Virheilmoituksen tekeminen

This page is a translated version of the page How to report a bug and the translation is 95% complete.


Phabricator is for software bug reports, feature requests, and planning work.
 • To ask technical questions about Wikimedia projects, see m:Tech
 • To ask technical questions about MediaWiki in non-WMF installations, see Project:Support desk

Nämä suuntaviivat neuvovat kuinka kirjoittaa hyvä virheilmoitus tai ominaisuustoive (tehtävä) Wikimedian virhejäljittimessä (katso Phabricator saadaksesi lisätietoja). Hyvin kirjoitetut tehtävät johtavat todennäköisemmin toimenpiteisiin. Virheraportit täytyy tehdä englanniksi. Jos et voi käyttää englantia, voit yrittää käyttää käännöstyökalua kuten Google Kääntäjää.

Nopeat neuvot raportoimiseen

 • Ole tarkka
 • Ole selkeä: selosta 1) kuinka tilanteen voi toisintaa, askel askeleelta, jättämättä tilaa tulkinnalle, 2) kuinka pitäisi tapahtua, 3) kuinka tosiasiallisesti tapahtuu. Erillisissä osioissa
 • Include only one specific bug or one specific feature request per task
 • Include any relevant links and examples

Ennen kuin teet mitään

Voitko toistaa ongelman?

Yritä toistaa ongelma ohjelman tuoreimmassa versiossa nähdäksesi onko se jo korjattu. Jos virhe on wikisivulla kuten Wikipediassa, voit yrittää testata uusinta versiota test2.wikipedia.org-sivulla.

Onko joku muu jo raportoinut asiasta?

Käytä Wikimedian bugijäljittimen hakukenttää nähdäksesi onko virhe on jo raportoitu. Voit myös tehdä tarkennettuja hakuja "Tarkennettu haku"-sivulla.

Jos et ole varma onko virhe jo raportoitu, kannattaa sinun raportoida se. On parempi että virheraporteista on kaksoiskappaleita, kuin että niitä jää raportoimatta.

Aiheuttaako pienoisohjelma tai käyttäjäskripti ongelman?

Jotkut ongelmat johtuvat korjausten tarpeessa olevista käyttäjäskripteistä ja pienoisohjelmista. On olemassa ohje , jossa neuvotaan miten rikkinäistä koodia voi löytää, mikä saattaa korjata ongelmasi ilman että hukkaat aikaasi sen raportoimiseen.

Is it a caching issue?

Some issues relate to older cached HTML being served alongside newer JavaScript where the two are incompatible. To help determine if this is the cause it is helpful to purge the page, refresh the page and see if the issue persists and include this information in your bug report.

Raportoi uusi virhe tai ominaisuustoive

Jos kohtasit virheen tuoreimmassa versiossa eikä kukaan muu näytä olevan raportoinut siitä, toimi näin:

 1. Mene sivulle phabricator.wikimedia.org.
 2. Sinua pyydetään kirjautumaan sisään (tai rekisteröitymään) jos et ole jo tehnyt sitä (katso Luo oma tili ")
 3. Klikkaa kirjanmerkkikuvaketta oikeassa yläkulmassa ja valitse "Create Task" (tai "Report Security Issue" raportoidaksesi tietoturvaongleman ).
 4. Täytä ainakin seuraavat kentät:
  • Title: Lyhyt yhden lauseen yhteenveto mikä selittää ongelman (ei ehdotettu ratkaisu).
   • Hyvä: "Selecting gender is not functional on Special:Preferences"
   • Huono: "Software crashes"
  • Description: Ongelman täydet yksityiskohdat, kaikki tieto joka sinulla tällä hetkellä on. Jos tämä on puutteellinen, sinulta pyydetään lisätietoja ja annetaan ohjeita niiden hankkimiseen. Tämän kentän tulisi sisältää:
   • Virheille:
    • Miten toisintaa: Lyhyt, helposti seurattava ohjeistus kuvatun ongelman laukaisemiseen. Sisällytä mahdolliset erikoiset asennustoimenpiteet.
     Esimerkki:
     1. Go to https://en.wikipedia.org with Internet Explorer version 10.0;
     2. Make sure you are logged in;
     3. Select "My Preferences" menu;
     4. Go to "Gender" and select female gender from box list;
     5. Click "Save" button.
    • Varsinaiset tulokset: Mitä sovellus teki edellisen jälkeen.
     Esimerkki:
     "There is no female gender in front of my username."
    • Odotetut tulokset: Mitä sovelluksen olisi tullut tehdä jos se toimisi virheettä.
     Esimerkki:
     "My gender is shown in front of my username."
   • Ominaisuustoiveille:
    • Kuvaus siitä, mitä haluaisit saada aikaan ja miksi. Selitä minkä ongelman toivot ominaisuuden ratkaisevan (todellinen perustavanlaatuinen ongelma) ja erityisiä esimerkkejä; älä kuitenkaan vaadi tiettyä ratkaisua, sillä ongelmaan voi olla muita/parempia ratkaisuja. Käyttäjätarina on tehokas tapa tämän ilmaisemiseen.
     Esimerkki:
     "As a new editor, I would like to be acknowledged for my contribution to the project, so that I feel welcomed and valued"
   • Toimita myös kaikki muu mahdollisesti hyödyllinen tieto, kuten:
    • verkkoselain, teema tai tietokoneen käyttöjärjestelmä, joita käytit huomatessasi bugin;
    • linkit yms. yhdelle tai useammille sivuille missä olet kohdannut virheen; tai
    • Onko ongelma ilmennyt joka kerta, vain silloin tällöin, vain tietyillä sivuilla tai vain tietyissä olosuhteissa.
  • Liittääksesi lokitiedoston tai kuvakaappauksen (varmista, että luottamuksellisia tietoja ei näy), paina Upload File -näppäintä (pilvi, jossa on nuoli) Kuvaus-kentän työkalupalkissa.
  • Valitse tagit (projekti(t) joissa olet huomannut virheen):
   • Kehittäjät löytävät tehtävää projektien kautta. Tunnistaaksesi oikean projektin tai projektit käytä hakutoimintoa (oikeassa yläkulmassa) löytääksesi sen kuvauksen.
   • Tämä voisi olla esimerkiksi MediaWiki-General-or-Unknown -projekti wikiohjelmistolle itselleen tai Wikimedia-Site-Requests Wikimedia-sivujen asetusmuutoksille (katso Selecting projects ).
  • Subscribers: Jos tiedät tiettyjen käyttäjien haluavan ilmoituksia tehtävästä, voit lisätä heidät tähän. Muussa tapauksessa jätä tämä kenttä huomiotta.

Tarkista, onko raporttisi valmis ja paina "Create Task" -nappia. Raporttisi on nyt tietokannassa. Nyt joku raportista kiinnostunut voi katsoa sitä ja ottaa sen mahdollisesti käsittelyyn .

Kehittäjät asettavat tehtävän prioriteetin, jos he aikovat käsitellä sitä (katso Special:MyLanguage/Phabricator/Project management).

Siinä kaikki! Kiitos kun autoit parantamaan MediaWikiä ja Wikimedia-projekteja!

JavaScript-virheen raportoiminen

Katso myös: Help:Locating broken scripts

Monet toiminnot, kuten pienoisohjelmat, käyttäjäskriptit ja jotkut MediaWikin osat pohjautuvat JavaScriptiin.

Kun törmäät ongelmaan joka saattaa liittyä JavaScriptiin, tee parhaasi virheilmoitusten löytämiseksi ja kopioi ne virheraporttiisi.

On erittäin tärkeää saattaa saataville kaikki hallussasi oleva tieto, sillä edes järjestelmäylläpitäjillä ei ole minkäänlaista pääsyä mahdolliseen virhelokiin.

Jos ongelma on itse käyttäjäskriptin tai pienoisohjelman koodissa, ei Phabricator ehkä ole paikka missä ongelma käsitellään.[1] Joku saattaa ohjata sinut skriptin keskustelusivulle (jos ongelmallinen skripti löydetään).

Yhteysongelman raportoiminen

Jos sinulla on vaikeuksia jonkun Wikimedian verkkosivuston saavuttamisessa (hidas internetyhteys, jne.), seuraa sivun https://wikitech-static.wikimedia.org/wiki/Reporting_a_connectivity_issue ohjeita.

Kirjautumisongelman raportoiminen

Jos sinulla on vaikeuksia käyttätilillesi kirjautumisessa, katso Manual:How to debug/Login problems .

Viitteet

Katso myös