Hur man rapporterar en bugg

This page is a translated version of the page How to report a bug and the translation is 100% complete.


Phabricator finns för programvarurapporter, funktionsönskningar och planeringsarbete.
 • För att ställa tekniska frågor om Wikimedias projekt, se m:Tech
 • För att ställa tekniska frågor om MediaWiki på icke-WMF-installationer, se Project:Support desk

Dessa riktlinjer förklarar hur man skriver en bra buggrapport eller ett funktionsönskemål (en uppgift) i Wikimedias uppgiftshanterare (se Phabricator för mer information). Välskrivna uppgifter är de som mest troligt kommer att hanteras. Uppgifter måste skrivas på engelska. Om du inte kan skriva på engelska, försök att använda ett verktyg för maskinöversatt text, exempelvis Google Översätt.

Korta rekommendationer

 • Var tydlig
 • Var tydlig med 1) hur man återskapar situationen steg för steg utan att lämna utrymme för tolkning, 2) förväntat beteende, 3) nuvarande beteende. I åtskilda stycken
 • Ha bara med en specifik bugg eller ett specifikt funktionsönskemål per ärende
 • Ha bara med relevanta länkar och exempel

Innan du börjar

Kan du återskapa problemet?

Försök att återskapa buggen i den senaste versionen av mjukvaran, för att se om den redan är fixad. Om buggen är på en sajt som Wikipedia, kan du testa den senaste mjukvaruversionen på test2.wikipedia.org.

Har någon annan redan rapporterat problemet?

Använd sökrutan på Wikimedias buggspårare för att se om din bugg redan har rapporterats. Du kan även utföra mer avancerade sökningar på den avancerade söksidan.

Är du osäker på om en bugg redan rapporterats, bör du rapportera buggen. Det är bättre att ha flera dubblettrapporter än att ha orapporterade buggar.

Är det kanske ett problem med en gadget eller ett användarskript?

Vissa problem kommer som en följd av att använda användarskript och finesser som behöver åtgärdas. Det finns en guide tillgänglig med steg för hur du kan identifiera den kod som skulle åtgärda ditt problem så att du inte slösar tid på att rapportera det.

Är det är cache-problem?

Vissa problem rör äldre cachad HTML som användas tillsammans med nyare JavaScript där de två inte är kompatibla. För att göra det lättare att avgöra om detta är orsaken kan det vara bra att rensa sidans cache, ladda in sidan på nytt och se om problemet kvarstår och inkludera resultatet från detta i felrapporten.

Att rapportera en ny bugg eller ett funktionsönskemål

Om du har påträffat en bugg i en nyare mjukvaruversion och ingen annan verkar ha rapporterat den, så:

 1. Gå till phabricator.wikimedia.org.
 2. Du kommer att bli ombedd att logga in (eller registrera dig) om du inte redan gjort detta (se "Creating your account ").
 3. Klicka på Bokmärk längst upp till höger och välj "Report a Software Bug" (eller "Report a Security Issue" för att rapportera säkerhetsproblem ).
 4. Fyll åtminstone i följande fält:
  • Title: En kort sammanfattning på en mening som förklarar problemet (inte din föreslagna lösning).
   • Bra: "Selecting gender is not functional on Special:Preferences"
   • Dåligt: "Software crashes"
  • Description (beskrivning): Fullständig information om problemet, var så detaljerad som möjligt. Detta borde inkludera: Om det inte räcker kommer du bli ombedd ange ytterligare information tillsammans med hjälp för hur man gör det. Det här fältet bör innehålla:
   • För buggar:
    • Steg för att reproducera problemet: Minimalistiska, enkla att följa steg-för-steg instruktioner som reproducerar problemet. Inkludera eventuella speciella förinställningssteg.
     Exempel:
     1. Go to https://en.wikipedia.org with Internet Explorer version 10.0;
     2. Make sure you are logged in;
     3. Select "My Preferences" menu;
     4. Go to "Gender" and select female gender from box list;
     5. Click "Save" button.
    • Faktiska resultat: Vad applikationen gjorde efter att ovanstående steg utförts.
     Exempel:
     "There is no female gender in front of my username."
    • Förväntade resultat: Vad applikationen skulle ha gjort, om det inte funnits en bugg.
     Exempel:
     "My gender is shown in front of my username."
   • För funktionsönskemål:
    • En beskrivning av vad du försöker uppnå, och varför. Förklara vad du hoppas funktionen ska lösa (det faktiska underliggande problemet) med specifika exempel; men begär inte en given lösning då det kan finnas andra/bättre lösningar. En användarberättelse är ett bra sätt att förmedla det på.
     Exempel:
     "As a new editor, I would like to be acknowledged for my contribution to the project, so that I feel welcomed and valued"
   • Vänligen ange även eventuell annan information som kan vara hjälpsam, som exempelvis:
    • webbläsaren, temat eller operativsystemet som du såg buggen på;
    • länkar eller diffar till en eller fler sidor där du påträffade buggen; eller
    • om problemet uppstår var gång, enbart ibland, enbart på särskilda sidor, eller enbart under speciella omständigheter.
  • För att bifoga en loggfil eller en skärmdump (men se till att ingen konfidentiell information inkluderas eller visas), klicka på knappen Upload File (ett moln med en pil) i verktygsraden för Description-fältet.
  • Välj vilka taggar (project(s)) du hittat buggen i:
   • Utvecklare hittar uppgifter att arbeta på via projekt. För att identifiera rätt projekt, använd sökfunktionen (längst upp till höger) för att hitta dess beskrivning.
   • Detta kan exempelvis vara MediaWiki-General-or-Unknown för själva wiki-mjukvaran, eller Wikimedia-Site-Requests för konfigurationsändringar på Wikimedias wiki-webbplatser (se Selecting projects ).
  • Prenumeranter:' Om du vet att specifika användare kommer vara intresserad av att bli informerade om denna uppgiften kan du lägga till dem här. Annars kan du ignorera det här fältet.

Kolla om din rapport är komplett, tryck sedan på "Create Task"-knappen. Din rapport finns nu i databasen. Det här låter folk som är intresserade av rapporten ta en titt på den och kanske jobba på den .

Prioriteringar av uppgifter sätts av utvecklare om de planerar att arbeta på uppgiften (se Setting priorities).

Det var allt! Tack för din hjälp med att förbättra MediaWiki och Wikimediaprojekten!

Rapportera en bugg i JavaScript

Se även: Help:Locating broken scripts

Mycket funktionalitet, som finesser, användarskript, och vissa delar av MediaWiki, behöver JavaScript.

När du stöter på en bugg som kan röra JavaScript behöver du göra ditt bästa att identifiera felmeddelanden och ha med dem i felrapporten.

Det är särskilt viktigt att ha med all information du har, för att inte ens systemadministratörerna kommer att ha någon tillgång till någon fellogg.

Om problemet ligger i koden hos ett användarskript eller finess kommer inte problemet kunna hanteras på Phabricator.[1] Någon kan peka dig till skriptets diskussionssida (om det problematiska skriptet kan identifieras).

Rapportera ett problem med anslutningen

Har du svårt att nå en Wikimediawebbplats över huvud taget (långsam anslutning osv.), följ då https://wikitech-static.wikimedia.org/wiki/Reporting_a_connectivity_issue.

Rapportera ett problem med inloggningen

Har du problem med att logga in på ditt konto, följ då Manual:How to debug/Login problems .

Anteckningar

Se även