Ajuda:Extensió:Translate/Exemple de traducció d'una pàgina

This page is a translated version of the page Help:Extension:Translate/Page translation example and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.
Video d'un taller sobre com utilitzar Extensió:Translate .

Benvingut!. Després de completar aquest tutorial sabreu com crear i gestionar les pàgines traduïbles utilitzant l'extensió Translate. Esperem mantenir aquest tutorial tan breu com sigui possible mentre us introdueix en els conceptes i tasques bàsics. Després de completar aquest tutorial podreu utilitzar la documentació detallada sobre la funció de la pàgina de traducció.

Pas 1: Abans de començar

 
Pàgina inicial

Aquest tutorial assumeix que l'extensió Translate està instal·lada i configurada. Potser ja tingueu una pàgina en ment que necessita traducció, o podeu utilitzar la pàgina d'exemple de sota per provar el passos en aquest tutorial en el vostre propi wiki.

Please note: Consequently, we will consider that you are a Translation administrator on your wiki (...if you can, you should declare yourself now !), otherwise you may not access to some of the links/pages described here.

Let's go!

Aquesta és una pàgina que descriu el municipi imaginari de Fréttinga.

Here is the wikicode associated to it :

Fréttinga is a small municipality in MungoLand, located on the BaMungo island.
It hosts a population of about 400 people. It has some agriculture and fishing.
Tourists like to visit it in the summertime.

== Services ==

It doesn't have many services. There is a shop, and a car ferry visits the island
from the mainland once a day.
 • 1. Aneu a la pàgina [[Fréttinga]] en el vostre wiki (o una pàgina d'esborrany) i cliqueu crear.
 • 2. Enganxeu el contingut de dalt i deseu-lo.

Pas 2: Preparació

 
Preparat: Marqueu aquesta pàgina per traducció

Ara tenim una pàgina amb text.

Si pensem que la pàgina encara serà objecte de molts canvis i de reestructuració important, potser el millor és esperar fins que les edicions disminueixin a un nivell normal abans d'afegir la pàgina en el sistema de traducció. Això és per evitar l'excés de treball dels traductors, ja que hauran de mantenir-la al dia amb tots els canvis.

The page is ready for translation ? So let's see how to request translation :

 • 3. Editeu [[Fréttinga]]
 • 4. Inclogueu tot el contingut dins de les etiquetes ‎<translate>...‎</translate> com es mostra a continuació.
 • 5. Deseu la pàgina
<translate>
Fréttinga is a small municipality in MungoLand, located on the BaMungo island.
It hosts a population of about 400 people. It has some agriculture and fishing.
Tourists like to visit it in the summertime.

== Services ==

It doesn't have many services. There is a shop, and a car ferry visits the island
from the mainland once a day.
</translate>

No necessiteu afegir ‎<translate> a tots els elements, o afegir marcadors com <!--T:1-->; l'extensió ho fa per vosaltres.

Pas 3: Habilitació de traduccions

Després de desar la pàgina, veureu un enllaç al principi de la pàgina que diu "Mark this page for translation" ("Marca aquesta pàgina per a traduir") o "This page contains changes which are not marked for translation." ("Aquesta pàgina conté canvis que no estan marcats per a traduir.") si no sou un administrador de traduccions. Si ho sou, feu clic a l'enllaç "Mark this page for translation". La pàgina ha estat automàticament dividida en quatre unitats de traducció. La primera unitat és el títol de la pàgina, la segona és el primer paràgraf, la tercera és la capçalera del segon paràgraf, i la quarta és el text del segon paràgraf. Aquests són els elements bàsics de les pàgines traduïbles: cada unitat és independent, però pot i ha de ser traduïda en el seu conjunt; als canvis en el contingut de la pàgina es dóna un seguiment en el nivell de la unitat. Les unitats poden ser reordenades o suprimides.

També hi ha una vista de la plantilla de pàgina de la pàgina de traducció; això es tractarà en passos posteriors. Pot posar noms a les unitats de traducció, però en aquest exemple, triem seguir amb els valors predeterminats.

 • 6. Cliqueu en l'enllaç "Marca aquesta pàgina per traduir"
 • 7. Assegureu-vos que el cos de la pàgina es divideix en tres unitats correctament
 • 8. Cliqueu en el botó "Marca aquesta versió per traduir"
 • 9. Torneu a la pàgina

(reminder: you have to be a Translation administrator for this)

 • 9. Return to the page

Ara podreu veure un nou enllaç en la part superior, "Traduïu aquesta pàgina", que permet als traductors traduir la pàgina. Podeu fer una ullada al tutorial de traducció, que utilitza aquesta pàgina d'exemple i provar algunes traduccions. A continuació, torneu per al següent pas.

