Help:Categorieën

This page is a translated version of the page Help:Categories and the translation is 100% complete.
PD Let op: Als u deze pagina bewerkt, gaat u akkoord met het vrijgeven van uw bijdragen onder de CC0. Zie Helppagina’s Publiek Domein voor meer informatie. PD

Categorieën, een kenmerkende functie van MediaWiki, zorgt voor automatische indices die geschikt zijn voor inhoudsopgaven.

U kunt aan een pagina of een bestand een of meer categorieën toekennen. Hierdoor komen er onderaan de pagina links te staan waarmee de lezer naar een lijst van pagina's/bestanden kan gaan die allemaal in die categorie zijn ingedeeld en dus aan elkaar gerelateerd zijn.

Samenvatting

Elke pagina in de Categorie namespace staat voor een zogenaamde category, een groepering van relateerde pagina's en bevat een index voor pagina;s van die categorie. Een voorbeeld deze pagina behoort tot "Help-categorie ". Als u die categorie pagina opent, dan ziet u een link naar deze pagina.

Als een pagina tot een of meer categorieën behoort, dan worden deze onderaan de pagina getoond (of afhankelijk van het gebruikte skin bovenaan rechts).

De categoriepagina's zelf bevatten 2 delen:

  • aan het begin, een optioneel deel bewerkbare tekst, net zoals elke ander pagina,
  • aan het einde, een altijd aanwezig, automatisch gegenereerde alfabetische lijst van alle pagina's in de categorie, in de vorm van links. In feite is het de Unicode sorteervolgorde.

Om een categorie aan een pagina toe te kennen, voeg eenvoudig de link "[[Category:Category_name/nl]]" toe aan de tekst. De gebruikelijke plaats hiervoor is onderaan de pagina.

Om een categorie-pagina in een pagina als een normale link te gebruiken (zonder de pagina in een categorie te plaatsen), zet voor de naam van de link een dubbele punt. Voorbeeld: [[:Category:Not in this category/nl]]

Een nieuwe categorie kan worden aangemaakt voordat er een pagina in is ingedeeld, op dezelfde manier als een gewone pagina.

Elke wiki kan een eigen bovenste niveau categorie hebben, zoals Category:Contents op Wikipedia.

Voor een lijst categorieën met minstens een pagina, zie Special:Categories.

Voor een lijst met alle aangemaakte / gewijzigde categorieën, inclusief die zonder pagina's, bekijk Special:Allpages/Category:. (Let op de dubbele punt aan het eind.)

Een pagina toevoegen aan een categorie

Om een pagina of bestand toe te voegen aan een categorie, hoef je alleen de pagina te bewerken en de volgende tekst toe te voegen (vul bij Naam de naam van de categorie in).

[[Category:Naam]]

Er is geen beperking in het aantal tags Category waarin een pagina kan worden ingedeeld. Deze kunnen ook met de interwiki taal links in de zijbalk worden gebruikt en worden meestal onderaan de pagina toegevoegd voor het gemak van de bewerkers van de wikipagina's.

Op een pagina met categorieën worden de categorieën onderaan getoond in de volgorde waarin ze in de tekst voorkomen.

Indien $wgUseCategoryBrowser op true is gezet, wordt onder de eerste lijst elke categorie opnieuw getoond in de lijst, de stijl breadcrumb, met alle bovenliggende categorieën, alfabetisch gesorteerd. (Op zijn laatst in MediaWiki 1.18.2) als een categorie een subcategorie is van een of meer bovenliggende categorieën, worden beide hiërarchieën getoond in de lijst, maar in de lijst wordt dan die categorie maar een keer weergegeven in de naam. Hierdoor kan het lijken dat er dubbele categorieën zijn als een categorie meerdere bovenliggende categorieën heeft en ook een van de bovenliggend categorieën wordt op die pagina gebruikt. Voorbeeld: stel dat Maryanne een subcategorie is van zowel Mary en Anne. Als een pagina is ingedeeld met de categorieën Maryanne en Anne dan wordt er in de Categorie breadcrumbs getoond

Anne 
Anne
Mary -> Maryanne

"Anne" lijkt nu dubbel voor te komen, maar het betekent dat

Anne 
Anne -> Maryanne
Mary -> Maryanne

Dit is een bug en is gerapporteerd in phab:T35614.

Sorteervolgorde

Standaard wordt een pagina gesorteerd in de categorie op de eerste letter van de naam, zonder de namespace. Ook groepeert MediaWiki tekens met accenten onder dat accent, dus pagina's die met een À, Á of Ä beginnen worden onder een verschillend kopje gezet, in plaats van onder het kopje A. (Indien u toegang heeft tot de shell, deze standaarden kunnen worden gewijzigd met $wgCategoryCollation .)

De sorteervolgorde (sort key) geeft aan onder welk kopje en waar in de lijst met categorieën de pagina wordt getoond. U kunt een 'sort key' toevoegen door het in de tag te plaatsen de verticale streep. Voorbeeld: de onderstaande tag wordt toegevoegd bij de "S".

