Com informar d'un error de programari

This page is a translated version of the page How to report a bug and the translation is 95% complete.


Phabricator is for software bug reports, feature requests, and planning work.
 • To ask technical questions about Wikimedia projects, see m:Tech
 • To ask technical questions about MediaWiki in non-WMF installations, see Project:Support desk

Aquestes directrius expliquen com escriure un bon informe d'error o petició de característica (una tasca) al web de seguiment de tasques de Wikimedia (vegeu Phabricator per a més informació). Com més ben escrites estan les tasques, més probable és que s'hi treballi. Les tasques s'han d'escriure en anglès. Si no podeu escriure en anglès, intenteu fer servir una eina de traducció automàtica com Google Translate.

Recomanacions ràpides per a informes

 • Sigueu precís
 • Sigueu clars: expliqueu 1) com reproduir la situació, pas a pas, sense oblidar-vos de res; 2) comportament esperat; 3) Comportament real. En sessions separades
 • Incloeu només un error específic o una sol·licitud de funció específica per tasca
 • Incloeu-hi tots els enllaços o exemples rellevants

Abans de fer res

Podeu reproduir el problema?

Proveu de reproduir l'error utilitzant una versió recent del programari, per veure si ja s'ha solucionat. Si l'error està en un lloc wiki com la Viquipèdia podeu provar l'última versió del programari a test2.wikipedia.org.

Hi ha algú altre que ja hagi notificat el problema?

Utilitzeu la caixa de recerca de la web de seguiment d'errors de Wikimedia per veure si ja s'ha informat de l'error o ja s'ha demanat la característica. També podeu fer cerques més avançades a la pàgina de cerca avançada.

Si dubteu sobre si ja s'ha informat d'un error, hauríeu d'informar-ne, perquè és millor tenir errors duplicats que no errors sense informar.

És un problema d'un giny o d'un script d'usuari?

Alguns problemes són conseqüències de l'ús de scripts d'usuari o ginys que necessiten alguns ajustos. Hi ha una guia disponible amb passos de com podeu identificar aquest codi, cosa que pot solucionar el vostre problema i així no cal que perdeu el vostre temps informant-nos d'aquest.

Is it a caching issue?

Some issues relate to older cached HTML being served alongside newer JavaScript where the two are incompatible. To help determine if this is the cause it is helpful to purge the page, refresh the page and see if the issue persists and include this information in your bug report.

Informar d'un nou error de programari o feu una sol·licitud de millora

Si us heu trobat amb un error en una versió recent i ningú més sembla haver-lo notificat, llavors:

 1. Aneu a phabricator.wikimedia.org.
 2. Se us demanarà que inicieu la sessió (o que us registreu) si no ho heu fet (mireu "Crear-se un compte ").
 3. Feu clic al botó Bookmark a la part superior dreta i seleccioneu "Report a Software Bug" (notifica un error de programari) o "Report a Security Issue" per informar d'un problema de seguretat
 4. Ompliu almenys els següents camps:
  • Resum: Un breu resum d'una frase en que expliqui el problema (no la vostra solució suggerida).
   • Bé: "Selecting gender is not functional on Special:Preferences"
   • Malament: "Software crashes"
  • Descripció: Detalls complets de l'error, doneu tota la informació que actualment tingueu. If that is insufficient you will be asked for additional information along with guidance on how to obtain it. Aquest camp hauria d'incloure:
   • Per errors:
    • Passos per reproduir-lo: Minimitzat, per tal de que sigui fàcil seguir els passos que desencadenaran el problema descrit. Inclogueu tots els passos d'instal·lació especials.
     Exemple:
     1. Go to https://en.wikipedia.org with Internet Explorer version 10.0;
     2. Make sure you are logged in;
     3. Select "My Preferences" menu;
     4. Go to "Gender" and select female gender from box list;
     5. Click "Save" button.
    • Resultats reals: El que l'aplicació va fer després de realitzar els passos anteriors.
     Exemple:
     "There is no female gender in front of my username."
    • Resultats esperats: El que l'aplicació hauria d'haver fet, si no hi hagués un error.
     Exemple:
     "My gender is shown in front of my username."
   • Per a peticions de característiques:
    • Una descripció del que us agradaria aconseguir, i el perquè. Expliqueu què espereu que la característica solucioni (el problema de fons real) juntament amb exemples específics, però no demaneu una solució, ja que poden haver-n'hi altres de millors. Un relat d'un usuari és una manera efectiva de fer això.
     Exemple:
     "As a new editor, I would like to be acknowledged for my contribution to the project, so that I feel welcomed and valued"
   • Proporcioneu també qualsevol altra informació que pugui ser útil, per exemple:
    • els navegadors web, aparences, o sistemes informàtics en que s'ha trobat l'error;
    • enllaços o diferències a una o més pàgines en què es va trobar amb l'error; o
    • si el problema apareix cada vegada, només de tant en tant, només en determinades pàgines o només en circumstàncies específiques.
  • Per a adjuntar un fitxer de registre (log) o una captura de pantalla , feu clic al botó Upload File (un núvol amb una fletxa), a la barra d'eines del camp Description, però abans assegureu-vos que no s'incloguin ni es mostrin dades confidencials.
  • Seleccioneu les etiquetes de projecte (tags) on heu trobat l'error de programari:
   • Els projectes són la via com els desenvolupadors troben tasques per treballar. Per identificar el projecte correcte utilitzeu la funció de cercar (a dalt a la dreta) per trobar-ne la descripció.
   • Això podria ser, per exemple, el projecte MediaWiki-General-or-Unknown per al programari wiki mateix, o Wikimedia-Site-Requests per a canvis en la configuració dels llocs wiki de Wikimedia (vegeu Selecting projects ).
  • Subscriptors: Si coneixeu usuaris concrets que estiguin interessats en rebre notificacions sobre aquesta tasca, afegiu-los aquí. Altrament, ignoreu aquest camp.

Comproveu si el vostre informe és complet, i a continuació premeu el botó "Crear Tasca". Ara, el vostre informe d'error serà a la base de dades. Això permet a algú interessat en l'informe que el revisi i potencialment hi treballi .

La prioritat de la tasca l'estableixen els desenvolupadors que tenen planejat treballar en la tasca (vegeu Establint prioritats).

Això és tot! Gràcies per la vostra ajuda per millorar els projectes de MediaWiki i Wikimedia!

Informar d'un error de JavaScript

Vegeu també: Help:Trobar els scripts defectuosos

Una gran quantitat de funcionalitats, com ginys, scripts d'usuari i altres parts del MediaWiki es basen en JavaScript.

Quan trobeu un error de programari que pugui estar relacionat amb JavaScript, feu tant com pugueu per identificar els missatges d'error i copiar-los a l'informe d'error.

És especialment important proporcionar tota la informació que tingueu, perquè en aquest cas ni tan sols els administradors del sistema tindran accés als fitxers de registre.

Si el problema és el codi del propi script d'usuari o giny, aleshores el Phabricator potser podria no ser el lloc adequat per solucionar el problema. [1] Algú podria redirigir-vos a la pàgina de discussió del script (si el script problema s'identifica).

Informar sobre problemes de connectivitat

Si esteu tenint problemes per fins i tot accedir a un lloc web de Wikimedia (connexió d'internet lenta, etc.), seguiu les instruccions de https://wikitech-static.wikimedia.org/wiki/Reporting_a_connectivity_issue.

Informar d'un error en iniciar la sessió

Si esteu tenint problemes en iniciar la sessió amb el vostre compte, seguiu les instruccions de Manual:How to debug/Login problems .

Notes

Vegeu també