Pas 4: Fer canvis

Understanding how changes are impacting translations and translations units

 
Processament de canvis

El seguiment de canvis és una característica molt important, així que anem a fer alguns canvis i veure com funciona. Quan obriu la pàgina d'edició, veureu que s'ha modificat amb marcadors com <!--T:1-->. Aquests són afegits a l'extensió i ajuden a identificar quina és cada unitat. Això us permet reorganitzar i editar les unitats. En editar la pàgina, no heu de modificar els marcadors, ni s'ha de canviar el número relatiu a la seva posició. En moure una unitat, també es mou el marcador d'unitat. Quan esborreu una unitat, també s'elimina el marcador.

Quan s'afegeixen nous paràgrafs, el programa afegirà els nous marcadors. No tracteu de fer-ho manualment, pot confondre a l'aplicació.

Si feu petits canvis a una unitat de traducció existent (afegint unes quantes paraules o un enllaç a un paràgraf), mantingueu el marcador. Si canvieu un paràgraf sencer (eliminant-lo i reconstruint-lo), elimineu el marcador. D'aquesta manera, els traductors tindran diferents tasques, des de revisar una traducció confusa a crear una nova traducció.

let's modify something !

Here is what you will do :

<languages /> <translate> <!--T:1--> Fréttinga is a small municipality in MungoLand, located on the BaMungo island. It hosts a population of about 400 people. It has some agriculture and fishing. Tourists like to visit it in the summertime. It has marvelous beaches with a lot of seagulls. == Services == <!--T:2--> <!--T:3--> It doesn't have many services. There is a shop, and a car ferry visits the island from the mainland once a day. In 2009 January the roof of the church in the island fell down. It was rebuilt collaboratively the following summer. </translate>

 • 10. Feu algunes addicions com el text subratllat de més amunt
 • 11. Cliqueu en l'enllaç "marked for translation" = "marcat per traducció" de la part superior
 • 12. Observeu els canvis
 • 13. Cliqueu en el botó "Marca aquesta versió per traduir"
 • 14. Torneu a la pàgina original

(reminder: you have to be a Translation administrator for this)

 • 14. Return to the original page

Si heu fet traduccions com se suggereix en el pas anterior, ara podeu veure aquestes traduccions enllaçades a la part superior de la pàgina. També veureu que la traducció no és del 100% fins a la data. Si ens fixem en la versió traduïda, veureu que la unitat es marca com amb necessitat d'actualització.

Les traduccions obsoletes es mostraran amb el text original (habitualment en anglès) i destacades per un fons rosa; així s'avisa a l'usuari que la traducció és incompleta.

La vista de la plantilla de traducció us ajuda a veure quines parts de la pàgina són constants en totes les versions lingüístiques (la "plantilla de traducció de pàgines", és a dir, els elements exteriors a les etiquetes de traducció) i també mostra si les unitats s'han mogut o eliminat.

Hi pot haver una petita demora abans que totes les versions traduïdes s'actualitzin, perquè poden haver moltes pàgines per actualitzar.

Ara ja sabeu el bàsic, però aquest tutorial continuarà amb més coses que és probable que us trobeu.

Pas 5: Afegint altres elements wiki

 
Resultat final

Adding an image, a category and a list with translation markers

Ara té una pàgina traduïble bàsica però això és molt avorrit. Anem a afegir una imatge i algunes altres coses perquè llueixi més com una pàgina wiki normal i veure com aquests elements interactuen amb la traducció.

També hem eliminat un paràgraf, incloent el seu marcador d'unitat, i s'ha reemplaçat amb una llista, perquè pugueu veure el que passa.

 • 15. Afegiu una imatge, una categoria i una llista de la pàgina com es mostra a continuació
 • 16. Deseu la pàgina
 • 17. Cliqueu en l'enllaç "marcat per traducció" en la part superior de la pàgina
 • 18. Comproveu que els canvis es mostren com està previst
 • 19. Cliqueu en el botó "Marca aquesta versió per traducció"
 • 20. Torneu a la pàgina traduïble

<languages /> [[File:Torsö.jpg|thumb|<translate>A typical view of Fréttinga</translate>]] <translate> <!--T:1--> Fréttinga is a small municipality in MungoLand, located on the BaMungo island. It hosts a population of about 400 people. It has some agriculture and fishing and tourists like to visit it in the summertime. It has marvelous beaches with a lot of [[Special:MyLanguage/Seagull|seagulls]]. == Services == <!--T:2--> <!--T:3--> It doesn't have many services. There is a shop, and a car ferry visits the island from the mainland once a day. Main events: * The roof of the church fell down in 2009 * New church was built in 1877 [[Category:Municipalities]] </translate>

