Помоћ:VisualEditor/ЧПП

This page is a translated version of the page Help:VisualEditor/FAQ and the translation is 10% complete.
Outdated translations are marked like this.
PD Напомена: Уређивањем ове странице слажете се да објавите Ваше доприносе под лиценцом CC0. За више информација погледајте Public Domain Help Pages. PD

Опште

Шта је VisualEditor?
VisualEditor је иницијатива Фондације Викимедија за развој софтвера која ће омогућити уређивање страница у MediaWiki-ју без потребе за учењем викитекст језика. Уз помоћ VisualEditor-а, уређивање страница је слично уређивању текста – за време уређивања текст изгледа исто као што ће изгледати када га сачувате.
VisualEditor is a software development initiative by the Wikimedia Foundation that will allow people to edit pages in MediaWiki without needing to learn wikitext syntax.

With VisualEditor, formatting pages will work very similarly to a word processor. While editing, the page will look very similar to what the page will look like after it is saved.

Који је разлог за ову промену?
Највећа препрека за почетак уређивања Википедије, па тиме и највећа препрека на путу ка продуктивном, искусном члану заједнице, је сложени wikimarkup језик који се раније користио у прозору за уређивање. Да би се повећао успех првог сусрета са уређивањем, потребан нам је бољи начин уређивања. Молимо вас да причитате дуже објашњење ако желите више детаља.
The complex wiki markup syntax used by the old editing window is the biggest barrier to making the first edit, and therefore the biggest barrier to beginning the path that could lead to someone's becoming a productive, experienced member of the editing community.

To increase the number of successful first attempts at editing, we need a better editing system. Please read our longer explanation for more details.

Where do I go to learn more about using VisualEditor?
Please see the VisualEditor User guide.
Када ће VisualEditor бити омогућен за мој вики?
Ово је важећи распоред (може доћи до промене):
 • 24. јун: A/B тест на енглеској Википедији. VisualEditor се по правилу омогућава за 50% новорегистрованих корисника.
 • 1. јул: Покретање VisualEditor-а на енглеској Википедији за све пријављене кориснике.
 • 15. јул: Покретање VisualEditor-а на енглеској Википедији и за анонимне и за пријављене кориснике.
 • 24. јул: Покретање VisualEditor-а на de, es, fr, he, it, nl, pl, ru и sv Википедијама, само за регистроване кориснике.
 • 29 јул: Покретање VisualEditor-а на de, es, fr, he, it, nl, pl, ru и sv Википедијама за све кориснике.
 • друга половина августа: Покретање VisualEditor-а за све остале Википедије, за све кориснике, осим неколико Википедија (нпр. кинеску) на којима VisualEditor још не ради.
Тренутно је план да за почетак покренемо VisualEditor на Википедијама, а да га покренемо на другим пројектима до краја 2013, због сложености потребних измена.
The current schedule for future rollouts is posted at VisualEditor/Rollouts.

More than half of Wikipedias received VisualEditor as an option for all users during 2013. VisualEditor is available as an opt-in Beta Feature to almost all logged-in users at all Wikimedia Foundation projects.

Зашто покрећете овај софтвер тако брзо? Не изгледа ми спремно.
Софтвер је дефинитивно недовршен; треба да му се дода још опција, и сигурни смо да ћемо открити грешке након његовог покретања. То није зато што је софтвер лош, или што није спреман, то је због тога што је то почетни софтвер. Грешке су неизбежне: сам MediaWiki софтвер је стар 10 година, а и даље наилазимо на ствари које могу да се поправе, или ствари које неочекивано отказују. Ако бисмо чекали да VisualEditor буде савршен, никада га не бисмо покренули.
На крају, најбољи начин за откривање грешака је да их што више људи тражи, користећи и испитујући софтвер. Схватамо да ће грешке реметити уређивање на почетку, али оне ће бити исправљене, а покретање софтвера нам омогућава да их откријемо и исправимо.
The software has features to be added and issues to be resolved.

Ultimately, the best way to detect bugs and identify missing features is to have as many people as possible using the software and playing with it. While we know that bugs are disruptive in the short term, they will be fixed, and the current use is what lets us identify things that need fixing.

Открио/ла сам проблем VisualEditor-ом. Како да вам кажем да га исправите?
Ако желите, пријавите проблем bugzilla-и у [$bugzilla "VisualEditor" product]. Многе Википедије имају и странице посвећене повратним информацијама о коришћењу VisualEditor-а; погледајте њихов списак. Постоји и централна страница за повратне информације на mediawiki.org.
If you're willing and able, please report the issue in Phabricator in the "VisualEditor" product.

Most large Wikipedias also have a wiki page dedicated to feedback about VisualEditor; see the list on Wikidata. There is also a central feedback page on mediawiki.org.

Како да искључим VisualEditor?
Да наставите да уређујете директно у викитексту, просто кликните дугме "уреди извор" уместо дугмета "уреди". На линковима за урећивање делова чланка, можете да отворите класичан викитекст уређивач за тај део кликом на линк "уреди извор" уместо "уреди".

On wikis where VisualEditor is still a Beta Feature, you can simply uncheck its box in the Beta tab of your Preferences; on the other wikis, you can check the Temporarily disable VisualEditor while it is in beta box from the Editing tab instead.

