Hibák jelzése

This page is a translated version of the page How to report a bug and the translation is 77% complete.
Outdated translations are marked like this.


A Phabricator hibajelentésekre, funkcióigényekre és munkatervezésre szolgál.

Ez az útmutató arról szól, hogyan tudsz hatékonyan jelezni egy hibát (vagy javasolni egy új funkciót) a WikiMedia hibakövető oldalán (az oldal használatáról bővebben a Phabricator szoftver leírásában olvashatsz). Minél hatékonyabb egy hibajelentés, annál hamarabb tudják kijavítani a hibát. A hibajelentéseket angolul kell írni. Ha nem tudsz angolul, kérj meg valakit, hogy fordítsa le neked; legvégső esetben használhatsz gépi fordítást is (mint például a Google Translate).

A legfontosabbak röviden

 • Fogalmazz pontosan.
 • Fogalmazz világosan: magyarázd el, hogy lehet előidézni a hibát, lépésről lépésre, hogy mások is tudjanak kísérletezni vele.
 • Egy hibajelentésben csak egy hibáról írj.

Mielőtt bármit tennél

 • Add meg az alábbiakat: 1) hogyan lehet előidézni a hibát, lépésről lépésre, 2) elvárt eredmény, 3) kapott eredmény. Ezeket tagold el egymástól.
 • Egy bejelentésben csak egyetlen problémát adj meg.
 • Adj meg linket (ha lehetséges), illetve példát, képernyőképet.

Mielőtt bármit tennél

Megismételhető az eset?

Próbáld meg újra előidézni a hibát a szoftver legfrissebb verziójával - lehet, hogy időközben már kijavították. Ha a hiba magában a wiki szoftverben van, azaz a Wikipédia vagy egy másik wiki működik hibásan, a szoftver legfrissebb verzióját a test2.wikipedia.org oldalon próbálhatod ki.

Jelezte már más is a hibát?

Használd a Wikimedia hibakövető keresőjét a már bejelentett hibák megtekintéséhez. Részletesebb keresést is végrehajthatsz a részletes keresés oldalon.

Ha nem vagy benne biztos, hogy a hibát már bejelentette valaki, jelentsd be. Jobb, ha ugyanaz a hiba 2x van bejelentve, mint ha nincs.

Is it maybe a gadget / user script issue?

Some problems are a consequence of using user scripts and gadgets which need some fixes. Létezik útmutató , ami segít abban, hogy megtaláld a programkódot, amivel a hiba megszüntethető, így nem kell bejelentened.

Új hiba bejelentése vagy funkció kérése

Ha az aktuális verzióban hibával találkoztál és még senki más nem jelentette, akkor:

 1. Menj a phabricator.wikimedia.org.
 2. Be kell jelentkezned (vagy regisztrálnod kell), ha még nem tetted (lásd "Fiók létrehozása ").
 3. Click the Bookmark button in the upper right corner and choose "Report a Software Bug" (or "Report a Security Issue" to report a security problem ).
 4. Az alábbi mezőket mindenképpen töltsd ki:
  • Title: A probléma rövid, egymondatos összefoglalója (nem pedig a javasolt megoldás).
   • Jó: "Selecting gender is not functional."
   • Rossz: "Software crashes."
  • Description: A probléma olyan részletes leírása, amennyire csak lehet. Adj meg minden információt, ami a hibával kapcsolatban a rendelkezésedre áll. If that is insufficient you will be asked for additional information along with guidance on how to obtain it. This field should include:
   • Hiba esetén:
    • Steps to Reproduce: A minimális számú, könnyen követhető lépés, amely előidézi a leírt problémát. Írj le minden speciális beállítási lépést.
     Példa:
     1. Go to https://en.wikipedia.org with Internet Explorer version 10.0;
     2. Make sure you are logged in;
     3. Select "My Preferences" menu;
     4. Go to "Gender" and select female gender from box list;
     5. Click "Save" button.
    • Actual Results: Hogyan viselkedett az alkalmazás a fent leírt lépések elvégzése után.
     Példa:
     "There is no female gender in front of my username."
    • Expected Results: Hogyan kellene viselkednie az alkalmazásnak, ha nem lenne hibás.
     Példa:
     "My gender is shown in front of my username."
   • Funkciókérés esetén:
    • Annak leírása, hogy mit szeretnél elérni és miért. Explain what you hope the feature will solve (the actual underlying problem) along with specific examples; but do not demand a specific solution, as there might be other/better solutions. A user story is an effective way of conveying this.
     Példa:
     "As a new editor, I would like to be acknowledged for my contribution to the project, so that I feel welcomed and valued"
   • Kérjük, adj meg minden más információt is, ami hasznos lehet, mint például:
    • a webböngésző, felület, vagy számítógépes rendszer, amin a hiba jelentkezett;
    • linkek, vagy diffek az oldal(ak)ra, ahol a hibát találtad; vagy
    • a probléma mindig előjön, csak időszakosan, vagy csak bizonyos lapokon, esetleg csak speciális körülmények között.
  • Naplófájl, vagy képernyőkép csatolásához (miután megbizonyosodtál arról, hogy semmilyen bizalmas információt nem tartalmaznak), kattints a Description mező eszköztárában található Upload File gombra (a felhő ikon egy nyíllal).
  • Válaszd ki az(oka)t a projekt(ek)et, amely(ek)ben a hibát találtad:
   • Projects are how developers find tasks to work on. To identify the right project(s), use the search function (in the top right) to find its description.
   • Ez lehet például a MediaWiki-General-or-Unknown projekt (a wiki szoftver maga), vagy a Wikimedia-Site-Requests, a Wikimedia wiki oldalainak konfigurációs változásait kezelő projekt (lásd Selecting projects ).
  • CC: Ezt a mezőt is kihagyhatod: Ha tudod, hogy mely felhasználókat érdekelhetnek értesítések ezzel a feladattal kapcsolatban, ide beírhatod a nevüket. Otherwise, ignore this field.

Győződj meg róla, hogy a jelentésed teljesen elkészült, majd kattints a "Create Task" gombra. A jelentésed innentől elérhető lesz az adatbázisban és valaki remélhetőleg hamarosan meg is nézi. This allows somebody interested in the report to look at it and potentially work on it .

Ezt a mezőt is kihagyhatod: A prioritást általában azok a fejlesztők állítják be, akik az adott feladaton dolgozni fognak (lásd „Prioritások meghatározása“).

Kész is! Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a MediaWiki és a Wikimedia projekteket!

JavaScript-hiba jelentése

Lásd még: Help:Locating broken scripts

A lot of functionality, such as gadgets, user scripts, and some parts of MediaWiki, rely on JavaScript.

When you encounter a bug that may be related to JavaScript, do your best to identify error messages and copy them into the bug report.

It's especially important to provide all the information you have, because even the system administrators will have zero access to any error log.

If the problem is in the code of a user script or gadget itself, then Phabricator might not be the place where the problem will get handled.[1] Someone might redirect you to the talk page of the script (if the problematic script is identified).

Kapcsolódási probléma bejelentése

Ha problémád van valamelyik Wikimedia oldal elérésével (például internet gondok miatt), kövesd az alábbit: https://wikitech-static.wikimedia.org/wiki/Reporting_a_connectivity_issue

Bejelentkezési probléma

Bejelentkezési probléma esetén kövesd az alábbi Manual:How to debug/hibakeresési leírást.

Jegyzetek

Lásd még