This page is a translated version of the page Help:Categories and the translation is 78% complete.
PD Huomautus: Muokkaamalla tätä sivua hyväksyt, että tuottamasi sisältö julkaistaan CC0 -lisenssillä. Katso lisätietoja Public Domain -ohjesivulta. PD

Luokat ovat MediaWikin ohjelmisto-ominaisuus, jotka tarjoavat sisällysluetteloina käytännöllisiä automaattisia hakemistoja.

Sivuja ja tiedostoja voi luokitella lisäämällä sisältötekstiin yhden tai useamman Luokka-tagin. Nämä tagit luovat sivun alalaitaan linkkejä, jotka vievät kaikkien ko. luokassa olevien sivujen listaan. Tämä tekee aiheeseen liittyvien sivujen selaamisen helpoksi.

Yhteenveto

Jokainen Luokka nimiavaruuden sivu edustaa niin kutsuttua luokkaa, toisiinsa liittyvien sivujen ryhmittelyä, ja sisältää hakemiston luokkansa sivuihin. Esimerkiksi tämä sivu kuuluu luokkaan "Luokka:Ohje ". Jos avaat sivun luokkaa, näet linkin tälle sivulle.

Kun sivu kuuluu yhteen tai useampaan luokkaan, nämä luokat näkyvät sivun alalaidassa (tai oikeassa yläkulmassa, käytössä olevasta ulkoasusta riippuen).

Luokkasivut itse sisältävät 2 osaa:

  • sivun alussa vapaavalintainen osa joka voi sisältää tekstiä, joka on muokattavissa siinä missä mikä tahansa muukin sivu,
  • sivun lopussa aina läsnä oleva, automaattisesti luotu, aakkostettu lista kaikista luokassa olevista sivuista linkkien muodossa. Itse asiassa Unicode-lajittelujärjestyksessä.

Sivun luokittelemiseksi tarvitsee vain lisätä linkki "[[Luokan nimi]]" sivun wikitekstiin. Tavanomainen paikka sille on sivun lopussa.

Luokkasivulle linkittäminen tavallisena linkkinä (ilman, että sivu tulee lisätyksi luokkaan), tapahtuu liittämällä linkin eteen kaksoispiste. Esimerkiksi: [[:Category:Not in this category]].

Uusia luokkia voidaan luoda ennen kuin niihin luokitellaan sivuja samalla tavoin kuin tavanomaisia sivuja.

Yksittäisillä wikeillä voi olla omat ylimmän tason luokkansa, kuten Wikipediassa.

Nähdäksesi täydellisen listan kaikista luokista, joissa on vähintään yksi sivu, katso Special:Categories.

Nähdäksesi täydellisen listan kaikista luoduista/muokatuista luokista, mukaanlukien sellaisista, joissa ei ole yhtäkään sivua, katso Special:Allpages/Category: (huomaa lopun kaksoispiste).

Sivun lisääminen luokkaan

Lisätäksesi sivun tai tallennetun tiedoston luokkaan, muokkaa sivua ja lisää seuraava teksti (missä Nimi on sen luokan nimi, johon haluat sivun lisätä).

[[Category:Nimi]]

Sivulla voi olla kuinka monta Category-tagia tahansa, ja sivu listataan niistä kaikissa. Category-tagit sekä sivupalkkiin sijoitetut wikienväliset kielilinkit lisätään tavallisesti aivan sivun loppuun.

Luokitellulla sivulla luokat näytetään Luokat: -laatikossa tiukasti siinä järjestyksessä, jossa ne ovat wikitekstissä.

Jos $wgUseCategoryBrowser on tosi, ensimmäisen listan alapuolella jokainen luokka on listattu uudelleen breadcrumb-tyyliin kaikkine yläluokkineen aakkosjärjestyksessä. (Ainakin MediaWiki-versiossa 1.18.2) jos luokka on useamman kuin yhden yläluokan alaluokka, molemmat hierarkiat listataan, mutta luokitellulta sivulta riistetään näistä kaikki paitsi yksi. Tämä voi tuottaa näennäisiä kaksoiskappaleita, jos sivu on luokiteltu sekä luokkaan jolla on useita yläluokkia että yhteen sen yläluokista. Esimerkiksi: oletetaan, että Maryanne on sekä Maryn että Annen alaluokka. Jos sivu on sekä luokissa Maryanne että Anne, silloin hierarkinen listaus näyttää

Anne 
Anne
Mary -> Maryanne

"Anne" näyttää olevan toisittu, mutta tarkoittaa, että

Anne 
Anne -> Maryanne
Mary -> Maryanne

Tämä on bugi, joka on raportoitu phab:T35614:ssä.

Luokitteluavain

Oletusarvoisesti sivu on luokassa nimensä — ilman nimiavaruutta — ensimmäisen kirjaimen alla. Lisäksi MediaWiki ryhmittelee kirjaimet erilleen aksentittomista muodoistaan, joten sivut, jotka alkavat kirjaimilla À, Á tai Ä listataan eri otsikoiden alla otsikon A sijasta. (Jos sinulla on pääsy komentotulkkiin, näitä oletusarvoja on mahdollista muutta $wgCategoryCollation :n avulla.)