VisualEditor-у недостаје опција. Како да тражим од вас да је додате?
Неке опције се тренутно развијају и планирају (нпр. форматирање слика, додавање стубаца и редова у табеле и уређивање математичких формула). Мапа пута и Нацрт инжењерских циљева Викимедије за 2013/14. пружају додатне информације о томе. Ако ту не пронађете податке о новој опцији коју желите да додамо, предложите нам је истим поступком као за пријављивање порблема.
Some features are currently being developed or planned.

The Roadmap, the Wikimedia Engineering goals pages for 2015–2016 and the Phabricator workboard provide some additional information as well. If you can't find any reference to the new feature you'd like to suggest, please submit it using the same process used to report an issue.

Да ли ће и даље моћи да се уређује коришћењем викитекста након што VisualEditor постане примарни интерфејс за уређивање?
Да. Иако ће VisualEditor постати подразумевано окружење за уређивање, метод уређивања основног, „изворног“, текста ће и даље постојати. Не планирамо да укинемо опцију „уреди извор“.
Да ли могу да користим познате симболе као што су [[ ]] и {{ }} у VisualEditor-у?
Не. Уместо тога, користите алатке за шаблоне и за линкове. Прочитајте Упутство за VisualEditor за више информација о његовом коришћењу.
Зашто мој web прегледач није подржан?
Развој модерног уређиваћког интерфејса за Википедију и њене сродне пројекте је технички изазов, али је могућ уз помоћ савремених web технологија и стандарда. Нажалост, неки прегледачи не подржавају многе опције које су потребне за VisualEditor. Радимо на томе да подржимо најкоришћеније прегледаче: VisualEditor добро ради на новијим верзијама Firefox-а, Chrome-а и Сафарија, а подршка за Интернет Експлорер 9 ускоро стиже. Међутим, рад на отклањању ограничења које имају старије верзије прегледача одвукло би нас од увођења побољшања која доносе корист већини корисника. Позивамо вас да инсталирате подржани прегледач, а ако нисте у могућности, да наставите да уређијете користећи уређиач изворног викитекста. (Погледајте VisualEditor/Target browser matrix за више детаља.)
Building a modern editing interface for Wikipedia and its sister wiki is a technical challenge, but it's possible using modern web technologies and standards.

Unfortunately, some browsers don't support many of the features we need for VisualEditor. We're doing our best to support the most common browsers: VisualEditor works well with recent versions of the most popular web browsers: Firefox 15 and up; Iceweasel 10 and up; Safari 7 and up; Chrome 19 and up; Opera 15 and up; Microsoft Internet Explorer 10 and up; Edge 12 and up. In some browsers, such as Internet Explorer 9, a warning message will still show up, but users shouldn't experience any major problems editing. Trying to work around the limitations of older browsers would divert resources from improvements that would benefit the majority of users. We encourage you to upgrade to a supported browser and, if you can't, to continue to edit using the source wikitext editor. (See target browser matrix for specific details.)

Да ли VisualEditor ради на ProofreadPage-у Викиизворика, на шаблима Викиречника, и на другим опцијама који нема на Википедији?
VisualEditor је трнутно омогућен само на сајтовима Википедије, али смо га учинили довољно прилагодљивим да се може користити на свим Викимедијиним сајтовима. Након што га покренемо на Википедији, радићемо на томе да омогућимо рад VisualEditor-а на опцијама специфичним за сродне пројекте.
Могу ли да инсталирам VisualEditor на мој лични вики изван Викимедије?
Да, али на сопствену одговорност. Додаци VisualEditor и Parsoid су слободни за преузимање, али су још у фази испитивања; обратите пажњу на то да Parsoid захтева nodeJS. Ако их инсталирате и користите, реците нам шта ради, а шта не ради на [$bugzilla Bugzilla-и].
Да ли VisualEditor аутоматски исправља странице?
У већини случајева, VisualEditor не прави измене на деловима текста који се не уређује директно. У случајевима када је markup који је већ на страници нетачно задат (нрп. табела није затворена), VisualEditor може да покуша да то исправи.
Will the visual editor be enabled on talk pages?
​No. This question comes up quite often.
 • The visual editor is designed to edit content, plain pages of text.

[1]

  • Talk pages aren't content. Many of the tools and design patterns that make VE nice to use to edit content make it poor to use for discussions.
  • To make it usable for discussions, we would have to remove or break many of those patterns in VE. We have spent a lot of time researching with users what works best there.
 • VE can't deal with structured discussions and plain-text discussions are not structured discussions.
  • Discussions like they are on traditional talk pages are not structured discussions from a technical perspective, despite the fact there is a certain number of colons or bullet points added to each answer to provide a pseudo-structure. With the current design of classical discussions, a piece of software can't know who has replied to whom – only humans can. There is no real connection between posts (which post is the parent/child of which), which is the definition of a structured discussion.
  • At the moment Flow deals with structured discussions. In Flow, each post is independent with a unique ID, linked to other posts and to a Topic (also with a unique ID), with a specific history, and all posts can be targeted precisely. It would be possible in the future to have conversations at multiple places, to move topics or replies, and to create sub-discussions with Flow. Classical talk pages, using VE or not, do not allow that.
Овде нема мога питања. Где могу да га поставим?
Можете постављати питања на страници VisualEditor-а за повратне информације на свом викију (Овде погледајте списак) или на централној страници за повратне информације на mediawiki.org.

Community resources

Where can I read more about what communities can do to adapt the visual editor to their sites?
You can find a sort of "checklist" here on mediawiki.org.
Where can I find people experienced in this kind of effort?
There is a list of names at Community Taskforce.

References

 1. Based on James Forrester's message on wikimedia-l mailing-list, June 2016