ]] i {{ }}?
No. Actualment, aquests codis engeguen l'eina d'enllaços i la de plantilles, respectivament. Si empreu el codi wiki a l'article, us apareixerà un missatge d'avís. Per a més informació sobre com s'utilitza l'EditorVisual, vegeu la Guia d'Usuari de l'EditorVisual.
Per què el meu navegador no hi és compatible?
Crear una interfície de modificació moderna per a la Wikipèdia i els wikis germans és tot un repte tècnic, però és possible gràcies a les tecnologies i estàndards web moderns. Malauradament, alguns navegadors no tenen moltes de les característiques que l'EditorVisual necessita. Fem tant com podem per fer possible l'ús dels navegadors més comuns: de fet, l'EditorVisual funciona bé amb les versions recents dels navegadors més populars (Firefox 15 i posteriors, Iceweasel 10 i posteriors, Safari 7 i posteriors, Chrome 19 i posteriors, Opera 15 i posteriors, Microsoft Internet Explorer 10 i posteriors, i Edge 12 i posteriors). De totes maneres, en alguns navegadors, com ara Internet Explorer 9, apareixerà un missatge d'avís, però els usuaris no haurien d'experimentar cap gran problema fent modificacions. Si intentéssim trobar una alternativa per a les limitacions dels navegadors més antics, desviaríem els recursos de les millores que beneficiarien la majoria d'usuaris. Per tant, us animem a actualitzar-vos a un dels navegadors admesos o, si no podeu, a seguir fent les modificacions mitjançant l'editor de wikitext. (Per a més detalls, vegeu la matriu de navegadors.)

Unfortunately, some browsers don't support many of the features we need for VisualEditor. We're doing our best to support the most common browsers: VisualEditor works well with recent versions of the most popular web browsers: Firefox 15 and up; Iceweasel 10 and up; Safari 7 and up; Chrome 19 and up; Opera 15 and up; Microsoft Internet Explorer 10 and up; Edge 12 and up. In some browsers, such as Internet Explorer 9, a warning message will still show up, but users shouldn't experience any major problems editing. Trying to work around the limitations of older browsers would divert resources from improvements that would benefit the majority of users. We encourage you to upgrade to a supported browser and, if you can't, to continue to edit using the source wikitext editor. (See target browser matrix for specific details.)

L'EditorVisual funciona amb l'extensió ProofreadPage de Wikisource o amb les plantilles de Wiktionary, i altres característiques que la Wikipèdia no té?
L'EditorVisual és prou flexible per poder-se adaptar a tots els llocs de Wikimedia. Tanmateix, la gran dependència de Wiktionary respecte a les plantilles farà que els membres de la comunitat hagin de treballar de valent per proporcionar les dades de TemplateData als usuaris, i l'eina ProofreadPage de Wikisource requerirà alguna feina addicional per integrar-hi bé l'EditorVisual.
Puc instal·lar l'EditorVisual al meu wiki personal, a part de Wikimedia?
Sí, però sota la vostra responsabilitat. Les extensions VisualEditor i Parsoid són disponibles per descarregar, però encara són experimentals; tingueu en compte que Parsoid requereix nodeJS. Si així i tot les instal·leu i les utilitzeu, agrairíem que ens féssiu saber què ha funcionat i què no, a Phabricator.
L'EditorVisual fa correccions automàtiques a les pàgines?
En la majoria dels casos, l'EditorVisual no fa canvis al format de les línies que no s'estan modificant directament. Però en casos en què un codi ja present a la pàgina no es tracti correctament (per exemple, una taula que no s'ha tancat), pot provar de corregir-lo.
S'habilitarà l'EditorVisual a les pàgines de discussió?
​No. Aquesta pregunta sorgeix sovint.
  • L'EditorVisual està dissenyat per modificar contingut, simples pàgines de text.[1]
    • Les pàgines de discussió no són contingut. Moltes de les eines i dels patrons de disseny que fan que l'EditorVisual vagi bé per modificar contingut també fan que vagi malament per debatre.​
    • Per fer que es pogués emprar en les discussions, hauríem de treure o espatllar molts d'aquests patrons de l'EditorVisual. Hi hem esmerçat molt de temps investigant amb els usuaris què funciona millor.
  • L'EditorVisual no pot tractar les discussions estructurades, i les discussions de wikitext no són discussions estructurades.
    • Les discussions de les pàgines de discussió tradicionals no són estructurades des del punt de vista tècnic (encara que les respostes s'indiquin amb els dos punts o amb punts de llista), perquè els programes no poden esbrinar qui ha respost a qui, de manera que no hi ha una connexió real entre els posts, que és l'essència d'una discussió estructurada.
    • Actualment, les discussions estructurades les tracta Flow, on cada post és independent (amb un identificador únic), enllaçat amb els altres posts i amb un Tema (que també té un identificador únic), amb un historial propi i enllaçable precisament. Amb Flow, en el futur es podrien tenir converses a diversos llocs, traslladar temes o respostes i crear subdiscussions. En canvi, les pàgines de discussió clàssiques, ja utilitzin l'EditorVisual o no, no permeten tot això.
Tinc una pregunta que no apareix aquí. On la puc fer?
Podeu fer preguntes a la pàgina de comentaris de l'EditorVisual del vostre wiki (vegeu-ne la llista a Wikidata) o a la pàgina central de comentaris de MediaWiki.org.

Recursos de la comunitat

On puc llegir més sobre què poden fer les comunitats per adaptar l'EditorVisual als seus llocs?
Podeu trobar una mena de llista de passos a fer aquí a MediaWiki.org.
On puc trobar gent experimentada en aquest tipus de projecte?
Hi ha una llista de noms al Community Taskforce.

Referències