Documentar una traducció

Allowing to translate only the picture title: [[File:Torsö.jpg|thumb|<translate>A typical view of Fréttinga</translate>]] or... Allowing to change the image file in the translated page (for localized version for exemple) and the title: <translate>[[File:Torsö.jpg|thumb|A typical view of Fréttinga]]</translate>

Aquí podeu veure que hem deixat la major part de la imatge fora del marcatge com a unitat de traducció, en lloc de tenir-la en la plantilla de pàgina de traducció. (reminder: the translation page template doesn't change between the different translated pages) Això està bé en general, però de vegades els traductors poden voler canviar la imatge, especialment si conté contingut lingüístic (text). En aquests casos, és generalment més fàcil incloure el marcatge tot en una unitat (com ho vam fer per a la categoria).

Quan la traducció d'una unitat implica o interactua amb marcat és una bona idea escriure una petita ajuda pels altres traductors. Podeu fer això amb els passos següents.

 
La documentació que he afegit es mostra al traductor com aixó
 • 21. Cliqueu a "Traduir aquesta pàgina" a la part superior
 • 22. Seleccioneu l'idioma "qqq - Page documentation"
 • 23. Cliqueu al nom del missatge que conté el missatge "Una vista típica d'Fréttinga"
 • 24. Escriviu "Descripció d'una imatge" i cliqueu a "Desa"

Now, the documentation "Description of an image" is shown next to the to-be-translated-title of the image.

Sobre enllaços

[[Special:MyLanguage/Seagull]] De manera similar, per als enllaços hi ha moltes formes de fer-ho. Utilitzem "[[Special:MyLanguage/Seagull]]", que automàticament redirecciona a la versió traduïda de la pàgina en funció d'idioma de la interfície de l'usuari (si és que existeix traducció). Això no és una solució definitiva, ja que els usuaris sempre seran redirigits a l'idioma de la interfície que estan utilitzant, no a la llengua que estan llegint en aquest moment. Special:MyLanguage també interfereix amb Special:WhatLinksHere i fa que no funcioni. El millor de l'Special:MyLanguage és que sempre s'aconsegueix una certa versió de la pàgina, encara que la traducció sol·licitada no existeixi.

Sobre categories

En aquest exemple, l'assignació completa de categoria és una unitat de traducció. Això permet als traductors canviar a [[Category:Municipalities/ca]] o qualsevol convenció de noms que vulgueu utilitzar per a les categories. Si estiguéssiu fora de la plantilla de traducció, tindríeu totes les pàgines Foo, Foo/ca, Foo/ru, Foo/ta i així successivament en la mateixa categoria. A vegades això està bé, però en general distreu els usuaris. Assegureu-vos que els traductors sàpiguen quina convenció local és.


Sobre títols

Per tal que els títols es considerin com elements separats del text, no us oblideu d'afegir una línia "buida" (si no n'hi ha una encara) entre el títol i el paràgraf que el succeeix.

L'exemple següent només crearà una unitat de traducció.

== Services ==
It doesn't have many services. There is a shop, and a car ferry visits the island from the mainland once a day.

El següent crearà dues unitats de traducció, incloent una pel títol.

== Services ==

It doesn't have many services. There is a shop, and a car ferry visits the island from the mainland once a day.

Afegint una línia buida permet als traductors saber quan poden descansar. A més, evita problemes amb wikitext.

Últimes paraules

Operating on the whole page and its translations

També és possible moure pàgines traduïbles incloent totes les seves traduccions a un nou nom. Com que moltes pàgines podrien necessitar ser mogudes, aquesta operació no és instantània. Podeu esborrar la pàgina sencera incloent totes les traduccions, o simplement una versió traduïda de la pàgina. Podeu accedir a aquestes funcions des del mateix lloc que estan totes les altres pàgines.

Managing all wiki's pages translations with Special pages

Traducció d'una pàgina enumera totes les pàgines en el sistema. A més de donar una visió general de totes les pàgines traduïbles, també pot descoratjar les traducció de les pàgines. Això amaga la pàgina de la majoria de les llistes. No impedeix més traduccions.

Now, you know !

Ara heu creat una pàgina traduïble i heu provat totes les accions habituals que es poden realitzar a les pàgines traduïbles.

Going deeper ?

Per obtenir més informació, o si voleu entendre més profundament la funció, continueu llegint la documentació detallada sobre la funció de la pàgina de traducció. També conté la discussió sobre les diferents formes de maneig dels enllaços, categories i plantilles, i els pros i els contres de la utilització de unitats de traducció més grans o més petites .

Vegeu també