Hoe een bug rapporteren

This page is a translated version of the page How to report a bug and the translation is 100% complete.


Phabricator is voor rapporten over fouten in software, functie-verzoeken en het plannen van het werk.
 • Voor het stellen van technische vragen over Wikimedia projecten: m:Tech
 • Voor technische vragen over MediaWiki in een niet WMF installatie: Project:Support desk

Deze richtlijnen beschrijven hoe een bug of een verzoek tot aanpassing (een taak) op een goede manier kan gemeld worden in de Wikimedia task tracker (bekijk Phabricator voor meer informatie). Goed omschreven taken hebben de meeste kans om opgepakt te worden. Taken dienen in het Engels geschreven te zijn. Mocht u het Engels niet (voldoende) beheersen, dan kunt u uw melding met vertaal-software laten vertalen, bijvoorbeeld via Google Translate.

Goede raad

 • Wees presies
 • Wees duidelijk: vertel 1) hoe een ander dit probleem kan reproduceren, stap voor stap, 2) Wat het verwachte gedrag was, 3) Wat er gebeurde
 • Beschrijf slechts één specifieke bug of één specifieke functionaliteit verzoek per taak
 • Vermeld relevante links of voorbeelden

Voordat u iets doet

Kunt u het probleem reproduceren?

Probeer uw bug te reproduceren door een recente versie van de software te gebruiken, om zo vast te stellen of het inmiddels opgelost is. Als het om een bug op een wiki-site gaat zoals Wikipedia, dan kunt u dit uitproberen met de meest recente versie van de software op test2.wikipedia.org.

Heeft iemand anders hetzelfde al eerder gemeld?

Gebruik het zoekveld op Wikimedia's bugtracker om te kijken of uw bug niet eerder gemeld is. U kunt ook geavanceerd zoeken op de uitgebreide zoekpagina.

Indien je onzeker bent of een bug reeds gemeld werd, dien je de bug te rapporteren. Het is beter om een duplicaat bug te hebben dan bugs die niet gerapporteerd zijn.

Is het mogelijk een gadget / user script probleem?

Sommige problemen zijn het gevolg van het gebruiken van user scripts en gadgets die aangepast moeten worden. Er is a guide available met stappen die uitlegt hoe je zo'n code die je probleem kan oplossen kan identificeren, zodat je geen tijd verliest met rapporteren.

Is het een probleem door de cache?

Sommige problemen hebben betrekking op oudere HTML in de cache die naast nieuwere JavaScript wordt aangeboden, waarbij de twee niet compatibel zijn. Om te bepalen of dit de oorzaak is, is het handig om de pagina te verversen en te kijken of het probleem zich blijft voordoen en deze informatie op te nemen in uw bugrapport.

Meld een nieuwe bug of verzoek om aanpassing van software

Als je de bug (ook) tegenkomt in een recente versie en het is nog niet gemeld door iemand anders, doe dan het volgende:

 1. Ga naar phabricator.wikimedia.org.
 2. Er zal gevraagd worden om in te loggen (of te registeren) als u dit nog niet gedaan hebt (zie "Uw account aanmaken ").
 3. Klik op de Bladwijzer knop in de linker bovenhoek en kies "Rapporteer een bug" (of "Meld een Veiligheidsprobleem" om report a security problem ).
 4. Voer op z'n minst de volgende velden in:
  • Titel: Een korte samenvatting van één zin, die het probleem uiteenzet (zonder de door u voorgestelde oplossing).
   • Goed: "Selecting gender is not functional on Special:Preferences"
   • Fout: "Software crashes"
  • Beschrijving: Alle details van het probleem, geef zo veel informatie als mogelijk. Als dat onvoldoende is, wordt u gevraagd om aanvullende informatie samen met uitleg over hoe u dit hebt gekregen. Dit zou moeten bevatten:
   • Voor fouten:
    • Steps to Reproduce: Zo eenvoudig mogelijk en eenvoudig op te volgen stappen die het beschreven probleem zullen veroorzaken/triggeren. Vermeld ook een bijzondere of afwijkende instelling als hiervan sprake is.
     Voorbeeld:
     1. Go to https://en.wikipedia.org with Internet Explorer version 10.0;
     2. Make sure you are logged in;
     3. Select "My Preferences" menu;
     4. Go to "Gender" and select female gender from box list;
     5. Click "Save" button.
    • Actual Results: Beschrijf wat er gebeurt nadat de bovenstaande stappen zijn beschreven.
     Voorbeeld:
     "There is no female gender in front of my username."
    • Expected Results: Beschrijf wat de toepassing had moeten doen, als er geen bug was.
     Voorbeeld:
     "My gender is shown in front of my username."
   • Voor functie aanvragen:
    • Een beschrijving van wat u zou willen bereiken, en waarom. Leg met specifieke voorbeelden uit wat het nieuwe kenmerk zal oplossen (het eigenlijke onderliggende probleem); maar vraag geen specifieke oplossing aangezien er mogelijk andere/betere oplossingen zijn. Een user story|gebruikersverhaal is een effectieve manier om dit over te brengen.
     Voorbeeld:
     "As a new editor, I would like to be acknowledged for my contribution to the project, so that I feel welcomed and valued"
   • Voeg alsjeblieft ook informatie toe die bruikbaar kan zijn, zoals:
    • de webbrowser, vormgeving of besturingssysteem waar u de bug heeft opgemerkt;
    • links naar één of meerdere pagina's waar de bug zich voordoet; of
    • of het probleem slechts één keer, af en toe, alleen op bepaalde pagina's of alleen onder bepaalde omstandigheden plaatsvindt.
  • Om een log bestand of screenshot (maar verzeker jezelf ervan dat er geen gevoelige gegevens in staan of getoond worden), klik de "Bestand opladen" knop (een wolk met een pijl) in de werkbalk van het Omschrijving veld.
  • Selecteer de tags (project(en)) waar u de bug gevonden heeft:
   • Projecten zijn hoe ontwikkelaars taken vinden om aan te werken. Om de juiste project(en) te vinden, kunt u de zoekfunctie (rechtsboven) gebruiken om de omschrijving te vinden.
   • Dit kan bijvoorbeeld MediaWiki-General-or-Unknown project betreffen, voor de wiki-software, of Wikimedia-Site-Requests voor het veranderen van instellingen van een Wikimedia site (bekijk Selecting projects ).
  • Abonnees: Als u gebruikers kent die geïnteresseerd zijn in het ontvangen van updates van deze taak kan je die hier toevoegen. Negeer dit veld als je dat niet wil doen.

Controleer of je melding compleet is, druk daarna op de "Create Task"-knop. Je melding zit nu in de database. Dit laat toe dat iemand die interesse heeft in de melding er naar kan kijken en potentially work on it .

De prioriteit voor de taak zal bepaald worden door ontwikkelaars die aan deze bug willen werken (zie Prioriteiten instellen).

Dat was het! Bedankt voor uw hulp bij het verbeteren van MediaWiki en projecten van Wikimedia!

Rapporteer een JavaScript bug

Zie ook: Help:Locating broken scripts/nl

Veel functionaliteiten, zoals gadgets, gebruikerscripts, en sommige delen van MediaWiki, zijn gebaseerd op JavaScript.

Wanneer je een bug tegenkomt die mogelijks gerelateerd is aan JavaScript, probeer dan zo goed mogelijk de foutboodschappen te identificeren en kopieer ze in het bug rapport.

Het is vooral belangrijk om alle informatie te verstrekken die je hebt, want zelfs systeembeheerders zullen geen enkele toegang hebben tot eender welk foutenlogboek.

Indien het probleem onderdeel is van een gebruikersscript of gadget, dan is Phabricator misschien niet de plaats waar het probleem zal aangepakt worden..[1] Iemand zal je mogelijk doorverwijzen naar de talk pagina van het script (indien het problematische script werd gevonden).

Een connectiviteitsprobleem rapporteren

Indien je problemen ondervindt met zelfs het bereiken van een Wikimedia website (trage internetverbinding enz.), gelieve dan https://wikitech-static.wikimedia.org/wiki/Reporting_a_connectivity_issue te volgen.

Een loginprobleem rapporteren

Indien je problemen ondervindt met het inloggen op je account, gelieve dan Manual:How to debug/Login problems te volgen.

Notities

Zie ook