[[Category:Naam|Sortering]]

De 'sort key' kan hoofdletterafhankelijk zijn, dat hangt af van uw configuratie instellingen. De volgorde van de secties binnen een categorie is op sorteervolgorde van de Unicode. De 'sort key' wijzigt niet de de paginatitel die in het overzicht wordt getoond.

Spaties en andere tekens zijn toegestaan.

Lees Help:Sorting voor meer informatie over het sorteren van categorieën.

Een categorie-pagina aanmaken

Een categorie bestaat ook als de pagina niet is aangemaakt, maar de categorie is dan geïsoleerd en dan heeft het weinig zin voor de organisatie en navigatie.

Een categorie wordt aangemaakt door het aanmaken van een paina in de Category: namespace. Een categorie-pagina kan op dezelfde manier worden aangemaakt als een andere wiki-pagina (lees Help:Een nieuwe pagina aanmaken ); voeg eenvoudig vooraan "Category:" toe aan de titel van de pagina.

Om extra werk te vermijden, zoek eerst in uw wiki voordat u een categorie aanmaakt. De lijst met alle categorieën kan worden gevonden in "Speciale pagina's" in het paneel "hulpmiddelen" van de zijbalk.

De categorie hiërarchie beheren

Categorieën kunnen in een hiërarchie tot een of meerdere andere categorie behoren. Ook op een categorie-pagina kan de tag Category worden gebruikt onderaan de pagina.

Het is goed om voor de categorieën een hiërarchie te gebruiken met één topniveau. De structuur van de categorieën kan de vorm van een boom aannemen met meerdere takken, het zal vaak een grafiekstructuur hebben. In het algemeen zal er een keten zijn van bovenliggende en onderliggende (parent, child) links tussen categorieën en het topniveau.

Categorie boomstructuur

Vanaf MediaWiki 1.31 wordt de extensie CategoryTree standaard meegeleverd, hierdoor kunnen Special:CategoryTree en ‎<categorytree> een boomstructuur weergeven met de categorieën.

Verborgen categorieën

De categorieën waar een pagina is ingedeeld wordt normaal gesproken onderaan de pagina aangegeven. In MediaWiki 1.13+ kan een categorie hier worden verborgen door het toevoegen van het magische woord "__HIDDENCAT__" aan de categorie-pagina.

Gebruikers kunnen kiezen of ze de verborgen categorieën in een andere lijst "Verborgen categorieën" kunnen zien, door het aanvinken van "Verborgen categorieën weergeven" in de sectie "Uiterlijk" van Special:Preferences.

Verborgen categorieën worden automatisch toegevoegd aan Category:Hidden categories. Deze categorie is gespecificeerd in het systeembericht MediaWiki:Hidden-category-category.

Naar een categorie linken

Om een link naar een categorie te maken, gebruik een dubbele punt voor de naam van de categorie (zonder de dubbele punt zou de huidige pagina worden toegevoegd aan de categorie):

[[:Category:Help]]Category:Help

Om de tekst van de link te wijzigen, schrijf de tekst in de link na een verticale streep (pipe):

[[:Category:Help|Help categorie]]Help categorie

Doorverwijspagina's die doorverwijzen naar een categorie moeten de dubbele punt ook gebruiken, anders worden krijgen zij ook die categorieën plaats van dat het een doorverwijzing is.

Categorieën en sjablonen (toevoegen van pagina's in een pagina)

Als u [[Category:Cats]] toevoegt in een sjabloon, krijgen zowel het sjabloon als de pagina's die het sjabloon gebruiken, de categorie Cats.

  • Als u alleen het sjabloon die categorie wil toekennen, schrijf dan de categorie aanduiding binnen de <noinclude> tags.
  • Als u alleen de pagina's die het sjabloon in die categorie wil indelen, maar niet het sjabloon zelf, zorg er dan voor dat u de categorie aanduiding schrift binnen de <includeonly> tags.

Door het gebruik van cache, kan het enige tijd duren voordat een wijziging van categorieën via een sjabloon overal zichtbaar is. U kunt een wijziging zonder iets te wijzigen op een pagina doen om de categorieën dan direct goed te zetten..

Een categorie doorverwijzen

Zoals bij een normale wiki-pagina, kan een categorie-pagina doorverwijzen naar een andere pagina. Dit raden wij af, omdat pagina's gecategoriseerd in doorverwezen categorieën niet de categorie (phab:T5311) krijgen. Enkele Wikimedia websites doen via een sjabloon "category redirect" om deze doorverwezen categorieën te markeren, waardoor handmatige of geautomatiseerde opschoning van deze pagina's mogelijk is.

Categorieën volgen

Bepaalde syntaxis problemen, zoals een niet werkende link van een afbeelding of te veel veeleisende parser-functies, kunnen zorgen dat een pagina in een volgcategorie wordt geplaatst. Zie Help:Tracking categories voor details.

Een categorie hernoemen

Als u een categorie verplaatst, zal omdat doorverwijzing niet geldt voor categorisering, alle categorie tags verkeerd zijn, u zult dan dus wat verbeteringen moeten aanbrengen.

Zie ook