Luokitteluavain kertoo minkä kirjaimen alla, ja missä päin luokkalistaa, sivu on. Luokitteluavaimen voi lisätä sijoittamalla sen tagin sisällä pystyviivan jälkeen. Esimerkkitagi, alla, lisäisi sivun kohdan "S" alle.

[[Category:Nimi|Sort]]

Whether or not sort keys are case-sensitive depends on your configuration settings. Osioiden järjestys luokan sisällä seuraa Unicoden luokittelujärjestystä. Luokitteluavain ei muuta luokassa näytettyä sivun nimeä.

Välilyönnit ja muut merkit ovat täysin sallittuja.

Katso Help:Sorting saadaksesi lisätietoja luokkajärjestelystä.

Luokkasivun luominen

Luokat ovat olemassa vaikka niiden sivua ei olisi luotu, mutta tällaiset luokat ovat erillään muista, eivätkä ole kovin suureksi hyödyksi organisoinnissa tai navigoinnissa.

Luokka luodaan luomalla sivu Luokka:-nimiavaruudessa. Luokkasivu voidaan luoda samalla tavoin kuin muutkin wikisivut (katso Help:Starting a new page/fi ); lisää vain "Category:" sivun nimen eteen.

Ylimääräisen työn välttämiseksi kokeile wikinsisäistä hakua ennen uuden luokan luomista. Lista kaikista luokista löytyy kohdasta "Toimintosivut" sivupalkin "työkalut"-laatikosta.

Luokkahierarkian valvominen

Luokat voivat kuulua hierarkisesti toisiin luokkiin. Koska luokkasivut ovat melko samanlaisia kuin mitkä tahansa muutkin sivut, luokkasivun loppuun voidaan lisätä Category-tagi.

On hyvä ajatus järjestää kaikki luokat hierarkiaan, jossa on yksi korkeimman tason luokka. Luokkarakenne voi olla puumainen useilla haaroilla, mutta yleisemmin sillä on kaaviorakenne. Yleisesti ottaen jokaisen luokan ja korkeimman tason luokan välillä pitäisi olla katkeamaton yläluokka-alaluokka-linkkien ketju.

Category tree

Since MediaWiki 1.31, CategoryTree extension is packaged by default, allowing Special:CategoryTree and ‎<categorytree> to provide a tree-like structure display for the categories.

Piilotetut luokat

Sivun luokat näytetään tavallisesti sen alalaidassa. MediaWiki-versioissa 1.13 ja eteenpäin,luokka voidaan piilottaa tästä listasta lisäämällä sen sivulle taikasana "__HIDDENCAT__".

Käyttäjät voivat nähdä piilotetut luokat erillisessä "Piilotetut luokat"-listassa jos he ovat valinneet "Näytä piilotetut luokat" Special:Preferences "Ulkoasu"-osiossa.

Piilotetut luokat lisätään automaattisesti luokkaan Category:Hidden categories. Tämä luokka on ilmoitettu järjestelmäviestissä MediaWiki:Hidden-category-category.

Luokkaan linkittäminen

Luodaksesi luokkaan osoittavan linkin, lisää kaksoispiste luokan nimen eteen (ilman kaksoispistettä senhetkinen sivu lisättäisiin tähän luokkaan):

[[:Category:Help]]Category:Help

Muuttaaksesi linkkitekstiä kirjoita haluamasi teksti linkkitagin sisälle pystyviivan jälkeen:

[[:Category:Help|Help category]]Help category

Luokkiin osoittavien uudelleenohjaussivujen täytyy myös käyttää kaksoispistettä. Muussa tapauksessa ne tulevat lisätyiksi luokkaan sen sijaan että uudelleenohjaisivat siihen.

Categories and templates (transcluded pages)

If you add [[Category:Cats]] inside a template (a transcluded page), both the template and pages which transclude this template will be categorised as Cats.

  • If you want only the template to be categorised, you should ensure to write category marker inside <noinclude> tags.
  • If you want only the pages which uses the template to be categorised, but not the template itself, you should ensure to write category marker inside <includeonly> tags.

Due to caching issues, editing categories applied through templates may take a while to be visible everywhere. You can perform a null edit on a page to update immediately its categories.

Luokan uudelleenohjaaminen

Kuten tavallisia wikisivuja, luokkasivuja voidaan uudelleenohjata muihin tavallisiin tai luokkasivuihin. Tätä ei kuitenkaan suositella, sillä sivuja, jotka on luokiteltu uudelleenohjattuihin luokkiin ei luokitella kohdeluokkaan (phab:T5311). Jotkin Wikimedia-sivut käyttävät "luokkauudelleenohjaus"-mallinetta uudelleenohjattujen luokkien merkitsemiseen, mikä mahdollistaa niihin luokiteltujen sivujen siivoamisen käsin tai automatisoidusti.

Tracking categories

Certain syntax issues, such as a broken image link, or too many expensive parser functions, can cause a page to be added to a tracking category. See Help:Tracking categories for details.

Luokan uudelleennimeäminen

Jos siirrät luokan, kaikki luokittelut tulevat olemaan väärin ja sinun täytyy korjata ne, koska ohjaus ei toimi luokittelussa.

Katso myös