This page is a translated version of the page Help:Searching and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD
Voor documentatie van de zoekfunctie op wiki's van Wikimedia, zie Help:CirrusSearch .

De snelste manier om informatie te vinden op MediaWiki is door het direct op te zoeken. Op elke pagina is er een vak zoeken.

Voer zoekwoorden en zinnen in en druk op "Enter" of "Return" op uw toetsenbord. Of klik op het vergrootglas of op de knoppen "Zoeken" of "Ga". Als een pagina dezelfde titel heeft als die u hebt ingevoerd, springt u rechtstreeks naar die pagina. Anders zoekt het naar alle pagina's op de wiki (met enkele beperkingen, zie hieronder), en presenteert een lijst van artikelen die overeenkomen met uw zoektermen of het bericht dat geen enkele pagina de door u gezochte sleutelwoorden en zinnen bevat.

Hoe werkt het?

  • Alleen de inhoud van een artikel wordt doorzocht - de titel van de pagina wordt genegeerd.
  • De inhoud van het artikel wordt doorzocht in de ruwe (wikitext) vorm - dat wil zeggen, de tekst die doorzocht wordt is de tekst die u ziet wanneer u "bewerken" kiest. Dit betekent dat de inhoud van een gebruikt sjabloon niet doorzocht wordt, maar het doel van piped links wel.
  • Het zoeken werkt op hele woorden, gescheiden door spatie of interpunctie. Dus als u zoekt op 'boek', dan vind u geen 'boeken'. Maar als u zoekt op 'generaal' dan vind u wel 'directeur-generaal'. En als uw zoekterm de term 'inter' bevat, bevatten de resultaten geen pagina's die alleen het woord 'internationaal' bevatten, maar wel pagina's met de term 'inter-nationaal'.
  • De resultaten bevatten alleen pagina's die al uw zoektermen bevatten.
  • U kunt zoeken naar alle woorden die beginnen met een voorvoegsel door * toe te voegen aan het einde van een woord in uw zoekopdracht. Voorbeeldː book* zal resultaten teruggeven voor book en books.
  • U kunt zoeken door een zin tussen dubbele aanhalingstekens te zetten. Er wordt dan gezocht op ieder afzonderlijk hele woord. Zoeken op bijvoorbeeld "Minister President" zal geen resultaten vinden met "ster Pr".

Zoekresultaten beperken

Klikken op de knop “Zoeken” zonder iets in te vullen leidt naar de pagina "Special:Search" die extra zoekopties bevat (ook beschikbaar vanuit de lijst met zoekresultaten).

Soms is het nuttig om een zoekopdracht te beperken tot pagina's binnen een bepaalde naamruimte, om bijvoorbeeld alleen binnen 'User' pagina's te zoeken. Vink hiervoor de gewenste naamruimten aan.

Zie ook