Help:Categories

This page is a translated version of the page Help:Categories and the translation is 82% complete.
PD Nota: Quan modifiqueu aquesta pàgina, esteu acceptant que la vostra contribució es publiqui en el marc de CC0. Mireu Pàgines d'ajuda de domini públic per a més informació. PD

Les categories, una funció de programari de MediaWiki, proporcionen índexs automàtics que són útils com taules de contingut.

Podeu categoritzar les pàgines i fitxers mitjançant l'addició d'una o més etiquetes de Categories al text contingut. Aquestes etiquetes creen enllaços a la part inferior de la pàgina que porten a la llista de totes les pàgines d'aquesta categoria, el que fa que sigui fàcil de navegar pels articles relacionats.

Resum

Cadascuna de les pàgines de l'espai de noms Categoria representa a una categoria determinada, una agrupació de pàgines relacionades, i conté un índex de les pàgines de la seva categoria. Per exemple, aquesta pàgina pertany a "Categoria:Ajuda ". Si obriu la categoria de la pàgina, veureu allà un enllaç a aquesta pàgina.

Quan una pàgina pertany a una o més categories, aquestes categories apareixen a la part inferior de la pàgina (o en la cantonada superior dreta, depenent de l'aparença que s'està utilitzat).

La mateixes pàgines de categoria contenen dues parts:

  • en el seu començament, una part opcional pot contenir text que es pot modificar, com en qualsevol altra pàgina,
  • en el seu final, una llista sempre present generada automàticament de totes les pàgines d'aquesta categoria en forma d'enllaços, en ordre alfabètic (de fet, en l'ordre d'Unicode).

Per assignar una categoria a una pàgina, simplement afegiu l'enllaç "[[Category:Nom de la categoria]]" com a text wiki de la pàgina. El lloc habitual per afegir-la és al final de la pàgina.

Per enllaçar una pàgina de categoria dins d'una pàgina com un enllaç wiki normal (sense afegir la pàgina a la categoria), escriviu en el prefix del nom de l'enllaç dos punts. Per exemple: [[:Category:No en aquesta categoria]]

Les noves categories es poden crear abans d'assignar-hi qualsevol pàgina, de la mateixa manera que qualsevol altra pàgina normal.

Les wikis individuals poden tenir les seves pròpies categories de nivell superior, com la Categoria:Principal en la Viquipèdia.

Per obtenir una llista completa de totes les categories que tenen almenys una pàgina, mireu Special:Categories.

Per obtenir una llista completa de totes les categories editades/creades, incloses les que no tenen pàgines, consulteu Special:Allpages/Category: (noteu els dos punts del final).

Afegir una pàgina a una categoria

Per afegir una pàgina o un fitxer carregat a una categoria, simplement editeu la pàgina i afegiu el següent text (on Nom és el nom de la categoria que desitja afegir a).

[[Category:Nom]]

Qualsevol nombre d'etiquetes de Category es pot afegir a la pàgina i la pàgina les mostra totes. Les etiquetes de Category, juntament amb enllaços de llenguatge interwiki es mostren a la barra lateral, s'haurien afegir sempre a la part inferior de la pàgina per la conveniència d'altres editors.

En una pàgina categoritzada, les categories es mostren en l'ordre en que apareixen en el text wiki, no per ordre alfabètic.

Si $wgUseCategoryBrowser està establert com "true", sota la primera llista de cada categoria apareixen, totes les seves categories que la contenen, ordenades alfabèticament i a l'estil de ruta de navegació. (Almenys en MediaWiki 1.18.2) si una categoria és una subcategoria de més d'una categoria contenidora, es mostraran totes dues jerarquies, però la categoria etiquetada es va despullant de totes menys un d'aquesta. Això crea el potencial del que semblen ser entrades duplicades si una categoria amb diverses categories contenidores i una d'aquestes amb etiqueta en una pàgina. Per exemple suposem Maryanne és una subcategoria de Maria i Anne. Si una pàgina està etiquetada amb les categories Maryanne i Anne llavors la ruta de navegació de la categoria mostrarà

Anne 
Anne
Mary -> Maryanne

"Anne" apareix duplicada, però el que es vol dir és

Anne 
Anne -> Maryanne
Mary -> Maryanne

Això és un error, i s'ha reportat en phab:T35614.

Clau d'ordenació

Per defecte, una pàgina s'ordena, agrupadament, dintre de la categoria per la primera lletra del seu nom i sense l'espai de noms. Heu de saber que, en l'agrupació, es consideraran caràcters diferents la mateixa lletra amb o sense diacrítics (majorment signes d'accentuació), així les pàgines que comencen per À, Á, Ä, es llistaran en epígrafs separats, en lloc de fer-ho en una secció única sota la lletra A. (Si teniu accés a una consola, aquests valors predeterminats es poden canviar amb $wgCategoryCollation .)

