Growth/Funktionssammanfattning

This page is a translated version of the page Growth/Feature summary and the translation is 98% complete.
Growth-funktioner Använda verktygen Uppdateringar Projekt Growth-teamet
Bläddra igenom allt innehåll
Upptäck befintliga funktioner Hjälpsidor och resurser kring funktionerna Projektets senaste nyheter Nuvarande initiativ och strategiskt tänk kring att bygga funktionerna eller skapa resurser. Vilka vi är

Allmän hjälp och resurser

Hjälpresurser för mentorer Resurser för gemenskaper

Forskning har visat att nybörjare har problem med att redigera och fortsätta att redigera Wikipedia på grund av tre huvudsakliga problemområden: tekniska, konceptuella och kulturella svårigheter. Nybörjare har hittills saknat redskap för att övervinna dessa problem. För att ge verktyg till nybörjarna har WMFs Growth-grupp byggt tre sammanlänkade funktioner som beskrivs i detalj nedan. Dessa funktioner har visat sig öka nybörjares aktivitet, redigeringsförmåga och benägenhet att stanna kvar.

 • Nybörjarhemsida: en specialsida som innehåller "nybörjaruppgifter" och är en bra plats för nybörjarna att komma igång med sitt Wikipedia-arbete. Hemsidan ger tillgång till flera resurser, däribland en länk till en frivillig fadder som kan svara på frågor.
 • Nybörjaruppgifter: ett flöde av uppgiftsförslag som hjälper nybörjare igång med att redigera. Nybörjare har gjort produktiva redigeringar tack vare denna typ av flöde! Flödet finns på hemsidan som huvudfunktion.
 • Hjälppanel: en plattform för att tillhandahålla resurser till nybörjarna när de redigerar. När nybörjare arbetar på nybörjaruppgifter hjälper panel dem med saker att göra.
Video som visar Growth-gruppens funktioner. Undertexter finns på svenska och kan finnas tillgängliga på andra språk.

Alla dessa funktioner är tillgängliga både på stationär dator och mobilt. Det är också möjligt för erfarna användare att aktivera och använda dem. Du kan testa dessa funktioner på en del wikier.

För mer information om Growth team, se denna sida på mediawiki.org. För att rulla ut funktionerna på din wiki, gå till vår utrullningssida. If you have questions, please check our FAQ. You can also leave us a message.

Nybörjaruppgifter

Funktionen är huvudkomponent i Growth-funktionen som ökar antalet nybörjare som gör sin första redigering, kommer tillbaka och gör fler redigeringar, och antalet redigeringar de gör. Nybörjaruppgifter är ett arbetsflöde som på nybörjarhemsidan föreslår en artikel att redigera, visad för användarna i "föreslagna redigeringar-modulen". Nybörjare kan välja mellan olika slags redigeringar (baserat på underhållsmallar) och filtrera på ämnesintressen (baserat på ORES-modeller). De kan sedan välja ur flödet av artiklar att redigera. Väl på en artikel kommer hjälppanelen att ge stöd så att de kan bli klara med redigeringen. 2021 bygger Growth-teamet nya redigeringsarbetsflöden som siktar att göra det mindre och enklare för nybörjare, speciellt från mobila enheter. Dessa kallas "strukturerade uppgifter". Sedan i juni 2021 ha rvi implementerat den första strukturerade uppgiften för att lägga till wikilänkar på fyra Wikipediaversioner (arabiska, tjeckiska, vietnamesiska och bengali). I den föreslår en algoritm ord och fraser som skulle kunna vara bra wikilänkar för nybörjare.

För att se statistiken och inverkan av nybörjaruppgifter, se denna sida på mediawiki.org.

För mer information om nybörjaruppgifter se denna sida på mediawiki.org.

För mer information om strukturerade uppgifter, läs denna sida på mediawiki.org.

Nybörjarhemsida

Denna specialsida innehåller nybörjaruppgiftsarbetsflödet och innehåller andra moduler som ger nybörjarna åtkomst till de viktigaste sakerna de behöver se sin första dag. Efter att de har skapat sitt konto ser nybörjarna en dialogruta (och några andra meddelanden) som uppmuntrar dem att gå till sin hemsida som är tillgängliga via länken från deras användarnamn högst upp i webbläsarfönstret. Även om gruppen experimenterar med olika moduler, är det här de som används på hemsidan:

 • Fadderskapsmodulen: tilldelar varje nybörjare en erfaren användare och ger ett lätt sätt att ställa frågor på fadderns diskussionssida. Faddrar väljer själva att var delaktiga genom att anmäla sig.
 • Föreslagna redigeringar-modul: se "Nybörjaruppgifter" ovan.
 • Hjälpmodul: listar länkar till populära hjälpsidor.
 • Påverkansmodul: visar nybörjare antalet sidvisningar för de artiklar de har redigerat.
 • Emails: The page also encourages users to add and confirm their email address.

Resultat hittills

 • Majoriteten av nybörjarna går till sin hemsida och många kommer tillbaka till den de följande dagarna.
 • 14 228 frågor från 11 785 användare har ställts till faddrar fram till och med november 2021.
 • Hemsidan ökar antalet nybörjare som bekräftar sin e-postadress.

För mer information om nybörjarhemsidan se denna sida på mediawiki.org.

Hjälppanel

Detta är en ruta nybörjare kan öppna medan de redigerar. Den gör fyra saker:

 • Guidar nybörjare när de gör föreslagna redigeringar.
 • Listar länkar till populära hjälpsidor.
 • Låter nybörjare söka efter hjälp- och policysidor.
 • Låter nybörjare ställa en fråga direkt till fikarummet.

Hjälppanelen visas både i wikitext och visuella redigeraren. När vi installerar denna funktion kontrollerar vi att wikins fikarum kommer att fungera med funktionen och att de erfarna användare som bevakar fikarummet är villiga att ta emot inkommande frågor.

Resultat hittills

 • Omkring 20% av nybörjarna som ser hjälppanelen öppnar den och runt 50% av de som öppnar den interagerar med den.
 • Hjälppanelen ökar inte antalet redigeringar från nybörjare på egen hand, men vi har kvar funktionen då vi använder den för att ge stöd till de lovande funktionerna som beskrivits ovan.

För mer information om hjälppanelen se denna sida på mediawiki.org.

Testa funktionerna

På wikier där Growth-funktioner är tillgängliga, och även på test.wikipedia.org, gå till dina användarinställningar på en av dessa wikier och därefter:

 • aktivera hjälppanelen i fliken Redigering
 • aktivera nybörjarhemsidan i fliken Mitt konto Aktivera nybörjarhemsida och få tillgång till nybörjaruppgifter.