Una clau d'ordenació especifica en quin ordre es mostrarà dins de la llista que es genera automàticament (la pàgina o categoria) dins d'una categoria contenidora, tenint en compte (lògicament) que l'agrupació es realitzarà segons la primera lletra. Podeu afegir una clau d'ordenació, col·locant dins de l'etiqueta després d'un caràcter de barra vertical. Per exemple, l'etiqueta de sota es sumarà la pàgina sota l'encapçalament de la "S".

[[Category:Nom|Text del Nom preparat per l'ordenació alternativa]]

Que les claus d'ordenació siguin sensibles a caixa depèn de la vostra configuració. L'ordre de les seccions dins d'una categoria segueix l'ordre de classificació d'Unicode. La clau d'ordenació no canvia el títol de la pàgina que apareix en la categoria.

Els espais i altres caràcters són perfectament vàlids.

Mireu Help:Sorting per a més informació sobre l'ordenació de les categories.

Creació d'una pàgina de categoria

Existeixen categories tot i que la seva pàgina no s'hagi creat, però aquestes categories estan aïllades de les altres i no són útils per l'organització o de navegació.

Una categoria és crea mitjançant la creació d'una pàgina de nom d'espai Category:. Una pàgina de categoria es pot crear la mateixa manera que altres pàgines del wiki (mireu Help:Inici d'una nova pàgina ); només s'ha d'afegir "Category:" abans del títol de la categoria.

Per evitar treball extra, tracteu de buscar-la dins de la vostra wiki abans de crear-ne una de nova. La llista de totes les categories es pot trobar a "Pàgines especials" en la caixa d'"eines" de la barra lateral.

Gestió de la jerarquia de categories

Les categories poden pertànyer a altres categories en una jerarquia. Ja que les pàgines de categories s'assemblen molt a qualsevol altra pàgina, es pot afegir una etiqueta de Category a la part inferior d'una pàgina de categoria.

És una bona idea per organitzar totes les categories en una jerarquia amb una única categoria de nivell superior. L'estructura de categories pot prendre la forma d'un arbre amb branques separades, però més sovint tindrà una estructura gràfica. En general, no hauria de ser una cadena contigua de vincles pare-fill entre cada categoria i la categoria de nivell superior.

Category tree

Since MediaWiki 1.31, CategoryTree extension is packaged by default, allowing Special:CategoryTree and ‎<categorytree> to provide a tree-like structure display for the categories.

Categories ocultes

Les categories en una pàgina estan normalment presentades a la part inferior de la pàgina, i, en versions de MediaWiki posteriors a la 1.13, una categoria es pot amagar d'aquesta presentació mitjançant l'addició de la paraula màgica "__HIDDENCAT__" en la pàgina de la categoria.

Els usuaris poden optar per veure les categories ocultes en una llista de "Categories ocultes" separada, marcant la casella "Mostra les categories ocultes" a la secció "Aparença" de Special:Preferences.

Les categories amagades s'afegeixen automàticament a la Category:Hidden categories. Aquesta categoria s'especifica en el missatge del sistema MediaWiki:Hidden-category-category.

Enllaçar a una categoria

Per crear un enllaç a una categoria, utilitzeu dos punts abans del nom de la categoria (sense aquests dos punts, s'afegiria la pàgina actual a la categoria):

[[:Category:Help]]Category:Help

Per canviar el text de l'enllaç, escriviu el text dins de l'etiqueta d'enllaç després de la barra vertical:

[[:Category:Help|Help category]]Help category

La redirecció de pàgines que redirecciona les categories també ha d'utilitzar els dos punts, en cas contrari es poden afegir a la categoria en lloc de redireccionar.

Categories and templates (transcluded pages)

If you add [[Category:Cats]] inside a template (a transcluded page), both the template and pages which transclude this template will be categorised as Cats.

  • If you want only the template to be categorised, you should ensure to write category marker inside <noinclude> tags.
  • If you want only the pages which uses the template to be categorised, but not the template itself, you should ensure to write category marker inside <includeonly> tags.

Due to caching issues, editing categories applied through templates may take a while to be visible everywhere. You can perform a null edit on a page to update immediately its categories.

Redireccionar una categoria

Igual que per les pàgines normals wiki, les pàgines de categories poden ser redirigides a altres pàgines normals o de categoria. No obstant això, no és recomanable, ja que les pàgines classificades en categories redirigides no aconsegueixen classificar-se en la categoria de destinació (phab:T5311). Alguns llocs de Wikimedia utilitzen una plantilla de "redirecció de categoria" per marcar les categories redirigides, permetent la neteja manual o automàtica de pàgines que s'hi mostren.

Seguiment de categories

Certs problemes de sintaxi, com un vincle trencat a una imatge, o funcions de l'analitzador massa feixucs, poden provocar que una pàgina s'afegeixi a una categoria de seguiment. Mireu Help:Tracking categories per a més detalls.

Renaming a category

If you move a category, since redirect will not work for categorising, all category tags will be wrong, so you have to fix them.

Vegeu també